8. den v Pekingu: Kvitová hraje o finále s Garciaovou. Druhé semifinále obstarají Halepová a Ostapenková

7. 10. 2017, 01:00
Previews 46
Letošní ročník turnaje WTA Premier Mandatory v čínském Pekingu se pomalu, ale jistě blíží do finiše. Sobotní program nabídne oba semifinálové souboje ženské dvouhry. Poslední česká zástupkyně Petra Kvitová vyzve Caroline Garciaovou. Druhý semifinálový duel obstarají v repríze finále letošního French Open členky Top 10 Simona Halepová a Jelena Ostapenková.

National Tennis Stadium (Start v 6:30 SELČ)

2. Jelena Ostapenková (8.) - Simona Halepová (2.)
Hned první semifinálový duel sobotního programu na centrálním dvorci bude velmi atraktivní. Střetnou se v něm totiž finalistky letošního French Open a dvě hráčky figurující v elitní desítce Jelena Ostapenková a Simona Halepová. Premiérový souboj na pařížské antuce senzačně vyhrála dvacetiletá Lotyška.

Ostapenková mohla být se začátkem letošní sezony spokojená. Lotyšská tenistka došla do semifinále v Aucklandu a ve třetím kole Australian Open prohrála až 8-10 v rozhodující sadě s českou jedničkou Karolínou Plíškovou.

Na dalších turnajích se sice Ostapenkové příliš nedařilo, nicméně na první antukové akci v Charlestonu došla až do finále. Solidně si vedla i v dalším průběhu antukového jara a v pražské Stromovce si zahrála semifinále. Následovalo něco velmi nečekaného. Ostapenková z pozice nenasazené hráčky senzačně ovládla French Open a získala svůj premiérový grandslamový vavřín.

Ve skvělé formě se představila také na trávě. V Eastbourne sehrála v duelu druhého kola vyrovnanou bitvu s domácí Kontaovou a ve Wimbledonu došla do čtvrtfinále, ve kterém značně potrápila pětinásobnou šampionku a pozdější finalistku Venus Williamsovou.

Na amerických betonech se jí však nedařilo. V Torontu i Cincinnati prohrála hned první zápas a na US Open skončila ve třetím kole na raketě Kasatkinové.

V Asii je to o něčem úplně jiném. Ostapenková hraje na podzim fantasticky. V Soulu slavila druhý kariérní titul, ve Wuhanu došla do semifinále a další semifinálovou účast přidala v Pekingu, kde zatím potvrzuje roli favoritky a ještě neztratila set.

Jelena Ostapenková - sezona 2017
Nejlepší výsledky: French Open,  Soul (vítězka);  Charleston (finále);  Peking,  Wuhan,  Praha,  Auckland (semifinále)
Letošní bilance: 49-18
Největší úspěchy na betonech: Soul (vítězka); Peking, Wuhan, Auckland (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 21-10
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (vítězka), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (3. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 3-4 (kariérní 5-6)

Jelena Ostapenková - China Open
Kariérní bilance na turnaji: 3-1
Nejlepší výsledek na turnaji: semifinále (2017)
Loňský výsledek na turnaji: 1. kolo
Cesta turnajem: volný los, Stosurová (6-3 7-5), Shuai Peng (3-0 skreč), Cirsteaová (6-4 6-4)
Generálka: Soul (vítězka), Wuhan (semifinále)

Halepová se v úvodu letošní sezony hodně trápila. Rumunku sužovalo zranění kolene a dvě výhry v řadě zaznamenala až na konci března v Miami, kde skončila ve čtvrtfinále na raketě pozdější šampionky Kontaové.

Antuková sezona byla už o něčem úplně jiném. Halepová se dala zdravotně dohromady a během antukového jara vyhrála 18 z 21 zápasů. Ve Stuttgartu došla do semifinále, v Madridu úspěšně obhájila loňský triumf, v Římě přidala další finále, tentokrát na trofej pro vítězku nedosáhla, a neúspěšně bojovala o titul také na grandslamovém French Open. Na trávě absolvovala dva turnaje. V Eastbourne i ve Wimbledonu skončila shodně ve čtvrtfinále.

Na amerických betonech se rodačce z rumunské Constanty dařilo. Její výsledky měly vzestupnou tendenci (Washington - čtvrtfinále, Toronto - semifinále, Cincinnati - finále). Vždy prohrála s pozdější šampionkou. Porážky v Torontu a Cincinnati ale byly velmi kruté. V Kanadě uhrála se Svitolinovou dva gamy, s Muguruzaovou v Ohiu dokonce jen jeden.

Na závěrečném grandslamu sezony US Open měla Halepová vyloženě smůlu. Do prvního kola totiž schytala divokou kartu Marii Šarapovovou a s vítězkou ročníku 2006 po třísetové bitvě prohrála. V Asii předtím startovala pouze ve Wuhanu, kde hned v prvním zápase schytala debakl od Rusky Kasatkinové.

V Pekingu hraje světová dvojka pošesté v kariéře. Celkem třikrát vypadla hned v prvním kole, nejdále došla letos do semifinále, loni skončila v osmifinále. V hlavním městě Číny poprvé v kariéře porazila Šarapovovou a ve čtvrtfinále oplatila porážku z minulého týdne Kasatkinové.

Halepovou letos již třikrát dělila jediná výhra od postu světové jedničky. Na French Open ale ve finále podlehla Ostapenkové, ve wimbledonském čtvrtfinále Kontaové a ve finále v Cincinnati Muguruzaové. Pokud dnes zvítězí, bude v pondělí novou světovou jedničkou.

Simona Halepová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Madrid (vítězka);  Cincinnati,  French Open,  Řím (finále);  Peking,  Toronto,  Stuttgart (semifinále)
Letošní bilance: 45-14
Největší úspěchy na betonech: Cincinnati (finále); Peking, Toronto (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 18-9
Výsledky na grandslamech: Australian Open (1. kolo), French Open (finále), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (1. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 4-4 (kariérní 26-39)

Simona Halepová - China Open
Kariérní bilance na turnaji: 8-4
Nejlepší výsledek na turnaji: semifinále (2017)
Loňský výsledek na turnaji: osmifinále
Cesta turnajem: Riskeová (6-3 3-6 6-2), Rybáriková (6-1 2-1 skreč), Šarapovová (6-2 6-2), Kasatkinová (6-2 6-1)
Generálka: Wuhan (1. kolo)

Ostapenková a Halepová si střihnou reprízu finále French Open

4. Petra Kvitová (18.) - Caroline Garciaová (15.)
Druhé semifinále bude mít českou zástupkyni. Petra Kvitová letos podruhé a celkově pošesté změří síly s Caroline Garciaovou, jež minulý týden dosáhla životního triumfu ve Wuhanu a vyhrála již devět zápasů v řadě. S Francouzkou má Kvitová pozitivní bilanci. Naposledy se spolu utkaly na letošním US Open, kde Kvitová jasně zvítězila.

Kvitová se po prosincovém přepadení na kurty vrátila na French Open a nečekaně brzký návrat oslavila vítězstvím. Další ale nepřidala. Ve druhém kole byla nad její síly Matteková-Sandsová. Senzačního úspěchu dosáhla hned na úvod travnaté části sezony. Na oblíbeném povrchu dobyla turnaj WTA v Birminghamu a získala svůj jubilejní 20. titul.

Na dalších turnajích včetně slavného Wimbledonu však skončila vždy po druhém zápase a porážku jí pokaždé uštědřila americká soupeřka. Výjimkou bylo její poslední vystoupení v New Havenu. V Connecticutu totiž v prvním kole schytala výprask od Shuai Zhang.

Na US Open ale dokázala naladit formu. Beze ztráty setu porazila mimo jiné Garciaovou a Muguruzaovou a ve čtvrtfinále prohrála kvalitní bitvu s domácí Venus Williamsovou. Ve Wuhanu naopak selhala, když prohrála hned v prvním kole a neobhájila loňský triumf.

V Pekingu, kde si v roce 2014 zahrála finále a loni došla do čtvrtfinále, hraje zatím ve velmi dobré formě. V prvních čtyřech zápasech neztratila jediný set, porazila dvě krajanky Kristýnu Plíškovou a Barboru Strýcovou a šanci nedostaly ani Wozniacká s Lepchenkovou.

Petra Kvitová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Birmingham (vítězka);  Peking (semifinále)
Letošní bilance: 18-8
Největší úspěchy na betonech: Peking (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 11-6
Výsledky na grandslamech: Australian Open (nehrála), French Open (2. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (čtvrtfinále)

Petra Kvitová - China Open
Kariérní bilance na turnaji: 15-7
Nejlepší výsledek na turnaji: finále (2014)
Loňský výsledek na turnaji: čtvrtfinále
Cesta turnajem: Kr. Plíšková (6-3 7-5), Lepchenková (6-4 6-4), Wozniacká (6-1 6-4), Strýcová (6-3 6-4)
Generálka: Wuhan (1. kolo)

Garciaová prožívá životní sezonu a naprosto zaslouženě je na žebříčku nejvýše v kariéře. Přitom vstup do letošního roku neměla vůbec dobrý. Na Australian Open sice uhrála třetí kolo, nicméně v Tchajpeji, Dauhá a Dubaji vyhrála vždy jen jeden zápas. V Kuala Lumpuru a v Miami dokonce skončila hned na první soupeřce. Světlou výjimkou bylo Indian Wells. V Kalifornii uhrála osmifinále.

Tři výhry v řadě na jednom turnaji spojila teprve až v Monterrey, kde se poprvé v letošní sezoně dostala do semifinále. Další přidala po nezdarech v Madridu a Římě na domácí antuce ve Štrasburku. Zlepšenou formu potvrdila postupem do čtvrtfinále French Open. Další semifinále zaznamenala na trávě na Mallorce, ale stále nemohla semifinálovou fázi turnajů pokořit.

Po postupu do osmifinále Wimbledonu se jí to nepovedlo ani na antuce v Bastadu. Generálka na US Open Garciaové vyšla tak napůl. V Torontu prošla do čtvrtfinále, v Cincinnati naopak skončila v prvním kole. Na US Open došla do třetího kola a prohrála právě s Kvitovou. Na všech grandslamech se letos probojovala minimálně do třetího kola.

V Asii zatím hraje fantasticky. Po čtvrtfinále v Tokiu se jí podařilo ve Wuhanu konečně projít do finále, nakonec z toho byl pro Francouzku nejcennější triumf v kariéře.

Díky postupu mezi nejlepší kvarteto měla v Pekingu v prvním kole volno. Její vynikající formu naposledy odnesla světová trojka Svitolinová, kterou Garciaová udolala až po obrovském boji a odvráceném mečbolu. Letošní ročník China Open je pro Francouzku jednoznačně tím nejlepším.

Caroline Garciaová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Wuhan (vítězka);  Peking, Bastad,  Mallorca,  Štrasburk,  Monterrey (semifinále)
Letošní bilance: 44-20
Největší úspěchy na betonech: Wuhan (vítězka); Peking, Monterrey (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 25-11
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (3. kolo)

Caroline Garciaová - China Open
Kariérní bilance na turnaji: 7-3
Nejlepší výsledek na turnaji: semifinále (2017)
Loňský výsledek na turnaji: osmifinále
Cesta turnajem: volný los, Mertensová (7-6 6-4), Cornetová (6-2 6-1), Svitolinová (6-7 7-5 7-6)
Generálka: Tokio Premier (čtvrtfinále), Wuhan (vítězka)

CHINA OPEN 2017 - PROGRAM 8. HRACÍHO DNE
• NATIONAL TENNIS STADIUM • (od 6:30 SELČ)
1. Babosová/Hlaváčková (4-Maď./ČR) - Makarovová/Vesninová (2-Rus.)
2. Ostapenková (9-Lot.) - Halepová (2-Rum.) / nejdříve v 8:30 SELČ
3. Nadal (1-Šp.) - Dimitrov (3-Bulh.) / nejdříve v 10:30 SELČ
4. Kvitová (12-ČR) - Garciaová (Fr.) / nejdříve ve 13:30 SELČ
5. Kyrgios (8-Austr.) - A. Zverev (2-Něm.) / nejdříve v 15:00 SELČ
• LOTUS COURT • (od 8:00 SELČ)
1. Y. Chan/Hingisová (1-Tchaj-wan/Švýc.) - Mirzaová/Shuai Peng (3-Indie/Čína)
2. Kontinen/Peers (1-Fin./Austr.) - Lorenzi/M. Zverev (It./Něm.)
Program 8. hracího dne
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

46
Přidat komentář
drabona
Petra opět výrazně pomohla soupeřce k výhře. Nic jiného se k tomu nedá říct, snad se to někdy změní.
Reagovat
freeteepek
Slovo "nedůstojný" bych nepoužil. Garciaová mnohem lépe podávala, to je celé:-)
Reagovat
drabona
Tím-nedůstojný-jsem chtěl jen vyjádřit, že stačilo zahrát co na turnaji již předvedla, to bohužel Petra ještě nedokáže.
Reagovat
George_Renel
Takže nakonec myslím byla Muguruza na trůně ještě kratší dobu než Karolína a teď tam zasedne tenistka, která zatím také nic extrovního nevyhrála. Zvláštní doba. :-)
Reagovat
tommr
jj Karolína vydržela na postu jedničky 8 týdnů, Muguruza 4 týdny a u Halepový doufám, že se bude jednat jen o 2-týdenní epizodu ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že Garbi se nebude hnát do Moskvy.
Rozhodne až TM. Takže Simona bude no.1 minimálně 3 týdny, ne?
Reagovat
baggik
Letošní sezona je štědrá. Umožňuje více holkám vyzkoušet si číslo 1.
Reagovat
fialka
bravoo, Simona! Je mi ľúto, že zosadila Garbi, ale po tom obrovskom snažení dosiahla svoj cieľ. Konečne!
Reagovat
blixa
To se snad domluvily, že se na No.1 vystřídají všechny ??? :D
Reagovat
Lunej..
Pak ze pry tenistky nejsou kamaradske:)
Reagovat
freeteepek
je to tak. Z top 5 na jedničce nebyla už jen Svitolinová. Ta si to nechává na závěr roku:-)
Reagovat
Padme
Nakonec jsi se dočkala
Reagovat
smazaný uživatel
4 míče
Lunej, drž se a drž pěsti :-)
Reagovat
smazaný uživatel
3
Reagovat
smazaný uživatel
2
Reagovat
smazaný uživatel
1
Reagovat
smazaný uživatel
no.1!!!
Gratulace - Simoně.
Lunej, užij si to!
Reagovat
Lunej..
Jooooooo, kobecne!!!!! Moc ti dekuju, mam obrovskou radost, i kdyz tam asi dlouho nevydrzi:)
Reagovat
smazaný uživatel
No s Garbi jsou v race téměř nastejno. TM bude zajímavý.
Ale do dubna bude mít Simona dobrou výchozí pozici oproti Karolíně a Svitolině.
Ať je fit!
Reagovat
com
konecne brejk Jelen :)) ..od ted uz to s Halep pujde z kopce :D
Reagovat
tommr
bohužel to byl jen rebrejk ...
Reagovat
com
chjo :( ..no ale aspon bude po Karoline dalsi svetova jednicka bez GS titulu :D
Reagovat
Carter
ale s výrazne kvalitnejšími titulmi :D
Reagovat
Carter
mimo GS
Reagovat
Jabadu
teď někdo napsal:
Penko is "Satan's child".
Také mi někdy přijde, zda její otec není samotný Bafomet.
:DDD
Reagovat
tommr
a to jako proč? Mě příjde docela sympatická ... :)
Reagovat
baggik
Tak tohle je skoro mužský tenis. Neuvěřitelná řežba. Halepová tu jedničku už asi fakt moc chce.
Reagovat
Haitik
No, Maria má v první kole Garciu.. :-/ Ale myslím, že je tady pořád naděje, že se Garcia odhlásí..
Reagovat
dadaft
ten outfit od Adidasu, který má Ostapenko na sobě, je asi nejhorší outfit všech dob.
aspoň já nic hroznějšího v životě neviděl.
Reagovat
Lunej..
Mne se ani moc nelibi co ma Cornet, pripada mi, ze ma porad to same. :)

Simono jeeedeeem!!
Reagovat
lars
Ty chces, aby Simona odjela na letiste ? :)
Reagovat
Lunej..
Hele rypacku, jsem po delsi dobe zase nervozni, tak me nedrazdi nebo me trefi slak a zase takovou radost nekterym na TP udelat nechci:D
Reagovat
blixa
Klídek, Jelena už otáčí ;-) :D
Reagovat
baggik
Je to pěkné, takové retro. Nejhorší outfit byl dva roky zpátky.
Reagovat
Lunej..
Je fakt, ze momentalne me vubec nezajima, co ma Jelca na sobe:D
Reagovat
Lunej..
Hlavne nesyckuj a vubec nemluv o RG!!!:)
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně retro. Geometrická kombinace barev mi připomněla outfit Standy a Petra :-) - https://www.youtube.com/watch?v=JqpzWUA-UWs
Hravé - k Penko se hodí.
Reagovat
tommr
dneska porazily v nervydrásajícím zápase favorizovaný Rusky a postoupily do finále! Zápas musel nakonec rozhodnout až MTB, ale Andrea s Timeou klidně mohly vyhrát i ve dvou setech protože byly celej zápas lepší. Ve druhým setu ale nedokázaly využít žádnou z mnoha šancí na brejk a nakonec ho smolně ztratily v TB. Andrea byla nejlepší hráčkou na kurtu. Timea jí sice zdatně sekundovala, ale občas dělala strašný minely ...
Reagovat
petrulinka
To myslíte vážně, že napíšete, že Kvitová schytala "výprask" od Peng? Třísetové tříhodinové bitvě, kdy ve všech třech setech se hrál TB říkáte výprask? To nemyslíte vážně? Kdyby prohrála 2x 6:0, či 6:1, dás ee to tak nazvat. Ale po tříhodinové bitvě napsat toto?
Reagovat
tommr
autor to má dobře, protože píše o úplně jiný hráčce než ty (schytala výprask od Shuai Zhang). Zřejmě máš ty Čínanky trochu popletený ... :)
Reagovat
Bee
Já tam čtu výprask v New Havenu od Zhang... to mi přijde OK
Reagovat
Bee
Já tam čtu výprask v New Havenu od Zhang... to mi přijde OK
Reagovat
tommr
jj tam byla Petra bita jako žito ... :(
Reagovat
petrulinka
Sorry, to mám z té horečky, beru antibiotika a četla jsem Peng =D =D A ještě ke všemu nemůžu najít brýle =D
Reagovat
Frick
U Fortuny dosáhl akumulovaný kurz (s tim, že skreč Lucky v Birmu byla za kurz 1,00) na hodnotu 821,00!! Přestože Petra téměř vždy byla v pozici favortiky (výjímkou byl zápas v Madridu 2014, kde Šafi před zápasem měla o fous nižší kurz) a většinou i celkem výrazné (v průměru byl ten kurz mohl být tak kolem 1,30-1,35), tak je vidět, že když se to opakuje 23x za sebou, tak zkrátka se to znásobí na dost drtivou cfru.

Uvidíme, kdy to skončí. Ale aktuálně by to dokázala ukončit asi jen Kája a to kdoví jestli.
Reagovat
Frick
https://abload.de/img/screenshot-2017-10-7pdjy4s.png
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist