Berdych: Daviscupové vzpomínky a pocity jsou k nezaplacení

3. 2. 2013, 19:49
Aktuality 5
Výhra tenistů nad Švýcarskem nemůže v paměti Tomáše Berdycha trumfnout loňské finále a zisk slavné 'salátové mísy', ale místo ve vzpomínkách rozhodně najde. V Ženevě šestý hráč světa zařídil v prvním kole Davisova poháru všechny tři české vítězné body, jeden v rekordní čtyřhře a poslední v dnešní úvodní dvouhře, v které dokázal porazit Stanislase Wawrinku.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Mám zkušenosti a zážitky z loňského finále, které to nepřekoná, ani semifinále v Argentině, ale bylo to těžké. Máme tři body, které jsme potřebovali, a jsem šťastný, že jsme to zvládli, protože jsme hráli venku, a to je vždy složitější," řekl Berdych na tiskové konferenci. "V Davisově poháru je vždycky více emocí než na normálním turnaji, ale to je Davis Cup a ty vzpomínkou jsou k nezaplacení." 

Sedmadvacetiletý Berdych má v soutěži družstev už 41 výher a jedna ho dělí od vyrovnání Tomáše Šmída, který zápas v Ženevě sledoval, na třetím místě českých a československých daviscupových tabulek. Byl ale především nadšený, že zápas zvládl. "Povedlo se to, jak se to povedlo. Jsem za to hodně rád. Davis Cup hraju už jenom za ty pocity, které můžu zažívat při těch zápasech," konstatoval Berdych. 

Po sedmihodinové sobotní čtyřhře se Berdych od nedělního rána cítil dobře. I za pomoci fyzioterapeutů Pavla Koláře a Michala Novotného byl v pořádku. "Dostaly mě do kondice jejich šikovné ruce. Povedlo se jim to na jedničku a udělali skvělou práci, takže se dá říci, že to byl zase týmový úspěch," prohlásil Berdych. 

V utkání se sedmnáctým hráčem světa Wawrinkou získal Berdych první dva sety a měl brejkbol na začátku třetího. "Škoda, že to nevyšlo, on pak začal hrát agresivně a zaslouženě třetí set vyhrál," komentoval Berdych ztracenou sadu. 

Čtvrtý set byl vyrovnaný a Berdych ho získal až ve zkrácené hře, v které už prohrával 2-5. "Skóre vypadalo hrozivěji, než to doopravdy bylo," řekl Berdych, který v závěru vybojoval pět míčů v řadě. "Jo, je to spousta zkušeností, které i tohle můžou ovlivnit. Ale daleko víc o tom rozhodne, jestli je člověk psychicky odolnější než soupeř a je schopen zvládat koncovky lépe než druzí," řekl Berdych. 

Zápas obhájci titulu zvládli i bez zraněného Radka Štěpánka. I proto je výhra cenná. "Jo, taky to jde. Utkání jsme zvládli, povedlo se to. Byli jsme my oslabení, ale Švýcaři taky," připomněl Berdych neúčast světové dvojky Rogera Federera. 

Začátkem dubna by měl Berdych s daviscupovým týmem zamířit ke čtvrtfinále do Kazachstánu. S Andrejem Golubjovem a spol. se Češi střetli jednou, předloni nečekaně padli v Ostravě a museli do baráže. Od té doby ovšem vyhráli už šest zápasů za sebou a radovali se z daviscupového triumfu. "V Kazachstánu jsem ještě nebyl. Ale jo, těším se, je to jako každý další zápas," řekl Berdych. 

Z Ženevy se Berdych přesune do Montpellier na turnaj ATP, kde ho čeká obhajoba titulu a role nejvýše nasazeného hráče. "Mám za sebou skvělý víkend, ale teď se musím soustředit dál," řekl Berdych, který stejně jako loni pojede do Francie s přítelkyní Ester Sátorovou, ale bez kouče Tomáše Krupy. "Jasně, zůstává vítězná dvojice z loňska a uvidíme, jestli bude dvojnásobně úspěšná," usmál se tenista.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
Fandina
výborná hra a super výsledky na DC. Do Montpellieru držím palce a Tome ... pojď pojď pojď
Reagovat
freeteepek
Doufám,že se dívala Petra. Potřebovala by si vzpomenout na to, jak byla skoro 2 roky v hale k neporažení. S Robsonovou i s Mladenicovou měla sety dobře rozehraný, jenomže v koncovce to podělala. Zvlášť teď v Paříži v hale ve druhým setu to měla dotáhnout. Víc se hecovat. Kousnout se a zabrat.
Když vidím Eraniovou s jejím slaboučkým servisem ve finále halového turnaje na rychlém povrchu jak trápí útočně hrající Barthelovou, tak si jenom říkám, jak je tohle možný...
A hned si odpovídám. Je to možný proto, že Sara hraje celodvorcový tenis. Zkouší kraťasy, mistrovsky zvládnutý má loby. A hodně liftuje. Přitom moc nechybuje. Je silná psychicky. Asi jí pomáhá i čtyřhra.
Když už Petra nestihne být u míče včas, tak by měla hrát taky technické údery. Jenomže místo toho ona zkouší pořád ty svoje plochý rány a zbytečně tak vyrábí další UE...Už je hodně hráček, který ty její plochý rány uměj stejně tvrdě vracet. Zatímco hráčky bez tvrdého podání,jako Sara Eraniová nebo Klára Zakopalová ukazují, že vítězit se dá i jinak. Klára bohužel někdy zápasy nezvládá psychicky. Jinak by už dávno byla v top 10.
Reagovat
Fandina
Petra je podle mě ranařka a její hra je postavená na dělovkách. Zase tak nelze chtít na ní, aby liftovala a hrála technicky. Nejsem si jistá, ale Sara se do finále dostala i po skreči a ani předtím snad nepostoupila bez boje. Takže bych tak nelámala nad Petrou hůl.
Reagovat
Faddova
to ale vůbec není špatná rada, Petra na to technicky má, tak není třeba do toho za každých okolností bezhlavě mlátit...
Reagovat
smazaný uživatel
Prosím může mi někdo odpovědět, jak se jmenoval trenér Nikol Vajdišové?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist