Benešová se snažila, na Clijstersovou už ale nestačila

5. 1. 2012, 11:36
Aktuality 4
WTA BRISBANE - Iveta Benešová si v Brisbane druhý skalp elitní hráčky nepřipsala. Den po výhře nad Stosurovou nestačila na Kim Clijstersovou, proti které herně nepropadla, šanci na úspěch ale dlouho neživila.
Iveta Benešová

Iveta Benešová v Brisbane postoupila do čtvrtfinále přes dvě soupeřky, které v minulosti nikdy neporazila. Stejně na tom byla i s Kim Clijstersovou, s níž se však utkala poprvé a také naposledy už v roce 2004.

Mostecká rodačka vstupovala do dnešního duelu s bývalou světovou jedničkou povzbuzená výhrou nad nejvýše nasazenou Samanthou Stosurovou, která sice často chybovala a nebyla ve své kůži, sama česká tenistka však k vyřazení poslední vítězky US Open přispěla svým dobrým výkonem.

Kim ClijstersováSouboj o semifinále ale pro Benešovou začal nešťastně. Hned svůj první servis si prohrála, a když si ho mohla vzít zpátky, nevyužila tři brejkboly. I když nebyla výrazně horší hráčkou, musela se smířit s již hrozivým skóre 0-5. V té chvíli si připsala první game a favorizovanou soupeřku začala zlobit aktivní hrou. Sice až na šestý pokus proměnila brejkbol, jedno podání si ale vzala zpět. Postupně odvrátila i tři setboly a za stavu 3-5 měla dokonce další brejkbol, jenže jejich neproměňování ji stálo první set. Clijstersová v jeho závěru znervózněla, vedení si ovšem vzít nenechala.

Nicméně osmadvacetiletá Češka si alespoň dokázala, že může hrát i se čtyřnásobnou grandslamovou vítězkou a úcod druhé sady už zachytila. Začala čistou hrou a po dvou dvojchybám své vrstevnice měla i brejkbol na 2-0, jenže zase doplatila na neschopnost jejich proměňování a naopak v následné hře čistou hrou přišla vlastní servis. Ten po dlouhé přetahované ztratila i v dalším gamu, a když Clijstersová oba brejky bez problémů potvrdila, vedla už 5-1. Benešová ještě před zraky přítele Jürgena Melzera, s nímž loni vyhrála smíšenou čtyřhru ve Wimbledonu, snížila, porážce 3-6 2-6 ale nezabránila.



"Se svou hrou jsem dnes velmi spokojená. Za stavu 5-0 jsem ztratila koncentraci, ale dokázala jsem se do hry rychle vrátit. Ve druhém setu jsem to už nechtěla opakovat a myslím, že jsem to zvládla opravdu dobře," komentovala Clijstersová."Iveta tu porazila Sam (Stosurovou), takže jsem věděla, že mě čeká težký zápas. A to se potvrdilo," dodala.

Na vítězku turnaje z roku 2010 Clijstersovou v boji o finále čeká už od včerejška Slovenka Daniela Hantuchová, která postoupila bez boje. Její čtvrtfinálová soupeřka Serena Williamsová totiž odstoupila kvůli zranění kotníku.

Schiavoneová odvrátila dva mečboly
Už v loňské sezoně spolu svedly dvě třísetové bitvy, ta dnešní je ale ještě předčila. Třetí nasazená Francesca Schiavoneová se v zápase s turnajovou šestkou  Jelenou Jankovičovou dostala z nepříznivého vývoje i dvou mečbolů a nakonec postoupila do semifinále.

Francesca SchiavoneováVítězka French Open 2010 Schiavoneová prohrávala už 5-7 a 1-4, do zápasu se však dokázala vrátit. Jenže za stavu 5-6 se při svém podání dostala do ještě prekérnější situace, neboť čelila dvěma mečbolům. I ty ale odvrátila a následný tie-break vyhrála hladce 7-2.

"I když jsem prohrávala, měla jsem stále mnohem více energie," komentovala jednatřicetiletá Schiavoneová. "Po prohraném prvním setu jsem ji asi trochu ztratila, ale když jsem se podívala na Jelenu, vypadalla dost unaveně. Takže jsem věděla, že na ni musím neustále tlačit a dál bojovat. Pak jsem se chytila a odehrála opravdu dobrý tie-break," hodnotila Italka.

Bývalá světová jednička Jankovičová začala lépe i třetí dějství a ujala se vedení 3-1. Srbka ho však neudržela a Schiavoneová ziskem pěti gamů zápas ukončila. Po takřka třech hodinách tak slavila vítězství 5-7 7-6 6-3.  



"Cítím se dobře, jsem schopná hrát takové dlouhé zápasy," přiznala fyzicky vyspěla Schiavoneová. "Zítra tu budu hrát znovu, což bude těžké, protože na grandslamech máte mezi zápasy den odpočinku. Ale půjdu si trochu zacvičit a na zítra budu připravená," slíbila. 

Kaia KanepiováV semifinále se Schiavoneová utká překvapivě s Kaiou Kanepiovou, s níž má bilanci 4-2, naposledy loni na podzim však s Estonkou prohrála třísetové drama v Moskvě.

Kanepiová se už v Austráliipostarala o vyřazení dvou favoritek - po deklasování Rusky Pavljučenkovové dnes porazila i druhou nasazenou a loňskou finalistku Andreu Petkovicovou. Se světovou desítkou si poradila i díky 11 esům po setech 6-1 7-6.

Zápasmohla ukončit již dříve, neboť ve druhé sadě vedla 5-3 a v desátém gamu měla mečbol. Německá tenistka ho však odvrátila a bojovala i v tie-breaku, pátý mečbol byl už ale nad její síly.

"Dnes jsem se svým výkonem spokojená být nemohla," řekla zklamaná Petkovicová. "Ona (Kanepiová) dnes začala velmi dobře a nutila mě k chybám. Hrála opravdu skvěle a pokud jí to vydrží, bude velmi silná," chválila soupeřku rodačka z Bosny a Hercegoviny, jež však bude za měsíc hrát za Německo v 1. kole Fed cupu proti Češkám.

- WTA PREMIER BRISBANE -
(Austrálie, tv. povrch, 655.000 dolarů)
čtvrteční výsledky (05. 01. 2012)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Clijstersová (5-Belg.) - Benešová (ČR) 6-3 6-2
Kanepiová (Est.) - Petkovicová (2-Něm.) 6-1 7-6(7)
Schiavoneová (3-It.) - Jankovičová (6-Srb.) 5-7 7-6(2) 6-3
Hantuchová (SR) - S. Williamsová (4-USA) bez boje

Semifinálové dvojice: Clijstersová - Hantuchová, Schiavoneová - Kanepiová.

Čtyřhra - semifinále:
Llagosteraová/Parraová (4-Šp.) - Benešová/Záhlavová-Strýcová (2-ČR) 6-2 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Viděl jsem až konec zápasu a Iveta mi přišla taková odevzdaná, nekoncetrovaná. U Kim to vypadalo, jako hodně pohodový zápas hraný s velkým přehledem. Ona se myslím vrátí brzy min. mezi 3 nejlepší.
Reagovat
gocii
tomu moc nevěřim zvlášt když chce skončit po olympiade, protože ted obhajuje ao tak nebude žádnej posun
Reagovat
smazaný uživatel
Kaia vyřadila Nasťu a Petko, to je docela překvapení. Mně už se líbila loni v Moskvě... Že by "černý kůň" pro Australian Open? :)
Reagovat
VlS
Kaia je schopná kohokoliv porazit a její problém je, že je schopná i s kýmkoliv prohrát, to je něco podobného jako Lucka Šafářová. Všechno je možné, ale to by se stalo myslím poprvé, že by odehrála konzistentně víc zápasů za sebou opravdu dobře.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist