12. den v Melbourne: Překvapení turnaje Pouille vyzve Djokoviče. Ženy budou bojovat o deblovou trofej

24. 1. 2019, 20:00
Previews 31
V rámci dvanáctého hracího dne Australian Open je na programu jedno utkání semifinále mužské dvouhry. V něm se překvapivý semifinalista Lucas Pouille pokusí najít recept na světovou jedničku a šestinásobného šampiona Novaka Djokoviče. Deblistky budou bojovat již o trofej. Letošní finále obstarají loňské vítězky Timea Babosová s Kristinou Mladenovicovou a domácí Samantha Stosurová s Číňankou Shuai Zhang.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Semifinále dvouhry mužů •
Djokovič (1-Srb.) - Pouille (28-Fr.) | Rod Laver Arena (9:30 SEČ)
• Finále čtyřhry žen •
Stosurová/S. Zhang (Austr./Čína) - Babosová/Mladenovicová (2-Maď./Fr.) | Rod Laver Arena (6:00 SEČ)


• Semifinále dvouhry mužů •
Novak Djokovič (1.) - Lucas Pouille (31.) | Rod Laver Arena (9:30 SEČ)
Majitel 14 grandslamových trofejí, šestinásobný vítěz Australian Open a první hráč světa Novak Djokovič, který od loňského French Open na grandslamu nepoznal hořkost porážky, dnes bude bojovat o své celkově 24. grandslamové finále, sedmé v Melbourne, kde semifinále ani finále nikdy neprohrál. Jednatřicetiletý Srb bude čelit Lucasovi Pouillemu, s nímž se utká poprvé. O sedm let mladší Francouz nikdy předtím v Melbourne Parku nevyhrál zápas hlavní soutěže a v grandslamovém semifinále je poprvé v kariéře.

Pouille sice pod vedením bývalé tenistky Amélie Mauresmové vzkvétá a nachází postupně formu, díky které před rokem figuroval v Top 10, ale na světovou jedničku to stačit nejspíše nebude. Djokovič i přes menší problémy hraje s přehledem a proti francouzskému tenistovi je obrovským favoritem.

Tip: Djokovič ve třech setech

Aktuální forma
Djokovič zahájil letošní sezonu vítězstvím na exhibici v Abú Dhabi a ostrou generálku absolvoval v Dauhá. V katarské metropoli se po suverénní výhře nad Džumhurem trápil s Fucsovicsem i Basilašvilim, v semifinále neudržel náskok setu a brejku proti pozdějšímu šampionovi Bautistovi.

Cesta turnajem
Na Australian Open si bez ztráty setu poradil s americkým kvalifikantem Kruegerem i v repríze finále 2008 s Francouzem Tsongou. S mladíky Kanaďanem Shapovalovem a Rusem Medveděvem set už ztratil. Ve čtvrtfinále po skreči Japonce Nišikoriho ušetřil potřebné síly.

Historie na Australian Open
Australian Open je vůbec nejúspěšnějším grandslamem srbského tenisty. Šest ze svých 14 grandslamových trofejí vybojoval právě v Melbourne. Pro Djokoviče na úvodním grandslamu sezony platí, že pokud dojde do semifinále, tak to vždy dotáhne až k titulu. V Melbourne Parku hraje popatnácté. Loni se právě na australském grandslamu po půlroční pauze vrátil a skončil již v osmifinále na raketě Hyeon Chunga.

Novak Djokovič - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open,  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open, Dauhá (semifinále)
Bilance: 8-1
Bilance na betonech: 8-1
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 23-10)
Bilance proti hráčům Top 31-50: 2-0 (kariérní 159-15)

Novak Djokovič - Australian Open
Kariérní bilance: 66-8
Nejlepší výsledek: vítěz (2008, 2011 - 2013, 2015 - 2016)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Dauhá (semifinále)
Cesta turnajem: Krueger (6-3 6-2 6-2), Tsonga (6-3 7-5 6-4), (25) Shapovalov (6-3 6-4 4-6 6-0), (15) Medveděv (6-4 6-7 6-2 6-3), (8) Nišikori (6-1 4-1 skreč)

Aktuální forma
Pouille si generálku odbyl v Sydney, kde prohrál hned v prvním kole s Rubljovem, navíc předtím nevyhrál jediný ze tří zápasů v Hopman Cupu a na kontě měl před Australian Open už sedm porážek v řadě.

Cesta turnajem
V Melbourne však pod vedením bývalé světové jedničky Amélie Mauresmové i se štěstím na los našel ztracenou formu. Francouz bez ztráty setu porazil Kazacha Kukuškina, ve čtyřech setech přetlačil Němce Marterera, v pětisetové bitvě udolal domácího Popyrina, v osmifinále překvapil vítězstvím nad nasazeným Chorvatem Čoričem a ve čtvrtfinále překvapivě vyřadil nasazeného Kanaďana Raonice.

Historie na Australian Open
V hlavní soutěži Australian Open startuje pošesté v kariéře, teprve až letos se dočkal prvního vítězství. Loni v prvním kole nestačil na Bemelmanse.

Lucas Pouille - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open (semifinále)
Bilance: 5-1
Bilance na betonech: 5-1
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance proti hráčům Top 10: 0-0 (kariérní 5-12)

Lucas Pouille - Australian Open
Kariérní bilance: 5-5
Nejlepší výsledek: semifinále (2019)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Sydney (1. kolo)
Cesta turnajem: Kukuškin (6-1 7-5 6-4), Marterer (7-6 7-6 5-7 6-4), Popyrin (7-6 6-3 6-7 4-6 6-3), (11) Čorič (6-7 6-4 7-5 7-6), (16) Raonic (7-6 6-3 6-7 6-4)


• Finále čtyřhry žen •
/ Stosurová / Shuai Zhang - / Babosová / Mladenovicová | Rod Laver Arena (6:00 SEČ)
Letošní finále čtyřhry žen na Australian Open obstarají k radosti domácích fanoušků Samantha Stosurová s Číňankou Shuai Zhang a obhájkyně titulu Timea Babosová s Kristinou Mladenovicovou. Jediný dosavadní souboj vyhrály v semifinále loňského US Open Babosová s Mladenovicovou.

Stosurová se Shuai Zhang by rozhodně měly uvažovat o dlouhodobé spolupráci, protože už loni si spolu zahrály semifinále US Open a ovládly podnik WTA v Hongkongu. Dnes zaútočí na druhý společný titul. Čtyřiatřicetiletá Stosurová bude bojovat o svůj celkově 25. vavřín, třetí grandslamový (French Open 2006 a US Open 2005), ve finále domácího grandslamu je podruhé (2006). Shuai Zhang je naopak ve svém největším finále kariéry a bude usilovat o osmou trofej.

Cesta turnajem
1K: Kužmová/Rybáriková (7-6 6-2)
2K: (8) Su-Wei Hsieh/Spearsová (7-6 6-2)
OF: Cornetová/Martičová (7-5 6-3)
ČF: (1) Krejčíková/Siniaková (7-6 7-6)
SF: Strýcová/Vondroušová (7-5 4-6 7-5)

Babosová s Mladenovicovou se k sobě vrátily před startem loňské sezony a povedené obnovení spolupráce korunovaly triumfem na Turnaji mistryň. Na Australian Open loni nenašly přemožitelky a neprohrály už 11 zápasů v řadě. Babosová bude útočit na jubilejní 20. titul, na grandslamech se zatím radovala jen loni právě v Melbourne se svou nynější parťačkou. Mladenovicová, která má ve sbírce stejný počet trofejí jako Maďarka, má na kontě ještě triumf na French Open 2016 s krajankou Garciaovou.

Cesta turnajem
1K: Olaruová/Voskobojevová (6-0 6-3)
2K: Xin-Yun Han/Juraková (2-6 6-1 6-0)
OF: (13) Flipkensová/Larssonová (6-1 6-4)
ČF: (9) Atawová/Srebotniková (6-4 7-5)
SF: Bradyová/Riskeová (6-4 6-2)

AUSTRALIAN OPEN 2019 - PROGRAM 12. HRACÍHO DNE
• ROD LAVER ARENA • (od 5:00 SEČ)
1. čtyřhra legend
2. Stosurová/S. Zhang (Austr./Čína) - Babosová/Mladenovicová (2-Maď./Fr.) / nejdříve v 6:00 SEČ
3. Djokovič (1-Srb.) - Pouille (28-Fr.) / nejdříve v 9:30 SEČ
• COURT 7 • (od 5:00 SEČ)
3. Forejtek/Svrčina (3-ČR) - Kingsley/Nava (4-USA) / junioři
Kompletní program 12. hracího dne
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
svetova.dvojka
Kurňa to je bitva...,já jsem vzrušením málem spadl z křesla :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zatím to nesleduju. Co se děje? Nic?
Reagovat
tito
No tak nevím, jestli Luca poslouchal Amélii pořádně.. asi ne, nebo to všechno zapomněl. Novak jen tréninkově, možná ani to ne. Zatím tedy nemusel předvést vůbec nic.
Reagovat
tito
Lucas má jedinou šanci. Že Novaka unudí. Že by to byla ta taktika?
Reagovat
tito
Jo, teď to začne. Novak usíná a TGV vypálí na vítěznou jízdu!
Reagovat
tito
Super taktika. Novak je nervozní z toho, jak Lucas získal gem. S tím vůbec nepočítal!
Reagovat
Mayo
Nadáva? Láme raketu?
Reagovat
tito
Ne, to ještě ne, to přijde po druhém Lucasově gemu. Ale objevila se první krůpěj potu. A to něco znamená.
Reagovat
MarcelPersch
Ten druhy bude asi až ve třetím setu :)

Jinak tito, co říkáš na Rafův výkon včera?
Reagovat
tito
Rafa se mi tady moc líbí. Bekhend je jedovatý, velmi často hned po odskoku. A pokud v minulých zápasech s ND byl pověstným jazýčkem na vahách rozdíl v podání, tak toto manko je smazané. Teď jde jen o to, jestli tu kvalitu udrží v zítřejším finále. Ale věřím mu hodně.
Reagovat
MarcelPersch
To je pravda, ale tehdy to byl Djokovič vracející se po zranění s malým sebevědomím, teď to možná srovnal servisem, ale sebevědomí bude možná tentokrat tou převažující silou, nebo rovnou kamenem na druhé straně vah.
Reagovat
MarcelPersch
Mně se ten BH tedy mnohem víc líbil loni, ale je pravdě, že včera v tom zápase byl postupně taky skvělý.
Reagovat
turista
Novak má bekhend mnohem lepší než Rafa.
Reagovat
tito
Tak Lucas se rozhodl protáhnout taktiku až do začátku 3 setu. Mistrné! Dokonalé! Ale zapomněl na vedlejší účinky. Bohužel třeba na mně se to podepsalo a proto zápas přestávám sledovat a jdu dělat něco smysluplnějšího.
Reagovat
ttopi
A nuda začíná :D
Reagovat
dadaft
gratulace Sam a Shuai, evidentně si holky sedly, domácí titul si Samantha určitě užije, pochybuji, že s něčím takovým počítala...
Reagovat
Tuttovka
Lukáš Pujů to má s Murraym 4-1 a to ho ještě porazil loni v Cincinati, kde už Murray úplně nebudil respekt. Dost bych se divil, že by vzal set Djokovicovi.
Reagovat
Mayo
Prečo spomínaš akú má bilanciu s Murraym? Nejako som nepochopil.
Reagovat
Marduch
Kdyz uz tak 1:4.
Reagovat
ttopi
Dneska to bude asi nuda, ale kéž by ne.

Djokovič 6:3 6:3 6:2
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovič udělá totéž co Nadal a svůj nevýrazný výkon z celého turnaje upgraduje o 100 levelů výše a v klídku si dojde pro další titul z AO. Jiný scénář by byl překvapením.
Reagovat
vojta91
a kde mám toho chytrolína, který mi tvrdil, že Nadal jenom vrací a čeká na chybu.. nejen pro něj jsem udělal zajímavou statisku winner/nevynucená chyba, aby viděli, jak strašně je Nadal produktivní.

1.kolo
38winnerů/11nevynucených
2.kolo
33winnerů/15nevynucených
3.kolo
37winnerů/33nevynucených
4.kolo(Berdych)
32winnerů/17nevynucených
1/4 finále
29winnerů/23nevynucených
1/2 finále
28winnerů/14nevynucených

V praxi to znamená, že proti Tsitsipasovi má Nadal poměr 2:1, zatímco Federer měl skoro 1:1(61/55)... pak je logicky jasné, jak jednotlivé duely dopadly..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Když odečteš esa, tak jsi v polovině zápasů na záporných hodnotách. Nicméně to jenom podrhuje to, co jsme tady řešili včera. Přišlo SF a Nadal zvedl úrověn své hry do prakticky nehratelné dimenze. Do té doby hrál to, co mu stačilo.
Reagovat
vojta91
... není v podstatě jedno, koho Nadal v tom finále porazí...
Reagovat
turista
Finále vyhraje snad Djoker a ne Rafa Nadal.
Reagovat
gusticek
OT: Nevíte co je s Jesicou Malečkovou? Nikde ji nevidím v programech turnajů.
Reagovat
Mayo
Djokovic 6-1, 6-3, 6-2 Pouille
Reagovat
Jan
6:1 6:2 6:3 když, tak pěkně vzestupně :)
Reagovat
kada.tom
Stosur/Zhang > = Babos/Mladenovic (7-6 7-6)
Djokovic > Pouille (6-3 7-5 6-2)
Reagovat
svetova.dvojka
Lucas je francouzský revolucionář, už mu chybí jen žlutá vesta a srp a kladivo, aby se ještě Novak nedivil...
Lucas Pouille chce dokončit svou revoluci proti zaběhlým tenisovým pořádkům. :-)
Reagovat
turista
Zápas rozhodně nebude pro Novaka Djokoviče procházka růžovou zahradou. Lucas Pouille je dobrý a je na vzestupné části výkonnostní sinusoidy. V Djokolandu doufáme, že to Novak zvládne a pak bude mít den na to vymyslet s Mariánem Vajdou taktiku jak skolit zběsilého Rafu Nadala. Oni už na něj něco vymyslí jak ho zastavit a vrátit na zem.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist