12. den na French Open: Kar. Plíšková bojuje o finále a post světové jedničky

8. 6. 2017, 11:00
Previews 57
Karolína Plíšková si dnes na French Open zahraje o postup do svého premiérového finále na pařížské antuce a celkově druhého grandslamového finále. Pokud dnes porazí největší favoritku Simonu Halepovou, stane se v pondělí jako první Češka světovou jedničkou. Druhý semifinálový duel obstarají Jelena Ostapenková a Timea Bacsinszká.

V současnosti nejlepší česká tenistka Karolína Plíšková měla famózní vstup do letošní sezony, kterou odstartovala ziskem titulu v australském Brisbane.

Svou vítěznou šňůru slušně prodloužila také na Australian Open, kde si poprvé v kariéře zahrála čtvrtfinále. Poté pomohla dvěma body českému fedcupovému týmu k postupu přes Španělsko a druhou letošní trofej vybojovala v Dauhá.

V Indian Wells a Miami si zahrála semifinále a vedla letošní hodnocení pro Turnaj mistryň. Letošní skvělé výsledky jí také vynesly pozici světové trojky.

Plíšková ovšem s přechodem na neoblíbenou antuku začala mít potíže. Ve Stuttgartu ještě hrála solidně, když vypadla až ve čtvrtfinále s pozdější šampionkou Laurou Siegemundovou.

Poté však přišlo velké trápení. Rodačka z Loun coby nasazená jednička vypadla v pražské Stromovce hned v prvním kole a jen o stupínek si polepšila v Madridu. Zlom přišel až v Římě.

Dnes čeká Plíškovou největší zkouška

Pětadvacetiletá Češka se znovu dostala do formy a došla mezi nejlepších osm. Opět byla nad její síly pozdější vítězka - tentokrát Jelina Svitolinová. Na French Open si zatím vede nejlépe v kariéře.

V prvním kole vyřadila Saisai Zheng, vzápětí si ve třech setech poradila s Jekatěrinou Alexandrovovou a premiérově postoupila do třetího kola pařížského grandslamu.

V něm porazila Carinu Witthöftovou a znovu své maximum vylepšila. Ani ve čtvrtém zápase v Paříži jako favoritka nezaváhala. Ve třech setech přehrála Veronicu Cepedeovou z Paraguaye a potřetí vylepšila svůj nejlepší výsledek v Paříži.

Ve včerejším čtvrtfinále potkala první nasazenou soupeřku. Byla jí domácí Caroline Garciaová. Plíšková se ovšem nenechala rozhodit domácím publikem ani aktivní hrou Francouzky a postoupila do semifinále.

Pokud dnes finalistka loňského US Open i popáté vylepší své maximum na pařížské antuce, jímž bylo před startem letošního ročníku French Open druhé kolo, stane se jako první Češka v historii světovou jedničkou.

Jenže dnes bude čelit nejtěžší soupeřce - největší favoritce Simoně Halepové, se kterou na turnajích všechny čtyři souboje ve dvou setech prohrála. Rumunku dokázala porazit pouze jednou, loni ve Fed Cupu. "Porazila jsem ji. Bylo to hrozně těžké, ale mám tuhle zkušenost," řekla Plíšková.

Taktiku má opět jasnou. "Nehrozí mi nebezpečí z jejího servisu. Budu mít čas tlačit z returnu," uvedla Plíšková. Ve výměnách od základní čáry se očekává, že bude mít navrch o 20 centimetrů menší a lépe se pohybující Rumunka. "To bude těžký, nesmím přepalovat, protože ona moc chyb nedá. Na druhou stranu nedá moc vítězných míčů. Musím hrát agresivně, ale ne s chybami," plánovala Plíšková.

Jasno o kvalitách Plíškové má i Halepová. "Je to ranařka. Musím být silná na nohách a věřit. Těžko mluvit o taktice, protože jsme se ještě nepotkaly na antuce, ale jasné je, že na mě budou míče létat rychle. Musím něco změnit," řekla Rumunka.

Halepová letos na antuce vyhrála 17 z 19 zápasů

Halepová po nevydařeném úvodu letošní sezony způsobeném zraněním na oblíbené antuce doslova ožila a po včerejším vítězství nad Jelinou Svitolinovou má letos na nejpomalejším tenisovém povrchu ze všech hráček nejlepší bilanci.

Antukové jaro zahájila semifinálovou účastí ve Stuttgartu. O dva týdny později úspěšně obhájila titul v Madridu a ve finále byla také v Římě, kde zčásti i kvůli zranění podlehla Svitolinové.

Na French Open byla až do včerejška suverénní a dalo by se říct, že se lepšila zápas od zápasu. Beze ztráty setu porazila Janu Čepelovou, Tatjanu Mariaovou, Darju Kasatkinovou a v osmifinále smetla dvakrát 6-1 Carlu Suárezovou.

Včerejší drama ovšem zvládla jen o vlásek. Se Svitolinovou totiž v duelu dvou nejlepších tenistek dosavadního průběhu antukové části sezony prohrálava už 3-6 1-5. Předvedla však neskutečný obrat, když si vynutila tie-break, v něm odvrátila mečbol a nakonec ukrajinskou tenisovou jedničku dorazila kanárem.

Stejně jako Plíšková i Halepová se může v novém vydání žebříčku WTA stát světovou jedničkou. K tomu ale potřebuje v Paříži získat svůj premiérový grandslamový vavřín.


První finalistka vzejde ze souboje Bacsinszká - Ostapenková
Ještě než vkročí na dvorec Philippa Chatriera Plíšková a Halepová, budeme znát jméno první finalistky. V 15:00, kdy dnešní semifinálový program začíná, se jako první na největším kurtu areálu Rolanda Garrose premiérově utkají Timea Bacsinszká a Jelena Ostapenková.

Obě hráčky dnes navíc slaví narozeniny a jsou dle slov Ostapenkové dobrými kamarádkami. V minulosti spolu nastoupily ve čtyřhře.

Zkušenější Bacsinszká už má na rozdíl od své soupeřky premiéru v grandslamovém semifinále za sebou. Před dvěma lety totiž právě v Paříži postoupila mezi nejlepší čtyři.

Letos toho osmadvacetiletá Švýcarka kvůli zraněním moc neodehrála. Dva zápasy v řadě zvládla vyhrát jen třikrát (Australian Open, Indian Wells a Řím).

Na svůj nejoblíbenější turnaj ale dokázala vyladit formu. Bacsinszká je letos na pařížské antuce doslova suverénní. V prvních třech kolech smetla Saru Sorribesovou, Madison Brengleovou i Ons Jabeurovou, dohromady ztratila jen devět gamů.

S Venus Williamsovou v osmifinále už měla více práce, nicméně po prohrané první sadě povolila legendární Američance pouhé tři hry. To bylo naposledy, kdy musela do tří setů. Domácí naději a jednu z největších favoritek na titul - domácí Kristinu Mladenovicovou - porazila dvakrát 6-4.

Bývalá světová devítka a aktuálně 31. hráčka světa tak potvrdila, že se jí v Paříži daří. Za poslední tři roky postoupila vždy minimálně do čtvrtfinále. V případě dnešního úspěchu se vrátí do Top 20.

Ostapenková měla letos vynikající antukovou přípravu, přestože nejpomalejší tenisový povrch nepatří mezi její nejoblíbenější. Na začátku dubna se talentovaná Lotyška probojovala až do semifinále v Charlestonu.

Další účast mezi nejlepšími čtyřmi přidala na turnaji WTA v pražské Stromovce. Ve Stuttgartu i Římě zvládla kvalifikaci a v italské metropoli ve druhém kole hlavní soutěže potrápila Garbiñe Muguruzaovou.

Letos si navíc vylepšila své maximum na grandslamech. Na Australian Open došla poprvé v kariéře do třetího kola, ve kterém prohrála 8-10 v rozhodující sadě s Karolínou Plíškovou. Na French Open hraje zatím fantasticky a svůj nejlepší výsledek na grandslamech výrazně vylepšila.

Na agresivní údery čerstvě dvacetileté Lotyšky nenašly recept Louisa Chiricová, Monica Puigová, Lesja Curenková, loňská semifinalistka Samantha Stosurová ani bývalá světová jednička Caroline Wozniacká, jež s Ostapenkovou prohrála letos na antuce již potřetí.

Rodačka z lotyšské Rigy má jistotu, že se v žebříčku premiérově objeví mezi nejlepšími třiceti tenistkami světa. Pokud zvítězí i dnes, bude v pondělí figurovat v první dvacítce.

Ještě před startem semifinálových bojů ženské dvouhry bude na dvorci Philippa Chatriera předána první letošní trofej druhého grandslamu sezony.

V pravé poledne totiž začne finále smíšené čtyřhry. V něm zvítězí buď Anna-Lena Grönefeldová s Robertem Farahem, nebo Gabriela Dabrowská s Rohanem Bopannou.

FRENCH OPEN 2017 - PROGRAM 12. HRACÍHO DNE
• PHILIPPE-CHATRIER • (od 12:00 SELČ)
1. Grönefeldová/Farah (Něm./Kol.) - Dabrowská/Bopanna (7-Kan./Indie)
2. Ostapenková (Lot.) - Bacsinszká (30-Švýc.) / nejdříve v 15:00 SELČ
3. Halepová (3-Rum.) - Kar. Plíšková (2-ČR)
• COURT 17 • (od 11:00 SELČ)
2. Crawford/Kypson (USA) - Rodionov/Vrbenský (4-Rak./ČR) / junioři
Kompletní program 12. hracího dne
TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

57
Přidat komentář
vrabejka
Důležitý brejk!
Když potvrdí 2.set má snad v kapse.
Reagovat
slacker
ted to byla kanonada v killer modu
Reagovat
Mayo
Labilne ženy neschopne potvrdiť brejk. Snáď budú 3 sety.
Reagovat
sprchon
Timea hraje pořád stejně, je to hlavně o Jeleně. Ta střídá parádní gamy (většinou tak jeden až dva v řadě), kdy všechno zabije a hrozný gamy, kdy se vyhází. :D Tak těžko říct, jak tohle dopadne. Myslím si, že to bude na tři sety.
Reagovat
PetaM
Už se Jelena v tom chování trochu zlepšila ... Což je dobře, její tenis je boží. Zabijí to z každé rány a je jí to úplně jedno :D
Reagovat
sprchon
A jak se chovala dřív?
Reagovat
PetaM
Byla taková dost ... uřvaná :D Chovala se jako fracek.
Reagovat
sprchon
Já bych řekl, že se chová pořád stejně. Jako moc dobrej první dojem (viděl jsem ji pár minut a hned jsem přepnul) na mě neudělala. Ale v Praze jsem jí přišel na chuť, je fajn, je s ní sranda... :)
Reagovat
PetaM
No, kdysi to podle mě bylo horší. Pamatuju si, jak nastřelila podavače míčku (nevím, jestli raketou nebo míčkem) a soupeřka z toho byla celá na prášky :D :D Když se jí nedařilo, skoro brečela, pořád řvala, vztekala se ... Nevím, teď vyhrává, tak je to asi lepší :D :D Ale podle mě to bylo horší.
Reagovat
sprchon
Aha, no je to možný... Já ji nesleduju dlouho. :D
Reagovat
kada.tom
Ostapenko bere 1. set ...
Reagovat
vrabejka
No bude to pro Timeu těžké.
Reagovat
avos
Jelena hraje neskutečně!
Reagovat
PetaM
Já už to úplně vidím, jak jim jedna z druhého SF vypálí rybník a Angi se bude na postu č. 1 ještě chvíli smát :D
Reagovat
sprchon
Nevím, jestli jí je letos do smíchu... :) Snad bude brzo sesazena, aby zase mohla začít hrát. Je to prokletí vyhrát GS nebo stát se jedničkou.
Reagovat
Ondra979
to moc nechapu, kdyz vyhraj Kaja tak je jedno jak budou hrat ty dve dalsi v kontextu nr 1
Reagovat
PetaM
Myslel jsem to tak, že Simona porazí Káju a pak jedna z druhého SF porazí Simonu ve finále :D Tzn., že Kája i Simona zůstanou jednu výhru od světové jedničky :)
Reagovat
Ondra979
ok, to jsem z toho teda nepochopil, kazdpoadne doufam, ze Simona prohraje, urcite neni neporazitelna a vetsi tlak bude na dnes na ni
Reagovat
PetaM
V pohodě, moje myšlenkové pochody jsou leckdy zvláštní :D :D
Reagovat
Krisboy
Angie jako jednička končí v každým případě, bez ohledu na výsledek finále.
Reagovat
tommr
pokud ve finále prohraje Halepová bude Kerberová i nadále jedničkou ...
Reagovat
Krisboy
Pravda...až takhle je to zamotané. Tak sorry, PetoM!
Reagovat
PetaM
Tak tak jsem to myslel :D
Reagovat
janek_da
omyl. Angie zůstává už po 5 let světovou jedničkou
Reagovat
Dobry-den
Musím odejít, tak prosím vás dohlídněte na Karolínu, ať nevyvádí žádný skopičiny!
Reagovat
Krisboy
Klidně běž, já to pohlídám.
Reagovat
svetova.dvojka
To abych si za chvíli změnil nick na svetova.jednicka ...
Reagovat
lars
Romove te zvoli za krale ? :)
Reagovat
Ondra979
bude to veletezke, musi chodit servis, pak bude sance, Simona bude prece jen pod vetsim tlakem a Karol je mentalne celkem silna. Co bych si ale moc nepral, aby se stalo - Karolina prohraje, a jednickou se stane ve Wimbledonu, ktery ale stejne nevyhraje - sice super uspech ale chtelo by to radsi nejdriv vyhrat GS, idealne oboje zaraz
Reagovat
tommr
musí chodit nejen servis, ale i return. Karolína musí soupeřku dostat od prvního úderu pod tlak, protože je jasný, že v dlouhejch výměnách jí nepřehraje ...
Reagovat
Ondra979
to je fakt, snad ji Kotyza napise dobre noty :) Ted premyslim, kdyby dnes Karolina prohrala po peknem zapase, tak by se reklo, no skoda, ale je to i tak velky uspech, kdyby ale vyhrala a pak rupla ve finale tak by to byla asi dvojnasobna skoda, protoze takovou sanci na vyhru na RG by uz mit nikdy nemusela..ale aspon by byla nr 1 :)
Reagovat
tommr
pro mě je dneska mnohem víc v sázce než by bylo v případným finále. Když dneska prohraje tak příjde o šanci na GS i na post jedničky. Ve finále by už o tolik nešlo, protože post jedničky by jí už nikdo nemoh vzít ... :)
Reagovat
sprchon
Ve finále by už o tolik nešlo. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
žebříčkový maniak,no
navíc je mu asi odporný napsat křestní jméno soupeřky :-D
Reagovat
Ondra979
tak to je otazka nazoru, dnes hraje taky o hodne, ale kdyz prohraje, tak to nebude nic hrozneho, ale kdyby dnes vyhrala, tak ve finale muze ztratit podle me vic, titul je proste titul a jeste k tomu z antuky..
Reagovat
Dobry-den
jj, finále by bylo úplně vo ničem, to je fakt no...
Reagovat
sprchon
Jasný to není. Kája je trpělivá (včera to snad dokázala) a dokáže vyhrávat i dlouhý výměny. Ale ona i Simona umí zatlačit, nebude to jen o Káje, jak si někteří myslí. Kája musí tlačit o malinko víc, ale pořád ještě s rozvahou, žádný zbrklosti.

Musí projevit především chladnokrevnost, trpělivost a pevnou ruku. ;) Ale četl jsem, že řekla něco jako že je to o tom, kdo bude umět zariskovat, což je logický. Je to prostě buď a nebo, komu to dneska lépe sedne. Je to otevřený. 50 na 50.
Reagovat
tommr
Karolína je sice trpělivá, ale Halepová má nesrovnatelně lepší pohyb a to se v dlouhých výměnách na antuce musí projevit. Karolína prostě musí od prvního úderu tlačit, aby si jí Halepová nemohla vodit zprava doleva jak to ona umí ...
Reagovat
sprchon
Jo, s tím se dá souhlasit. ;) Asi fakt bude muset riskovat.
Reagovat
Torn
No, já si myslim, že Karolína docela šanci má. Halepka má sice solidní údery, ale zase to nepálí až tak rychle jako Garcia nebo Svitolina, takže i když má Káje mnohem horší pohyb, mohla by ty ne až tak rychlé míče doběhnout, plus umí ty vysoké míče docela slušně stahovat dolů. Ale jak říká, musí jí dostávat pod tlak a nedávaj jí přiliš času na nějaké výmysli a rozhodně bych zbytečně neriskoval útoky ze sítě, Halepka by jí velice snadno mohla prohodit.
Reagovat
darek.vrana
Dnes už to bude víc o hlavě než o hře. A věřím, že Karolína je mentálně silnější než Rumunka.
Reagovat
darek.vrana
Kurz 4 se každopádně musí zkusit.
Reagovat
sprchon
Jestli je mentálně silnější, to nevím. Ale přestřelený to určitě je.
Reagovat
tommr
to co se před začátkem FO zdálo jako naprostá utopie je už velice blízko - Karolíně stačí vyhrát dnešní zápas a bude nová světová jednička. Zároven je to ale i strašně daleko, protože Halepová je v současný formě a na antuce pro Karolínu asi ta nejtěžší možná soupeřka. Aby jí Karolína porazila musela by dneska podat svůj nejlepší výkon a ještě by jí Halepová musela trochu pomoct vlastníma chybama. Neříkám, že je to nemožný, ale přesto si myslím, že šance Karolíny není větší než 10-20% ...
Reagovat
Marduch
Těch 20% nakonec odpovídá kurzu 4:1.
Reagovat
kada.tom
Ostapenko = < Bacsinszky (6-3 4-6 3-6)
Halep = > Plíšková (7-5 7-6)
Reagovat
com
Kájo musííííííííííííííííííííííííííííííš !!!!!!!!!!!!!
Reagovat
D@nny
Karoline to moc preju. Pro ni i pro cely cesky tenis by to byl obrovsky uspech dosahnout na post svetove jednicky, ale jeste lepsi by byl zisk GS:)
Reagovat
Jan
Ještě lepší by bylo obojí :) Což zisk GS garantuje :)
Reagovat
Krisboy
Jestli to opravdu dokáže, prísámbůh, že se opiju jako čuník!!!
Reagovat
D@nny
:D amen!
Reagovat
Mayo
Karolíne dávam 1% šancu.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, takze vyhrá :-)
Reagovat
Mayo
Obe možem ale viac prajem Kaji (:
Reagovat
Nola
Jelene?
Reagovat
Mayo
33
Reagovat
lars
ze da Halep kanara ? :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist