Antidopingová pravidla: Nadal s Murraym se bouří

9. 2. 2009, 15:41
Aktuality 34
Dva mocné hlasy se ozvaly proti antidopingovým pravidlům, která začala platit v letošním roce. Změny v kontrolách, jestli tenisté neberou zakázané látky, se nelíbí nejlepšímu hráči světa Rafaelu Nadalovi a krátce nato se ozval i čtvrtý hráč světa Andy Murray. "Nová pravidla jsou tak drakonická, že je skoro nemožné normálně žít," zlobí se Brit.
Andy Murray

Když se Andy Murray vrátil do Velké Británie poté, co se nečekaně brzy rozloučil s Melbourne, čekal ho nepříjemný budíček: nevyspalého tenistu vzbudil brzy ráno pracovník Světové antidopingové agentury (WADA), který po něm chtěl vzorek moči. Jen pár dní poté, co ho testovali v Austrálii.

"Vzbudil jsem se a nevěděl přesně, kde vlastně jsem," popisoval Murray deníku The Times. "Úředník, který přišel ke mně domů, po mě chtěl, abych prokázal, kdo jsem. Trval na tom, že se bude dívat, jak odevzdávám vzorek, doslova s kalhotama u kotníků, a pak trval na tom, abych napsal vlastní adresu, přestože byl v sedm ráno u mě doma. Podporuju protidopingové kontroly a jsem proti užívání dopingu ve sportu, ale musí existovat normálnější a praktičtější způsob, jak se vypořádat s tímhle problémem u tenistů. Tahle nová pravidla jsou tak drakonická, že je skoro nemožné normálně žít."

Protidopingové kontroly se prováděly u tenistů i dříve, letos ovšem došlo ke změnám, které jim hodně komplikují život. Jak Mezinárodní tenisová federace (ITF) oznámila během Australian Open, každý hráč či hráčka musí národním protidopingovým organizacím hlásit, kde se bude zdržovat alespoň jednu hodinu denně každý den v následujících třech měsících, aby komisaři měli možnost je náhodně testovat. Pokud je v určený čas na určeném místě úředníci nenajdou a stane se to třikrát během roku a půl, hrozí tenistům distanc až na dva roky.

Andy Murray není jediný, komu se změny nelíbí. Už dříve se proti nim ozval Rafael Nadal, který je popsal jako "nepřípustné obtěžování". "Muset posílat vzkazy nebo se celý den bát, jestli se něco na poslední chvíli nezmění, to je podle mě naprosto nepřiměřené," stěžovala si světová jednička.

Úplně bez zastání mezi tenisty ale WADA není. Mnohem chápavěji přijal nařízení Roger Federer, podle kterého je důležitější účinek nových pravidel. "Nechytíte je tak, že jim zavoláte a řeknete 'Podívej, asi tak za dva dny bych tě rád otestoval'. Je to velká změna oproti dřívějšku a chvíli potrvá, než si na to zvykneme. Ale takhle se dají nachytat. Je to hodina denně. Vím, že je to nepříjemné, ale rád bych, aby byl tenis čistý sport, takže mi to přijde v pořádku."

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
Doping se nikdy nevymítí.Je to sice hnus,ale kdo chce kam .....prostě ať si dopujou jak chctěj,když si chtěj zkurvit zdraví,bylo by to aspon pro každého stejné(jenom by se předháněli výrobci dopingu).Jak se říká,zakázané ovoce nejvíc chutná.Schválně jestli by dopovali v tak velkém měřítku,kdyby to bylo free.
A myslím si že je to na posouzení každého komisaře,kdy koho kontrolovat(buzerovat)vrcholevej sportovec taky trenuje a určitě ví kdy trénuje(pracuje)a když nahlásí,že je tam v tolik,tak si myslím,že i kontrolor počká až do trénuje.Je to jenom o komunikaci a hlavně o lidech.Jasně jsou i extrémy ale kde nejsou,že.
Reagovat
smazaný uživatel
Odběr vzorku jak je výše popsán je hanebnost, ať si nepofata mele dokola co chce. Oni pořád ještě neumějí udělat test z krve? Ten dohled "pracovníka" z antidopingové agentury při močení je pravda nebo Mury přehání? Nemůže nějaký bulvární novinář zneužít jejich průkaz a při odběru je vyfotit? A jak ten dohled vlastně probíhá u ženských? To kontrolor přinese sebou nějaký kelímek extra vhodný pro dámy nebo se to při odběru komisař (ev. komisařka) osobně snaží chytat?
Reagovat
smazaný uživatel
Domnívám se, že se dělá zcela běžně, aby nedošlo k tomu, že testovaný předá jiný připravený vzorek. Ale věřím, že tobě je zcela ukradené, když by tenisté pravidelně dopovali. Tobě jde hlavně o to, jak vypadají, co mají na sobě a hlavně aby všichni a všude hráli na tři vítězné..
Reagovat
smazaný uživatel
Dovedu si představit, že odběr v příslušném zařízení (předem sportovci oznámený) je bezpečný i za zavřenými dveřmi WC. Sportovec se před tím svlékne do spodního prádla a projde kontrolou, tím se velmi omezí možnost, že propašuje na WC cizí vzorek. S tímto buzerováním doma nebo na hotelích nesouhlasím. Zakázané látky hned tak z těla nezmizí, proto tyhle nenahlášené přepady jsou úplně zbytečné. A hanebné.
Reagovat
smazaný uživatel
Přečti si něco o dopingových kontrolách..přečti si, co všechno jsou schopni někteří sportovci udělat, aby nějak zfixlovali vzorek, to jsou pak historky.. Věř tomu, že antidopingoví komisaři vědí, proč kontroly probíhají tak, jak probíhají, tedy za stále přítomnosti jednoho komisaře. Jinak tebou navrhovaná procedura..svlečení, prohledání atd.. je ještě horší, než ta, která probíhá teď. A také si něco přečti o některých dopingových látkách..
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím kde to mám číst, ani proč to mám číst. Ale jeden sci-fi film jedno rafinované falšování v budoucnosti docela pěkně ukazoval. Akorát už nevím který. Nepsal jsem nic o tom, že jim mají sahat mezi nohy. Jen o tom, že před odchodem na WC by kvůli svlečení do trenek na sobě nemohli přenést flašku. Jsem pro krevní testy. Tohle je prostě hnus. Škoda ale, že "odběr" vzorku pod dohledem komisaře místo Andyho nepopsala nějaká tenistka.
Reagovat
smazaný uživatel
V případě hráčky by šlo o komisařku (vždy doprovází osoba stejného pohlaví). Tyto kontroly odběru vzorků pod dohledem se provádějí léta, není to příjemné, ale sportovci si zvykli. Akorát ty si to zjistil až teď. Také je fér zmínit, že nová pravidla se týkají všech sportovců, nikoli jen tenistů.
Rafinované falšování vzorků není už dávno jen ve sci-fi filmech..opravdu nevíš o čem píšeš, když si myslíš, že testovaní si sebou nosí malou petku s cizí močí :-). Ono leckdy stačí ten vzorek trochu zředit vodou třeba.. Odběry krve, to by bylo ještě horší, ne? Co by pak asi Murray v tom rozhovoru říkal..? Otevřel jsem, čapli mě a vysáli mi krev :-D. Nehledě na to, že by to muselo být pod dozorem lékaře.
Reagovat
smazaný uživatel
Teď jsi něco nechtěně trefil. Podle mě by to močení sportovců do kelímku měli sledovat taky výhradně lékaři, protože si dovedu představit, jak o místo "komisaře" v této agentuře usilují úchylové všeho druhu. Osobně mi odběr krve vůbec nevadí, ale před neznámým člověkem co vytáhne jakýsi průkaz jakési agentury bych určitě nechcal. Naštěstí jsem žádný sport na této úrovni nedělal. Ale jestli v uvedených "odběrech" žádný rozdíl nevidíš, pak už nevím.
Reagovat
smazaný uživatel
A nevím jak to máš ty, ale já když už bych musel, tak beru komisařku :-) Svlíkat se a dělat to před osobou stejného pohlaví mi připadá nechutné. Ale tuhle možnost jim ti lumpové určitě nenabídli, opakuji, je to hnus.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty vidíš všude úchyláky a sám bys rád čůral před komisařkou :-D a třeba i doktor může být úchylák, ne? Myslím, že už zabíháš do extrémů. Jen ještě napíšu jeden příklad, kdy sportovec přišel na předem ohlášenou dopingovou kontrolu zacévkovaný a měl v sobě moč normálního nedopujícího člověka. I toto se děje a i proto jsou důležité překvapivé kontroly.
Reagovat
skott
Krevni testy take nejsou vsemocne, kdyby to bylo tak jednoduche, tak uz jsou davno zavedene.Pokud si pamatuju tak pri nedavne olympiade, kde se provadeli, si sportovci stezovali, ze prilis caste odbery jim muzou prinest problemy s vykonnosti, nehlede na to, ze ne kazdemu je to prijemne(zvlast pokud by se podstupovali napr. 20krat do roka), je tam nutna asistence lekaru jak si rekl apod.Jinak se divim, ze jeste Broze beres vazne, vubec nevi o cem mluvi, jen rychle neco po praci vzdycky sepise aniz by o tom premyslel a mohl se hadat.Ze by tenistum delaly odbery 20lete modelky a tenistkam vysportovani atleti nebo naopak nejaci fetisiste ci homelesaci z ulice je samozrejme smesne.Vsichni komisari jsou proskoleni a mají presne instrukce jak to delat.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to blbost, hráč nemůže vědět co se za den stane a kde bude, tohle nemá níc společného už s antidopingem, spíše je to buzerace hráčů a dostávání se jim do soukromý. Je to debilita.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenhle přísnější postup antidopingové agentury je v pořádku. Skutečně nechápu proč si Murray a Nadal hrajou na chudáčky, jde o hodinu denně.
Reagovat
carolyn
Tobě by se to líbilo, kdyby šlo o hodinu denně, navíc by tě budili v 7.h. ráno???
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem zastánce toho, že když kontrolovat, tak pořádně. Jsou to profíci, špičkoví hráči, kteří by se měli s těmi podmíkami vyrovnat. Přístup Federera je toho příkladem. Je to jen pro dobro tenisu. Netuším přesně, jak jsou ta pravidla nastavená..tu hodinu si můžou hráči sami určit..? Jestli ano, tak nevím, proč si stěžují. A to, že se musej vyčůrat před komisařem, je běžná praxe, tak to ve vrcholovém sportu chodí. :-).
Reagovat
carolyn
I Federera je někdy dost, toho jak vše uzná, málo kdy se proti něčemu ohradí, dělá ze sebe někdy až moc rozumnýho vzornáka.
At si je kontrolujou po zápase, myslím že zápasů mají do roka dost, chodit ještě za níma domů kdy mají volno je dost drsný i přesto že jsou profíci, taky bych to označila za obtěžování.
Reagovat
smazaný uživatel
Trochu drsný přístup je potřeba. Ono je někdy drsné i to, když chtěj vzorek od dehydrovaného hráče hned po zápase.. :-)
Reagovat
carolyn
kecat takhle umí každej, když se ho to netýká .....
Reagovat
smazaný uživatel
Týká nebo netýká, názor mít můžu.. každý máme svoje povinnosti a oni maj ještě k tréniku povinnost být jednu hodinu denně k dispozici komisařům.
Reagovat
carolyn
názor máme každý nějakej, taky ti ho nevymlouvám, jen říkám svůj, ale kdyby se to týkalo tebe, určitě by ses na to díval taky jinak
Reagovat
carolyn
názor máme každý nějakej, taky ti ho nevymlouvám, jen říkám svůj, ale kdyby se to týkalo tebe, určitě by ses na to díval taky jinak
Reagovat
smazaný uživatel
Asi ano, díval bych se na to jinak, ale určitě bych se spíš přizpůsobil a nefňukal novinářům jak je to hrozný, že ke mně přišel komisař :-).
Reagovat
carolyn
opět debata o ničem, nikam to nevede, radši mi dej pokoj
nebo víš co...každý den tě budu v 6.h. ráno budit a řeknu vždyt o nic nejde za hodku zas můžeš spát....
Reagovat
smazaný uživatel
Pochybuju, že je ta hodina pevně stanovená na šestou nebo sedmou ranní.. Hráči si můžou vybrat kdy, ne? A nečerti se hned ;-)
Reagovat
skott
Tenis ale funguje trochu jinak nez treba cyklistika, hraci nevi ktery den vypadnou z turnaje, jestli nebude mit letadlo zpozdeni pri neustalych preletech mezi kontinenty, ve kterem hotelu zrovna budou bydlet atd. Nebo jaky je smysl testovani hrace par dni po turnaji, na kterem take odevzdal vzorek nebo aby byl Nadal testovan 39krat do roka? Po tom jak bylo zameteno s Martinou Hingis si nedelam iluze, jak tenhle hon na carodejnice funguje.Je to obrovsky byznys a kazdy pripad jenom pritahne vetsi zajem a pozornost medii a tim vic penez, je proto v zajmu laboratori nastavit co neprisnejsi podminky.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle ale není hon na čarodějnice. Dopink existuje a zcela jistě se vyskytuje i v tenise. Tak ať se to buď uplně povolí a budem sledovat některé nadopované maratónce (kteří pak ve třiceti zemřou na srdeční selhání) a nebo ať se proti němu bojuje. Tady v tom článku jsou ty pravidla zmíněna jen okrajově, já je neznám, ale pochybuju, že by se nepočítalo se zpožděním letadla, či jinou patálií, kterou hráč nemůže ovlivnit. Tak tvrdé to jistě nebude. To si, skotte, trochu přitáhl za vlasy.
Reagovat
skott
Ja sem je take necetl, ale nekde jinde uz byla zminka, ze treba jeden z Bryanovcu uz ma dva zmeskane testy, myslim, ze mimo turnaje(behem sezony) by slo udelat vice "lidska" pravidla.Tenisti maji taky svuj osobni zivot, tech volnych tydnu mezi turnaji neni tolik, zprisnene podminky muzou aplikovat v mezisezonni prestavce, kde je vetsi sance, ze "zobou".
Reagovat
smazaný uživatel
O nějakých kompromisech či uvolnění pravidel se určitě bude diskutovat, ale s tím principem přísnějších nečekaných kontrol souhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
Všeho moc škodí,zřejmě někomu jako mě vrtá to Rafo představení na Ao.Ovšem tady souhlasim s Murrayem a Rafou.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě jsem zapoměl dodat.To se to Rogerovi kecá (nevim jak je tomu teď ale před dvěma lety byl Nadal nečastěji testoujícím hráčem na okruhu a Roger byl testován jen zpolovičky tolikrát co Rafa)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim si , ze je to spravne, co sa tyka dopingu. Neverim, ze su vsetci tenisti cisti.Ti, ktori sa neboja, nemaju s pravidlami problem.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím si, že platí "kdo se nebojí, nemá problém". Je to přece i o právu na vlastní život a na soukromí. O tom, aby se mohl s prominutím sbalit a jet někam na pár dnů na dovolenou - psychicky si odpočinout. Musí existovat jiná cesta...
Reagovat
smazaný uživatel
jo kontroly jsou fajn, ale ne tak drasticky, ze v 7 rano vzbudi hrace a chcou at se pred nimi vymoci
Reagovat
smazaný uživatel
Další ze stupidních pravidel,toto už snad ani nepotřebuje komentáře ,osobně si to nedokážu představit jak se mi za zády někdo dívá kdy a jesli se vymočím,je to příklad toho jak by se to dělat nemělo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist