7. den na Wimbledonu: Kurty jsou prázdné. Podle tradice

27. 6. 2010, 12:45
Previews 1
Slavný grandslam ve Wimbledonu je plný tradic. Jednou z nich je také volná neděle, kdy se na tenisovém grandslamu v Londýně zpravidla nehraje. Dnes tedy kurty v All England Clubu osiří. Travnaté dvorce budou mít chvíli času na regeneraci. A tenisté? Po třech kolech nabrat síly, potrénovat a hurá na boje s těmi nejlepšími.

V neděli prvního týdne mají všichni tenisté volno a čas na odpočinek. Ale z hráčů, kteří v pondělí nastoupí k osmifinálovým zápasům, si asi nikdo nedovolí zahálet. "Neděli trávím tréninkem, stejně jako na jiných turnajích, když mám volný den. Jít do města nakupovat, na to čas není," tvrdila před dvěma lety dvojnásobná čtvrtfinalistka Nicole Vaidišová, jež však nečekaně brzy ukončila kariéru a letos poprvé po šesti startech chybí.

Volná neděle je tradicí hlavně kvůli místním obyvatelům. Ve stodvaatřicetileté historii Wimbledonu se v první neděli muselo hrát pouze třikrát - naposledy se vinou deštivého počasí hrálo v roce 2004, aby byl v programu dohnán časový skluz. O hrací neděli se uvažovalo i před třemi lety, ovšem pořadatelé tuto možnost zamítli. I proto pak musel Nadal odehrát 4 zápasy během 4 dní, naopak Federer měl 5 dní volno.

Muži - osmifinálové dvojice:
Federer - Melzer
Berdych - Brands
Djokovič - Hewitt
Roddick - Lu

Tsonga - Benneteau
Murray - Querrey
Söderling - Ferrer
Nadal - Mathieu

Letos první týden ve Wimbledonu nepršelo a panovalo slunečné počasím, což je pro britské ostrovy spíše rarita. Dobrou zprávou je, že se nemá nic měnit ani v nejbližších dnech.

Bez problémů se tak odehrála všechna utkání úvodních kol dvouher mužů i žen. Jeden zápas, mezi Johnem Isnerem a Nicolasem Mahutem se sice protáhl do tří dnů, déšť ale na vině nebyl. Tenisté totiž odehráli rekordně dlouhý zápas, který trval 11 hodin a 5 minut.

Největší favorité - Rafael Nadal a Roger Federer - si už prošly nemalými problémy. Švýcar prohrál ve třech duelech dohromady tři sady, Španěl absolvoval dokonce už dvě pětisetové bitvy. Jednu už úspěšně zvládl i černý kůň turnaje Tomáš Berdych, který má nyní i díky příznivému losu nakročeno do čtvrtfinále. Pokud porazí Němce Brandse, arazí zřejmě na Federera.

74 let dlouhé čekání na domácího vítěze se snaží ukončit Brit Andy Murray. Pouze on a Švéd Robin Söderling zatím ještě neztratili ani set

Ženy - osmifinálové dvojice:
S. Williamsová - Šarapovová
Na Li - A. Radwaňská
Wozniacká - Kvitová
Zakopalová - Kanepiová

Clijstersová - Heninová
Jankovičová - Zvonarevová
Bartoliová - Piroňkovová
V. Williamsová - Grothová

Letos se senzačně daří i českým ženám. Do 3. kola se prodraly tři a hned dvě se mohou těšit na druhý týden. Petra Kvitová se pokusí překvapit třetí nasazenou Caroline Wozniackou a postoupit poprvé do grandslamového čtvrtfinále. V něm by se mohla potkat s Klárou Zakopalovou, jež se premiérovém 4. kole grandslamového turnaje utká s Estonkou Kanepiovou.

Suverénně si počínají sestry Williamsovy, které míří za třetím vzájemným wimbledonským finále v řadě, stejně jako za titulem ve čtyřhře. Venus má ale v polovině hvězdné Belgičanky Kim Clijstersovou a Justine Heninovu, které se utkají už v pondělním osmifinále.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
steve79
No už se těším, až to dnesak začne.Škoda že neuvidím Federera. Ten hraje už od dvou. Jinak doufám že aspon Kvitová postoupí. Hodně štěstí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist