14. den na US Open: O premiérový grandslamový triumf se utkají Zverev s Thiemem

13. 9. 2020, 12:00
Previews 68
V rámci čtrnáctého hracího dne letošního ročníku US Open po dlouhých šesti letech poznáme úplně nového grandslamového šampiona v mužské dvouhře. Do letošního finále amerického grandslamu se probojovali Alexander Zverev, kterého čeká premiéra ve finále akcí velké čtyřky, a trojnásobný grandslamový finalista Dominic Thiem. Oba budou útočit na první grandslamový vavřín.

Alexander Zverev (7.) - Dominic Thiem (3.) | Arthur Ashe Stadium (22:00 SELČ)
Zatímco Alexander Zverev bude hrát své vůbec první grandslamové finále v kariéře, jeho poslední soupeř na letošním US Open Dominic Thiem bude o svůj premiérový grandslamový vavřín bojovat již počtvrté. Ve vzájemné bilanci dominuje 7-2 Thiem, který vyhrál poslední tři souboje včetně toho letošního v semifinále Australian Open, kde se Zverev na grandslamech poprvé dostal mezi nejlepší čtyřku.

Mužský tenis bude mít po šesti letech nového grandslamového šampiona. Tím posledním, kdo na grandslamech nenašel přemožitele a má na kontě jediný takový titul, je Marin Čilič, který v roce 2014 ovládl právě US Open. Mimo Big Three na grandslamech naposledy triumfoval Stan Wawrinka před čtyřmi roky právě na US Open.

Zverev je prvním německým finalistou grandslamu po více než 17 letech (Rainer Schüttler, Australian Open 2003), prvním německým finalistou US Open dokonce po 26 letech (Michael Stich, 1994) a nejmladším grandslamovým finalistou přesně po deseti letech (Djokovič, US Open 2010). Pokud by dnes uspěl, stal by se prvním německým grandslamovým šampionem od Australian Open 1996 (Boris Becker), na US Open teprve druhým německým vítězem v historii (Boris Becker, 1989) a nejmladším šampionem US Open od roku 2009 (Juan Martín Del Potro).

Thiem je vůbec prvním rakouským semifinalistou a zároveň finalistou amerického grandslamu v historii. Jediným rakouským vítězem grandslamu je Thomas Muster (French Open 1995), na kterého mohl už třikrát navázat. Předloni i loni na antukovém French Open však v obou případech podlehl antukovému králi Rafaelovi Nadalovi a na letošním Australian Open prohrál pětisetovou bitvu s Novakem Djokovičem. Tentokrát ale ve finále nebude čelit nikomu z Big Three.

Třiadvacetiletý Zverev už má doma tři trofeje z Masters a vyhrál i Turnaj mistrů. Dnes ho ale čeká jednoznačně největší finále jeho kariéry, celkově 19. a první v letošní sezoně. Ve finálových bojích má bilanci 11-7.

Sedmadvacetiletý Thiem bude hrát své 27. finále v kariéře, druhé v letošní sezoně a čtvrté na grandslamech. Proti Zverevovi zaútočí na svůj 17. kariérní titul.

Zverev (7. v ATP) i Thiem (3.) přes finálovou účast zůstávají v žebříčku ATP na svých pozicích. Zatímco Thiem se v případě triumfu nikam neposune, Zverev si může o jednu příčku polepšit.

Pokud Zverev i do dalšího utkání vstoupí tak pasivně jako do těch posledních a Thiem bude hrát svůj agresivní standard s nizším počtem nevynucených chyb, pak bude mužské finále nejspíše jednoznačnou záležitostí. Thiem je jasným favoritem, ve vzájemné bilanci vede 7-2, s finále na grandslamech má na rozdíl od svého soupeře bohaté zkušenosti a hlavně se letos ve Flushing Meadows prezentuje daleko lepší formou než Zverev, který na grandslamech ještě nikdy hráče Top 10 neporazil (bilance 0-7).

Tip: Thiem ve čtyřech setech

Aktuální forma
Zverev letos startoval na čtyřech turnajích a až na Australian Open, kde si poprvé zahrál semifinále na grandslamech, to byla bída. Na dalších třech akcích zvládl vyhrát jediný zápas, na přípravce ve Flushing Meadows hned v úvodním utkání podlehl Andymu Murraymu.

Cesta turnajem
Na grandslamech se mu ale letos daří, což potvrzuje i na US Open. Ve Flushing Meadows si ve čtyřech setech poradil s Kevinem Andersonem, Brandonem Nakashimou i Adrianem Mannarinem. V osmifinále s Alejandrem Davidovichem Fokinou poprvé neztratil set. Ve čtvrtfinále proti Bornovi Čoričovi předvedl další čtyřsetové vítězství na turnaji a v semifinále proti Pablovi Carreñovi poprvé v kariéře dokázal otočit stav 0-2 na sety.

Historie na US Open
Zverev hraje hlavní soutěž newyorského grandslamu pošesté v kariéře a již postupem do čtvrtfinále vylepšil své maximum. Tím ještě před několika dny bylo loňské osmifinále, ve kterém prohrál s Diegem Schwartzmanem.

Alexander Zverev - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Australian Open (semifinále)
Bilance: 12-6
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na venkovních betonech: 12-6
Bilance proti hráčům Top 10: 0-2 (kariérní 24-31)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance ve finále: 0-0 (kariérní 11-7)
Grandslamy: Australian Open (semifinále)

Alexander Zverev - US Open
Kariérní bilance: 13-5
Nejlepší výsledek: finále (2020)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: New York (2. kolo)
Cesta turnajem: Anderson (7-6 5-7 6-3 7-5), Nakashima (7-5 6-7 6-3 6-1), (32) Mannarino (6-7 6-4 6-2 6-2), Davidovich Fokina (6-2 6-2 6-1), (27) Čorič (1-6 7-6 7-6 6-3), (20) Carreño (3-6 2-6 6-3 6-4 6-3)

Aktuální forma
Finalista letošního Australian Open Thiem během koronavirové přestávky nelenil a odehrál celkem 28 zápasů s bilancí 25-3. Po restartu sezony se ale v dobré formě nepředvedl, na přípravném turnaji ve Flushing Meadows skončil hned na úvod po výprasku od Filipa Krajinoviče.

Cesta turnajem
Na US Open však hraje v úplně jiné formě. Po cestě do finále ztratil jen jeden set. V úvodním kole mu vzdal Jaume Munar, následně si poradil se Sumitem Nagalem, ve čtyřech setech se šampionem ročníku 2014 Marinem Čiličem, v osmifinále s Felixem Augerem-Aliassimem, ve čtvrtfinále s Alexem de Minaurem a v semifinále bez ztráty setu přehrál loňského finalistu Daniila Medveděva.

Historie na US Open
Thiem se obvykle závěrečného grandslamu sezony účastní posedmé. Nejhorší výsledek zaznamenal loni, kdy hned v prvním kole prohrál s Thomasem Fabbianem. Jeho předchozím maximem bylo předloňské čtvrtfinále.

Dominic Thiem - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (finále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Australian Open (finále)
Bilance: 15-5
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na venkovních betonech: 13-4
Bilance proti hráčům Top 10: 4-1 (kariérní 28-38)
Bilance ve finále grandslamů: 0-1 (kariérní 0-3)
Bilance ve finále: 0-1 (kariérní 16-10)
Grandslamy: Australian Open (finále)

Dominic Thiem - US Open
Kariérní bilance: 21-6
Nejlepší výsledek: finále (2020)
Loňský výsledek: 1. kolo
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: New York (2. kolo)
Cesta turnajem: Munar (7-6 6-3 skreč), Nagal (6-3 6-3 6-2), (31) Čilič (6-2 6-2 3-6 6-3), (15) Auger-Aliassime (7-6 6-1 6-1), (21) de Minaur (6-1 6-2 6-4), (3) Medveděv (6-2 7-6 7-6)

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

68
Přidat komentář
paddy
...se bude stále čekat, kdy zerogen získá GS titul přes Big3 smile
Reagovat
Patik
Včera Barbara Schettová spomenula niečo v tom zmysle že Naomi svoj prvý grandslam získala po kurióznom zápase so Serenou..svoje druhé US Open finále počas koronakrízy za netradičných podmienok a okolností..a položila otázku kedy Naomi získa už normálny grandslam..a tak sa mi tu možno naskytlo pár otáznikov
Reagovat
Krisboy
V čem byl ten první kuriózní? V tom, že Praserena prohrála? Nebo že se nedokázala s porážkou smířit?
Reagovat
RF46
Taky nevim v cem byl kuriozni, snad jen, ze potom vzniklo hodne kreslenejch vtipu se Serenou...ale to je tak vse.
Reagovat
Patik
no však..a na základe čoho..
Reagovat
smazaný uživatel
Kurz 1.26 na Thiema je samozrejme nezmysel.

Pamätám si, že Thiem vyradil v Ríme v semifinále Nadala a finále so Zverevom mala byť formalita.

Thiem sa odvtedy samozrejme zlepšil, ale ruku do ohna za dnešný výsledok by som nedával.
Reagovat
Grape
Ten Řím je nějaká blbost ne?
Reagovat
Cico93
Madrid 18
Reagovat
Patik
Thiem porazil Nadala v Ríme 2017
Reagovat
Grape
Jj, ale nebylo to semifinále ani pak neprohrál se Zverevem. Forehand nám nějak smíchal několik věcí dohromady.
Reagovat
Patik
klasika..
Reagovat
Cico93
Tak myslel Madrid 18.
Vyhra nad Nadalom(aj keď nie v semi), no a potom prehra vo finále so Zverevom.
Reagovat
mahycek
Dnes vyhraje tenis. Né Sangren,ale jako tenis hra. Tipuji Saši.
Reagovat
Patik
Asi si budeme musieť pomaly začať zvykať nato že už v tom finále nebudeme vídať žiadneho člena big3..a vo finále to bude len..Thiem,Zverev,Medvedev možno Tsitsipas..zápasy bez väčšej rivality ktorá by tomu dodala iskru a príbeh mimo kurt..
Reagovat
com
Ja bych tam rad videl Bornu smilesmile
Reagovat
Patik
Nie,ďakujem..to si radšej pozriem Lehečku v kvalifikácii..
Reagovat
annah
Hele, stačí, když Djokovic nebude trefovat rozhodčí, a ještě si zvykat dlouho nebudem... :-))
Reagovat
Patik
hmm..myslíš ? ja ti neviem..napríklad nedávno niektorí tvrdili že Busta by ho zrušil tak či tak..ktovie či nato ešte má..
Reagovat
annah
Já myslím, že jo. Uvidíme, jak se v Paříži popasuje s Rafou. Vidím je ve finále. :-)
Reagovat
Patik
No mohol by si to rozdať s Thiemom vo finále..aj keď thiemova motivácia po dnešnom finále bude otázna..o Djokoviča sa až tak nebojím..a finále by mohol..ak ho nevyradí Cecchinato..
Reagovat
annah
Je fakt, že Thiem by v tom finále být klidně mohl. Teď teprve koukám na záznam semifinále Thiem - Medvěděv a je to zážitek, co tam ti dva předvádějí. Hlavně teda Dominik. Klobouk dolů. Úžasné.
Reagovat
Patik
ak vyhrá dnešné finále..nemyslím si že urobí dve GS finále po sebe v tak krátkom čase..a ak dnešné finále prehrá..tak rovnako si myslím to isté čo v prvom prípade..
Reagovat
annah
Přála bych mu to. Je pro mě po Rogerovi nejsympatičtějším hráčem na okruhu. Vedle hráčských kvalit působí prostě jako bezva pohodový chlap.
Reagovat
Patik
Vnímam to rovnako..a mohol by už konečne zaútočiť na post svetovej jednotky..
Reagovat
smazaný uživatel
Federera určite. Wimbledon 21 by bol magická rozlúčka, ale trochu sa obávam, aby to neskončilo nejakým fiaskom v prvých kolách.

Zvykať si na to, že tam neuvidíš Nadala s Djokovicom je zbožné prianie.
Reagovat
Patik
Federer si už svoje odohral..želal by som si viac..nedá sa..Nadal Djokovič..obaja sú šampióni..nech vyhrá kto chce čo chce..najväčšie víťazstvo to bude opäť len pre nás milovníkov tenisu..
Reagovat
brixner
smile
Reagovat
Pe3k
Reagovat
smazaný uživatel
Tlacim Zvereva, mám ho ve fantasy na celkový win + jsem to vsadil za kurz 4,6

Ale Thiem by měl vyhrát. Nicméně on musí; Zverev muže jenom získat. Jednoznačné to určitě nebude
Reagovat
RF46
Fozra Vale!smile
Reagovat
LordMutademus
Kdo myslíš, že vydrží déle? Vale nebo Roger?
Reagovat
RF46
Ja verim, ze ani jeden z nich "Nikdy neodstoupím, nikdy! Nech si to všichni zapamatují" smile
Reagovat
RF46
Ale muj nazor Roger jeden rok a Vale da jeste dva roky.
Reagovat
Alien
Jaký Vale?
Reagovat
RFanousek
Valentino Rossi předpokládám
Reagovat
RF46
tak tak..Gigin tady ukazal na 46ku, tak sem sem vlepil koment, kdyz se jede v Italii. smile
Reagovat
smazaný uživatel
Ak by finálová prehra mala mentálne oslabit Thiema na RG, tak pome do toho.

Ale reálne si neviem predstavit, ze budem večer fandit bytosti menom Zverev. To fakt ne :)

Takze win win situation, Us Open dopadol nakoniec dobre.
Reagovat
soloo
právéže prehry posilnujú
Reagovat
paddy
O Veljovič řekl: "najíte se očima" smile

Bouchard to stejné prošlo na AO
krásný farizejský svět smile

https://7news.com.au/sport/tennis/tell-him-its-2020-tennis-legend-under-fire-over-umpire-comment-c-1311304.amp
Reagovat
Pe3k
BB nemusím, ale co mě fakt sere je tato doba, když člověk už nemůže pomalu nic říct smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
za časů Chris, Evonne či Gaby se podobné k.ktiny jbmtbha naštěstí nikdá neřešily smile
Reagovat
Mayo
Dnes fandime: smile

Dominicovi
Reagovat
com
smile
Reagovat
blixa
Dnes fandíme Primožovi a Tadejovi ! smilesmilesmile
Reagovat
Krisboy
smilesmilesmile
Reagovat
Mayo
Primož Peterka?
Reagovat
blixa
Pro cyklistické ignoraty smile
Primož Roglič a Tadej Pogačar
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
jackiec
Pane redaktore,Murray rozhodně není posledním mimo big3,kdo vyhrál grandslam
Reagovat
Mark976
A kdo to tedy je?
Reagovat
LordMutademus
Wawrinka USO 2016.
Reagovat
Krisboy
Odkdy "Wawrinka"?
Reagovat
Ondřej.Jirásek
díky, ATP to měla špatně ve svých media info
Reagovat
Pe3k
Finálové obsazení je dobré, líbí se mi. Taky potěšil čas. Ve 22 hod sice není ideální, ale dá se to smile
Budu tlačit Thiema k zisku první gs trofeje smile Pokud se Zverev nezlepší Dom ho smázne a to bych rád viděl. Bude hodně záležet s čím Zodzila přijde. Má šanci vyhrát, ale musel by předvést svůj vrcholný výkon, který neočekávám.
Reagovat
Krisboy
Tak Dome, koukej to dokončit. Upírám k tobě veškeré své tenisové naděje, co se budoucnosti tenisu jako takového týká. Doufám, že je to opravdu konečně začátek nové éry bez Pig3.

Dominic ve třech.

smilesmilesmile
Reagovat
annah
Kéž by! Strašně moc mu přeju, aby vyhrál. Prohrát páté finále, to už by byl fakt pech.
Reagovat
Pe3k
čtvrté ne?
Reagovat
Krisboy
Jenže já mu to přeju proto, že se mi líbí jeho tenis a vystupování. Ty proto, že jsi nemocná rusofobka.
Reagovat
annah
I kdybych byla, co říkáš, jak to souvisí s fanděním Thiemovi? Hraje skvěle a je mimořádně sympatický, po Fedexovi je to už léta můj nejoblíbenější hráč. Zvereva mám ráda taky, ale dnes má Dom jasnou přednost.
Reagovat
Krisboy
Protože hraje proti (původem) Rusákovi. Nevím, jestli mě opravdu považuješ za úplnýho dmnta, ale tvoje averzi vůči všemu ruskému skutečně není těžké vidět.
Reagovat
annah
Zverev se narodil v Německu, u jména nemá ruskou vlajku, ale německou. Jaké má předky, je mi úplně šumafuk.
A proč bych tě měla považovat na dmnta? To nechápu. Na takové označení jsou tu úplně jiní kandidáti.
Reagovat
Krisboy
Protože jenom dmnt by mohl nevidět, jak nenávidíš vše ruské - je to jedno z hlavních témat tvých komentářů.
Reagovat
annah
Tak ještě že jen "jedno z hlavních". :-)
Reagovat
EllNino
vždyť je to pravda ... Alexův otec je Rus jak poleno, stejně jako Medvedevův nebo Rublevův ... a ty napíšeš, že ti je to úplně šumafuk :D přitom původ mají úplně stejný ... jednoho áš ráda a druhého nesnášíš ... ale oni nemohou za to, kde se narodili :)
Reagovat
annah
Vadí mi státní příslušnost, nikoliv původní národnost, protože Rusko prostě opravdu nesnáším. Komanci tam vesele vládnou dál, i když se tak nejmenuji. Zverevovi rodiče udělali to nejrozumnější, co mohli. Z toho blázince vypadli.
Ostatně je jen moje věc,komu fandím a komu ne. Hráče to nijak neovlivňuje, tak to může být každému jedno.
Reagovat
EllNino
Ale davas to najevo neustale, víš, všichni to tu vědí :) tak se k tomu nemusíš furt hlasit ...
A jde tu primárně o tenis myslim :)
A argument "moje věc" radši nekomentuju...
Reagovat
annah
V tomhle vlakne jsem se teda fakt
k ničemu na zacatku nehlasila, leda k přání aby GS titul konecne urval muj oblibenec Thiem . Jen jsem pak reagovala v diskusi,kterou nasměroval někdo jiný. :-)
Reagovat
FulnekUltras
tak jak - kovídek nebo serenka?

na pustém ostrově a bez isoprinosinu smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist