8. den v Melbourne: Bitvy světových jedniček s Australany

24. 1. 2010, 21:20
Previews 6
Druhý týden úvodního grandslamu sezony začne ve znamení soubojů světových jedniček s domácími tenisty. Na Australian Open si totiž o čtvrtfinále zahraje Roger Federer s Hewittem a Serenu Williamsovou vyzve Stosurová. Velmi zajímavou podívanou slibuje i duel Davyděnka s Verdaskem.

Večerní program startuje o půl hodiny déle, tedy v půl desáté. Tou dobou už bude v aréně Roda Lavera vrcholit rozehřátí současné a bývalé světové jedničky - Rogera Federera s Lleytonem Hewittem.

Na duel trojnásobného vítěze Australian Open s domácí hvězdou bude vyprodáno a ve večerních hodinách místního času bude vrcholit slunečný horký den. Federer na cestě za celkově již 16. grandslamovým titulem ztratil jediný set v úvodním duelu s Andrejevem. V dalších zápasech už ale hrál svým strojovým tempem a do osmifinále postoupil vcelku pohodlně.

V sobotu se radoval z jubilejní padesáté výhry na Australian Open. "V dalších kolech budou zápasy náročnější, ale cítím se dobře. Fyzicky jsem v pohodě a věřím si, což je před druhým týdnem důležité," řekl Švýcar.

Hewitt prochází dokonce bez sebemenšího zaváhání. V minulém kole navíc ušetřil síly, když drtil Baghdatise, který ve druhé sadě kvůli zranění vzdal.

Federera tak sice čeká ve formě hrající tenista podporovaný domácím publikem, s Hewittem ovšem při celkové bilanci vzájemných zápasů 16-6 vyhrál posledních 14 zápasů v řadě.

Už odpoledne se ve vysokých teplotách budou na kurtu potit Nikolaj Davyděnko a Fernando Verdasco. Ruský tenista je nenápadným favoritem, který ještě nikdy nehrál grandslamové finále. Překvapivý vítěz loňského Turnaje mistrů vyhrál již dvanáct zápasů v řadě - včetně dvou skalpů Nadala s Federerem - a na Australian Open ve třech zápasech zatím neztratil ani set. Soupeřům navíc povolil dohromady uhrát pouhých 17 gamů. 

Verdasco obhajuje loňské semifinále životního turnaje a i letos v Melbourne po vlažném rozjezdu soupeře drtí. Před úvodním grandslamem sezony si navíc zvedl sebevědomí triumfem na exhibici v Kooyongu. Nicméně s Davyděnkem dokázal vyhrát jen jednou, a to se spolu utkaly již sedmkrát. 

Po nich se už představí světová jednička, čtyřnásobná šampionka a obhájkyně titulu Serena Williamsová proti domácí naději Stosurové. "Na souboj se Serenou se těším, zápas proti světové jedničce a obhájkyni titulu před domácím publikem se nehraje každý den. V posledním vzájemném souboji jsem jí navíc ve třech setech porazila, což pro pondělní zápas samozřejmě nemusí nic znamenat, ale aspoň vím, že to dokázat lze," věří si Stosurová.

"Před domácím publikem navíc hraji moc ráda, žlutozelené hlediště mě vždy motivuje a vím, že za mnou stojí bez ohledu na to, jak se mi daří," pochválila australské fandy.

Druhý rok po sobě je na Australian Open v osmifinále Victoria Azarenková. Bude ovšem doufat, že dopadne lépe než loni, kdy pro závratě a slabost musela ve stejném kole po vyhraném první setu ve druhé sadě vzdát pozdější vítězce Sereně Williamsové.

V cestě jí bude stát přemožitelka Benešové, nasazená devítka Ruska Věra Zvonarevová. S loňskou semifinalistkou Běloruska ve čtyřech vzájemných střetnutích ještě nezískala ani set.

Zajímavou motivaci má v Melbourne po zaváhání Rusek Kuzněcovové a Safinové devatenáctiletá Dánka Caroline Wozniacká. Za týden se totiž s největší pravděpodobností stane světovou trojkou, a pokud by došla opravdu daleko, může myslet i na druhé místo. A proti Číňance Li Na bude v pondělí v Hisense Areně favoritkou.

Pondělní program na Australian Open (začátky 01:00 SEČ):

Rod Laver Arena:
Schiavoneová (17-It.) - V. Williamsová (6-USA), Verdasco (9-Šp.) - Davyděnko (6-Rus.), S. Williamsová (1-USA) - Stosurová (13-Austr.), 9:30 Federer (1-Švýc.) - Hewitt (22-Austr.), Zvonarevová (9-Rus.) - Azarenková (7-Běl.).
Hisense Arena:
Pennettaová/Melo (It./Braz.) - Grothová/Groth (Austr.), Wozniacká (4-Dán.) - Li Na (16-Čína), Djokovič (3-Srb.) - Kubot (Pol.), Tsonga (10-Fr.) - Almagro (26-Šp.).

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Peknej zapas,smekam pred porazenym
Reagovat
smazaný uživatel
ty jo, v tom clanku je chyb jak maku :)
Reagovat
smazaný uživatel
AO patří Rogerovi!!! GO ELEGÁN GO!!!:D
Reagovat
majjkaa
tak tak podmeeeee...:))
Reagovat
smazaný uživatel
I když je k poražení (Roger), tak myslim, že toho Hewitta dá. Překvapilo by mě, kdyby ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Go elegán, je špičková formulace ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist