Američanky s oslabenými Běloruskami nezaváhaly, do baráže jdou i Slovenky

5. 2. 2012, 23:58
Aktuality 2
O víkendu se konaly také čtyři zápasy Světové skupiny II a vítězné týmu si zajistily baráž i postup mezi elitní osmičku. I se sestrami Williamsovými v sestavě uspěly Američanky, z dalších duelů postoupily Slovenky, Japonky a Australanky.
Serena Williamsová

Duel Spojených států proti Běloruskám měl být šlágrem, čerstvá vítězka Australian Open a světová jednička Viktoria Azarenková ale kvůli problémům se zády do bojů nezasáhla a hostující tým tak byl v roli velkého outsidera. Domácí totiž měly v sestavě poprvé od roku 2007 obě sestry Williamsovy.

A zápas se vyvíjel zcela jednozačně. Venus Williamsová, jež kvůli Sjörgrenovu syndromu pět měsíců nehrála, se sice ještě necítila být stoprocentně připravená a pozici týmové dvojky přenechala talentované Christině McHaleové, ta ale své zápasy suverénně zvládla. V sobotu získala první bod proti Anastasii Jakimovové, jež naskočila kísto Azarenkové, a zbytek už zařídila Serena Williamsová. Dnes sice měla v duelu s Olgou Govorcovovou v úvodu nečekané starosti, rozhodující třetí bod ale nakonec po výhře 5-7 6-1 6-1 získala.

"Dnes to nebyl můj nejlepší den, to je jisté," přiznala Serena. "Je to pro mě velmi důležité zvládnout i takové zápasy," dodala Američanka, jež během úvodní sady frustrovaně praštila raketou. "Nevím, co se stalo. Ale myslím, že mi to pomohlo se uvolnit," uvedla Serena, jež letos v Melbourne nechápala, jak Baghdatis mohl rozbít čtyři rakety během necelé minuty.

"Ona (Govorcovová) hraje hodně neobvykle. Všechny údery hraje 'slajsovaně'. Nikdo tak nehraje, ale člověk musí být připravený na všechno a já dnes hodně chybovala," komentovala Serena.

Za rozhodnutého stavu pak zvýšila McHaleová proti náhradnici Darii Kustovové a na konečných 5-0 upravily ve čtyřhře Liezel Huberová s Venus Williamsovou, jež tak zaznamenala úspěšný návrat na kurty. Soutěžní zápas hrála poprvé od loňského US Open.

Američanky loni ze Světové skupiny I sestoupily vůbec poprvé v historii.

V Bratislavě uspěly také Slovenky, s Francouzkami, kterým chyběla Bartoliová, ale měly mnohem více práce. V sobotu sice Daniela Hantuchová po velké bitvě získala první bod díky výhře nad Pauline Parmentierovou, Dominika Cibulková pak ale zaváhala proti Virginii Razzanové. Cibulková ale dnes své zaváhání napravila, když i ona porazila Parmentierovou. Rozhodující třetí bod pak urvala Hantuchová proti Alize Cornetové, jež překvapivě nastoupila místo Razzanové.

"Jsem velmi šťastná, že se mi pro Slovensko podařilo vybojovat rozhodující třetí bod. Myslím, že dnes rozhodly zkušenosti," komentovala krátce po utkání Hantuchová pro televizi STV. "O tom, že nastoupí Cornetová jsem se dozvěděla jen pár minut před zápasem. Měla jsem připravenou taktiku na Razzanovou a chvíli mi trvalo, než jsem našla recept na Cornetovou," reagovala na překvapivý tah francouzského kapitána Nicólase Escudeho.

"Po sobotním tříhodinovém duelu proti Parmentierové jsem byla trochu unavená, ale v průběhu zápasu jsem ji překonala. Postupně jsem se dostala do správného rytmu, bojovala o každým míček a vyplatilo se," dodala Hantuchová.

Slovenské tenistky Cibulková s Hantuchovou okamžitě míří do Thajska, kde budou plnit role turnajové dvojky, respektive trojky. Zkušenější z dvojice bude v Pattayi obhajovat loňský titul.

Baráž si po suverénním vítězství zajistily také Japonky, které si v domácím prostředí poradily se Slovinkami, když veteránka Kimiko Dateová-Krummová a jednadvacetiletá Ayumi Moritaová vydřely úvodní tři body v zápasech, v nichž pokaždé prohrály první set.

Australanky v čele se Samanthou Stosurovou uspěly ve Švýcarsku.

Vítězné celky čeká 21. a 22. dubna baráž a o postup mezi elitu se utkají s poraženými týmy z 1. kola Světové skupiny I, tedy s Německem, Ukrajinou, Belgií a Španělskem. Dvojice určí los, který se uskuteční příští týden.

Naopak poražené týmy čeká ve stejném termínu boj o záchranu. Z evropsko-africké zóny do playoff o Světovou skupinu II postoupily Švédky, které v závěrečném zápase kvalifikačního turnaje v Izraeli překvapivě porazily Polky v sestavě s Agnieszkou Radwaňskou, a Britky, jež poprvé vedla kapitánka Judy Murrayová. V Asii triumfovaly silné Číňanky, v Jižní Americe uspěly Argentinky.

- FED CUP SVĚTOVÁ SKUPINA II -
kompletní výsledky (04. - 05. 02. 2012)

Hjógo: Japonsko - Slovinsko 5-0
Dateová-Krummová - Hercogová 2-6 6-4 6-2
Moritaová - Kolarová 2-6 6-4 6-3
Moritaová - Hercogová 3-6 7-6(6) 6-1
Naraová - Rampreová 6-4 6-4
Fujiwaraová/Moritaová - Rampreová/Kolarová 6-3 5-7 6-0

Fribourg: Švýcarsko - Austrálie 1-4
Bacsinszká - Stosurová 2-6 5-7
Vögeleová - Gajdošová 6-0 6-7(8) 8-6
Vögeleová - Stosurová 3-6 2-6
Sadikovicová - Gajdošová 3-6 6-3 6-8
Bencicová/Sadikovicová - Dellacquaová/Dokičová 5-7 4-6

Bratislava: Slovensko - Francie 3-2
Hantuchová - Parmentierová 5-7 6-1 9-7
Cibulková - Razzanová 4-6 4-6
Cibulková - Parmentierová 6-4 6-3
Hantuchová - Cornetová 6-3 6-4
Rybáriková/Čepelová - Razzanová/Mladenovicová 1-6 2-6

Worcester: USA - Bělorusko 5-0
McHaleová - Jakimovová 6-0 6-4
S. Williamsová - Govorcovová 7-5 6-0
S. Williamsová - Jakimovová 5-7 6-1 6-1
McHaleová - Kustovová 6-0 6-1
Huberová/V. Williamsová - Kustovová/Jakimovová 6-1 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
petrulinka
Já tedy nevím, ale z textu na začátku článku vyplývá, že sestry Williamsovy hrály současně za Ameriku, Japonsko, Slovensko a Austrálii. Myslím, že by neškodilo, kdyby si po sobě tady občas někdo ty články přečetl a zamyslel se nad jejich smyslem.
Reagovat
LubosZabloudil
Pravda, i tak se to z textu dalo pochopit. Díky za upozornění.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist