13. den v Melbourne: Sabalenková se o první grandslamový titul utká s úřadující wimbledonskou šampionkou Rybakinovou

27. 1. 2023, 21:00
Previews 109
V rámci 13. hracího dne Australian Open bude korunována vítězka letošního ročníku úvodního majoru sezony. Letos neporažená Aryna Sabalenková bude o svůj premiérový grandslamový titul usilovat proti úřadující wimbledonské šampionce Jeleně Rybakinové. Na programu je také finále mužské čtyřhry, které obstarají dvojice Rinky Hijikata, Jason Kubler a Hugo Nys, Jan Zieliňski.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry žen •
Rybakinová (22-Kaz.) - Sabalenková (5-) | PREVIEW LS | Rod Laver Arena (9:30 SEČ)
• Finále čtyřhry mužů •
Hijikata/Kubler (Austr.) - Nys/Zieliňski (Monako/Pol.) | Rod Laver Arena (11:30 SEČ)


• Finále dvouhry žen •
Jelena Rybakinová (5.) - Aryna Sabalenková (25.) | Rod Laver Arena (9:30 SEČ)
Jelena Rybakinová může podruhé za posledních sedm měsíců triumfovat na grandslamech, kdežto Aryna Sabalenková absolvuje své vůbec první finále na podnicích velké čtyřky. Za sebou mají tři vzájemné souboje, pokaždé měla navrch ve třech setech Sabalenková. Naposledy se střetly předloni ve Wimbledonu.

Třiadvacetiletá Rybakinová je první kazašskou osmifinalistkou v historii Australian Open. Rodačka z ruské Moskvy se do finále majorů dostala podruhé, loni senzačně ovládla slavný Wimbledon a získala pro Kazachstán historicky první grandslamový titul. Celkově se jí ale ve finálových duelech moc nedaří. Po šokujícím prvenství v All England Clubu odehrála finále jen v září v Portoroži, podlehla Kateřině Siniakové a zhoršila si svou finálovou bilanci na 3-7. Na tvrdých površích dosud triumfovala pouze před třemi lety v australském Hobartu.

"Byla to pro mě rozhodně velká výzva, protože (soupeřky) mají zkušenosti z vítězných grandslamů, takže to pro ně nebylo nic nového," komentovala Rybakinová svou cestu turnajem. Sama také využívala zkušeností z vítězného tažení na londýnské trávě. "Řekla bych, že to teď bylo o trochu jednodušší než ve Wimbledonu, kde jsem hrála poprvé čtvrtfinále, semifinále, finále (grandslamu)," řekla.

Věří, že ve finále může uspět. "Už se mi to povedlo ve Wimbledonu a samozřejmě jsem přesvědčená, že to mohu dokázat znovu. Udělala jsem se svým týmem opravdu dobrou přípravu. Moje výsledky mě nepřekvapily," uvedla po vítězném semifinále.

Čtyřiadvacetiletá Sabalenková má naopak ve finálových bojích pozitivní úspěšnost 11-8 a na akcích WTA 1000 či vyšších 4-1. Na venkovních betonech zvládla poslední čtyři a celkově sedm z devíti. Loni prohrála všechna tři finále, přičemž na Turnaji mistryň měla na dosah svou nejcennější trofej. Sérii finálových nezdarů zlomila hned v prvním letošním týdnu v Adelaide. Rodačka z Minsku je teprve druhou finalistkou v historii úvodního grandslamu roku, před ní se do závěrečného kola dokázala probojovat pouze Viktoria Azarenková (triumfy 2012-13).

Na Rybakinovou ale nemohla narazit při jejím životním tažení ve Wimbledonu, protože ruské a běloruské tenisty Britové loni na slavný turnaj nepustili. "Tehdy jsem ten zákaz snášela opravdu špatně, vůbec jsem Wimbledon nesledovala. Viděla jsem tedy kousek finále, protože jsem zrovna makala v posilovně. Byl to skvělý tenis," vzpomínala.

Na jiných turnajích Rusky a Bělorusky startovat mohou, ale kvůli ruské agresi na Ukrajině, kterou Bělorusko podporuje, musejí vystupovat pod neutrální vlajkou. Sabalenková tak může být první "neutrální" grandslamovou šampionkou. Zatím to ale komentovat nechtěla. "Popovídejme si o tom, pokud vyhraju. Nerada mluvím o 'kdyby'. Prostě jen o to chci zabojovat, hrát co nejlépe. Opravdu se na tohle finále těším," uvedla.

Rybakinová si postupem do finále zajistila premiérový posun do elitní desítky světového hodnocení. V případě vítězství poskočí na osmé místo, při opačném výsledku bude Top 10 uzavírat. Sabalenková se bez ohledu na to, jak finále dopadne, vrátí na post světové dvojky.

Sabalenková dorazila do Melbourne v mnohem lepší formě, Rybakinová se však ohromně zvedla a výkonnostně se teď může se soupeřkou měřit. Všechny tři předchozí souboje proběhly podobně, Sabalenková získala úvodní set a v rozhodujícím povolila Rybakinové maximálně tři gamy. To jí může do tohoto střetnutí výrazně pomoct. Rybakinová má ale velkou výhodu v tom, že už si jedno grandslamové finále zahrála.

Pokud Sabalenková velmi rychle setřese pochopitelnou počáteční nervozitu, pak by mohla mít mírně navrch. Běloruska se přece jen v Melbourne prezentuje suverénnějšími a o něco kvalitnějšími výkony než Rybakinová. Ruská rodačka reprezentující Kazachstán ovšem působí psychicky velice odolně, na turnaji nastřílela nejvíce es a rovněž vyznává agresivní styl tenisu. Za nás je finále naprosto otevřené.

Tip na vítězku: Aryna Sabalenková

Aktuální forma
Rybakinová loni naprosto senzačně ovládla slavný Wimbledon, jenže do žebříčku nedostala ani jeden bod, což ji soudě podle následujících výsledků evidentně rozhodilo. Ve zbytku roku totiž postrádala stabilitu, narážela na kvalitní soupeřky už v úvodních kolech a žádný další titul nepřidala. Ideální to nebylo ani generálkách v Adelaide. Na té úvodní porazila Danielle Collinsovou, ale pak překvapivě prohrála s Martou Kosťukovou. S tou následující se rozloučila hned v prvním kole po porážce s Petrou Kvitovou.

Cesta turnajem
Na Australian Open už si vede podstatně lépe, po solidním odporu finalistky jedné z přípravných akcí Elisabetty Cocciarettové smetla Kaju Juvanovou a ve třetím kole vyřadila loňskou finalistku Danielle Collinsovou. V osmifinále si vyšlápla na největší favoritku Igu Šwiatekovou a připsala si svůj premiérový skalp světových jedniček, na něj navázala hladkou výhrou nad další grandslamovou šampionkou Jelenou Ostapenkovou a v semifinále přehrála dvojnásobnou vítězku Viktorii Azarenkovou.

Historie na Australian Open
V hlavní soutěži startuje počtvrté, jejím předchozím maximem bylo třetí kolo z roku 2020. V následujících dvou letech vypadla ve druhém.

Jelena Rybakinová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Australian Open (F)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Australian Open (F)
Bilance: 7-2
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na venkovních betonech: 7-2
Bilance proti hráčkám Top 10: 1-0 (kariérní 10-13)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 1-0)
Bilance ve finále: 0-0 (kariérní 3-7)

Jelena Rybakinová - Australian Open
Kariérní bilance:
10-3
Nejlepší výsledek: finále (2023)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Adelaide 1 (2K), Adelaide 2 (1K)
Cesta turnajem: Cocciarettová (7-5 6-3), Juvanová (6-2 6-1), (13) Collinsová (6-2 5-7 6-2), (1) Šwiateková (6-4 6-4), (17) Ostapenková (6-2 6-4), (24) Azarenková (7-6 6-3)

Aktuální forma
Sabalenková se v úvodních měsících loňské sezony trápila s obrovským počtem dvojchyb a na první solidnější výsledek dosáhla až na konci dubna. V uplynulém roce si zahrála třikrát finále (Stuttgart, Hertogenbosch a Turnaj mistryň), ale pokaždé se musela spokojit s trofejí pro poraženou finalistku. Zatímco loni na žádný titul nedosáhla, letošní tenisový rok odstartovala triumfem. V Adelaide neztratila ve čtyřech duelech jediný set a získala svou 11. trofej, první od předloňského května.

Cesta turnajem
V dominanci pokračuje v Melbourne, kde nedala šanci Tereze Martincové, dvojnásobné grandslamové čtvrtfinalistce Shelby Rogersové, své bývalé deblové parťačce Elise Mertensové, sedm zápasů neporažené kolegyni z Top 10 Belindě Bencicové, letos neporažené Donně Vekičové ani rozjeté Magdě Linetteové. V probíhající sezoně zvládla všech 10 zápasů a neztratila jediný set.

Historie na Australian Open
Letos už třikrát vylepšila své zdejší maximum, tím předchozím bylo osmifinále z posledních dvou ročníků. Jedná se o její šestý start v hlavní fázi tohoto turnaje.

Aryna Sabalenková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Adelaide 1 (T)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Adelaide 1 (T)
Bilance: 10-0
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance na venkovních betonech: 10-0
Bilance proti hráčkám Top 30: 2-0 (kariérní 67-52)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance ve finále: 1-0 (kariérní 11-8)

Aryna Sabalenková - Australian Open
Kariérní bilance:
14-5
Nejlepší výsledek: finále (2023)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Adelaide 1 (T)
Cesta turnajem: Martincová (6-1 6-4), Rogersová (6-3 6-1), (26) Mertensová (6-2 6-3), (12) Bencicová (7-5 6-2), Vekičová (6-3 6-2), Linetteová (7-6 6-2)


• Finále čtyřhry mužů •
/ R. Hijikata / J. Kubler - / H. Nys / J. Zieliňski | Rod Laver Arena (11:30 SEČ)
Finále mužské čtyřhry letošního ročníku Australian Open má velmi nečekané složení. O titul se utkají nenasazené páry, a sice domácí dvojice Rinky Hijikata a Jason Kubler startující na divokou kartu s monacko-polským tandemem Hugo Nys, Jan Zieliňski. Bude se jednat o premiérový vzájemný souboj.


Hijikata s Kublerem absolvují svůj první společný turnaj. V sobotu mohou navázat na loňský triumf krajanů Thanasiho Kokkinakise a Nicka Kyrgiose, kteří loni ukončili 25 let dlouhé čekání na dvojici domácích šampionů a na Australian Open jako první v open éře proměnili divokou kartu v titul. Jednadvacetiletý Hijikata si finále na nejvyšším okruhu zahraje poprvé v kariéře, o osm let starší Kubler v ani jednom ze dvou předchozích neuspěl a loni tady prohrál finále mixu.

Cesta turnajem
1K: Hach Verdugo/Isner (7-6 6-4)
2K: (6) Glasspool/Heliövaara (3-6 7-5 6-2)
OF: Brkič/Escobar (1-6 7-6 6-4)
ČF: (1) Koolhof/N. Skupski (6-3 6-1)
SF: (8) Granollers/Zeballos (6-4 6-2)


Nys se Zieliňským začali spolupracovat loni v březnu, slavili jeden triumf na hlavním okruhu (Méty 2022) a jejich maximem na grandslamech bylo čtvrtfinále na US Open. Jednatřicetiletý Nys má na kontě čtyři trofeje a je prvním monackým grandslamovým finalistou v této disciplíně. Šestadvacetiletý Zieliňski vlastní dva tituly z turnajů hraných na nejvyšší úrovni. Z Poláků ovládli čtyřhru mužů na Australian Open Wojciech Fibak (1978) a Lukasz Kubot (2014), obecně na grandslamech se to jako poslednímu podařilo Kubotovi ve Wimbledonu 2017.

Cesta turnajem
1K: (13) Matos/Vega (6-7 6-4 6-4)
2K: Purcell/Thompson (4-6 6-4 7-6)
OF: (2) Ram/Salisbury (6-7 7-6 6-2)
ČF: Bonzi/Rinderknech (6-1 6-4)
SF: Chardy/Martin (6-3 5-7 6-2)

AUSTRALIAN OPEN 2023 - PROGRAM 13. HRACÍHO DNE
• ROD LAVER ARENA • (od 2:00 SEČ)
1. M. Andrejevová (7-) - Kornejevová (9-)
2. Blockx (3-Belg.) - Tien (USA) / nejdříve ve 3:30 SEČ
3. Rybakinová (22-Kaz.) - Sabalenková (5-) / nejdříve v 9:30 SEČ
4. Hijikata/Kubler (Austr.) - Nys/Zieliňski (Monako/Pol.)
Kompletní program
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

109
Přidat komentář
Blondie
Fandila jsem Rybce, ale Sabalenka zaslouženě. Patří mezi mé neoblíbené, ale moc si ten pocit užij, Aryno! Na ten průlom se nadřela a titul si odmakala, je ve správných rukách.
Reagovat
frenkie57
Já to mám úplně stejně, také jí nemusím, ale dnes je třeba sportovně a objektivně přiznat, že byla Aryna lepší a titul bere právem smilesmile
Reagovat
lars
Sabaka si titul "vyrvala"
Reagovat
Blondie
Taky je mi, abych pravdu řekla, sympatické, když GS vyhraje někdo, kdo už velké tituly má :-)
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
Nola
to dala nakoniec, krasne damske finale, priala som obom, ale Aryna uz nejaky ten prielom fakt potrebovala, pamatam si jej najvacsieho fanusika, ktory tvrdil, ze bude zbierat jeden GS titul za druhym, ale podarilo sa to az teraz, druha Bieloruska co tento titul ziskala po Aze
Reagovat
annah
Rybka si nezasloužila vyhrát, těch outu! Aryna byla jasně lepší, gratulace!
Reagovat
Liverpool22
uffff. To bylo drama - nakonec to Kladivářka urvala. smile Rybka prostě moc pasivní smile
Reagovat
Blondie
Koukala jsem jedním vočičkem, ale přišlo mi, že Aryna hrála hlavně výrazně pestřeji, zkracovala hru a pod.
Reagovat
Liverpool22
No spíš to bylo o tom, že Aryna byla agresivnější a Rybka po servisu dávala první úder na střed kurtu + špatná délka a tím byla hned pod tlakem - prostě od 2. setu Rybka ubrala na agresivitě a proto prohrála....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile přesně tak.
Reagovat
vavrinec
Několikrát jsem se ptal, jaká je pravděpodobnost, že Sabalenka nevyhraje AO. Správná odpověď měla znít : mizivá ... smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Titul jsem přál víc Rybce, ale za předvedenou hru a winnery by si titul zasloužila víc Amazonka. A má k němu blízko!
Reagovat
Patik
Rybakina si to sama pohnojila..hrá príliš pasívne.. údery na stred kurtu.. Len v podstate vracia lopty..ale zase na jej obranu ťažko sa hrá proti hráčke co ma v sebe testosterón.
Reagovat
farr
Ryba musí zabrat v přípravě na fyzičce, přijde mě hodně vyšťavená. Kupa chyb bych připsal už únavě, nebo aspoň je to můj pohled. Ale nikde není napsáno, že Aryna nekolapsne při dopodávání matche.smile
Reagovat
farr
Vraždění neviňátek ve hrách kde se hraje. Ta Aryna teda to je jak Řeznice z Fulneku ve svých nejlepších letechsmile.smile...
Reagovat
Liverpool22
jo - Aryna jede, ale Rybka na servisu opět pasivní - neriskuje a jen čeká což je špatně smile
Reagovat
farr
Je prostě teďka ve výměnách jasně lepší, Ryba dělá co se dá, ale ta hrubá síla a minimum chyb o Sabalenky to je smrtící kombo...
Reagovat
Liverpool22
smile bohužel máš pravdu smile
Reagovat
dadaft
smile
Reagovat
zfloyd
výborně Arynko brejk a teď to potvrdit smilesmile
Reagovat
Liverpool22
teď hraje více na riziko smile prostě buď to vyjde nebo ne - nelze jen pasivně čekat na smrt smile
Reagovat
Liverpool22
nyní zase Rybka pasivní - nejde do toho po servisu naplno a je z toho brejk smile
Reagovat
zfloyd
nějak nechápu na co je dobrý ten kšilt to tam v deset večer pere slunce ??
Reagovat
aligo
Opravdu kavlitka! smile
Reagovat
jirkaS
Bára v hledištismile
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile komu asi fandí. Russell Rybce - má vkus
Reagovat
Kozoroh
Finále v hledišti sleduje i Russell Crowe. :-)
Reagovat
Nola
jj, gladiator
Reagovat
Drzymalski
Krapet vyžraný smile
Reagovat
Patik
Tomu ver..riadne sa opustil.
Reagovat
zfloyd
ale kočku má sebou dobrou
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
Patik
A isto je s ním lebo ma dobre srdiečko.
Reagovat
zfloyd
třeba je to "dcera"
Reagovat
Liverpool22
Je tam zase i Bill Gates - v kšiltovce - nechápu smile
Reagovat
Patik
Dosť veľký kontrast žien..jedna skromná tichá hráčka a druha uvrestana hysterka..verim že tretí set si Rybakina ustráži.
Reagovat
Drzymalski
Proč hysterka? Řvaní je otravné pravda ale temperament je OK
Reagovat
Patik
To už pri vrestani vidieť ze sa nejedná len o temperament.
Reagovat
Drzymalski
Tož ber ji jaká je.
Reagovat
Patik
Myslím ze väčšina mužov by ju nechcelo vo vzťahu zažiť nas*anu.
Reagovat
Drzymalski
Klidně by mě mohla ztrestat i bičíkem smile
Reagovat
Patik
Keď vidím jej výraz s tými napichanimi perami tak ona isto používa ten bič co trhá mäso od kosti.
Reagovat
Drzymalski
Chybí ti fantazie. Chce to být pozitiv
Reagovat
Nola
ale no tak, co si pamatam zo zaciatkov kariery Amazonky, nikdy ina nebola, su rozdielne ako voda a ohen, to je uplne jasne, a prave preto je to finale o to zaujimavejsie
Reagovat
Patik
Je to zaujímavejšie hneď som si to nadelil na dobro verzus zlo.
Reagovat
Liverpool22
Ano- jsou rozdílné - psal jsem to úplně dole v astro rozboru. Aryna hodně mužské energie např. Slunce v konjunkci s Marsem zatímco Rybka hodně ženská viz. konjunkce Luny + Venuše smile
Reagovat
Blondie
smile

Passion!

Jo, to řvaní při hře je otravné, ale vášeň je prostě důležitá!
Reagovat
zfloyd
už i Rybka začala projevovat trochu emoce různým ksichtěním
Reagovat
Patik
Keby nezačala už by to bolo asi nezdravé.
Reagovat
Drzymalski
Hola hola hola! Třetí sada volá!
Reagovat
Kozoroh
Tak Aryna si vybojovala brejk. Její razanci se už Jelena neubránila.
Reagovat
Liverpool22
ano - teď je Aryna jasně lepší - přidala na agresivitě a nekazí. Naopak Rybka je až moc pasivní smile
Reagovat
Drzymalski
Aryna se rozhodla že Jelenu z kurtu vystřílí
Reagovat
Liverpool22
jo, jo teď to tam střílí neskutečně
Reagovat
vavrinec
Patik, dadaft, Liverpool22 : tak se dohodněte, super finále nebo finále na houby?! smile
Reagovat
Liverpool22
pro fanoušky útočného/agresivního tenisu super finále smilesmile
Reagovat
Patik
Je to len o tom ci Rybakina trafí prvý servis a ci to Sabalenka neodpali meter do outu..taky priemerný ženský zápas.
Reagovat
Drzymalski
Tohle je tenis. Stýská se ti po slajs festivalu?
Reagovat
Patik
No v akomkoľvek finále by som čakal aj nejakú prehliadku technickych výmen predsa len sa tam stretávajú najlepsie tenistky..ale občas pekne momenty..je to vyrovnané môže byť.
Reagovat
farr
Petra když vyhrála oba Wimbly taky nehrála kdovíjaký technický tenis. Prostě to tam seřezala a šlus smilesmile.
Reagovat
dadaft
není na čem, tohle nikdy nebude djokomůra
Reagovat
dadaft
bál jsem se mnohem většího počtu chyb, zatím skvělé finále dvou dlouhánek ..
Reagovat
Liverpool22
ano - zatím super finále smile
Reagovat
Patik
Finále zatiaľ nič moc.. Dobrý servis verzus nevynutena chyba..ľahkosť verzus strnulost.. snáď Rybakina v dvoch setoch..hra uvolnenejsie rozvaznejsie umnejsie akoby finále bola každodenná rutina.
Reagovat
Drzymalski
Vidím to opačně. Výborný tenis. A ještě se úroveň a drama zvýší
Reagovat
Liverpool22
smile doufejme - zatím se to holkám nesešlo. V 1. setu lepší Rybka a nyní zase Aryna - takže v případně 3. setu by se mohl hrát nej tenis smile
Reagovat
Liverpool22
1. set je doma smile Rybka stabilnější na servisu + přirozenější + vizuálně vše vypadá lépe. Aryna zatím jen hrubá síla + hodně dvojchyb...
Reagovat
zfloyd
stříkající emoce versus leklá ryba
Reagovat
Kozoroh
V mezihře je Jelena lepší. Sice nedává takové rány jako Aryna, ale sází na přesnost a chytré umístění úderů.
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
Drzymalski
Aryna 1. servis 180, druhý 160...smile
Reagovat
com
Sabalenka bude takova nase Karolina smile
Reagovat
Liverpool22
Celé je to o servisu. Rybka tam taky měla jeden blikanec na servisu, ale Aryna pomáhá a opět ztráta servisu.....
Reagovat
Blondie
Tipuji Jelenu. Aryna nedá finále v hlavě, Kazaška už to zná :)
Reagovat
Petra86
Do Kazašky má hodně daleko. Je to Ruska hrající za Kazachstán.
Reagovat
Drzymalski
Ruská Kazaška nebo kazašská Ruska smile my máme taky kazašskou Češku. Expertka na diagnózy na dálku Džamila Chocholoušek Stehlíková smile
Reagovat
zfloyd
to bude mít těžký , Rybářka vypadá že je ve formě smile
Reagovat
Liverpool22
furt je to začátek. Aryna, ale na servisu vykapala - obecně dělá moc dvojchyb smile
Reagovat
Drzymalski
Která by asi byla na žebříčku kdyby se počítaly body z W 22?
Reagovat
Liverpool22
Rybka by byla s body za W před AO kolem 7. místa
Reagovat
Drzymalski
Takže po AO 23 mezi třemi. Covid, válka nic není na svém místě. smile
Reagovat
Liverpool22
zatím to je jako Karlovič vs Isner v ženském balení smile
Reagovat
Drzymalski
Rychlopalba na olympijské siluety.
Reagovat
Drzymalski
Velký ruský den na AO.
Reagovat
dadaft
před turnajem jsem tady v anketě dal Sabalenku, ale asi to víc přeju Rybce...
Reagovat
Liverpool22
mám to stejně. Přeju Rybce, ale Kladivářka to asi urve - začala dobře - nervní asi nebude
Reagovat
annah
Já taky. Když už tam musí být tyhle dvě, tak ať vyhraje Rybka. Je docela sympatická, nenápadná a neřve u každého úderu jako obryne na druhé straně kurtu. Zatím je to souboj podání.
Reagovat
kolapse
Reagovat
Liverpool22
jo na youtube se nyní objevují různé simulace - nic proti, ale já si raději pustím nějaký real zápas z tenisové historie. smile
Reagovat
EllNino
Super zapas dvou patnactek :)) Korneeva poprvy na GS a hned titul po setech 6:7 6:4 7:5, Mira Andreeva je mladsi sestra Eriky, mohla si v objeti u site vyplakat oci, ale je to vyborna hracka, Korneevu vubec neznam :))
Reagovat
kulhavej_kmet
Sabalenka winsmilesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Stefano Vukov, kontroverzní trenér, který z Rybakiny vytáhl to nejlepší.

Narodil se v Chorvatsku, vyrůstal v Itálii a žil ve Spojených státech, kde se zamiloval do tenisu, hrál Futures a věnoval se profesionální trenérské kariéře.Dlouhá léta se věnoval rozvoji mladých talentů, než si ho najala Anhelina Kalininová. Po nějaké době se s Ukrajinkou rozhodli po vzájemné dohodě přerušit profesionální vztah a ta Rybakině doporučila, aby zvážila Vukova pro další rozvoj své kariéry. V té době se Elena nacházela mimo žebříček 250 nejlepších a vykazovala známky stagnace. Oba si velmi dobře rozuměli a Elena se plně svěřila do rukou Vukova, který plně rozvinul Rybakinovu tenisovou kariéru.

Jestli je pro Elenu něco charakteristické, pak je to její vnitřní klid. Je to velmi klidná dívka, která umí naslouchat, do své práce se zapojuje na 100 % a horlivě se snaží být lepší tenistkou. Chce ode mě, abych jí dodával energii a pomáhal jí vysvětlovat situace, které se jí přihodí na kurtu. Myslím, že nám hodně prospělo, že nyní umožňují interakci mezi trenérem a hráčem během zápasu, protože Elena měla obvykle problémy s úpravou taktického plánu zápasu...
Reagovat
Vlk-v-trave
Jaký bude klíč k finále Australian Open 2023 proti Aryně Sabalenkové?

Mám pocit, že zápas rozhodne podání. Vyhraje ten, kdo bude při servisu důslednější. Předpokládám, že v zápase bude hodně nevynucených chyb, protože bude velký tlak a obě budou chtít dominovat od prvního úderu. Myslím, že máme výhodu oproti Aryně na straně bekhendu, kde je Elena lepší. Umí také využít sílu, s jakou k ní míč přichází, a to bude důležité, protože Aryna ho trefuje velmi tvrdě a její drive je velkolepý, říká.
Reagovat
Liverpool22
jo - to sedí. Klíč k zápasu bude servis + to, která z holek si vytvoří po prvním úderu tlak. Očekává se bum bum tenis, ale Rybka má přeci jen stabilnější servis naopak Aryna dává hodně dvojchyb - taky bude záležet jak Rybka bude returnovat hlavně 2 servis Aryny.....
Reagovat
Vlk-v-trave
Proč je Elena Rybakina nejlepší servismankou na světě?

Od chvíle, kdy jsem s ní před čtyřmi lety začal pracovat, jsme tuto schopnost upřednostňovali. Vždy jsem měl na zřeteli biomechanické zkrácení úderu, aby byl výbušný a silný, aby se podobal mechanice mužského podání. Má skvělou rotaci ramen, velmi dobře zahrava míč a jeji úroveň koordinace je velmi vysoká. Pochopila, že pokud je schopna podávat trvale rychlostí přes 180 km/h, na směru už tolik nezáleží, protože neexistuje hráčka, která by byla schopna takové podání trvale trefovat říká.
Reagovat
Vlk-v-trave
Jaké aspekty hry Eleny Rybakinové lze zlepšit?

Rád bych ji viděl, jak chodí mnohem více na síť, aby zakončovala winnerem Psychicky je velmi silná, smířila se s tím, že v její kariéře budou vzestupy i pády, a projít si kolotočem emocí, který zažila po vítězství ve Wimbledonu, pro ni bylo velkou zkušeností. Přesně pochopila, co je potřeba k tomu, aby vyhrála grandslam, a vštípili jsme jí, že musí na kurtu nechat všechno a hrát svou hru. Pokud se to stane, je nám jedno, jestli ten zápas vyhraje nebo prohraje, protože z dlouhodobého hlediska bude úspěšná, přemítá trenér Stefano Vukov.
Reagovat
Maisterstich
Vyborný materiál,díky
Reagovat
Vlk-v-trave
Není zač:)

Vím, že tu je pár nadšenců Eleny, tak jsem postnul...
Reagovat
Liverpool22
smile super díky - pěkně napsáno smile
Reagovat
vavrinec
smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
Ano - to bych taky u Rybky rád viděl - více náběhů na síť podobně jako hrál Roger Federer pod Stefanem Edbergem - tedy vše v obrovské intenzitě a buď hned po servisu nebo po prvním či druhém úderu náběh na síť a zakončit volejem.
Rybka má BIG servis a občas v některých zápasech dokáže hrát ve velké intenzitě - tedy žádné zbytečné prostoje, ale hned servírovat, nenechat vydechnout hráčku na druhé straně - prostě taktika alá Federer.....
Nicméně toto chce čas - nyní se daří, tak není potřeba nic měnit, ale na menších turnajích by mohla zkoušet více chodit na síť.....
Reagovat
Vlk-v-trave
https://www.puntodebreak.com/2023/01/27/stefano-vukov-controvertido-entrenador-rybakina

***
Jeho kontroverzní posunky vysvětlil, Elena reaguje víc zrakem...na pokyny, no to je šok...:)

Obecně se mě víc líbí tenisově než Sabalenka, která si také musí projít prvním finále...

Dokáži si lehce představit, že ji Elena dá i ve dvou setech, ale pouze za předpokladu, že těch UE nebude moc...

cesta turnajem
poslední 4, kola Elena... Collins, Swiatek, Ostapenko, Azarenka

Aryna... Mertens, Bencic, Vekic, Linette

Hmmm, Aryna ještě nenarazila na typologicky podobnou soupeřku,,, Elena to ma 3x odzkoušené...

Pořád mě spíš vychází ta Elena... nějak si neumím pomoct... jinak asi souhlas s tím trenérem, UE se dají obecně očekávat... tak snad jich tolik nenasekjí, aby to k něčemu bylo...

Mě se celkem líbí jak hraje, takže si i tipnu, že ten druhý titul dá...
Reagovat
paddy
mezi 16 nasazenými turnaje juniorek byly dvě bez vlajky a obě se dostaly do finále smile
Reagovat
paddy
čeká nás napínavé finále žen, tříseťáček, Sabalenka je mírnou favoritkou 55%/45%

jak už víme, na TP se 55% označuje za automatický titul
zajímavostí je, že obě tenistky jsou těsně za sebou v abecedním seznamu hráček AO
horoskopy obou finalistek na zítřejší den nám určitě představí Liverpool22

Sabáka už vymačkala Limettku a zítra vykostí Rybku smile
Reagovat
vavrinec
Je to velmi pravděpodobné, ale přesto doufám v zázrak.
Reagovat
Vlk-v-trave
Proč v zázrak... nic proti Magdě, Benčič, či Vekič, Mertens, ale ani jednou nemusela za poslední 4. zápasy čelit servismance, tedy být pod tlakem druhé servisující dámy... Elena je opravdu na BH lepší, tak přez co bude chtít ta Aryna hrát...no musí se spolehnou na své bomby a servis, ale bomby seděly Eleně i v zápase s Ostapenko, dále musí mít na ty bomby čas, neměla ještě proti sobé útočnou hráčku...nejen na celém AO, ale dokonce v AUS jednu Samsonku...ale ne třeba Swiatek, ktera je dost push on...dále tu máme míče, které na ty její placky sedí a dokáže si poradit s tvrdými udery...

Až tak bych ji nepřeceňoval, a naopak nepodceňoval Elenu...

Pochopitelně nejvíc hovoří pro Arynu H2H, všechno ding dong efect...ve třech, ale je to finále GS a jsme ve 2022...na zázraky bych nespoléhal...

Finále GS je trochu jiná disciplína....

Vzhedem k tomu jak hrají, finále GS, H2H, počet titulů GS, soupeřky v turnaji, atd. je to fakt tak 50-50,,,tedy o zázraku se nedá hovořit...

Spíše rozhodne klidnější hráčka na servisu a výměnách...
Reagovat
Liverpool22
Ok - takže krátký astro nástřel finalistek:

Jelena Rybakina 17.6.1999
Slunce v Blížencích, Luna v konjunkci s Venuší ve Lvu. Blíženci jsou vzdušné znamení a symbolizují dvojčata tedy schizofrenie či rozdvojenost ve všech formách což je pro tenis dobré - pro soupeře je tedy hodně nečitelná. Luna v konjunkci s Venuší u žen symbolizuje fyzickou krásu, charisma....a tím, že je konjunkce ve Lvu, tak to je opět dobré pro tenis - LEV je instinktivní a rád sedí na trůnu, je rád středem pozornosti. Ještě bych vypíchnul Slunce v trigonu na Mars což je velmi pozitivní a fyzický aspekt - pro sport jako je tenis tedy ideální....
Suma sumárum Rybka má předpoklady vyhrávat GS a jednoho dne usednout na trůn a být světovou jedničkou byť její výsledky nebudou úplně stabilní viz. rozdvojení Blíženci + tvar horoskopu houpačka - tedy náhlé změny dle hesla: jednou jsi nahoře a jednou jsi dole...

Aryna Sabalenka 5.5.1998
Slunce v konjunkci s Marsem v Býku, Luna v Panně, shluk 3 planet v Beranu. Tady je vidět hodně mužské energie viz. konjunkce Slunce a Marsu což na Arynu dost sedí - babochlap, který hraje hodně agresivně - to vše ještě podporuje shluk v Beranu - tedy opět hodně mužské agresivity což je pro tenis dobré - kombinace Býka + Berana - obě rohatá znamení, které jsi jdou tvrdě za svým cílem, jsou instinktivní, ctižádostivá.....Celkově má Aryna zvýrazněn ohnivý a zemský živel....
Suma sumárum Aryna má předpoklady díky mužské síle, energii....vyhrávat velké turnaje a být stabilně v TOP 10.

Celkově na holky dost sedí ty konjunkce se světly: Rybka fyzicky přitažlivá což symbolizuje typicky ženská konjunkce LUNY+VENUŠE zatímco Aryna babochlap což symbolizuje typicky mužská konjunkce SLUNCE+MARSU....
Reagovat
Marduch
Slušnésmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist