Berdych: Chybělo trochu víc štěstí

1. 4. 2011, 09:51
Aktuality 47
Pět let neuhrál Tomáš Berdych proti současné světové jedničce ani set, tentokrát ale nebyl od výhry nad Rafaelem Nadalem daleko. První hráč světa ovšem v kritické situaci na úvod třetího setu vytáhl tři esa a českého tenistu znovu porazil.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© sonyericssonopen.com)

Berdych vstupoval ve čtvrtfinále v Miami na kurt s vědomím, že se mu proti Nadalovi nedaří, ale sérii osmi porážek chtěl ukončit. "Je hodně věcí, které se musejí sejít, aby se to povedlo, a dneska kousíček chyběl," řekl Berdych po utkání Radiožurnálu. "Jediná věc, která mi trošku chyběla, že jsem mohl mít trochu víc štěstíčka," doplnil sedmý hráč světa.

Šanci zlomit Nadala měl pětadvacetiletý Berdych hned v první hře třetí sady. Po vyhraném druhém setu měl při Španělově podání náskok 40:0 a k dispozici tři brejkboly, jenomže Nadal situaci zachránil ve velkém stylu. Vyhrál pět míčů za sebou a z nich trefil tři esa. "To byl nejdůležitější okamžik zápasu," mínil český tenista.

"Klobouk dolů," ocenil Berdych, jak mu Nadal nepovolil vzít servis. "Asi by se od něj čekalo, že vyhraje tři výměny za sebou, ale že dá tři esa, to asi ne. Kdybych ten game získal, tak by to pak bylo hodně zajímavé, protože jsem mohl mít po vyhraném setu brejk. Byl bych hodně nahoře na to, abych to dotáhl," uvedl.

Dále čtěte:

V závěru utkání rozhodly podle Berdycha zkušenosti jeho soupeře. "měl jeden brejkbol a hned ho udělal," řekl k osmé hře rozhodujícího setu, v které přišel o podání. "On se v závěru rozhodl, že to bude bránit daleko víc, a jen snažit dát balon přes, aby čekal na moji chybu. Já se držel své taktiky hrát agresivně, chodit si pro vítězné míče, a potom se stane, že to o jeden balon nevyjde," řekl svěřenec kouče Tomáše Krupy.

Na začátku zápasu to na vyrovnanou bitvu nevypadalo. Berdych rychle prohrával 0-4. Důvodem podle českého hráče mohl být fakt, že před Nadalem hrál s horšími soupeři. "Je těžké se rychle přeorientovat, ale na druhou stranu je třeba říci, že Rafa začal výborně. Nedělal žádné chyby, tlačil mě a bylo to složité. Já ale věřil, že to půjde, držel se taktiky a od druhého setu to začal výborně fungovat," řekl Berdych.

Z Miami odjede Berdych relativně spokojen. Neobhájil sice loňskou finálovou účast, ale s Nadalem zvládl vyrovnaný zápas. "Dlouho jsem nad Rafou nevyhrál set. Teď se mi to povedlo a byl jsem hodně blízko, abych ho zatlačil i ve třetím," uvedl Berdych.

Spokojený je i s první částí sezony. Ze sedmi turnajů postoupil šestkrát do čtvrtfinále, jen zatím nezdolal lepšího soka. "Daří se mi držet vysoký standard. Když to takhle půjde celý rok a přidají se k tomu dobré výsledky, tak to bude to, co jsem si přál na začátku roku," řekl.

Nyní se začne Berdych chystat na antukovou část roku. "Na týden se dostanu domů a následovat budou turnaje série Masters v Římě a Madridu a tak dál," prohlásil hráč z Valašského Meziříčí.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

47
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jarda pospíšil nestačil dneska fyzicky na Volandriho v třetím setu. Škoda, ale ve stovce by se měl objevit a dosáhnout tím životního maxima. Ještě to chce vyhrát pár zápasů a je tam.

Rosol, kdysi velký adept na TOP80 to nevzdává. Že by druhý Tomáš Zíb?
LOJDA, vkládal jsem do něho velké naděje, ale nějak usíná na vavříncích.
Reagovat
smazaný uživatel
Na jakých "vavřínech" prosim tě usíná? Nevím, jestli se 223. místu na světě dá říkat "vavřín". :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Bejt v něčem 223. na světě rozhodně není špatný :))..
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, být třeba 223. finančně nejúspěšnější spisovatel nebo podnikatel na světě, to by nebylo marný. Ale coby tenisový profesionál, pokud se plácáš kolem 200. místa, tak podle mně vzhledem k vysokým nákladům (cestování, ubytování atd.) nevyděláš skoro nic.
Reagovat
smazaný uživatel
No to je věc, kterou bych docela rád věděl. Jak si žijou hráči hluboko pod první stovkou.
Reagovat
smazaný uživatel
třeba Lojda si letos vydělal na prize money 9 294 dolarů, což podle mě na to že i on musí tenisu dávat všechno, makat, držet dietu, pak když si ještě uvědomíme náklady na dopravu, trenéry, zobání...takže zrovna ten je asi rád že má vůbec na nájem a jídlo...
Reagovat
smazaný uživatel
A zhruba 160 000 dolarů za celou kariéru. Když si vezmeš, že to je ještě částka před zdaněním a dejme tomu za poslední čtyři roky, tak to žádné terno není.
Reagovat
smazaný uživatel
Přiznám se, že mě by také zajímalo, u jakého žebríčkového postavení se v současnosti "láme" slušné živení tenisem a "přežívání". Na druhou stranu nemají profi tenisté sponzory (i mimo tenisové vybavení), případě podporu ze stranu klubu? Mám takový pocit, že před cca 5 lety jsem četl článek, kde byla zmínka o tom, že je tomu někde mezi 150 - 180 místem na žebríčku ATP, ale jak je tomu dnes, to je pro mě ve hvězdách..Samozřejmě těch faktorů je celá řada, asi se to nedá zevšeobecnit..
Reagovat
VlS
Jak se živit tenisem - před několika měsíci jsem četl rozhovor se Zedníkem, a ten tam říkal, že uživit se dá tak do stovky ATP a padesátky WTA a přežít tak do dvoustovky ATP a stovky WTA. Otázka je, jakou má kdo představu, co to je žít.
Reagovat
smazaný uživatel
A junioři nemají za výsledek ani ň!
Reagovat
smazaný uživatel
Zas nevím, proč by to měl být až tak dramatický rozdíl mezi WTA a ATP. Nepřipadá mi, že by ženské turnaje byly o tolik méně dotovány.
Reagovat
smazaný uživatel
No já si také myslím, že v oblasti finančního srovnání tenistů a tenistek, by neměl být až tak výrazný rozdíl. Co se týče těch juniorů, tak obchodní partneři se vždy raději ztotožní s prestižním a jak divácky, tak také mediálně více sledovaným turnajem, prostřednictvím kterého si budují své image a zviditelňují se, proto se ve špičkovém tenise točí obrovské peníze, oproti tomu juniorskému, potažmo i menším a tím pádem méně sledovaným turnajům..
Reagovat
smazaný uživatel
LOJDA už byl výš, a jistěže je to málo - ten výdělek, ale pozor, občas už měl větší, a proto asi na sobě tolik nepracuje.

Do druhé stovky se možná vrátí, a navíc má, ale takových jsou stovky, takže než se dostane tenista vůbec na žebříček, tak to trvá.

ROSOL už se snaží dlouho a letos se dostal přes kvalifikace na větši turnaje, a prvně v kariéře i dva vyhrál.
Ale taky je hodně kosílavý.

A POSPÍŠIL, to je šok, který zde dlouho nebyl. Jak píšete, že škoda, že je mu víc let, tak možná není tak opotřebovaný a klidně dva, tři doky může být kolem stého místa.
A vyskočil tam kde je hodně zezadu, co já pamatuji, tak pořád se motal především tak 400 - 500 místo.
A kdo ho ty roky živil?
Co ho živilo, když prize money má tak nízké?
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba něco zdědil po strýčkovi z Ameriky. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No tak částečně souhlasím s tím "štěstíčkem", ale v tom smyslu, že trochu štěstíčka chybělo k tomu, aby ten třetí set byl ještě vyrovnanější a napínavější. V tý první hře při Nadalově podání vedl Tomáš 40:0 a přece jenom ani u Nadala není úplným standardem, aby vzápětí dal čtyři výtečné nechytatelné první servisy za sebou (v době, kdy Tomáš jeho podání skvěle returnoval). Nedivil bych se, kdyby šlo o první případ, kdy se Nadalovi toto povedlo.

No, a pak při tom předposledním gamu při Tomášově podání dal za stavu 15:15 skvostnej první servis ven z dvorce ("eso"), akorát že míček nepatrně škrtnul o pásku (podle hlavního rozhodčího). No a při Nadalově breakballu se míček z Tomášovy rakety kutálel po pásce, ale nakonec dopadl na Tomášovu stranu dvorce. Ale v tomto gamu si to jinak prohrál vlastními chybami.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, i tak se to dá vidět, ale BERDYCh přece jen měl pak nevynucené chyby v méně důležitých okamžicích, a to se pak projevilo i v těch nejdůležitějších. Bohužel.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych nevyužil šance. Velké šance. Když měl více zabrat, tak uvadl a chyboval. Přesvědčoval se, že dneska na to má, ale přesvědčený nebyl a NADAL byl k poražení. A to jeho ošetřování, co to bylo? Zdá se, že to stačilo, aby vyvedlo BERDYCHA z rytmu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jsem zvědavý, zda si MERRY LENDLA vybere. Byl by to šok, neb LENDL se na dlouho k tenisu otočil zády, a věnoval jen golfu, a když ho to přestalo bavit, tak začal zase pokukovat po tenise a získávat nové zážitky zde.
Reagovat
smazaný uživatel
Zítra v 8 večer Murray oznámí jméno svého nového kouče.
Reagovat
smazaný uživatel
Chci se pana Lopaty zeptat jak je možný, že kromě Golubeova v DC, nedokázal letos Berdycha porazit nikdo za TOP 20, když ho podle Lopaty "z elitní 50tky ho většina hráčů porazí." Jinak pokud se nepletu, tak ted do Wimbledonu obhajuje 2205 bodů, pokud postoupí na Masters v Římě a Madridu do ČF, v Barceloně (jestli tam bude hrát) taky, něco slušnějšího zahraje v Mnichově a na World Team Cupu (pokavad tam taktéž bude hrát) a na GS dá minimálně OF (to prostě vzhledem k jeho pozici je povinost) tak obhají něco kolem 1000 bodů, takže klesne zhruba na 2700 bodů a když si připočtem že až na Wawrinku a Almagra aktuálně všichni hrajou docela hovn., tak je podle mě skoro jistý že si desítku udrží i po Wimbledonu...
Reagovat
smazaný uživatel
Čvaňho, TOP 20 je něco jako TOP 09?
Reagovat
smazaný uživatel
Nesouhlasím. Nemyslím si, že by Tomáš v antukové sezóně posbíral více než nějakých 500 bodů a na W to vidím maximálně na 4. kolo, možná ČF. Takže s tou desítkou bych to tak růžově neviděl. Půjde před něj Almagro, který dlouhodobě na top10 má, možná že ho bude atakovat už i DelPo, proč ne a Ferrer mu uteče už na míle daleko. Verdasco na antuce taky docela umí, Melzer je lopata, tak toho za sebou udrží, ale tlačí se tam spousta jiných - Wawroch, Fish, i nevyzpytatelný Južnyj.
Reagovat
smazaný uživatel
Ferrer bude taky obhajovat před RG skoro 1500bodů.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenomže Ferrer je obhájí, to nemám strach.
Reagovat
smazaný uživatel
To myslíš jako 500 bodů včetně Roland Garros? Tomáš hraje na antuce velmi slušně, chytí-li formu, tak může uhrát podle mě podstatně víc bodů. Loni byl po Monte Carlu zraněný.

Záleží samozřejmě na losu, při příznivém losu může klidně udělat na RG opět SF (příklad -- pro 4. kolo Južnyj, Roddick nebo Fish, pro ČF Murray (popř. Soderling, pokud se vrátí do první čtyřky).

Jinak Verdasco do Roland Garros obhajuje 1700 bodů a při jeho letošní formě je krajně nepravděpodobné, že by je obhájil. Ferrer obhajuje 1500 bodů do RG, přičemž jestli budou letos na antuce hrát výborně Nadal, Djokovič i Federer, pravděpodobně body neobhájí, ledaže by ve čtvrtfinále furt narážel na Murrayho.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.fromsportcom.com/v-2/2/54/v-225420.html
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych ma stastie ze vyzera opat sa dostavat do formy na obdobie kedy bude obhajovat najviac bodov, aj tak si nemyslim ze obhaji SF na RG a urcite nie finale na Wimbledone ale vdaka jeho 7mu miestu to QF by si mal pravidelne uhravat na velkych turnajoch pokial bude hrat aspon ako tak dobre. Strati sice dost bodov ale ma stastie ze situacia sa vyvinula tak ako sa vyvinula a hraci za nim stracaju vela bodov a ked si pozreme kto konkretne to je tak ti stratia tiez vela ako Berdych. 7. Berdych 3900, 8. Verdasco 2925, 9. Melzer 2660, 10. Monfils 2600- Berdych ma teda naskok cca 1000 az 1300 bodov pred hracmi za nim, pricom Berdych ak uhra aspon QF na RG a Wimbledone tak strati na tych 2 turnajoch 1200 bodov a to ratam ze QF minimalne by mal dat, pricom Verdasco teraz strati vela pocas antukovej casti, Melzer to je slabota, tiez SF neda v Parizi a Monfils ten ktovie kedy zacne hrat. Berdych by si mal udrzat 7. priecku aj po Wimbledone a potom vlastne uz skoro nic neobhajuje kedze bol tragicky 2. polku sezony a moze len ziskavat
Reagovat
smazaný uživatel
i uhrát čtvrtfinale bude prohlém, protože z elitní 50tky ho většina hráčů porazí.
Reagovat
smazaný uživatel
Osobne si myslim, ze dokaze porazit hrace top50. V tehle sezone sice nehraje nejlepsi tenis, ale ma konzistentni vysledky, ktere v minule sezone nemel. Navic po vcerejsim, respektive dnesnim to vypada ze se mu forma vraci.
V 1. setu byl teda tragicky, ale celkove se me jeho hra libila o mnoho vic, nez v nekterych minulych zapasech.
Sice je zde strasak 1. servisu, ale i presto si myslim ze ukonci sezonu v top10.
Reagovat
smazaný uživatel
jenže vynechat Monako není rozumné!
Reagovat
smazaný uživatel
Vynechat MC je docela logicky krok uz minuly rok tam vela hracov nebolo z tej spicky, kedze to nie je povinne, je pravda ze sa hra o dost bodov kedze to je Masters 1000 turnaj ale kedze Berdych tam nemusi obhajovat tak nepotrebuje tam hrat, napr. aj Muray, ktory minuly rok tam hned vyletel tak tento rok tam nejde lebo tam obhajuje dakych 5, 10 bodov za ucast cize to je nepodstatne. Ak by Berdych minuly rok v MC spravil SF napr. tak urcite by tam hral, tusim obhajuje 3. kolo iba co je nic
Reagovat
smazaný uživatel
hmm Verdasco bude za brzy obhajovat 3týdenní maraton Monako,Barcelona a řím. Kde dohromady za získal skoro 1500bodů. To su zvědav jak to bude obhajovat. Mohl by tam hodně ztratit.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Verdasco jasne ze neobhaji- i ked aj minuly rok hral hov.o a potom pocas antuk. sezony sa zazracne zobudil, kazdopadne F v MC neda to je jasne tam verim ze Rafa-Nole bude finale na 90%, potom Barcu nezopakuje tiez, uvidime kazdopadne je tam velka priepast medzi 7. Berdychom a zvyskom top 10 bodovo
Reagovat
smazaný uživatel
v tomhle směru bude nejnebezpečnější Wawrinka, který bude v žebříčku jen a jen stoupat. A ke konci sezony i Del Potro bude v TOP10
Reagovat
smazaný uživatel
No tak to už je klasika. V každém zápase ve kterém Berdych prohraje chybí trošku toho "štěstíčka" :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
V Monte Carlu hrát nebude! Protože tam není přihlášený
Reagovat
VlS
V článku píše, že bude hrát v Madridu a Římě, kde tam vidíš Monte?
Reagovat
smazaný uživatel
protože už to opravili. Lojzo zapoj mozek.
Reagovat
smazaný uživatel
Mam jstotu, ze Nadalovi svedci spise rychlejsi povrchy-nikoliv pomale. Pro jeho neskutecny cit a kouzelnou ruku ( jeho technika neni zrovna klasika, ale...). Ma bezkonkurencne nejlepsi kratkou hru
Reagovat
Mistr
no a právě kvůli tomu je neporazitelný na antuce :D
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim, ze Španel vyhraje turnaj mistru bez ztraty jedinyho setu...
Reagovat
smazaný uživatel
myslim, ze dneska bude dobry obed
Reagovat
VlS
Do turnaje mistrů je zatraceně daleko a ještě tam není, takže klídek a vydrž , jak to bude vypadat po W. Jestli nekecal a opravdu měl bolest vystřelující do pravé ruky při hře levou, tak to může signalizovat nějaký závažnější problém (nebo taky ne) což bych mu nepřál, ale kdyby teď musel na 2 měsíce vysadit, tak by měl pěknou honičku.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen jsem se pokoušel imitovat ala lopata43 : )) byl to jen takovy vykrik do tmy
Reagovat
smazaný uživatel
samozrejme ze ten prvni vstup plati !
Reagovat
milagros
a preto ma v monacu kde majú je najpomalšiu antuku na okruhu taku dobru bilanciu pamätám si že minuli rok tam stratil možno len 6-7 gemov ty jouda
Reagovat
smazaný uživatel
Pseudočeština tohoto komika je úžasná :-DD

1) Ma bezkonkurencne nejlepsi kratkou hru
2) samozrejme ze ten prvni vstup plati !
3) Ty Nadalovo čtyři Esa po sobe a tím odvraceni brejkbolu-bylo neco Fantastickeho !!!!!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist