Bára se za krátkou dobu hodně zlepšila, chválí Krejčíkovou její trenérka Novotná

20. 7. 2014, 14:38
Aktuality 11
Jedna z líhně talentovaných Češek Barbora Krejčíková během července vyhrála osm z devíti zápasů a po vystoupení na domácím turnaji v Olomouci ji chválila i její trenérka Jana Novotná.
Profily hráčů
Jana Novotná

Barbora Krejčíková začátkem července vyhrála turnaj ITF s dotací 25 tisíc dolarů v polském Torunu, kde získala svůj sedmý titul mezi ženami, nicméně dosud ten nejcennější. Formu si devatenáctiletá tenistka přivezla i na domácí klání s dotací 50 tisíc dolarů v Olomouci, kde prodloužila vítěznou šňůru na osm zápasů.

Krejčíková na Hané porazila Němku Kristinu Barroisovou, Srbku Aleksandru Kruničovou a krajanku Renatu Voráčovou, než v sobotním semifinále podlehla nasazené jedničce Petře Cetkovské.

"Se svým výkonem tady na turnaji jsem hodně spokojená. Dnes jsem hodně zklamaná, ale myslím, že tenhle zápas mi hodně pomůže do budoucna. Hrála jsem s lepší hráčkou, která je výše postavená, je zkušenější a věděla co na mě hrát, aby vyhrála," řekla vítězka tří loňských juniorských grandslamů ve čtyřhře (s Kateřinou Siniakovou vyhrály Roland Garros, Wimbledon a US Open) v pozápasovém rozhovoru.

Krejčíková hrála proti Cetkovské hodně kraťasů, taktika to prý ale nebyla. "Tohle je moje hra. Snažím se hrát hodně agresivně, mám šikovnou ruku, tak se to snažím využívat. Myslela jsem si, že to bude platit, ale taktika to asi nebyla," komentovala osmnáctiletá Češka, která si v Olomouci na ITS Cup zahrála ještě finále ve čtyřhře.



Pátým měsícem Krejčíkové pomáhá s přechodem z juniorek mezi dospělé Jana Novotná, která sice neměla s trénováním příliš zkušeností, ale je bývalou wimbledonskou šampionkou a zatím si spolupráci pochvaluje.

"Myslím, že naše spolupráce probíhá zatím dobře. Je to ještě krátká doba na to, aby se to dalo zhodnotit. Ale myslím si, že Bára nejen tady na turnaji dokázala, že se za podstatně krátkou dobu hodně zlepšila. Daří se jí, hrála tady velice dobře a i když dnes prohrála, tak jsem s výsledkem docela spokojená," řekla trenérka talentované Češky Novotná.

Bývalá druhá hráčka světa Novotná se rozpovídala o nejbližších cílech jejich spolupráce. "V téhle fázi je nejdůležitější postup v žebříčku WTA, je třeba se dostat z turnajů ITF na turnaje WTA. To je myslím ten první cíl, dostat se do té dvoustovky, aby si Bára dala šanci, že na těch velkých turnajích může hrát. A pak samozřejmě pracuje nejen na tenise, ale i na kondici a získává cenné zkušenosti."

"Začaly jsme spolu až na začátku sezony, takže jsem neměla příležitost udělat nějaký dlouhodobý krok dopředu. Zatím nebyl moc čas, Bára jezdí z turnaje na turnaj, což je velmi důležité. Ale teď se chystáme udělat dlouhodobější tréninkovou přípravu, která by ji zase posunula dál."

"Ale na to, že té tréninkové přípravy bylo málo, tak si myslím, že Bára udělala velký pokrok v tom, že získala hodně sebevědomí a je vyhraná," chválí Novotná svou svěřenkyni, která se za dobu spolupráce posunula ve světovém žebříčku o sto příček na 242. místo a po Olomouci ji čeká další vzestup.

"Chce to získat správné sebevědomí, pozitivní myšlení a musí na sobě i nadále pracovat, protože jak se dostane z ITF na WTA, tak už je to na podstatně vyšší úrovni. Je to strašně důležitý tenhle přechod zvládnout," uvědomuje si Novotná, která se snaží být aktivní trenérkou.

"Nejde o to jenom sedět a radit, jde o to hlavně pracovat. Já jsem si tím jako hráčka prošla a tak myslím, že mám zkušenosti jak tady ten přechod zvládnout. Měli jsme spoustu vynikajících juniorů, kteří pak přechod z juniorů na WTA nezvládli, což je pak škoda. Já se snažím Báře předávat zkušenost tím, že je důležité na sobě pracovat, být velice pozitivní a nemyslet příliš dopředu. Dávat si jen takový ty normální cíle a každý týden a měsíc je splňovat," prozradila Novotná, která je v nové roli trenérky spokojená.

"Dokud je ten posun nahoru a Bára je se spoluprácí spokojená, tak bych v tom ráda pokračovala. Protože si myslím, že má obrovský potenciál a je velmi talentovaná. Ale to samozřejmě není všechno, je to o tom, dát to všechno dohromady a v tom se jí snažím pomoct," dodala Novotná.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
bohužel, Bára vypadla hned v 1.kole.
Reagovat
tommr
tak to je velký zklamání. Takhle si tu kvalifikaci na USO asi nevybojuje ... :(
Reagovat
Fandina
článek a moc přeji Báře co nejvíc úspěchů, zatím se pod vedením Jany pořád posouvá, tak super a držím palce oběma.
Reagovat
Fandina
V úvodu článku je napsáno devatenictiletá, ale Báře je osmnáct.
Reagovat
smazaný uživatel
paní Novotná je fajn, v Olomouci jsem byl, a požádal jsem ji o autogram i s věnováním,... Sice to trochu trvalo, protože se furt dívala do mobilu, ale podpis i věnování mám, takže spokojenost :-D :-)
Reagovat
PH94
Sympatická dvojka :) Nepočítal jste náhodou někdo,kam by se Bára mohla zhurba tak posunout po tomto semifinále? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Měla by být podle WTa live rankingu 233. :-)
Reagovat
darek.vrana
Sympatická trojka - připočítal bych ještě reportérku:).
Reagovat
smazaný uživatel
Reportérka byla neskutečně sympatická :)))
Reagovat
tommr
Bára získala v Olomouci za postup do semifinále 29 bodů (tzn. 11 plusových bodů do žebříčku) a posunula se někam ke 230.místu.
K posunu do druhý stovky a jistotě účasti v kvalifikaci na USO potřebuje ještě někde získat 50 bodů.
Něco snad uhraje už příští týden na turnaji ITF Sobota/Rokietnica ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist