14. den na French Open: Pařížský grandslam pozná novou vítězku. Bude jí Halepová, nebo Ostapenková

10. 6. 2017, 09:00
Previews 50
Ženský turnaj druhého grandslamového podniku sezony French Open bude mít po skončení dnešního finále novou vítězku. Ve finále proti sobě od 15:00 nastoupí největší favoritka Simona Halepová, která útočí na premiérový grandslamový titul a post světové jedničky, a Jelena Ostapenková, jež se může stát první nenasazenou šampionkou antukového vrcholu sezony v historii.
Profily hráčů

Zatímco Simona Halepová byla od začátku letošního French Open největší favoritkou na celkový triumf, účast Jeleny Ostapenkové ve finále antukového grandslamu asi nikdo neočekával. Hráčky se spolu dnes utkají poprvé a pro obě se možná jedná o nejdůležitější zápas kariéry.

Čerstvě dvacetiletá talentovaná Lotyška měla letos vynikající antukovou přípravu, přestože nejpomalejší tenisový povrch nepatří mezi její nejoblíbenější. Na začátku dubna se probojovala až do finále v Charlestonu.

Na turnaji WTA v pražské Stromovce přidala další skvělý výsledek, když postoupila mezi nejlepší čtyři. Ve Stuttgartu i Římě zvládla kvalifikaci a v italské metropoli ve druhém kole hlavní soutěže potrápila loňskou vítězku French Open Garbiñe Muguruzaovou.

Letos si navíc vylepšila své maximum na grandslamech. Na Australian Open došla poprvé v kariéře do třetího kola, ve kterém prohrála 8-10 v rozhodující sadě s Karolínou Plíškovou. Na French Open hraje zatím fantasticky a svůj nejlepší výsledek na grandslamech výrazně vylepšila.

Na agresivní údery rodačky z Rigy nenašly recept Louisa Chiricová, Monica Puigová, Lesja Curenková, loňská semifinalistka Samantha Stosurová, bývalá světová jednička Caroline Wozniacká, jež s Ostapenkovou prohrála letos na antuce již potřetí, ani dvojnásobná semifinalistka Timea Bacsinszká.

Ostapenková má jistotu, že se v pondělním vydání žebříčku WTA poprvé v kariéře objeví v první dvacítce. V případě dnešní prohry bude 18., pokud vyhraje titul, bude figurovat na 12. pozici.

Aktuálně až 47. hráčka světa se za poslední tři roky každoročně probojovala minimálně do jednoho finále (2017 - French Open a Charleston, 2016 - Dauhá, 2015 - Québec). Na premiérovou trofej ale stále čeká.

Dnes bude mít jedinečnou možnost si připsat první kariérní titul, a to hned na grandslamu. To se od té doby, co se Lotyška narodila, povedlo pouze Gustavovi Kuertenovi, jenž 8. června 1997 slavil svůj premiérový triumf právě na French Open.

Letošní trofej zvedne nad hlavu nová šampionka

Halepová po nevydařeném úvodu letošní sezony způsobeném zraněním na oblíbené antuce doslova ožila a po čtvrtfinálovém vítězství nad Jelinou Svitolinovou má letos na oranžové drti ze všech hráček nejlepší bilanci.

Antukové jaro zahájila semifinálovou účastí ve Stuttgartu. O dva týdny později úspěšně obhájila titul v Madridu a ve finále byla také v Římě, kde zčásti i kvůli zranění podlehla Svitolinové.

Podvrtnutý kotník do poslední chvíle ohrožoval její účast v Paříži. "Vystrašili mě, protože říkali, že může být zlomený, ale viděla jsem věci pozitivně a urychlila tím regeneraci," řekla Rumunka.

Na French Open byla v prvních kolech suverénní a dalo by se říct, že se lepšila zápas od zápasu. Beze ztráty setu porazila Janu Čepelovou, Tatjanu Mariaovou, Darju Kasatkinovou a v osmifinále smetla dvakrát 6-1 Carlu Suárezovou.

Čtvrtfinálové drama ovšem zvládla jen o vlásek. Se Svitolinovou totiž v duelu dvou nejlepších tenistek letošní antukové části sezony prohrávala už 3-6 1-5. Předvedla však neskutečný obrat, když si vynutila tie-break, v něm odvrátila mečbol a nakonec ukrajinskou tenisovou jedničku dorazila kanárem.

V semifinále přehrála v nádherné bitvě českou jedničku Karolínu Plíškovou a tak trochu si vyzkoušela, co ji čeká v dnešním finále. Ostapenková totiž vyznává podobný styl jako světová trojka. "S Plíškovou jsem si to vyzkoušela a čekám od ní stejný plán," řekla Halepová.

Ostapenková se ani dnes nebude držet zkrátka, proti Halepové chce být agresivní

Ostapenková skutečně plánuje zasypat Rumunku sprškou tvrdých míčů. Stejně jako soupeřky před ní. "Narazím na skvělou hráčku. Jsem ve finále, nic jiného čekat nemůžu," řekla možná první lotyšská grandslamová vítězka.

Dcera bývalého fotbalisty oplývá zdravě drzým sebevědomím. "Každým zápasem rostu. Myslím, že bych se nedostala do finále, kdybych nehrála lépe a lépe. Doufám, že to dokážu ve finále ještě posunout," dodala.

Halepová má jednu další obrovskou výhodu, jelikož finálovou premiéru na grandslamu už má za sebou. Odbyla si ji před třemi lety právě na pařížské antuce, kdy v boji o titul podlehla Marii Šarapovové.

"Teď jsem jinou hráčkou. Moje hra je kvalitnější a hraju chytřeji. I fyzicky jsem na tom líp a jsem lépe naladěná v hlavě. Jsem prostě kvalitnější hráčkou," věří Halepová před finále.

Výhrou ve finále si může splnit hned dva cíle, po kterých touží. "Prvním je vyhrát grandslamový turnaj a pak být jedničkou. Je to velká výzva, velká šance. Ale myslím, že mám hru, abych to dokázala a taky si věřím," ujistila Halepová, která má letos na antuce fantastickou bilanci 18-2.

Simona Halepová není ve finále grandslamu poprvé

Kromě finále mužské dvouhry a ženské čtyřhry, jež jsou na programu až v neděli, se dnes rozhodne také o dalších vítězích 116. ročníku French Open.

Ve finále čtyřhry mužů se utkají dva nenasazené páry. Američan Ryan Harrison bude po boku Michaela Venuse z Nového Zélandu bojovat proti Santiagovi Gonzálezovi z Mexika a svému krajanovi Donaldovi Youngovi.

V sobotu si to o trofeje rozdají také junioři. Jedenáctý nasazený Nicola Kuhn ze Španělska nastoupí proti turnajové trojce Alexejovi Popyrinovi z Austrálie. Američanka Claire Liuová, která plnila úlohu nasazené šestky, vyzve svou krajanku a nasazenou sedmičku Whitney Osuigweovou.

Nicola Kuhn útočí dokonce na double. S Maďarem Zsomborem Pirosem se pokusí naplnit roli nasazených jedniček proti americkému duu Vasil Kirkov/Danny Thomas.

V dívčí čtyřhře postoupily do finále favoritky. Nejvýše nasazené Bianca Andreescuová s Carson Branstineovou z Kanady budou čelit druhé nasazené dvojici Olesja Pervušinová/Anastasia Potapovová z Ruska.

FRENCH OPEN 2017 - PROGRAM 14. HRACÍHO DNE
• PHILIPPE-CHATRIER • (od 15:00 SELČ)
1. Ostapenková (Lot.) - Halepová (3-Rum.)
2. Harrison/Venus (USA/N. Zél.) - González/Young (Mex./USA)
• COURT 1 • (od 11:00 SELČ)
1. Kuhn (11-Šp.) - Popyrin (3-Austr.) / junioři
2. Liuová (6-USA) - Osuigweová (7-USA) / junioři
3. Kuhn/Piros (1-Šp./Maď.) - Kirkov/Thomas (USA) / junioři
• COURT 2 • (od 11:00 SELČ)
2. Andreescuová/Branstineová (1-Kan.) - Pervušinová/Potapovová (2-Rus.) / junioři
Kompletní program 14. hracího dne
TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

50
Přidat komentář
Mayo
Ta žena hra neskutocne agresívne údery z oboch strán wow. Veľmi pekne sa nato pozera.
Reagovat
FulnekUltras
dokud je to uvnitř ;)
Reagovat
Mayo
Halepka v pohode v 2 setoch
Reagovat
kada.tom
Nehezké složení, nicméně s Halep se tak nějak počítalo. Snad vyhraje, protože výhra Ostapenko by byl velký fail pro tenist. Halep si titul zaslouží za své úspěchy. Cokoliv než hladká výhra Halep mě překvapí.

Tip: 6-3 6-2 pro Halep
Reagovat
Nola
Ostapenko ma rychlepsi FH ako Andy Murray....
Reagovat
Krisboy
Všichni mají rychlejší fh než kvjeták.
Reagovat
ezpana
presne tak!
https://pbs.twimg.com/media/DB9N3blWAAAK_Ci.jpg
Reagovat
Mayo
Rýchlejší/lepsi FH ako AM ma hocikto
Reagovat
smazaný uživatel
:D)
Reagovat
patriks
Mě se hra Jeleny velmi líbí, to Karolína je proti ní pinkalka. Simonu porazit může, pokud se uvolní a vezme to jako normální zápas.
Reagovat
kada.tom
to ti neberu, ale aby nenasazená/nenasazený vyhrál(a) GS, to je prostě divné ... GS a velké tituly mají vyhrávat ti, kteří jsou nahoře, ostatní se nejprve mají propracovat nahoru a pak vyhrávat tituly, třeba i na GS
Reagovat
blixa
To je ale kravina ...
Reagovat
smazaný uživatel
Ostapenková má dnes velkou šanci na výhru má dominantní úderyz obou stran, dobrý pohyb a dokáže často ukončovat hru na síti. Její minulé zápasy mě o tom výrazně přesvědčily.
Reagovat
PetaM
Když si vzpomenu, jak Jelena nezvládla "obyčejné" finále na Premieru ... Nevím nevím, jak by dnes mohla zvládnout největší finále, kterého jde v tenise dosáhnout ... Hlavně hezký tenis holky :)
Reagovat
Kozoroh
Dnešní finále bude druhé v historii GS, kde se proti sobě střetnou hráčky, které se obě narodily v 90. letech. Tím premiérovým finále bylo Petra (1990) - Genie (1994) ve Wimbledonu 2014. Jelena ve čtvrtek oslavila 20, Simona je ročník 1991. Vítězka (ať již to bude kterákoliv tenistka dnešního finále) se přidá k Petře a Garbine.
Reagovat
bIbec
ať vyhraje kterákoliv z nich, bude to skvělé a budu spokojený.

Takže ať je to hlavně pěkný zápas...
Reagovat
smazaný uživatel
Ja budu spokojeny pouze jak vyhraje Jelena:)
Reagovat
horska.kraslice
Ani jedna z finalistek mně není sympatická. Ani jedné nepřeji výhru, ale jedna z nich to prostě být musí. Tak ať se alespoň hraje dobrý tenis.
Reagovat
vrabejka
Doufám že Simona vyhraje. Ona je jedna z mála, která si to zaslouží.
Vyhrála několik Premiér turnajů a dnes snad přidá konečně GS.
Naopak Ostapenko jako vítězka by byl velký fail. Vždyť ani nemá 2.servis.
Snad Simona vyhraje ve 2 setech
Reagovat
Nola
2.servis nema ani Simona, Kaja jej ho returnom zabijala, Simona ma skusenosti, Jelena kolabuje vo finalovych zapasoch a to zrejme rozhodne
Reagovat
Marduch
Ten velký fail myslis, jakože vyhraje diky chybam rozhodčích, dírám v síti, vetru jen pri jejim servisu nebo křivě vykolikovanemu hřišti?
Reagovat
Nola
kada.tom NO2
Reagovat
Nola
myslene na vrabeju, kada.tom ma podobne myslenie, nenasadena hracka je nehodna finalistka
Reagovat
vrabejka
Velký fail v tom že tohle by nebyla zasloužená vítězka. Nemá žádný titul, nemá na to výkonnostně doteď nechápu co vůbec ve finále dělá.
Reagovat
dunphy
A pojem "nezasloužená vítězka" vůbec existuje? Pokud by byla schopná vyhrát všechny zápasy včetně finálového, tak by si to prostě bez debaty zasloužila, nehledě na nějaké její předchozí úspěchy či neúspěchy. Máš hloupé měřítko.
Reagovat
sprchon
Reagovat
dunphy
Ano, to mě samozřejmě napadlo hned jak jsem to psal. Měl jsem samozřejmě na mysli zápasy, které regulerně proběhnou a normálně skončí. :)
Reagovat
sprchon
Já vím, jen jsem si taky vzpomněl na tenhle turnaj. :D Tam k tomu Tynda přišla jak slepá k houslím. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Faktem je, že Timea ty šance ve 3 setu měla. Ale Jelena byla zkrátka útočnější a hrála vítězné balony. Timea byla pasivní, možná čekala, že se Jelena vyháže, což se nestalo. Jelena sice chybovala, ale dokázala přepnout a mít tak zápas pod kontrolou. Sice ty finále hraje bídně, ale nic netrvá věčně, a jednou to zlomí. Schiavone taky prohrávala ve finále co se dalo, a nakonec vyhrála RG. I když čekám, že vyhraje Halep, Tak je možné, že Jelena překvapí i sama sebe.
Reagovat
Marduch
Omg, ze diky svy slaboduchosti neco nechápeš, neznamená, ze vitezka GS si ho nezaslouzlila.
Reagovat
PetaM
Nemá druhý servis? A jak podává, když zkazí první servis? Třetí servis?
Reagovat
vrabejka
Má ho jezdnoznacne nejhorší z top 20 a nechápu proč toho Timea více nevyužila.
Reagovat
PetaM
Protože Timea umí skvěle jen BH. Na FH je marná.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud to dnes Jelena zvladne, stane se prvni hrackou historie open ery, ktera vyhrala RG jako nenasazena hracka...
Doufam, ze se ji tento "husarsky" kousek podari. Bude to takova inspirace pro tu nasi tenisovou periferii:)))
Reagovat
Kozoroh
Tak já věřím tomu, že výhru outsiderky Simona nedopustí. Bylo by to chucpe pro Karolínu aspol., kdyby je Jelena předběhla.
Reagovat
smazaný uživatel
1. pulka pavouka, kde byla Jelena Ostapenko:
Svetlana, Francesca, Garbina, Anett, KiKi, Caro, Sam, Venus, Timea (nepocitam rozjizdejici se Petru po "zraneni", v utlumu Angie, nebo v soumraku Saru)

2. pulka pavouka, kde byla Simona s Kajou:
Elina, Mariana Duque, Veronica Cepede, Garcia, Martic
(nepocitam rozjizdejici se Agu po zraneni, nebo v utlumu Karlicku)

Nechce se me to ani komentovat, ale jen si vzpomenu to nedavne Tve komentovani me inteligence, jestli jde o vnimani losu na GS:)))

Bylo to take videt ve 4.kole, prvni polovina vsechno tri-setaky...zajimave zapasy.

Ve druhe pulce...Karlicka ostuda (ale tezke se proste ji vracet po tom zraneni...Kaja se prala nejen s povrchem, Garcia si povodila Alize...takze nakonec aspon ta Elina s Petrou...)

Simona nema az tak zivotku, ale zivotni sanci vyuzit opravdu prizniveho losu, pokud to nezvladne, tak uz nevim, co by si mela vic jako prat:)

Ja doufam, ze Jelena to zvladne a dockame se nove krve...ktera ty vody WTA rozviri jeste vic...ale bude to hodne tezke...
Reagovat
sprchon
Za mě je Simona favoritka. Ale ne až tak velká, jak ukazují kurzy. Rozhodně si to zaslouží, jde si pro to, hraje útočně. Pokud ale zaváhá jako v zápase s Elinou, Pucínek ji dneska může zaskočit. A to bych si přál víc, byl by to opravdu husarskej kousek. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Lets go Ostapenko!!
Reagovat
ezpana
Ja to vidím dnes na upset, Halep nehrá nejak extra presvedčivo a moc si pripúšťa tú možnosť stať sa #1 a vyhrať GS, čo ju ale dosť zväzuje.
Penko hrá nebojácne, bez rešpektu, je pod nulovým tlakom.
Reagovat
smazaný uživatel
Hraje poprve finale GS, 20.let, tim nulovym tlakem bych si nebyl az tak jisty...:)
Reagovat
ezpana
Myslím po tým, že abolútne na nej nevidno žiadnu nervozitu a navyše nikdy pred tým neprešla cez 3.kolo a aj Wilander o tom hovoril, každé kolo je pre ňu úplný bonus. Na Halep vidno, že si moc pripúšťa dosiahnutie toho vytúženého cieľu a zväzuje to jej hru a nehrá tým pádom na max. svojich schopností...
Reagovat
Kozoroh
Finále je úplně jiná úroveň psychického tlaku. A zrovna Ostapenková má s finálovými fázemi problém, když ani jedno z předchzích tří nezvládla.
Reagovat
ezpana
Ja len vychádzam z toho čo som doposiaľ videl, ani štipka nervozity, hrá uvoľnene, si to užíva. Finále je finále a samozrejme, že je 0-3 vo finále, ale aj tak je vo vďačnej situácií, že čelí hráčke, ktorá nikdy nevyhrala GS a na nej to vidno. Sú to len také predzápasové špekulácie a len keď vstúpia na kurt sa uvidí čo a ako.
Ja osobne Jelene dávam šancu vyhrať podľa toho čo som videl.
Reagovat
Kuprot
Souhlas, Ostapenkova je pro mě velkou favoritkou finále.
Reagovat
sprchon
Bude někde k vidění finále juniorů a juniorek?
Reagovat
Kozoroh
Přeji Simoně výhru, na antuce patří k současné absolutní špičce a oddělila by se od Wozniacké, Radwaňské a dalších tenistek, které GS nemají a na svém nej povrchu neukazují takovou úroveň jako Simona na antuce.
Reagovat
Nola
Caro nema GS, ale vo finale celila viacnasobnym sampionkam, hrackam, ktore boli v kariere NO1, naopak Simona bude celit hracke, ktora nema ziadne skusenosti, jej devizami su iba mladost a dravost, samozrejme historia sa na to pytat nebude...
Simone som este donedavna ten titul velmi priala, po zhliadnuti semi, kde behala a iba vracala ako Andy vcera so Stanom, uz o tom presvedcena nie som, mlada Lotyska si ziskala moje srdce uz na AO, nie je favoritkou, ale o tom viac jej budem fandit
Reagovat
Herbert_Hoover
Simona je inteligentní hráčkou a pokud ucítí, že je třeba něco změnit, jsem přesvědčen, že toho bude schopna :) dneska dost možná bude muset být aktivnější :) hlavně kvalitně servírovat
Reagovat
dadaft
Přestože poslední dobou v ženských pavoucích chybí několik velkých jmen a do vyšších kol se dostávají někdy překvapivé hráčky, pořád si ženský tenis drží vysoký standard.
A obzvlášť na antuce se na něj dobře dívá.
Výborné zápasy se (pořád) objevují už od prvních kol a navíc se zdá, že přichází nová, mladá, a velmi silná krev.
Mně osobně se třeba velice líbily zápasy Wozniacká - Fourlis (1K) nebo Vondroušová - Kasatkina (2K),,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Takže doufejme, že po dvou strhujících a výborných semifinále, nás dnes čeká skutečné vyvrcholení dámské části turnaje.
Reagovat
Herbert_Hoover
Za mě asi top zápasy obě semifinále...a finále bude, věřím, taky famózní, on vždy ten střet herních stylů táhne k obrazovce :) Snad Jelena nebude převálcována. Nicméně její zápasy mě fakt baví.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist