5. den v Šanghaji: Na programu jsou osmifinálové souboje. Do akce jdou Nadal, Federer, A. Zverev a další

12. 10. 2017, 01:00
Previews 24
Na Masters v Šanghaji se dnes bude bojovat o čtvrtfinále. Na centrálním dvorci se představí největší hvězdy. Celý program otevře nasazená pětka Grigor Dimitrov, po něm bude hrát Alexander Zverev, třetí bod programu obstará Marin Čilič a v rámci večerního hracího plánu se představí světová jednička Rafael Nadal a také Roger Federer.

Stadium (Start v 6:00 SELČ)

1. Sam Querrey (17.) - Grigor Dimitrov (9.)
Čtvrteční program na centrálním dvorci zahájí Sam Querrey a Grigor Dimitrov. Američan bude ve třetím vzájemném duelu útočit na první výhru. Bulhar v minulém kole proti Harrisonovi přežil tři mečboly a poprvé v Šanghaji postoupil do osmifinále.

Querrey se na začátku roku rozehrál až na amerických betonech. Na domácí půdě v Delray Beach došel do čtvrtfinále a o týden později v Acapulku slavil první letošní titul. Poté se mu však dlouho nedařilo. Zlom přišel ve Wimbledonu. Querrey na nejslavnějším turnaji světa zvládl tři pětiseťáky, v tom posledním porazil tehdejší světovou jedničku a obhájce titulu Murrayho a prohrál až v semifinále. Skvělou formu potvrdil v Los Cabos, kde získal druhou letošní trofej. Výborně zahrál na US Open a připsal si další letošní čtvrtfinále. V Tokiu naopak vypadl hned v prvním kole.

Sam Querrey - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Los Cabos,  Acapulko (vítěz);  Wimbledon (semifinále)
Letošní bilance: 36-18
Největší úspěchy na betonech: Los Cabos, Acapulko (vítěz)
Letošní bilance na betonech: 23-9
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (semifinále), US Open (čtvrtfinále)
Letošní bilance vs Top 10: 4-4 (kariérní 17-55)

Sam Querrey - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 5-5
Nejlepší výsledek na turnaji: osmifinále (2012 a 2017)
Loňský výsledek na turnaji: 1. kolo
Cesta turnajem: Sugita (6-3 6-2), Tiafoe (6-3 7-6)
Generálka: Tokio (1. kolo)

Dimitrov měl fantastický vstup do sezony, když triumfoval v Brisbane, došel do semifinále Australian Open a poté ovládl domácí halový podnik v Sofii. Po čtvrtfinálové účasti v hale v Rotterdamu se však dlouho trápil a začalo se mu dařit až na trávě. V Queensu došel do semifinále a ve Wimbledonu uhrál povinné osmifinále. Na amerických betonech to zpočátku sice nebylo ono, nicméně na Masters v Cincinnati slavil svůj nejcennější triumf kariéry. Na US Open překvapivě vypadl již ve druhém kole. Na první asijské zastávce v Pekingu se probojoval do semifinále.

Grigor Dimitrov - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Cincinnati, Sofie,  Brisbane (vítěz);  Peking, Queens,  Australian Open (semifinále)
Letošní bilance: 39-16
Největší úspěchy na betonech: Cincinnati, Brisbane (vítěz); Peking, Australian Open (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 23-7
Výsledky na grandslamech: Australian Open (semifinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)

Grigor Dimitrov - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 5-5
Nejlepší výsledek na turnaji: osmifinále (2017)
Loňský výsledek na turnaji: 2. kolo
Cesta turnajem: volný los, R. Harrison (3-6 6-3 7-6)
Generálka: Peking (semifinále)

2. Juan Martín Del Potro (23.) - Alexander Zverev (4.)
Také v pořadí v druhém utkání na centrálním kurtu proti sobě nastoupí nasazení hráči. Juan Martín Del Potro bude poprvé čelit německému talentu Alexanderovi Zverevovi.

Del Potro zahájil letošní sezonu kvůli zdravotním potížím až na konci února v Delray Beach a uhrál semifinále. Poté měl smůlu na soupeře i v osobním životě a dalšího kvalitního výsledku se dočkal postupem do čtvrtfinále v Římě. Dvě výhry v řadě dokázal na jednom turnaji spojit poté už jen na French Open a dlouho se mu nedařilo. Dvakrát na jednom turnaji slavil výhru až za dva a půl měsíce v Cincinnati a na úspěšnou generálku navázal na US Open, kde v minulosti získal svůj jediný grandslamový vavřín. Ve čtvrtfinále porazil letos fenomenálního Federera, na Nadala však v semifinále recept nenašel. První asijskou zastávku letošní sezony absolvoval v Pekingu. Z hlavního města odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky.

Juan Martín Del Potro - sezona 2017
Nejlepší výsledky: US Open,  Delray Beach (semifinále)
Letošní bilance: 26-13
Největší úspěchy na betonech: US Open,  Delray Beach (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 18-9
Výsledky na grandslamech: Australian Open (nehrál), French Open (3. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (semifinále)
Letošní bilance vs Top 10: 3-9 (kariérní 43-71)

Juan Martín Del Potro - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 5-3
Nejlepší výsledek na turnaji: finále (2013)
Loňský výsledek na turnaji: 1. kolo
Cesta turnajem: Basilašvili (6-2 3-6 6-4), Rubljov (6-3 6-4)
Generálka: Peking (2. kolo)

Zverev prožívá životní sezonu. První úspěch zaznamenal v hale v Montpellier. Kromě čtvrtfinále v Miami ale v dalších týdnech nic moc neuhrál. Ze zisku druhého letošního titulu se radoval na domácí antuce v Mnichově a za dva týdny si na Masters v Římě došel pro svou nejcennější trofej. Zklamáním ovšem bylo vypadnutí v prvním kole French Open. Generálku na Wimbledon měl skvělou. V Hertogenboschi uhrál semifinále, v Halle finále a ve Wimbledonu si zahrál své premiérové grandslamové osmifinále. Výbornou šňůru předvedl na amerických betonech, když triumfoval ve Washingtonu a poté i na Masters v Montréalu, kde ve finále porazil Federera. US Open ale bylo znovu zklamáním. Na grandslamech se Zverevovi stále nedaří prorazit. Během asijské poutě skončil ve čtvrtfinále v Shenzhenu a v semifinále v Pekingu.

Alexander Zverev - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Montréal,  Washington,  Řím,  Mnichov,  Montpellier (vítěz);  Halle (finále);  Peking,  Hertogenbosch (semifinále)
Letošní bilance: 52-17
Největší úspěchy na betonech: Montréal, Washington (vítěz); Peking (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 22-7
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)

Alexander Zverev - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 3-1
Nejlepší výsledek na turnaji: osmifinále (2016 - 2017)
Loňský výsledek na turnaji: osmifinále
Cesta turnajem: volný los, Bedene (4-0 skreč)
Generálka: Shenzhen (čtvrtfinále), Peking (semifinále)

Zverev a Del Potro se potkávají poprvé

3. Marin Čilič (5.) - Steve Johnson (45.)
Ve třetím zápase na Stadium bude jasným favoritem Marin Čilič. Nasazená čtyřka letošního ročníku bude o pozici ve čtvrtfinále bojovat se Stevem Johnsonem. Chorvat Američana ve všech třech předchozích soubojích porazil.

Čilič v prvních třech měsících letošní sezony zaznamenal jen jedno čtvrtfinále a semifinále. Rozehrál se překvapivě až na svém nejhorším povrchu, antuce. V Istanbulu získal svůj jediný letošní titul a v Monte Carlu, Římě a na French Open došel do čtvrtfinále. Ve výborné formě pokračoval i na trávě. V Hertogenboschi uhrál semifinále, v Queensu jen těsně prohrál souboj o titul a ve Wimbledonu si zahrál finále. Naopak zklamáním pro něj bylo US Open, které v roce 2014 vyhrál. Právě ve Flushing Meadows se vrátil po zranění a vypadl už ve třetím kole. Na první zastávce v Tokiu skončil v semifinále.

Marin Čilič - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Istanbul (vítěz);  Wimbledon,  Queens (finále);  Tokio,  Hertogenbosch,  Acapulko (semifinále)
Letošní bilance: 37-16
Největší úspěchy na betonech: Tokio, Acapulko (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 9-7
Výsledky na grandslamech: Australian Open (2. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (finále), US Open (3. kolo)

Marin Čilič - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 6-7
Nejlepší výsledek na turnaji: čtvrtfinále (2012)
Loňský výsledek na turnaji: 2. kolo
Cesta turnajem: volný los, Edmund (6-3 7-6)
Generálka: Tokio (semifinále)

Johnson hned na druhém turnaji letošní sezony došel do semifinále. Další čtvrtfinálové účasti přidal až po měsíci v Delray Beach a Acapulku. Největšího letošního úspěchu dosáhl triumfem na domácí antuce v Houstonu a na nejpomalejším tenisovém povrchu zaznamenal ještě čtvrtfinále v Ženevě. Mezi nejlepší osmičku ale znovu postoupil až po třech měsících ve Winston-Salemu. Asijskou pouť odstartoval čtvrtfinálovou účastí v Tokiu.

Steve Johnson - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Houston (vítěz);  Auckland (semifinále)
Letošní bilance: 29-19
Největší úspěchy na betonech: Auckland (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 15-12
Výsledky na grandslamech: Australian Open (2. kolo), French Open (3. kolo), Wimbledon (3. kolo), US Open (2. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 1-4 (kariérní 3-20)

Steve Johnson - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 5-3
Nejlepší výsledek na turnaji: osmifinále (2017)
Loňský výsledek na turnaji: 2. kolo
Cesta turnajem: Kyrgios (7-6 skreč), Di Wu (6-2 6-1)
Generálka: Tokio (čtvrtfinále)

Čilič je jasným favoritem

4. Rafael Nadal (1.) - Fabio Fognini (28.)
Večerní program odstartuje již třináctým vzájemným duelem mezi světovou jedničkou Rafaelem Nadalem a italským tenistou Fabiem Fogninim. Španěl, který vyhrál posledních třináct zápasů, vede ve vzájemné bilanci jasně 9-3, poslední čtyři vzájemná měření sil vyhrál a na betonech to má s Fogninim 4-1.

Nadal letos hraje fantasticky. Už na Australian Open došel až do finále, v němž prohrál pětisetovou bitvu s Federerem. Ve finále dále neuspěl v Acapulku a Miami. Antuková část sezony však patřila Španělovi. Nadal podesáté ovládl Masters v Monte Carlu a domácí akci v Barceloně, popáté domácí Masters v Madridu a podesáté kraloval na French Open. Jedinou porážku zaznamenal ve čtvrtfinále římského Masters. Poté se mu ale dlouho nedařilo. Ve Wimbledonu skončil již v osmifinále a na betonech v Montréalu a Cincinnati daleko nedošel. Chuť si však spravil na US Open, kde získal svůj celkově 16. grandslamový vavřín. Na něj v minulém týdnu navázal triumfem v Pekingu a má na kontě již 13 výher v řadě.

Rafael Nadal - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Peking,  US Open,  French Open,  Madrid,  Barcelona,  Monte Carlo (vítěz);  Miami,  Acapulko,  Australian Open (finále)
Letošní bilance: 62-9
Největší úspěchy na betonech: Peking, US Open (vítěz); Miami, Acapulko, Australian Open (finále)
Letošní bilance na betonech: 35-7
Výsledky na grandslamech: Australian Open (finále), French Open (vítěz), Wimbledon (osmifinále), US Open (vítěz)

Rafael Nadal - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 13-7
Nejlepší výsledek na turnaji: finále (2009)
Loňský výsledek na turnaji: 2. kolo
Cesta turnajem: volný los, Donaldson (6-2 6-1)
Generálka: Peking (vítěz)

Fognini si své první letošní čtvrtfinále zahrál až v březnu na antuce v Sao Paulu. Největšího úspěchu na betonech dosáhl v Miami postupem do semifinále. Svůj jediný letošní titul vybojoval na antuce ve Gstaadu a na další akci v Kitzbühelu došel do semifinále. Po neúspěchu na US Open, kde vypadl již v prvním kole, zkusil zavítat do haly v Petrohradu a uhrál finále. Asijský podzim zahájil v Pekingu. V čínské metropoli skončil ve druhém kole.

Fabio Fognini - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Gstaad (vítěz);  Petrohrad (finále);  Kitzbühel,  Miami (semifinále)
Letošní bilance: 33-20
Největší úspěchy na betonech: Miami (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 12-7
Výsledky na grandslamech: Australian Open (2. kolo), French Open (3. kolo), Wimbledon (3. kolo), US Open (1. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 3-6 (kariérní 10-50)

Fabio Fognini - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 7-7
Nejlepší výsledek na turnaji: osmifinále (2013 a 2017)
Loňský výsledek na turnaji: 2. kolo
Cesta turnajem: Verdasco (2-6 6-4 6-2), Pouille (7-6 6-3)
Generálka: Peking (2. kolo)

Nadal útočí na 14. vítězství v řadě

5. Alexandr Dolgopolov (41.) - Roger Federer (2.)
Roger Federer
první zápas od letošního US Open zvládl a v osmifinále šanghajského Masters narazí na svého oblíbeného soupeře Alexandra Dolgopolova. S ukrajinským kvalifikantem neztratil ve čtyřech předchozích duelech jediný set.

Dolgopolov prohrál čtyři z pěti prvních letošních zápasů a jeho triumf na antuce v Buenos Aires byl hodně nečekaný. Ukrajinec o týden později v Sao Paulu došel do čtvrtfinále, ale na betonech se i nadále trápil. Dalšího kvalitního výsledku se dočkal až na konci července na antuce v Bastadu, kde si zahrál finále. Prvního úspěchu na tvrdém povrchu dosáhl postupem do osmifinále US Open. Najednou se mu začalo dařit i mimo antuku. V Shenzhenu přidal další finále a v Šanghaji vyhrál už čtyři zápasy v řadě.

Alexandr Dolgopolov - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Buenos Aires (vítěz);  Shenzhen,  Bastad (finále)
Letošní bilance: 33-22
Největší úspěchy na betonech: Shenzhen (finále)
Letošní bilance na betonech: 17-11
Výsledky na grandslamech: Australian Open (2. kolo), French Open (2. kolo), Wimbledon (1. kolo), US Open (osmifinále)
Letošní bilance vs Top 10: 1-6 (kariérní 10-46)

Alexandr Dolgopolov - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 9-6
Nejlepší výsledek na turnaji: čtvrtfinále (2011)
Loňský výsledek na turnaji: nehrál
Cesta turnajem: Sock (4-6 6-1 2-1 skreč), F. López (7-6 1-6 6-4)
Generálka: Shenzhen (finále), Tokio (2. kolo)

Federer se po půlroční pauze vrátil ve velkém stylu. Švýcar ovládl Australian Open, kde získal 18. grandslamový titul, a poté vyhrál tzv. "Sunshine Double", když triumfoval v Indian Wells a Miami. Antukovou sezonu se rozhodl vynechat. První zápas na trávě sice prohrál, nicméně poté podeváté přebíral trofej pro vítěze v Halle a poosmé dobyl Wimbledon. Od té doby měl lehké zdravotní problémy. V Montréalu prohrál ve finále, Cincinnati vynechal a na US Open skončil ve čtvrtfinále. Během měsíční pauzy absolvoval pouze Laver Cup a Šanghaj je jeho první zastávkou od jeho účinkování ve Flushing Meadows.

Roger Federer - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Wimbledon,  Halle,  Miami,  Indian Wells,  Australian Open (vítěz);  Montréal (finále)
Letošní bilance: 40-4
Největší úspěchy na betonech: Miami, Indian Wells, Australian Open (vítěz); Montréal (finále)
Letošní bilance na betonech: 28-3
Výsledky na grandslamech: Australian Open (vítěz), French Open (nehrál), Wimbledon (vítěz), US Open (čtvrtfinále)

Roger Federer - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 14-4
Nejlepší výsledek na turnaji: vítěz (2014)
Loňský výsledek na turnaji: nehrál
Cesta turnajem: volný los, Schwartzman (7-6 6-4)
Generálka: žádná

Federer si zahraje s oblíbeným soupeřem Dolgopolovem

Zbývající tři osmifinálové souboje se odehrají na dvorci Union Pay 3. V prvním z nich proti sobě nastoupí Jan-Lennard Struff a Albert Ramos. Ve vzájemné bilanci vede 1-0 Ramos, který v minulém kole vyřadil krajana Carreña. Struff poslal domů jedenáctku Andersona.

Další duel nabídne francouzské derby mezi Gillesem Simonem a Richardem Gasquetem. Loňský semifinalista v minulém kole ukončil devítizápasovou neporazitelnost Goffina. Na Gasqueta ale neumí. Ze sedmi soubojů vyhrál jediný. S o rok mladším krajanem se utká po dlouhých pěti letech.

Poslední pozici ve čtvrtfinále si vybojuje vítěz zápasu mezi Viktorem Troickým a Johnem Isnerem. Hráči se spolu utkají již poosmé. O jednu výhru více má na kontě Troicki. Poslední souboj letos v Cincinnati však vyhrál Isner. Vítěz si zahraje čtvrtfinále v Šanghaji poprvé.

SHANGHAI ROLEX MASTERS 2017 - PROGRAM 5. HRACÍHO DNE
• STADIUM • (od 6:00 SELČ)
1. Querrey (10-USA) - Dimitrov (6-Bulh.)
2. Del Potro (16-Arg.) - A. Zverev (3-Něm.)
3. Čilič (4-Chorv.) - Johnson (USA)
4. Nadal (1-Šp.) - Fognini (It.) / nejdříve ve 12:00 SELČ
5. Dolgopolov (Ukr.) - Federer (2-Švýc.) / nejdříve ve 14:00 SELČ
• UNION PAY 3 • (od 7:00 SELČ)
1. Matkowski/Qureshi (Pol./Pak.) - Dodig/M. Granollers (5-Chorv./Šp.)
2. Struff (Něm.) - Ramos (Šp.) / nejdříve v 8:00 SELČ
3. Simon (Fr.) - Gasquet (Fr.)
4. Troicki (Srb.) - Isner (12-USA)
Kompletní program 5. hracího dne
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zbytočná prehra Izziho...Bojim sa, ze tymto povedal definitvne good bye TM. Musel by uhrat finale v Parizi. Skoda, ze to nevyslo..Hraci ako Isner, Goffin, Busta a pod mali jedinečnu sancu pozriet sa raz za zivot na TM.
Reagovat
Davor1
Co tam pleties Goffina? Sak ten sa tam takmer naisto dostane a v dalsich rokoch bude patrit pravidelne k hlavnym kandidatom. Naopak Isner by mal k poslednemu miestu poriadne daleko aj keby to QF v Sanghaji urobil...
Reagovat
Davor1
Goffin je na predposlednom postupovom mieste a naskok na Querryho a Andersona ma 250/350 bodov, v hale hrat vie, formu ma skvelu, urcite si to uz postrazi...
Reagovat
smazaný uživatel
A kolkížekrát je ten Goffin na TM?...26 ročný hráč...Pravidelne k hlavnym kandidátom medzi RN, RF, AM, ND, Zverevom, Wawrinkom, Nishim atd. No ako myslis. Teraz vyhral konecne nejakú 500ku, trochu malo na hlavneho kandidáta.

Isner by po postupe do QF stracal 600b, stacilo by zopakovat finále v Parizi, ktoré hral pred rokom.
Reagovat
ipko
je to tak trochu paradoxné, ale big John na TM ešte nedorástol..
Reagovat
Davor1
A kedy sa tam mal skôr dostať? Však v 2014 hral ešte challengere a vlani už bol na dostrel desiatky. Tento rok už postup a v ďalších rokoch nebude mať o nič menšiu šancu, najväčší konkurenti buď starnú, alebo sú porcelänové bábiky. Goffin má ešte 5-6 rokov na top úrovni.
Reagovat
smazaný uživatel
Moze sa tam Goffin este dostat, to ano.

Ale nemyslim, ze bude pravidelný ucastnik. Velka stvorka si TM postrazi este dlhé roky a na dalsie 4 miesta sa tlaci 10 hracov. Tento rok je naozaj kuriozna situácia, David ju vyuzije.
Reagovat
Davor1
Ináč Isner nie je zdravotne 100%, už s Lajovičom mal nejaký problém s nohou, aj preto som dnes naložil Troickeho v kurze 2,5
Reagovat
Fandina
Rober zatím s Dolgem v pohodě a můj Ríšánek má set se Simonem a ve druhém je to fifty fifty, ale ty dlouhé výměny po Gill podání, to je děs, Ríšánek to většinou zkazí.
Reagovat
Fandina
Roger
Reagovat
Mayo
Bodaj by bolo finále Býk vs veža z Tandilu
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes opat skvelý Rafa. Najma v prvom sete, výborný tenis. Rafa je v ráži...
Reagovat
mats23
fedal finále veľmi reálne
Reagovat
Marduch
Směrem k TM hraje Nadalovi tentokrat vse do karet..
Reagovat
Lunej..
Marin je opravdu legrační u toho podání a mohl by to zrychlit, než se tam upinká.. :)
Reagovat
Franky
Preco pri Rafovi nieje statistika vs top10 letosna?
Reagovat
Franky
Ani prinom...plus karierna
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Protože nehraje proti hráči Top 10 ;) Až narazí na člena elitní desítky, tak to tam bude ;)
Reagovat
D@nny
Rafa 12:4
Fedex 9:1
Reagovat
Franky
DIky D@nny ;) admin..slo len o porovnanie myslel som ze to bude aj pri hracoch ktory nehraju prave proti t10
Reagovat
Franky
Teraz sa ukaze Rafanov 'budhizmus' :) dnes fognini v 1/4 ho caka uz Dimmma hladny po pomste v semi zrejme Cilic a finale delpo/fedex...ked to vyhra s takou zostavou jak som napisal do konca skoncenia TM nepoviem jedno krive slovo na rafana hafana...budem ho chvalit ako sa zlepsil aj v pokrocilom veku na rychlejsich povrchoch...get psyched!
Reagovat
blixa
Super Delpo, vyhraj to tam celé !!! ;-)
Reagovat
turista
Souhlas. Ať vyhraje Del Potro.
Reagovat
d@ve
DelPo je pašák. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist