14. den: Berdych se proti Nadalovi pokusí vyhrát Wimbledon!

4. 7. 2010, 09:46
Previews 14
Tomáš Berdych se dnes může stát poprvé v kariéře grandslamovým šampionem. Ve finále slavného Wimbledonu se od 15:00 SELČ utká o trofej se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem ze Španělska, který má titulů z grandslamů již sedm a ve Wimbledonu si finálový duel užije počtvrté. V roce 2008 Nadal turnaj vyhrál.
Profily hráčů
Tomáš Berdych a Rafael Nadal

Tomáš Berdych se před wimbledonským finále proti Rafaelu Nadalovi cítí dobře a věří, že v sobě najde dostatek sil. Klíčový bude podle něj začátek zápasu, kdy si bude muset zvykat, že Španěl hraje levou rukou. Podle Berdychova kouče je Nadal favoritem a klíčem k utkání bude pro českého tenistu především podání.

"Musím říci, že se cítím dobře. Doufám, že to takhle vydrží do zítřka, že to bude ještě lepší, že najdu poslední možné síly, co tam jsou, a budu je moci prodat na kurtu," řekl v sobotu Berdych.

Cítí se prý mnohem lépe než v pátek před semifinálovým utkáním s Novakem Djokovičem. "V pátek začátek dne nevypadal oslnivě. Dnes to je všechno lepší," řekl Berdych.

Vzájemné zápasy:
2010 Indian Wells: Nadal 6-4 7-6 (hard)
2009 Davis Cup: Nadal 7-5 6-0 6-2 (antuka)
2009 Cincinnati: Nadal 6-4 7-5 (hard)
2008 Miami: Nadal 7-6 6-2 (hard)
2007 Wimbledon: Nadal 7-6 6-4 6-2 (tráva)
2007 Monte Carlo: Nadal 6-0 7-5 (antuka)
2006 Madrid: Berdych 6-3 7-6 (hard/hala)
2006 Toronto: Berdych 6-1 3-6 6-2 (hard)
2005 Cincinnati: Berdch 6-7 6-2 7-6 (hard)
2005 Bastad: Nadal 2-6 6-2 6-4 (antuka)

Světová jednička Nadal podle něj hraje podobný tenis jako Djokovič. "Ale hlavní rozdíl je, že je levák. I to může hrát roli. Na to si budu muset dát pozor především na začátku, který bude strašně důležitý," řekl český tenista.

Nadal se prý zlepšil hlavně tím, že hraje mnohem agresivněji. "To tady platí," řekl Berdych, podle něhož se Nadal zlepšil i v servisu. "Dřív se dalo víc zaútočit třeba při jeho druhém podání. Teď je jeho servis mnohem nebezpečnější. Na to si musím dát pozor," dodal.

Berdych byl před Wimbledonem na 13. příčce světového žebříčku. Když zvítězí, posune se na sedmé místo, v případě prohry bude osmý. Nadal zůstane jedničkou bez ohledu na výsledek finále.

Podle Berdychova trenéra Tomáše Krupy bude klíčem k zápasu servis. "Servis musí vyhrávat, musí mít vysoké procento vyhraných balonů po prvním servisu. Zatím to funguje, ale s Rafou to bude těžší. Když to procento klesne, bude problém," řekl Krupa, podle něhož jsou Nadalovou výhodou delší výměny. "Tom by neměl spěchat nebo výměny zkracovat. Ale nemůže s ním hrát dlouhé výměny. To je bez debaty," dodal Krupa.

Nepochybuje o tom, že favoritem utkání je Nadal. "Má za sebou neskutečné tři měsíce. Prohrál snad jen jeden zápas, co se vrátil z turnajů v Americe. Navíc má z wimbledonských finále víc zkušeností," řekl Krupa. Nadal bude hrát v Londýně počtvrté, před dvěma lety zvítězil.

Oproti Djokovičovi doběhne Nadal víc balonů, častěji prohodí, dodal trenér. "Navíc je dvakrát silnější psychicky, to je asi největší rozdíl oproti Novakovi," uvedl.

Připustil, že by asi bylo pro Berdycha o trochu výhodnější, kdyby pršelo a zatáhla se střecha. "Ale zase je lepší si to užít - otevřená střecha, finále, sluníčko. To je snad snem pro každého, proč si to kazit střechou v létě?" řekl trenér. Předpověď žádný déšť nehlásí, mát být slunečno a tepltoa ve stínu se bude pohybovat mezi 20 až 25 stupni.

Při předzápasové tiskové konferenci došlo i na Berdychovo vítězství nad Nadalem ve Španělsku v roce 2006, kdy český tenista napomínal publikum, aby bylo zticha a Nadalovi se to nelíbilo.

"To už je opravdu dávno a myslím, že jsme to už oba zapomněli. Při tom zápase tam bylo z obou stran hodně emocí, ale to se někdy stává. Nikdy jsme o tom spolu nemluvili. Nevidím to jako velký problém a jsme normálně přátelé, nic takového, že bychom se nezdravili nebo tak. Je to v pohodě," řekl Berdych.

Podle jeho partnerky a české tenisové jedničky Lucie Šafářové se oba hráči spolu normálně baví. "Normálně se znají, pozdraví se, prohodí spolu nějaké věty," řekla.

Šafářová: Tomáš je hroznej pohodář
Berdych nemění před nedělním finále Wimbledonu pravidelné předzápasové rituály. Před jeho prvním grandslamovým finále, v němž nastoupí proti španělskému favoritovi Rafaelu Nadalovi, na něm není vidět nervozita a zbytek soboty hodlal strávit odpočinkem u přenosů z fotbalového mistrovství světa "s nohama nahoře".

"Tomáš je hroznej pohodář," řekla o svém partnerovi Lucie Šafářová, která dnes v Londýně také přihlížela jeho tréninku. "Je úplně v pohodě, není na něm vidět, že by byl nervózní," uvedla přední česká tenistka.

Připouští ale, že ona sama Berdychovy zápasy prožívá mnohem intenzivněji. "V pátek jsem byla šíleně nervózní. Říkala jsem si, že bych to přirovnala k maturitě," řekla se smíchem.

Šafářové také vyšli vstříc organizátoři turnaje v Bastadu a přeložili jí první zápas z pondělí na úterý. "Takže tady můžu zůstat na finále. Jinak bych musela letět," dodala.

I když se zdá, že větší radost než Berdych mají všichni kolem, Šafářová si myslí, že to je normální. "Tak to bývá, člověku to dochází až později. Turnaj ještě neskončil a on musí myslet dopředu," řekla Šafářová, ale myslí si, že Berdych má z postupu do finále "strašnou radost". "V pátek si užíval pocitu vítězství, spíš až dnes začne přemýšlet o tom, že ho čeká další zápas," dodala.

Borg: Nadal musí hrát na maximum, jinak prohraje
Jeho hru stále více oceňují také tenisové legendy. Pětinásobný wimbledonský vítěz Björn Borg řekl v televizním rozhovoru, že Berdych udělal dojem na každého. "Ve čtvrtfinále i v semifinále hrál neuvěřitelný tenis. Nadal musí hrát svůj nejlepší tenis, jinak prohraje," uvedl slavný Švéd.

Přestože Rafael Nadal bude prvním levorukým tenistou, proti kterému letos ve Wimbledonu nastoupí, nechtěl Berdych měnit své předzápasové rituály. Jeho trenér Tomáš Krupa při sobotním tréninku nesimuloval hru leváka a levorukého sparingpartnera nebude mít ani při nedělní rozehrávce před finále. "Říkal, že nechce, že je zvyklý na naši předzápasovou sestavu," řekl Krupa.

"Nemyslím si, že by si na to člověk za hodinku tréninku zvyknul, že by to hrálo nějakou roli," prohlásil Berdych. I když prý není moc pověrčivý, drží se toho, na co je zvyklý.

Berdych využil své rostoucí popularity k získání stolu v nabité restauraci. "To byl i trochu hec. Restaurace bývá plná, obzvlášť v pátek. Tak mi říkali, že když vyhraju, mám to na starost. Musel jsem použít všechny možný zbraně - a vyšlo to," řekl se smíchem.

Čtyřiadvacetiletý Berdych byl před Wimbledonem na 13. příčce světového žebříčku. Když zvítězí, posune se na sedmé místo, v případě prohry bude osmý. Nadal zůstane jedničkou bez ohledu na výsledek finále.

Berdych s Nadalem vyhrál tři z deseti utkání, v posledních šesti však nezískal ani set.

Český tenis čeká na grandslamového vítěze dvouhry 12 let. Naposledy dokázal Petr Korda v roce 1998 vyhrát Australian Open. Ve Wimbledonu je Berdych prvním českým finalistou po 23 letech, Ivan Lendl tehdy na titul nedosáhl. Jedinými českými rodáky, kteří v All England Clubu vyhráli, byli Jan Kodeš v roce 1973 a Jaroslav Drobný v roce 1954 pod vlajkou Egypta.

- WIMBLEDON (Velká Británie, tráva) -
nedělní program (04. 07. 2010)

Centrální kurt (začátek 15:00 SELČ):
finále dvouhry mužů: Nadal (2-Šp.) - Berdych (12-ČR)
finále smíšených dvoji: Paes/Blacková (2-Ind./Zim.) - Moodie/Raymondová (11-JAR/USA)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Rozum rika Rafa, srdce zase Tomas, uvidime, no. Jen mi prijde zvlastni, ze si nevzal levorukeho sparinga, prece jen rozdil "nejen vidite, ale i citite" a vzpominat a zkoumat az pri zapase, co ze to udela......
Reagovat
nando
Tipoval jsem toto finále a jsem rád, že to tak dopadlo, myslím že to bude pěkná podívaná. Favoritem je samozřejmě Rafa, Tomáše zde jednoznačně porazil, v posledních 6 vzájemných zápasech neztratil ani set, má mnohem větší zkušenosti s těmito těžkými zápasy. Tomáš bude mít šanci pokud mu půjde servis a na základě toho bude hrát útočně a agresivně, zejména z forhendu. Také je důležité využívat každé možnosti na reutrnu a pokud možno si chodit pro body na síť. Důležitý může být také zdravotní stav Rafy, sice fandím Berďovi, ale nechci aby vyhrál díky tomu, že Rafa bude zraněný.
Reagovat
QPR_Draxter14
Berdych nemá šanci ! Možná někde na Masters ano, ale ne ve finále Wimbledonu. To by se musel Nadal snad zranit aby Tomáš uspěl...Nadal půjde tvrdě za vítězstvím. Berdych bude rád když nedostane 3:0 na sety tak jako Soderling na RG, bude nervózní jak nikdy...dávám mu tak 15%. Takže počítání který bude jestli vyhraje nemá smysl. Ale i přesto všechno - Go Go Go BERDYCH !!! xD
Reagovat
weak
Pokud by oba dva zahráli svůj nejlepší tenis a bez chyb (což je samozřejmě dost šílený), tak ten, kdo "nemá šanci" je jedině NADAL... :-)
takže napsat, že berdych nemá šanci (ať už to dopadne jakkoliv) je šílenost...
Reagovat
QPR_Draxter14
Finále Wimbledonu, letos neuvěřitelný Nadal, nervozita z očekávání....to vše hraje proti Berdychovi!!! Nemá šanci... Nadal by si musel zlomit kotník aby to nevyhrál. Bude to stejné jako letošní RG kdy se Soderling po fantasticých výkonech ve finále mohl maximálně na lavičce schovat do ručníku xD
Reagovat
nando
Meleš blbosti, oba jsou ve finále, takže oba mají šanci ! Ano, Rafa je favorit, ale rozhodně není neporazitelný, Tomáš se svojí formou klidně může Rafu dát.
Reagovat
weak
...pak ovšem není co řešit a měl by ses na NADALA za 1,45 za kolik se dá vsadit, svléknout do naha... na "neupadnutelnou tutovku" jen proti zranění slušný kurs, ne? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Hoši, klidněte se trochu, protože za chvíli je tady Barney od kterého QPR_Draxter14 dostane pochvalu a vy budete označeni za čůráčí hlavy, protože jak může někdo říct, že vyhraje někdo jiný než Rafael Nadal:DDDD ???? Ten je přece nepozaritelný, i Rogera vydrtil, třeba v tom pětihodinovém finále Masters v Římě, to bylo přece naprosto jednoznačný zápas, že, Barney:DDDD ????
Reagovat
weak
...a do ručníku se nikdo schovávat nebude, to buď klidný, ať už to dopadne jakkoliv....
Reagovat
QPR_Draxter14
První set 3:6...Berdych nemá šanci!
Reagovat
Matti
pokud by oba zahrali svůj nej tenis. Chceš říct , že Berdych pokud hraje nej tenis má na Nadala? Možná v jednom utkání, ale jinak ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdychovi se otevira sance na historicky uspech v zebricku. V letosnim ATP Race je v tuto chvili ctvrty, kdyby porazil Nadala (cemuz tedy osobne moc neverim), dostal by se dokonce na druhe misto. A vzhledem k tomu, ze na dvere klepe betonova cast sezony, vidim to s Berdychem (stejne jako se Soderlingem, ktery je v teto chvili v Race treti) celkem nadejne...
Reagovat
smazaný uživatel
Kde mas ten zebricek ATP Race?
Reagovat
smazaný uživatel
Nejcasteji pouzivam tenhle - http://www.menstennisforums.com/showthread.php?t=155559 - je temer bezchybny a aktualizovany vetsinou obden (ted jsou napriklad vsem zapocitane uz i body za W, vitezi tedy jiz jen pripisi 800 bodu)...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist