Berdych: Byl to hrozný poslední týden velmi dobré sezony

14. 11. 2014, 18:56
Aktuality 24
Tomáš Berdych má za sebou další výbornou sezonu. Popáté za sebou skončil v elitní osmičce a zahrál si na Turnaji mistrů, z Londýna ale letos odjíždí po špatných výkonech nespokojen.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Sezona byla slušná, velmi dobrá. Mám za sebou další rok, kdy jsem skončil mezi osmi nejlepšími. Poslední týden sezony byl hrozný, tak to je," řekl Berdych po dnešní jasné porážce s prvním hráčem světa Srbem Novakem Djokovičem.

Devětadvacetiletý Berdych letos v londýnské O2 areně špatně začal a po nejhorším výkonu v roce prohrál se Stanem Wawrinkou dvakrát 1-6. Pak dokázal po zlepšení zdolat Marina Čiliče 6-3 6-1, ale Djokovič mu nastavil jasný obraz jeho hry.

Turnaj letos nabízí nezvykle jasné dvousetové výsledky. Důvodem může být povrch. "Nedovolí vám žádné chyby. Z mého pohledu je velmi pomalý," řekl Berdych, který se podobně jako Marin Čilič nebo Milos Raonic opírá o razantní servis a tvrdé údery, ale pomalý kurt jejich účinnost otupí. "Navíc se hraje proti nejlepším hráčům světa. Nůžky se pak otevírají až moc a vytváří to výsledky, jaké tu jsou," uvažoval Berdych.

V britské metropoli nezářil, přesto může být s uplynulou sezonou velmi spokojen. Vyhrál 55 zápasů ze 77, podruhé v kariéře získal v jednom roce dva tituly a byl celkem pětkrát ve finále. Z grandslamů došel až do semifinále Australian Open, na antukovém French Open a na US Open si zahrál ve čtvrtfinále.

"Najdou se místa, která bych mohl mít lepší. Aspoň bude prostor to příští rok vylepšit. Z lepších momentů to byl určitě začátek roku, ať semifinále v Austrálii, Rotterdam (titul), finále v Dubaji a tak dále. Začátek byl dobrý," vypíchl nejlepší část roku.

Berdych chce v přípravě zapracovat hlavně na pohybu
Nyní se chytá na dovolenou, ale už přemýšlel, co zlepšit do další sezony. "Určitě to bude pohyb, ten je na pořadu dne jako číslo jedna," měl jasno Berdych, kterému už pomáhá nový fyzioterapeut Dán Per Bastholt. "Fyzička a pohyb jsou v tenisu pořád důležitější. Důležité vždycky je, jaká je moje hra. Když se hýbu dobře, trefuju míč hezky a čistě, tak to je základ úspěchu," řekl.

Při své výšce a váze nebude nikdy patřit k pohybově nejlepším hráčům. Těžko se vyrovná Djokovičovi, ale ve zlepšení pohybu doufá. "Dispozice jsou jedna věc, ale člověk se může pořád zdokonalovat," řekl Berdych. "Tělo je jako stroj, když má pořád stejné věci, tak to přestane mít efekt a přestane tak dobře fungovat. Je to komplexní práce celého týmu a tohle musí být priorita číslo jedna," řekl tenista.

Ví, že bude čím dál těžší udržet pozici ve světové desítce. Na přední místa se tlačí mladí hráči. Berdych patří mezi nejvyrovnanější tenisty bez velkého titulu. Otázkou je, jestli by to do budoucna rád nevyměnil. "Kdyby tohle mělo být v závěru, že se mi to povede a pak by zbytek těch pár let nebyl konzistentní, tak bych se nezlobil," řekl.

Nechtěl se pouštět do úvah, jestli už je na vrcholu kariéry. "Je těžké to říkat během ní, jestli tohle je to nejlepší. Pořád mohou přijít velké zápasy, které vyhrajete díky zkušenostem," řekl Berdych. Na prahu roku 2015 bude znovu stát se zanícením a touhou uspět. "Každý rok beru jako novou výzvu a snažím se z každého vyždímat, co nejvíc to jde. Snažím se přiblížit svým limitům," řekl Berdych.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak teď budu už jen napjatě čekat, který jméno z něho vyleze. snad se to dozvíme už příští týden, není času nazbyt.
Reagovat
jb007
Největší Tomášův úspěch v poslední době: začalo ho mít rádo více fanoušků. Nebo spíše jim přestal vadit. Ubylo zbytečných diskusí s rozhodčími. Poznámka k technice servisu: raketa na začátku má ukazovat dolů, ne nahoru. Všichni špičkoví hráči to tak dělají, jistě ne bezdůvodně. Inspiruj se! Zapracuj též na jistotě F a B, kazíš v situacích, v kterých špička nekazí. Nohy jsou opravdu základ kvalitní pohyblivosti, v tom máš pravdu. Tak makej a hodně štěstí!
Reagovat
kodkar
Ano Tom by se měl s Krupou zavřít někde do haly a do AO první podání pilovat a pilovat.
Reagovat
smazaný uživatel
ale jo, pořád jsem si říkal, že mi na Berdychově servisu něco nesedí...vždycky jsem si myslel že to je jen nadhoz, ale on tu raketu dolu nedá...rozhodně letošní sezóna se mu povedla, ale k tomu aby vyhrál grandslam opravdu bude muset něco razantně změnit...hrozně bych mu ho přál, ale s jeho strojovou a lehce čitelnou hrou to nepůjde...hlavně mi chybí jeho bekhendový ústřel po lajně, ten nahradil lacinou údržbou což je rozhodně škoda...
Reagovat
EllNino
ten servis je hodně ramenem se mi zdá, dost to rve, pak z toho pramení ty dvojchyby ...
Reagovat
Mayo
akože nedá dole raketu ? to som si nikdy nevšimol
Reagovat
EllNino
no nedá ji dolů, jde rovnou nahoru, nedělá podle mě klasickou smyšku, trochu mi to připomíná servis Pennettaový, ale nevím no :)
Reagovat
smazaný uživatel
Smyčku při podání dodneška neumím a mám obavu, že už se to nikdy nenaučím. Tak budu podávat zespoda a tím totálně rozhodím soupeře :D:D:D
Reagovat
Padme
je teorie, druhá praxe... spousta tenistů nehraje údery ukázkově a zas tak to ničemu nevadí... Tím bych se netrápila :D
Reagovat
EllNino
já vubec nevím jak servísruju, techniku jsem nikdy nějak neřešil :D ...
Reagovat
blixa
Proč taky, že :D Servis je přeci společenským uvedením míčku do hry ;-)
Reagovat
gigin
Právě tady jeden uživatel, už fakt nevím který, kdysi říkal, že vlastně například u kopané výkopem, u hokeje vhazováním, vlastně hru jakoby otevíráš, načínáš. U tenisu dobrým servem ju hned ukončíš, zabiješ :)))
Reagovat
blixa
Jo, někteří hráči jsou vyloženě nespolečenští ! ;-)
Reagovat
VlS
No, ale musí se přitom aspoň tvářit provinile, jinak by to byl hnus :-)
Reagovat
gigin
Neprohodí ramena.
Reagovat
EllNino
jak neprohodí ? :)
Reagovat
gigin
Co já vím, tvl :))) Ale říkala to sojka..

Hodně hráčům dělá potíže při podání správná výměna ramen s následným vložením hmotnosti celého těla
do úderu. Chybou je, když obě paže zůstávají nad hlavou, ramena takřka ve stejné úrovni, tělo
zůstává pasivní, aniž by došlo k jeho vypnutí k míči. Správně se musí ramena vyměnit a tělo se
vyšvihnout pravou polovinou k míči. Tím je zaručen zásah míče v co nejvyšším bodě a celá hmotnost
vložena do úderu.
Reagovat
VlS
A leváci tam musí vložit levý koleno :-)
Reagovat
EllNino
no když to říká soječka, tak to bude asi správně :) ...já teda osobně nějak nepoznám, jestli při podání prohodím ramena, ale je fakt že na tom něco je :)
Reagovat
tito
Já vůbec nevím, co při podání dělám. Tedy nadhoz mám ještě jakžtakž pod kontrolou....
Reagovat
gigin
Nejdůležitější před podáním je toto. Toto když napiluješ, tak výměnu ramen můžeš hodit za hlavu.

http://33.media.tumblr.com/b6b62c860393944a459ba18ab723e675/tumblr_mi4vqhCEiU1qagyaio2_r1_250.gif
Reagovat
tito
Hned se do toho pustím. Zítra a pozítří jdu do haly, tak dám vědět, jak se to osvědčilo :-)
Reagovat
gigin
Ok. Jsem v pnutí.
Reagovat
smazaný uživatel
Připadá mi, že Tomáš nevyužívá svých zbraní, tak jak by mohl. Podání je někdy celkem čitelné, a bohužel velmi často nefunguje optimálně. V mezihře zase slabá variabilita, kraťasy skoro jako by neexistovaly a určitě by mohl chodit mnohem víc na síť. Teď z agresivity nějak ustoupil a spíš si pinká. Kdybych měl určit jednu věc, na které je určitě třeba zapracovat, tak řeknu podání. To je taky klíčové v důležitých momentech. Ty prohrané tiebreaky nejsou náhoda, a bohužel někdy rozhodují o postupu do grandslamového finále, nebo konci "jen" v sf... Toť můj pouhý laický pohled :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist