Alcaraz poprvé obhájil titul. Raduje se v Barceloně po finálové výhře nad Tsitsipasem

23. 4. 2023, 18:27
Aktuality 16
ATP BARCELONA - Carlos Alcaraz na čtvrtý pokus uspěl v roli obhájce titulu. 19letý Španěl získal třetí letošní a celkově 9. titul na domácím antukovém turnaji ATP 500 v Barceloně po finálové výhře 6-3 6-4 nad Řekem Stefanosem Tsitsipasem.
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz v posledních měsících laboruje s častými zdravotními potížemi, když už ale do nějakého turnaje zasáhne, dostává se do závěrečných kol. Čtyři z pěti letošních turnajů dotáhl do finále a třikrát nenašel přemožitele. 

Po Buenos Aires a Indian Wells ovládl také domácí antukový podnik ATP 500 v Barceloně, kde v pěti zápasech neztratil ani set. Po Portugalci Nunu Borgesovi, krajanech Robertu Bautistovi a Alejandru Davidovichovi a Britu Danielu Evansovi si poradil i se Stefanosem Tsitsipasem a letošní bilanci vylepšil na 23-2.

19letý Španěl porazil o pět let staršího Řeka 6-3 6-4 a vyhrál i čtvrtý vzájemný zápas.
V prvním setu sice jako první ztratil servis, ale okamžitě ho získal zpět a srovnal na 2-2. Ve druhé sadě stačil Alcarazovi jediný brejk, díky kterému se ujal vedení 3-2, a náskok už nepustil.

"Před zápasem jsme s týmem mluvili o tom, abych hlavně zůstal uvolněný. To je pro mě nejdůležitější. Zapomenout na chyby a zůstat sám sebou. Nemyslet na lidi kolem, ale jen na sebe, kurt, raketu a finále," řekl Alcaraz.



Vítěz loňského US Open Alcaraz startoval jako obhájce titulu počtvrté v kariéře a potřetí to dotáhl až do finále. Loni v Umagu ani letos v Riu de Janeiro triumf z předchozí sezony nezopakoval, uspěl až nyní na domácí půdě v metropoli Katalánska. 

Ve svém celkově 12. finále si rodák z Murcii připsal už 9. titul. Více jich před oslavou 20. narozenin získalo jen pět tenistů: Rafael Nadal (17), Bjorn Borg (17), Mats Wilander (14), Boris Becker (12) a Andre Agassi (10).


V Barceloně se Alcaraz stal prvním úspěšným obhájcem titulu po Rafaelu Nadalovi, který triumfoval v letech 2016 až 2018 dokonce třikrát za sebou.

"Je to neuvěřitelné. Cítit tu energie s touhle trofejí v ruce před svou rodinou, kamarády a většinou členů mého týmu. Je to vážně skvělý pocit hrát na této úrovni a zvednout před nimi trofej nad hlavu," radoval se Alcaraz, jenž ve světovém žebříčku stáhne ztrátu na vedoucího Novaka Djokoviče na 365 bodů.

Čtyřiadvacetiletý Tsitsipas v Barceloně prohrál i své třetí finále. Při obou předchozích pokusech o zisk trofeje v letech 2018 a 2021 ztroskotal na jiné domácí bývalé světové jedničce Rafaelu Nadalovi.

• ATP 500 BARCELONA •
Španělsko, antuka, 2.872.435 eur
nedělní výsledky (23. 04. 2023)
• Dvouhra - finále •
Alcaraz (1-Šp.) - Tsitsipas (2-Řec.) 6-3 6-4
• Čtyřhra - finále •
González/Molteni (Arg.) - Koolhof/N. Skupski (1-Niz./Brit.) 6-3 6-7(8) 10-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
Ereinion
Jestli někdo chce tip na value, tak na Fortuně se dá vsadit v kurzu 2.3, že Alcaraz dá letos aspoň 1 GS smile fair za mě určitě pod 2
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Nola
finale dopadlo podla predpokladov, Tsi ma uz na konte tolko prehier vo finale.... je mi ho velmi luto, spomenula som si na osud Grigora Dimitrova-babyFed, a Tsi do toho vzorca zapada uplne presne, novy Borg ci co? ak by hral v casoch Grigora, tak som si ista, ze je v ziskanych tituloch na tom podobne.... este je relativne mlady, ale uz nastupuje gen. Alcaraz, Rune, a mozno Jannik, nevidim to s jeho karierou velmi ruzovo, je to pekny chalan, presne ako Grigor, skoda takeho talentu, mladi ho biju a starci ho v dolezitych zapasoch tiez porazali ......Carlitovi gratulacia
Reagovat
steve79
Uvidime co Grandslamy.
Reagovat
steve79
Hraje fenomenalne. Herne je na tom o tridu vyse nez zbytek sveta.
Reagovat
turista
Momentálně je Carlos Alcaraz asi opravdu nejlepší na okruhu. Gratulace!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Dal jsem zpětně HL a hra Carlita se mi teda hodně líbí. Především proto, jak rychle se dokáže správně rozhodovat. Nehraje všechno na sílu, některé míče tak akorát, aby z nich byly winnery. To bohužel umí málokdo.

V tenisových školách a akademiích myslím brzy dostane disciplína DS více prostorusmile

Carlito bravurně používá svou brilantní techniku v kombinaci s dokonalým výběrem úderu.
Děkuji za něj, protože jeho zásluhou odpadnou nekonečná plácání pravá levá - levá pravá.smile

Tedy velká gratulace k první obhajobě a hlavně k předváděné hře!smile
Reagovat
Patik
Ja by som si Alcaraza konečne rád pozrel na grandslame.. Ide dobre ale GS je GS.
Reagovat
EllNino
mohl jsi sledovat jeho výhru na US Open smile
Reagovat
Patik
No hej ale na AO nebol tak aj keď vyhrá nejake tituly na antuke zaujíma ma hlavne French Open.
Reagovat
Krisboy
Pouťák v Barceloně nikoho nezajímá, koukej hlavně vyhrát French Open!! smile

Ale jinak samozřejmě gratuluji k první obhajobě! smile
Reagovat
jackiec
Chudák starý Tsitsipas, jeho synek začíná být Carlitovým fackovacím panákem.
Reagovat
Krisboy
Tak zrovna starého Cypa bych rozhodně nelitoval smile
Reagovat
jackiec
Já taky ne, v sympatiích ho stavím na piedestal hned vedle starého Djokoviče.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist