6. den v Dauhá: O finále se utkají Kontaveitová s Ostapenkovou a Šwiateková se Sakkariovou

25. 2. 2022, 07:00
Previews 2
V rámci šestého hracího dne Qatar TotalEnergies Open se dozvíme složení sobotního finále. O postup do něj se utkají Anett Kontaveitová s finalistkou ročníku 2016 Jelenou Ostapenkovou a v souboji hráček Top 10 Iga Šwiateková s Marií Sakkariovou. Na programu je také finále čtyřhry, ve kterém se střetnou dvojice Veronika Kuděrmetovová, Elise Mertensová a Cori Gauffová, Jessica Pegulaová.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Semifinále dvouhry •
Kontaveitová (4-Est.) - Ostapenková (15-Lot.) | Centre Court (15:00 SEČ)
Šwiateková (7-Pol.) - Sakkariová (6-Řec.) | Centre Court (16:30 SEČ)
• Finále čtyřhry •
Kuděrmetovová/Mertensová (3-Rus./Belg.) - Gauffová/Pegulaová (USA) | Centre Court (18:00 SEČ)


• Semifinále dvouhry •
Anett Kontaveitová (7.) - Jelena Ostapenková (13.) | Centre Court (15:00 SEČ)
Anett Kontaveitová a Jelena Ostapenková nadále pokračují v útoku na svou první trofej z WTA 1000 a v Dauhá úspěšně protahují aktuální neporazitelnost. Kontaveitová bude útočit na své druhé finále na akcích této kategorie, finalistka ročníku 2016 Ostapenková má o jednu účast více. Obě na finále na nejprestižnějších turnajích WTA čekají od sezony 2018. Kontaveitová vyhrála poslední souboj před dvěma týdny v Petrohradu a ve vzájemné bilanci vede 4-1.

Šestadvacetiletá Kontaveitová uspěla v devíti z posledních deseti semifinálových duelů, loni ve všech sedmi, a vyjma lednové porážky v Sydney s Barborou Krejčíkovou (nevyužila mečboly) naposledy útok na finále nezvládla v březnu 2019. Na podnicích této kategorie má však v této fázi negativní bilanci 1-2. V Dauhá je mezi nejlepším kvartetem poprvé a může se stát první estonskou finalistkou katarského podniku. Rodačka z Tallinu má na dosah 14. finále, už šesté od konce srpna.

O dva roky mladší Ostapenková má se semifinálovými zápasy na největších turnajích WTA o něco větší zkušenosti než soupeřka (2-3). Grandslamová šampionka bude usilovat o druhé finále v řadě, 12. kariérní a druhé v Dauhá, kde je jedinou lotyšskou finalistkou v historii. Od sezony 2018 je v soubojích o finále celkem úspěšná (6-3).

Kontaveitová vede ve vzájemné bilanci, nedávno v Petrohradu vyhrála celkem jasně a je i díky fenomenální formě trvající už několik měsíců zaslouženě favoritkou. Ostapenková ovšem na Blízkém východě hraje ve své nejlepší formě a v posledních dvou kolech nedala šanci Barboře Krejčíkové ani Garbiñe Muguruzaové. I přes náročný program to vypadá, že má pořád dostatek sil. Proto by nebylo překvapením, kdyby Kontaveitové porážku vrátila.

Tip na vítězku: Jelena Ostapenková

Aktuální forma
Kontaveitová od konce srpna exceluje, ve 47 zápasech zaznamenala pouhých šest porážek, debutovala v Top 10, hrála finále Turnaje mistryň a pětkrát triumfovala. Poslední titul, celkově šestý v kariéře, si připsala před dvěma týdny v Petrohradu a svou aktuální halovou neporazitelnost protáhla na 20 utkání.

Cesta turnajem
Své letošní působení v katarské metropoli zahájila jednoznačnou výhrou nad Anou Konjuhovou. Jasně navrch měla i proti bývalé šampionce Elise Mertensové, pokud nepočítáme "kanára" ve druhé sadě. Ve čtvrtfinále nedala šanci Ons Džabúrové. Momentálně se veze na vlně osmi výher.

Historie na Qatar TotalEnergies Open
V Dauhá hraje popáté a postupem do semifinále vylepšila své maximum, loni ve čtvrtfinále nestačila na pozdější vítězku Petru Kvitovou.

Anett Kontaveitová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Petrohrad (triumf)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Sydney (semifinále)
Bilance: 12-2
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na venkovních betonech: 7-2
Bilance proti hráčkám Top 20: 3-1 (kariérní 33-48)
Bilance v semifinále WTA 1000: 0-0 (kariérní 1-2)
Bilance v semifinále: 1-1 (kariérní 13-6)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Anett Kontaveitová - Qatar TotalEnergies Open
Kariérní bilance:
7-4
Nejlepší výsledek: semifinále (2022)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Petrohrad (triumf)
Cesta turnajem: volný los, Konjuhová (6-2 6-3), (16) Mertensová (6-3 0-6 6-2), (8) Džabúrová (6-4 6-1)

Aktuální forma
Ostapenková začala znovu zářit loni v červnu a letos má vynikající bilanci 14-3 a nejvíce výher na tour. Výborně si vede hlavně na Blízkém východě, před týdnem v Dubaji po cestě za svým největším triumfem na tvrdém povrchu vyřadila čtyři grandslamové šampionky v řadě a ve finále nedala šanci Veronice Kuděrmetovové.

Cesta turnajem
V Dauhá si na úvod poradila s kvalifikantkou Océane Dodinovou, s Amandou Anisimovovou už měla daleko větší potíže a několikrát se nechala ošetřovat. V následujících kolech přidala další skalpy grandslamových vítězek, když nedala šanci Barboře Krejčíkové ani Garbiñe Muguruzaové.

Historie na Qatar TotalEnergies Open
V Dauhá debutovala v roce 2016 a dostala se až do finále, které je jejím maximem. Při dalších čtyřech startech vždy skončila nejpozději v osmifinále.

Jelena Ostapenková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Dubaj (triumf);  Petrohrad (semifinále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Dubaj (triumf)
Bilance: 14-3
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na venkovních betonech: 11-2
Bilance proti hráčkám Top 10: 3-3 (kariérní 17-24)
Bilance v semifinále WTA 1000: 0-0 (kariérní 2-3)
Bilance v semifinále: 1-1 (kariérní 11-8)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Jelena Ostapenková - Qatar TotalEnergies Open
Kariérní bilance:
13-5
Nejlepší výsledek: finále (2016)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance v semifinále: 1-0
Generálka: Dubaj (triumf)
Cesta turnajem: Dodinová (6-4 6-2), Anisimovová (6-3 4-6 6-4), (2) Krejčíková (6-3 6-2), (5) Muguruzaová (6-2 6-2)


Iga Šwiateková (8.) - Maria Sakkariová (6.) | Centre Court (16:30 SEČ)
Iga Šwiateková je na nejprestižnějších turnajích WTA takto daleko podruhé v kariéře a loňské tažení na antuce v Římě dotáhla až k titulu. Maria Sakkariová o finále na akcích WTA 1000 bojovala celkem třikrát, ale nikdy neuspěla. Všechny tři předchozí souboje se uskutečnily loni a pokaždé ve dvou setech zvítězila Sakkariová. Polsko, či Řecko se dočká premiérové účasti ve finále katarského podniku.

Dvacetiletá Šwiateková bude útočit na své páté finále a to vůbec největší na tvrdém povrchu. Předloňská šampionka grandslamového French Open má za sebou celkem sedm semifinálových vystoupení, v posledních třech včetně dvou letošních (Adelaide a Australian Open) neuhrála set.

Šestadvacetiletá Sakkariová loni posbírala nejvíce postupů do semifinále, jenže v této fázi není vůbec úspěšná (bilance 4-14). Na finále na venkovních betonech čeká od léta 2018. Po jediném triumfu (Rabat 2019) dokonce v této fázi ztroskotala devětkrát v řadě. Letos v Petrohradu však do finále prošla.

Také ve druhém semifinále se vítězka tipuje těžko. Sakkariová má totiž celou svou kariéru v této fázi potíže, nicméně Šwiatekovou loni právě v semifinále porazila a ve vzájemné bilanci naprosto dominuje. Šwiateková ovšem byla ve druhé půlce loňské sezony v útlumu a s novým koučem hraje mnohem lépe. Výkony mladší z aktérek se zdají být o něco solidnější.

Tip na vítězku: Iga Šwiateková

Aktuální forma
Šwiateková si ve druhé půlce loňské sezony prošla menší krizí, se změnou trenéra však okamžitě našla svou nejlepší formu. V Adelaide i na Australian Open se probojovala až do semifinále a před týdnem v Dubaji až v tie-breaku rozhodující sady podlehla pozdější šampionce Jeleně Ostapenkové.

Cesta turnajem
V Dauhá sice ztratila jeden set, ale jinak je suverénní. V úvodním zápase si poradila s Viktorijí Golubicovou, pak i potřetí v letošní sezoně deklasovala Darju Kasatkinovou a ve čtvrtfinále povolila jen pět gamů nasazené jedničce Aryně Sabalenkové.

Historie na Qatar TotalEnergies Open
V Dauhá účinkuje podruhé, předloni vypadla ve druhém kole se Světlanou Kuzněcovovou.

Iga Šwiateková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Australian Open,  Adelaide (semifinále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Australian Open, Adelaide (semifinále)
Bilance: 12-3
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na venkovních betonech: 12-3
Bilance proti hráčkám Top 10: 1-1 (kariérní 6-7)
Bilance v semifinále WTA 1000: 0-0 (kariérní 1-0)
Bilance v semifinále: 0-2 (kariérní 4-3)
Grandslamy: Australian Open (semifinále)

Iga Šwiateková - Qatar TotalEnergies Open
Kariérní bilance:
4-1
Nejlepší výsledek: semifinále (2022)
Loňský výsledek: nehrála
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Dubaj (2. kolo)
Cesta turnajem: volný los, Golubicová (6-2 3-6 6-2), Kasatkinová (6-3 6-0), (1) Sabalenková (6-2 6-3)

Aktuální forma
Sakkariová loni excelovala, dokonce posbírala nejvíce semifinálových účastí na tour a dostala se do elitní desítky žebříčku. Na druhý triumf ale stále čeká, přestože k němu měla před dvěma týdny v petrohradské hale velmi blízko. Neuhájila však vedení proti Anett Kontaveitové a po vyřazení v osmifinále Australian Open přišlo další zklamání.

Cesta turnajem
V Dauhá ještě neztratila set. Po volném losu v úvodním kole potkala jen americké tenistky a vyřadila Ann Liovou, Jessicu Pegulaovou, které oplatila nedávnou porážku z Australian Open, i Cori Gauffovou.

Historie na Qatar TotalEnergies Open
V Dauhá se každým rokem zlepšuje. V hlavní soutěži debutovala v roce 2018 (1K), předloni uhrála osmifinále a loni čtvrtfinále.

Maria Sakkariová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Petrohrad (finále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Dauhá (čtvrtfinále)
Bilance: 11-3
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na venkovních betonech: 7-2
Bilance proti hráčkám Top 10: 0-1 (kariérní 19-21)
Bilance v semifinále WTA 1000: 0-0 (kariérní 0-3)
Bilance v semifinále: 1-0 (kariérní 4-14)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále)

Maria Sakkariová - Qatar TotalEnergies Open
Kariérní bilance:
7-3
Nejlepší výsledek: semifinále (2022)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Petrohrad (finále)
Cesta turnajem: volný los, Liová (6-3 6-3), (9) Pegulaová (6-4 7-5), (14) Gauffová (6-3 6-3)


• Finále čtyřhry •
/ V. Kuděrmetovová / E. Mertensová - / C. Gauffová / J. Pegulaová | Centre Court (18:00 SEČ)
O deblovou trofej se už v pátek utkají dvojice Veronika Kuděrmetovová, Elise Mertensová a Cori Gauffová, Jessica Pegulaová. První jmenované mohou po Dubaji ovládnout i druhý prestižní podnik na Blízkém východě. Bude se jednat o premiérový souboj.


Kuděrmetovová s Mertensovou jsou velmi úspěšným párem. Rusko-belgický tandem má bilanci 15-1, loni ovládl hned první společný podnik v Istanbulu, na Australian Open došel do semifinále (porážka s Barborou Krejčíkovou a Kateřinou Siniakovou) a v Dubaji přidal další triumf. Pro 24letou Kuděrmetovovou se jednalo o třetí titul, o dva roky starší Mertensová slavila už popatnácté. Obě se na akcích WTA 1000 minimálně jednou radovaly.

Cesta turnajem
1K: volný los
2K: Kosťuková/Sasnovičová (6-0 6-4)
ČF: Flipkensová/Van Uytvancková (6-2 6-3)
SF: Hradecká/Mirzaová (6-0 6-3)


Američanky spolu rovněž hrají chvíli a teprve až v Dauhá, na svém čtvrtém společném turnaji, dosáhly na solidnější výsledek. Sedmnáctiletá Gauffová bude usilovat o svou čtvrtou a nejcennější trofej, 28letá Pegulaová v této disciplíně ještě neslavila a na nejvyšším okruhu je ve finále poprvé.

Cesta turnajem
1K: (6) L. Kičenoková/Ostapenková (6-3 6-2)
2K: Bondárová/Cristianová (bez boje)
ČF: (2) Šibaharaová/S. Zhang (3-6 7-5 10-7)
SF: Aojamaová/Kruničová (6-3 6-2)

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
zfloyd
ve druhém setu rozhodlo to šílený prase a Penko dělala mnohem více chyb než v předchozích zápasech
Reagovat
dadaft
všechny čtyři předvádějí v Dauhá skvělý tenis, dnes rozhodne momentální výkon na kurtu, Iga vs. Anett by bylo pro mě ideální finále...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist