7. den ve Wimbledonu: Kurty jsou prázdné. Podle tradice

26. 6. 2011, 11:29
Previews 25
Slavný grandslam ve Wimbledonu je plný tradic. Jednou z nich je také volná neděle, kdy se na tenisovém grandslamu v Londýně zpravidla nehraje. Dnes tedy kurty v All England Clubu osiřely. Travnaté dvorce tak mají chvíli času na regeneraci. A tenisté? Po třech kolech nabrat síly, potrénovat a hurá na boje s těmi nejlepšími.

V neděli prvního týdne mají všichni tenisté volno a čas na odpočinek. Ale z hráčů, kteří v pondělí nastoupí k osmifinálovým zápasům, si asi nikdo nedovolí zahálet. "Neděli trávím tréninkem, stejně jako na jiných turnajích, když mám volný den. Jít do města nakupovat, na to čas není," tvrdila před třemi lety dvojnásobná čtvrtfinalistka Nicole Vaidišová, jež však nečekaně brzy ukončila kariéru a ve Wimbledonu už druhým rokem chybí.

Volná neděle je tradicí hlavně kvůli místním obyvatelům. Ve stodvaatřicetileté historii Wimbledonu se v první neděli muselo hrát pouze tříkrát - naposledy se vinou deštivého počasí hrálo v roce 2004, aby byl v programu dohnán časový skluz. O hrací neděli se uvažovalo i před čtyřmi lety, ovšem pořadatelé tuto možnost zamítli. I proto pak musel Nadal odehrát 4 zápasy během 4 dní, naopak Federer měl 5 dní volno.

Muži - osmifinálové dvojice:
Nadal - Del Potro
Berdych - Fish
Murray - Gasquet
F. López - Kubot

Ferrer - Tsonga
Federer - Južnyj
Malisse - Tomic
Djokovič - Llodra

Oproti loňsku, kdy Londýn zažil nebývale krásné slunečné počasí, byl letos program během úvodních pěti hracích dnů kvůli dešti vždy minimálně jednou přerušen. V sobotu se ale počasí umoudřilo a vše se stihlo dohrát podle plánu. Podle aktuální předpovědi má v pondělí na obloze vládnout slunce, jež má vzduch vyhřát až na 28 stupňů Celsia. V úterý se ale metropoli britských ostrovů nevyhne déšť ani bouřky, od středy se už meteorologové vážné komplikace pořadatelům neslibují.

Největší favorité - Rafael Nadal, Roger Federer a Novak Djokovič - prošli do 4. kola bez vážných problémů. Jediný set ztratil jen Srb proti Baghdatisovi. 75 let dlouhé čekání na domácího vítěze se snaží ukončit Brit Andy Murray, menší krizí si prošel hned v prvním setu na turnaji s Gimenem-Traverem.

Stejně jako Nadal a Federer set ještě neztratil Tomáš Berdych. Český tenista se v osmifinále utká s Američanem Mardym Fishem, ve čtvrtfinále by si už mohl zopakovat loňské finále proti Nadalovi.

Ženy - osmifinálové dvojice:
Wozniacká - Cibulková
Šarapovová - Shuai Peng
Lisická - Cetkovská
S. Williamsová - Bartoliová

Pěrvaková - Paszeková
Azarenková - Petrovová
Kvitová - Wickmayerová
V. Williamsová - Pironkovová

Letos se znovu daří i českým ženám. Stejně jako před rokem se do 3. kola prodraly tři a hned dvě se mohou těšit na druhý týden. Loňská semifinalistka Petra Kvitová má před sebou duel s Belgičankou Wickmayerovou, pak by ji mohla čekat pětinásobná šampionka Venus Williamsová. Petra Cetkovská je ve Wimbledonu v osmifinále poprvé a čeká ji další nenasazená tenistka, nicméně předloňská čtvrtfinalistka Sabine Lisická, jež letos na trávě vyhrála už 9 zápasů v řadě.

Z favoritek již vypadly světová trojka a loňská finalistka Věra Zvonarevová a vítězka French Open Na Li. Mezi hlavní adeptky na titul tak stále patří sestry Williamsovy, byť obě před Wimbledonem dlouho nehrály. V horní polovině pavouka potvrzují role favoritek šampionka z roku 2004 Maria Šarapovová a světová jednička Caroline Wozniacká, jež usiluje o první grandslamový titul. O druhé místo ve finále kromě Venus usilují hlavně Běloruska Azarenková a Petra Kvitová.

Po tradiční volné neděli čeká na tenisty ve Wimbledonu takzvané "superpondělí", během něhož se v případě dobrého počasí - což by se pořadatelům mělo vyplnit - odehrají všechny osmifinálové duely dvouhry mužů a žen.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
je to az skoro neuveritelne jak top 4 v muzskem podani je proste uplne nekde jinde jak zbytek sveta.. opet to na takovych 90% vypada ze semifinale bude ciste zalezitost top 4..
Reagovat
smazaný uživatel
Del Potro má smolu, že celý minulý rok vynechal. Tým pádom má ťažší žreb a logicky problém dostať sa do semifinále..Ale inak si nemyslím, že by výrazne zaostával..On si hrá svoju ligu, málinko stráca na vedúcu štvoricu, ale pred zbytkom sveta má pohodlný náskok..
Reagovat
smazaný uživatel
Koukal jsem na highlights ze zápasu Lisicki a Li a musím říct, že Li hrála dobře, ale tenis, který tu předvádí Sabina je neuvěřitelný! Její podání, který se pohybuje rychlostí mezi 180 - 200km/h je ohromné. Péťa Cetkovská hraje taky skvěle, ale Sába je jasnou favoritkou a myslím si, že by mohla potrápit i Serenu ve čtvrfinále..
Reagovat
smazaný uživatel
Čeká nás hromada kvalitního tenisu. Vlastně celkově druhý týden bude kvalitní, nebot´ turnaj vrcholí a dál postupují jen ti nejlepší.

Murray vs. Gasquet ----- Nevím, zda si pamatujete na Wimbledon 2008 a pětisetové klání těchto dvou, ve kterém měl Gasquet blízko výhře 3:0 na sety, avšak zápas nedoservíroval a Murray zvítězil v pěti setech až po čtyřech hodinách boje. Francouz není v klíčových momentech psychicky silný, o čemž svědčí i to, že nejméně pětkrát ztratil zápas, v němž vedl 2:0 na sety (navíc 2x právě proti Murraymu), v některých případech měl i mečbol/y. Takže upřímně: nebojím se o Murrayho postup.

Berdych vs. Fish ----- Je sice pravda, že Tomáše ještě nepezpečnější soupeř neprověřil, avšak z jeho předvedené hry, kterou jsem měl zatím tento rok ve Wimbledonu možnost vidět, jsem usoudil, že na tom český tenista je velice dobře a pokud by došlo na čtvrtfinále s Nadalem, mohli by tito dva sehrát vyrovnanou partii.

Nadal vs. Del Potro ----- Zápas, na který se hodně fanoušků těší a někteří z nich doufají v zatím největší překvapení turnaje. Těžko říct, Nadal ve třetím kole proti Mullerovi v prvních dvou setech těžil hlavně ze svých zkušeností, v tie-breacích byl trpělivější a čekal na chyby Mullera, jehož ve třetím setu přejel 6:0. Del Potro všechny tři zápasy dohrával druhý den od nástupu na kurt a to dle mého názoru udělalo hodně, nebot´ Del Po byl v některých momentech zápasu horším hráčem a přerušení jej, dá se říci, spasilo. Já favorizuji spíše Nadala, ale určitě netvrdím, že Argentinec je bez šance.
Reagovat
smazaný uživatel
Ferrer vs. Tsonga ----- Viděl bych to na vítězství Tsongy 3:1 na sety, avšak Španěl je bojovník a vůbec bych se nedivil, kdyby se zápas dostal do pěti setů. Rozhodně půjde o jeden z nejzajímavějších zítřejších duelů.

López vs. Kubot ----- Pout´ Poláka se asi chýlí ke konci, López hraje mnohem přesvědčivěji a jeho výkon nad Roddickem ve třetím kole předznamenal, že by si Španěl mohl zopakovat svou čtvrtfinálovou účast z let 2005 a 2008 a možná mohl jít ještě dál.

Djokovič - Llodra ----- Francouz zatím porazil tři relativně neškodné soupeře (Ward, Mello, Lu), které by při svém postavení na žebříčku (35.) porazit měl. I Djokovič zatím absolvoval také jen "povinné" zápasy, i když Baghdatis ve třetím kole byl hodně nevyzpytatelný soupeř a ne náhodou vzal Srbovi set. I tak ale vítězství Djokoviče 3:0.

Tomic vs. Mallise ----- Téměř generační rozdíl ve věku obou tenistů, přesto věřím Malissemu. Tomic má Soderlingův skalp, ale neumí hrát vyrovnaně ve více zápasech za sebou. Když Belgičan zúročí své zkušenosti, může vyhrát 3:0 nebo 3:1 na sety.
Reagovat
taffer
Chybí Ti tu Federer-Južnyj, který zase nejvíce zajímá mě ... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Roger to zvládne ve třech setech. :-) Pro Južného je Wimbledon první turnaj po třítýdenní pauze, nehrál tudíž ani přípravu, i když měl těžší los než Roger, tak Federerovi věřím, že vyhraje ve třech setech. Federer se sice ze své tradiční přípravy v Halle odhlásil, ale předvádí skvělý tenis již od Roland Garros a nyní v tom pokračuje i ve Wimbledonu.
Reagovat
smazaný uživatel
Navíc vzájemná bilance s Južným 10-0, tam nehrozí nic nic jiného, než výhra Fedrera 3-0.
Reagovat
smazaný uživatel
Voľná nedeľa je pre mňa oveľa prijateľnejšia tradícia ako tzv. Big Saturday počas US open, kedy sa hrá ženské finále a zároveň druhé mužské semifinále...Tradícia, ktorá môže byť len Američanom vlastná, keďže jednoznačne diskriminuje druhého finalistu...+ by the way, to že v Anglicku často prší je jeden z mnoha mýtov, s ktorým sa ľudstvo stotožnilo, hoci pravda je niekde úplne inde...Ak prší, prší skôr na severe. V Londýne, kde som istú dobu žil to funguje napríklad tak, že v zime či na jeseň tam prší veľmi zriedkavo. Prvých 7 týždňov môjho pobytu dokonca nespadla kvapka z neba, takže som mal pocit, že ma doma strašne klamali..Avšak dva krát do roka, na prelome jari/leta a leta/jesene v období takých 2 týždňov prší neustále..Počas 10 minútovej cesty na metro začna a prestane pršať aj 3 krát..Extrém..Wimbledon je však zhodou okolností práve v toto kritické obdobie, takže predsudky, ktoré majú ľudia voči anglickému počasiu zakorenené sa ešte prehĺbia..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tak, je to jeden z nejoblíbenějších mýtů. Ale pořádnýho tepla se v Anglii každopádně nedočkáš, což ale není zrovna překvapivý, když je ten stát na severu.
Reagovat
VlS
Nevím, byl jsem v GB několikrát, nejdéle asi 6 týdnů od poloviny listopadu do konce roku a asi 3 dny nepršelo (je fakt, že jsem byl na jižním pobřeží). Loni jsem byl 14 dnů asi 100 km severně od Londýna v polovině srpna. Většinu dnů pršelo alespoň několik hodin. Další návštěvy byly dvou až třídenní pracovní cesty, do zasedaček a restaurací nepršelo. Britské pohlednice s karikaturami zmoklých ovcí si dělají Britové sami, že by jen tak?
Myslím, že klimatologové tomu říkají oceánské počasí, kdy prostě páry z moře nemá co zastavit a proto v přímořských státech prší víc než ve středozemních, ale žádné srovnávací statistiky jsem nehledal.
Reagovat
smazaný uživatel
6 týždňov a 3 dni nepršalo?...nepreháňaš troška?..v ktorom roku to bolo?...Pretože to ti moc neverím...+ Tie pohľadnice zrejme nebudú smerodajný fakt, že ano..
Reagovat
skott
Kdyz vidim osmifinalove dvojice takhle prehlende napsane, tak uz to muze zachranit jedine Sedm Statecnych - Maria, Lisicki, Serena, Ksenia, Nada, Petra a Venus...:-) V opacnem pripade bude z Wimbledonu pohroma!
Reagovat
smazaný uživatel
Osobne si myslím, že turnaj vyhrá niekto zo štvorice Venus, Maria, Viktoria, Petra..Petra má však objektívne z tejto štvorice najmenšie šance, aj v kontexte skúseností..Z druhej vlny bude útočiť predovšetkým Wozniacka a Serena..víťaz bude z tejto šestice, dávam ruku do ohňa..
Reagovat
smazaný uživatel
A o kolik má Petra prosímtě méně zkušeností než Azarenka, když už hrála semifinále a azarenka ještě ne?
Reagovat
smazaný uživatel
To uz si snad vymenoval skoro vsetky, jasne ze sa niekde trafis :D
Reagovat
smazaný uživatel
Bez urážky, ale Kvivotá sa pohybuje v absolútnej svetovej špičke 6 mesiacov, kdežto Azarenka pár rokov..Taktiež vyhrala nejaké turnaje Masters, má toho určite viac za sebou, než Kvitová...Kvitová taktiež prehrala vyhratý zápas s LI na RG, čo viac menej dokazuje, že ešte potrebuje dozrieť...
Reagovat
smazaný uživatel
A Azarenka se k výhře proti ní ani nepřiblížila. Pohybuej se déle na špici, ale na grandslamu nebyla nikdy dál než ve čtvrtfinále, takže ohledně grandslamů není o moc zkušenější než Petra. Navíc zatím nehraje žádnou hitparádu.
Reagovat
smazaný uživatel
Azarenka vyhrála přesně dva tunaje "Masters": Miami 2009 a 2011; Petra jeden (Madrid 2011). To je opravdu dramatický rozdíl. :-) Azarenka celkově vyhrála 7 titulů na WTA okruhu, Petra 4.

Kdyby snad došlo na jejich vzájemný zápas (v semifinále), tak na trávě by byla favoritkou Petra.
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu, Azarenka nikdy nehrala SF, avšak vo štvrťfinále bola už 4krát...Má aj o niečo viac titulov, takže tých skúsenosti má predsa len o niečo viac...Na druhú stranu si myslím, že skúsenosti sú tým posledným, čo rozhoduje v ženskom tenise..:)
Reagovat
smazaný uživatel
jsou tím jenom trapny zrzavci britsky
Reagovat
lofas
A zítra bude chcát podle tradice !
Reagovat
darek.vrana
Přesně, pak zas budou hrát 2 zápasy za den, aby to stihli. Strašná země:). Mimochodem, byl už někdy den během těch 3 týdnů, co se teď hraje na trávě ve "staré dobré Anglii", kdy nepršelo a program proběhl podle plánu?
Reagovat
smazaný uživatel
myslím, že snad loni, to byla nějaká vyjímka, ale měli tam fakt 14 dní krásně ;-)
Reagovat
skott
pred par dny jsem cetl v novinach, ze se udajne jen petkrat v historii stalo, ze behem Wimbledonu ani jeden den trosku nesprchlo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist