Berdych: Chtěl jsem Djokovičovi vnutit svůj styl. Nevyšlo to

19. 9. 2010, 20:51
Aktuality 0
Tomáš Berdych chtěl v duelu s Novakem Djokovičem diktovat hru jako v semifinále Wimbledonu, ale v Davisově poháru tentokrát neuspěl. Na pomalejším povrchu Bělehradské arény nestačil na perfektní defenzivu srbského soupeře.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Ve Wimbledonu pro mě hrálo, že povrch byl daleko rychlejší a ta moje agresivní hra víc psala. Tady měl (Djokovič) daleko víc času, aby si to ubránil," řekl Berdych novinářům pro prohře 1:3. 

Berdych se nechtěl přizpůsobit stylu druhého hráče světa, který dokáže hrát dlouhé výměny, aniž by zkazil úder. "Takže jsem se mu snažil vnutit víc to svoje. Ze začátku to fungovalo, on se pak zlepšil. Byl na to připravený líp," řekl pětadvacetiletý hráč.

V utkání nebojoval pouze s Djokovičem, ale tradičně v Davis Cupu s publikem, které stálo za domácím hráčem. A srbští fanoušci se hodně snažili, aby české tenisty během zápasů vyvedli z koncentrace. "Člověk má další zkušenost. A další kolonku, co si zažil, to je asi tak celý," řekl Berdych k divákům. Jejich chování přirovnal k tomu v Argentině před pěti lety. "Bylo to hodně netenisový," řekl.

Tenistům podle Berdychových slov bere nesportovní chování publika energii. Hráč se musí soustředit na každou výměnu a obrnit se proti výlevům diváků. "Aby se nerozptyloval tím vším. Je náročné zůstat v klidu, když se tohle děje kolem. Je to vysilující," řekl Berdych. Ani jednou ale neměl vůči divákům zlost. "Držel jsem to, abych se mohl soustředit, a to strašně bere energii," zopakoval Berdych.

Nechtěl se pouštět do spekulací, co mu v Srbsku vadilo, jak naznačil v pátek. "Lidi mě tady zklamali. Vypadají kamarádsky, ale jen se člověk otočí, je vše jinak," řekl. I fakt, že se Djokovič před zápasem neukázal v hale a vypadalo to, že nehraje, byl podivný. "To patří k tomu, o čem se tady bavíme. To jenom svědčí o tom..., nechci nic říkat, to se otočí proti mně," uzavřel Berdych diskusi.

Český tenista zápas odehrál s obvázanou nohou pod levým kolenem. Noha ho ale nelimitovala. "Určitě ne. Kdybych se měl bavit o zranění, tak můžu říci, že mě bolí celý člověk, ale s tím se musím poprat sám a je zbytečný o tom mluvit. Jdu na kurt bojovat o každý balon," řekl.

Oproti páteční prohře s Jankem Tipsarevičem Berdych výrazně pozvedl úroveň své hry. Kdyby hrál o dva dny dříve stejně dobře, možná by vyhrál. "A už jsme mohli slavit... Ale nemá cenu řešit, jestli by to stačilo. Stejně se nic nezmění, akorát se v tom budu utápět. To je zbytečné. Musím to hodit za hlavu a držet palce Radkovi," spěchal do hlediště fandit při rozhodující dvouhře Radku Štěpánkovi.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist