11. den v Melbourne: Kvitová a Karolína Plíšková útočí na finále. Tsitsipas vyzve Nadala

23. 1. 2019, 20:00
Previews 34
V rámci jedenáctého hracího dne Australian Open jsou na programu obě semifinále ženské dvouhry, obě s českým zastoupením, a jedno semifinále dvouhry mužů. Petra Kvitová bude čelit senzaci letošního ročníku Danielle Rose Collinsové, Karolína Plíšková se utká s Naomi Ósakaovou. Světovou dvojku a bývalého vítěze Rafaela Nadala vyzve překvapení letošního ročníku Stefanos Tsitsipas.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Semifinále dvouhry žen •
Kvitová (8-ČR) - Collinsová (USA) | Rod Laver Arena (4:00 SEČ)
Kar. Plíšková (7-ČR) - Ósakaová (4-Jap.) | Rod Laver Arena (5:30 SEČ)
• Semifinále dvouhry mužů •
Tsitsipas (14-Řec.) - Nadal (2-Šp.) | Rod Laver Arena (9:30 SEČ)


• Semifinále dvouhry žen •
Petra Kvitová (6.) - Danielle Rose Collinsová (35.) | Rod Laver Arena (4:00 SEČ)
Petra Kvitová bude útočit na své třetí grandslamové finále, první mimo slavný Wimbledon, který v letech 2011 a 2014 ovládla. Její soupeřkou bude senzace letošního ročníku Danielle Rose Collinsová, jež nikdy předtím nevyhrála zápas v hlavní soutěži grandslamu. Jediný dosavadní souboj zkraje roku v Brisbane vyhrála po velké bitvě česká favoritka.

Kvitová, která před dvěma týdny triumfovala v Sydney, se stále veze na vítězné vlně a v Melbourne hraje naprosto fantasticky. Collinsová prožívá životní turnaj a rovněž má v zápasech pasáže, kdy působí neporazitelně. Na zkušenější Češku by to ale už stačit nemělo.

Tip: Kvitová ve dvou setech

Aktuální forma
Kvitová zahájila letošní sezonu v Brisbane, kde vypadla už ve druhém kole. Mnohem lépe si vedla v Sydney. Na poslední generálce bez ztráty setu přehrála Sabalenkovou, Su-Wei Hsieh, loňskou šampionku Kerberovou i Sasnovičovou, ve finále vydřela vítězství nad svou dnešní soupeřkou a získala 26. titul.

Cesta turnajem
V Melbourne si zatím česká jednička vede naprosto suverénně a ještě neztratila set. Postupně si poradila se Slovenkou Rybárikovou, Rumunkou Beguovou, Švýcarkou Bencicovou, se sedmnáctiletou Američankou Anisimovovou a naposledy s domácí Bartyovou.

Historie na Australian Open
Kvitová se v Melbourne Parku v roce 2011 probojovala do čtvrtfinále, o rok později dokonce do semifinále, jenže od té doby se jí na úvodním grandslamu sezony přestalo dařit. Během pěti dalších ročníků vyhrála jen čtyři zápasy, loni se loučila už v prvním kole po dramatické bitvě s Petkovicovou.

Petra Kvitová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Sydney (vítězka)
Největší úspěchy na betonech: Sydney (vítězka)
Bilance: 11-1
Bilance na betonech: 11-1
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 2-3)
Bilance proti hráčkám Top 31-50: 3-0 (kariérní 71-32)

Petra Kvitová - Australian Open
Kariérní bilance: 19-9
Nejlepší výsledek: semifinále (2012, 2019)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Brisbane (2. kolo), Sydney (vítězka)
Cesta turnajem: Rybáriková (6-3 6-2), Beguová (6-1 6-3), Bencicová (6-1 6-4), Anisimovová (6-2 6-1), (15) Bartyová (6-1 6-4)

Aktuální forma
Collinsová zahájila letošní sezonu v Brisbane, kde v prvním kole sahala po skalpu své dnešní soupeřky. První kolo pro ni bylo konečnou také v Sydney. Po úspěšném projití dvoukolovou kvalifikací nestačila na Su-Wei Hsieh.

Cesta turnajem
V Melbourne byla v prvním kole jediný game od porážky, když světová třináctka Němka Görgesová podávala na vítězství. Pětadvacetiletá Američanka však utkání otočila a bez ztráty setu porazila krajanku Vickeryovou, nasazenou devatenáctku Francouzku Garciaovou a v osmifinále ztratila pouhé dva gamy se světovou dvojkou a bývalou vítězkou Němkou Kerberovou. Ve čtvrtfinále po obratu přehrála Rusku Pavljučenkovovou.

Historie na Australian Open
Premiéru na úvodním grandslamu roku si odbyla loni, kdy neprošla kvalifikací.

Danielle Rose Collinsová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open (semifinále)
Bilance: 7-2
Bilance na betonech: 7-2
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance proti hráčkám Top 10: 1-1 (kariérní 2-5)

Danielle Rose Collinsová - Australian Open
Kariérní bilance: 5-0
Nejlepší výsledek: semifinále (2019)
Loňský výsledek: kvalifikace
Generálka: Brisbane (1. kolo), Sydney (1. kolo)
Cesta turnajem: (14) Görgesová (2-6 7-6 6-4), Vickeryová (6-3 7-5), (19) Garciaová (6-3 6-2), (2) Kerberová (6-0 6-2), Pavljučenkovová (2-6 7-5 6-1)


Karolína Plíšková (8.) - Naomi Ósakaová (4.) | Rod Laver Arena (5:30 SEČ)
Karolína Plíšková bude ve svém celkově třetím grandslamovém semifinále bojovat o vyrovnání svého maxima, kterým je tři roky stará finálová účast na US Open. Její dnešní soupeřka Naomi Ósakaová právě závěrečný grandslam sezony loni ovládla a na grandslamech neprohrála už 12 zápasů v řadě, v semifinále Australian Open je poprvé, na grandslamech podruhé. S jednadvacetiletou Japonkou má Plíšková pozitivní bilanci 2-1.

Plíšková měla v minulém kole namále a jen díky senzačnímu obratu se dnes na kurt vůbec dostane. Ósakaová naopak odehrála suverénní utkání a je dnes mírnou favoritkou. Pokud budou obě aktérky předvádět svůj nejlepší tenis, máme se určitě na co těšit.

Tip: Ósakaová ve třech setech

Aktuální forma
Plíšková vstoupila do letošní sezony tím nejlepším možným způsobem. V Brisbane zvládla všech pět zápasů (porazila Putincevovou, Bouzkovou, Tomljanovičovou, Vekičovou i Curenkovou) a získala 12. kariérní titul, v Brisbane triumfovala podruhé (2017).

Cesta turnajem
Svou letošní neporazitelnost protáhla v Melbourne po suverénní výhře nad krajankou a kvalifikantkou Muchovou, po obratu proti Američance Brengleové, třísetovém vítězství nad Italkou Giorgiovou, po fantastickém výkonu v osmifinále proti Španělce Muguruzaové a po naprosto fenomenálním obratu a odvrácení čtyř mečbolů proti Sereně Williamsové.

Historie na Australian Open
Na Australian Open při prvních čtyřech startech žádný výrazný výsledek neslavila. V Melbourne se jí začalo dařit až v posledních letech. Předloni i loni došla až do čtvrtfinále, loni nestačila na světovou jedničku Halepovou. Letos své maximum vylepšila.

Karolína Plíšková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Brisbane (vítězka)
Největší úspěchy na betonech: Brisbane (vítězka)
Bilance: 10-0
Bilance na betonech: 10-0
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 1-1)
Bilance proti hráčkám Top 10: 0-0 (kariérní 26-34)

Karolína Plíšková - Australian Open
Kariérní bilance: 18-6
Nejlepší výsledek: semifinále (2019)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: Brisbane (vítězka)
Cesta turnajem: Muchová (6-3 6-2), Brengleová (4-6 6-1 6-0), (27) Giorgiová (6-4 3-6 6-2), (18) Muguruzaová (6-3 6-1), (16) S. Williamsová (6-4 4-6 7-5)

Aktuální forma
Ósakaová vstoupila do letošní sezony v Brisbane. Po výhrách nad Aiavaovou a Sevastovovou postoupila do semifinále, v němž ovšem nepodala dobrý výkon proti Curenkové.

Cesta turnajem
Na Australian Open si bez větších potíží poradila s Polkou Linetteovou i Slovinkou Zidanšekovou, ve třetím kole však musela otáčet stav 5-7 1-4 proti Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu a další obrat předvedla v osmifinále proti Lotyšce Sevastovové. Ve čtvrtfinále s Ukrajinkou Svitolinovou ztratila jen pět gamů.

Historie na Australian Open
Ósakaová hraje své čtvrté Australian Open. Loni až v osmifinále nestačila na světovou jedničku Halepovou, letos své melbournské maximum vylepšila.

Naomi Ósakaová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open,  Brisbane (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open, Brisbane (semifinále)
Bilance: 7-1
Bilance na betonech: 7-1
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 1-0)
Bilance proti hráčkám Top 10: 1-0 (kariérní 6-18)

Naomi Ósakaová - Australian Open
Kariérní bilance: 8-3
Nejlepší výsledek: semifinále (2019)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Brisbane (semifinále)
Cesta turnajem: Linetteová (6-4 6-2), Zidanšeková (6-2 6-4), (28) Su-Wei Hsieh (5-7 6-4 6-1), (13) Sevastovová (4-6 6-3 6-4), (6) Svitolinová (6-4 6-1)


• Semifinále dvouhry mužů •
Stefanos Tsitsipas (15.) - Rafael Nadal (2.) | Rod Laver Arena (9:30 SEČ)
Senzace letošního ročníku Stefanos Tsitsipas v semifinále vyzve vítěze ročníku 2009 a majitele 17 grandslamových trofejí Rafaela Nadala, jenž bude útočit na 25. kariérní finále na grandslamu. Dvacetiletý Řek, který je nejmladším semifinalistou grandslamu od US Open 2007 (Novak Djokovič), v předchozích dvou soubojích neuhrál jediný set.

Tsitsipas možná předvádí životní tenis, ale stále je ještě mladý a proti zkušenému matadorovi bude postrádat zkušenosti. Skvěle hrající Nadal si postup do finále s největší pravděpodobností pohlídá.

Tip: Nadal ve čtyřech setech

Aktuální forma
Tsitsipas si poprvé zahrál Hopman Cup, kde prohrál s Norriem a Federerem a porazil Tiafoea. Na generálce v Sydney nepotvrdil roli nasazené jedničky, když po vítězství nad Andreozzim ve třech setech nestačil na pozdějšího finalistu Seppiho.

Cesta turnajem
Na Australian Open ve čtyřech setech přehrál Itala Berrettiniho, Srba Troického, nasazeného Gruzínce Basilašviliho, majitele 20 grandslamových trofejí, šestinásobného šampiona a vítěze posledních dvou ročníků Australian Open Švýcara Federera, čímž vylepšil své grandslamové maximum, a ve čtvrtfinále rovněž ve čtyřech setech letos neporaženého Španěla Bautistu.

Historie na Australian Open
Premiéru v hlavní soutěži úvodního grandslamu sezony si odbyl loni, kdy skončil hned v prvním kole na raketě Shapovalova.

Stefanos Tsitsipas - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open (semifinále)
Bilance: 6-1
Bilance na betonech: 6-1
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance proti hráčům Top 10: 1-0 (kariérní 8-11)

Stefanos Tsitsipas - Australian Open
Kariérní bilance: 5-1
Nejlepší výsledek: semifinále (2019)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Sydney (čtvrtfinále)
Cesta turnajem: Berrettini (6-7 6-4 6-3 7-6), Troicki (6-3 2-6 6-2 7-5), (19) Basilašvili (6-3 3-6 7-6 6-4), (3) Federer (6-7 7-6 7-5 7-6), (22) Bautista (7-5 4-6 6-4 7-6)

Aktuální forma
Nadalova forma byla před startem Australian Open velkým otazníkem. Na exhibici v Abú Dhabi neudržel vedení proti Andersonovi, k dalšímu utkání kvůli svalovému zranění nenastoupil a na poslední chvíli zrušil start v Brisbane, kde měl absolvovat generálku na úvodní grandslam. Poslední soutěžní zápas odehrál na loňském US Open.

Cesta turnajem
V Melbourne Parku si ale Španěl, který loňskou sezonu ukončil skrečí v semifinále US Open, po dlouhé zdravotní přestávce vede skvěle. Do semifinále postoupil bez ztráty setu, když si postupně poradil s domácími Duckworthem, Ebdenem a de Minaurem, šanci nedal ani dlouhodobě nejlepšímu českému tenistovi Berdychovi a ve čtvrtfinále jasně přehrál Američana Tiafoea.

Historie na Australian Open
Nadal si celkem čtyřikrát zahrál finále Australian Open, uspěl jen jednou (2009). Na všech ostatních grandslamech má na kontě minimálně dva triumfy. Majitel 17 grandslamových vavřínů se úvodního grandslamu sezony účastní počtrnácté, v semifinále je pošesté. Loni kvůli zranění skrečoval čtvrtfinále s Čiličem.

Rafael Nadal - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open (semifinále)
Bilance: 5-0
Bilance na betonech: 5-0
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 24-5)
Bilance proti hráčům Top 11-20: 0-0 (kariérní 125-28)

Rafael Nadal - Australian Open
Kariérní bilance: 60-12
Nejlepší výsledek: vítěz (2009)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: žádná
Cesta turnajem: Duckworth (6-4 6-3 7-5), Ebden (6-3 6-2 6-2), (27) de Minaur (6-1 6-2 6-4), Berdych (6-0 6-1 7-6), Tiafoe (6-3 6-4 6-2)

AUSTRALIAN OPEN 2019 - PROGRAM 11. HRACÍHO DNE
• ROD LAVER ARENA • (od 1:00 SEČ)
1. L. Mayer/J. Sousa (Arg./Portug.) - Kontinen/Peers (12-Fin./Austr.)
2. Kvitová (8-ČR) - Collinsová (USA) / nejdříve ve 4:00 SEČ
3. Kar. Plíšková (7-ČR) - Ósakaová (4-Jap.) / nejdříve v 5:30 SEČ
4. Tsitsipas (14-Řec.) - Nadal (2-Šp.) / nejdříve v 9:30 SEČ
5. Sharmaová/Smith (Austr.) - Melicharová/Soares (2-USA/Braz.)
• MARGARET COURT ARENA • (od 1:00 SEČ)
4. Krejčíková/Ram (3-ČR/USA) - Martínezová/N. Skupski (Šp./Brit.)
• COURT 3 • (od 1:00 SEČ)
4. Forejtek/Svrčina (3-ČR) - Musetti/Zeppieri (5-It.) / junioři
• COURT 5 • (od 1:00 SEČ)
2. Lehečka (ČR) - Nava (13-USA) / junioři
Kompletní program 11. hracího dne
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
raduz
Dnes bych si opravdu přál uspěch Tsitsipase.Na straně jedné pacient dr.Fuentese,uznaného co do viny i trestu.Ptám se opakovaně,kdo tomutu sportovci může asi tak fandit!No a na straně druhé fešak kluk, hrající tenis mého gusta.Ano,budu zřejmě nasranej,naštěstí nejde o prohru mého milovaného Arsenalu.
Reagovat
smazaný uživatel
No já nevím, myslím, že tomu Řekovi to přeje možná více lidí, než Nadalovi. Má teď na své straně všechny Fedfans, kteří nechtějí Nadala ve finále, taky Nolefans, kteří mají vidinu jednoduchého zisku titulu a pak všechny normální lidi, kterým se líbí tenis a ne přeliftované hékání na BL. Nicméně mám tušák, že to ten steroiďák nějak upinká.
Reagovat
MarcelPersch
Jestli si fanoušek Arsenalu, jistě si na prohry zvyklý.
Reagovat
raduz
Ano,trpím.Fandim jim od 6let.Na Highbury jsem byl celkem 21krát,Na Emirates ani jednou.Fandit jinému týmu nebudu i tak nikdy
Reagovat
Jan
Tady to vidí hodně optimisticky:

https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/1064309-5-duvodu-proc-bychom-se-mohli-dockat-ceskeho-finale-na-grandslamu.html#hp-sez
Reagovat
FulnekUltras
řadoví pisálci v módu laciného čecháčkovství ;-)
Reagovat
VlS
Fulneku, ty někde děláš nočního vrátnýho?
Reagovat
FulnekUltras
tuhle práci už jsem si odbyl na vojně s cigošama ;-)
Reagovat
Jakub
Obě češky čeká asi vyrovnaný boj. Pliskova většinou, pokud se nepletu, na gs hraje lépe než kvitova. Poslední dobou samozřejmě, nicméně lozeny to nemá ani jedna, ale postoupit by mohly a hlavně meli. Nadal by asi bral spis fedexe, než řeka. Ten představuje asi největší Nadaluv problém obecně ( kromě djokiho samozrejme). Dobrej servis, útočná hra, což španěl se svým mizernym returnu nemusí. Nicméně španěl hraje parádně a já zatím ještě mladejm nevěřím. V delsi vymene nemůže rek stačit. Notabene španěla tipuju na celkovyho vítěze a myslím že předvádí nejlepší tenis na turnaji.
Reagovat
FulnekUltras
Chtělo by to v těch neziskovkách věnovat trochu pozornosti i češtině.
Reagovat
svetova.dvojka
Tak dneska v noci spát opravdu nepůjdu..., nejprve parádní hokej Toronto-Washington a pak české lvice a po nich řecký bůh.
Spát půjdu až odpoledne, taky proč ne, mám volno... , nemusím do práce.
Reagovat
Mayo
Tebe je dobre, ja som zatiaľ videl z celého turnaja tak 2 a pól setu RF vs ST
Reagovat
spaniel
To ty kazdy turnaj. Holt, na vychode nic nie je :)
Reagovat
Mayo
Neni nato priestor. Každopádne ženské finále si rad pozriem, očakávam intergalaktický súboj. U mužov záleží či tam bude Rafa.
Reagovat
Frick
Viděls Dvojko poslední díl Rapla, jak se hodní Rómové, úslužnému panu doktorovi, který jim dal 10 000 Kč na opravu porouchaného auta, odvděčili prstenem z 24 karátového zlata, v cene min. 1000 Euro?
Reagovat
Ereinion
Jinak v Melbourne má být skoro 40 °C...to může bezpochyby ovlivnit výsledek zápasů...nevím, jak třeba Kvitová bude snášet takový vedro, dřív s tím měla problémy.

Zároveň to také znamená rychlejší povrch, a to včetně "večerního" trháku Tsits - Rafa...tam je to asi dobrá zpráva pro Řeka, který se nebude chtít účastnit nějakých výměn na 30 úderů a bude si chtít chodit pro winnery...
Reagovat
FulnekUltras
vlhkost vzduchu naopak oproti ránu rapidně klesla - pod 50% -, takže střecha nestřecha spánembohem do tého...
Reagovat
smazaný uživatel
Snad si Tits z toho zápasu nebude robiť kozy a poslušne ho prehrá ako kolega Tiafoe.
Reagovat
kada.tom
Kvitová > Collins (6-0 6-4)
Plíšková < = Ósaka (4-6 6-3 2-6)
Tsitsipas > = Nadal (7-6 4-6 5-7 7-5 7-6)
Reagovat
spaniel
lol
Reagovat
Jan
U Karolíny se může projevit únava z kratší doby na regeneraci, uvidíme. Petra - přeji hodně štěstí. Oběma našim hráčkám.
Reagovat
com
Osaku dala v Tokyu, tak snad se zadari i zitra a vitezna vlna by se mohla protahnout az do soboty :)
Reagovat
ipko
nech to celé vyhrá Collins s Pouillom a bude po ptákách :D
Reagovat
PetaM
Petra to bude mít dneska těžké, hlavně z pohledu sluníčka. Dlouhé výměny ale nejsou očekávány, tak snad by to nemuselo být tak strašné. V Brisbane hrála Petra špatně, tady zatím hraje bezkonkurenčně a pokud u toho zůstane, musí Collins prostě přetlačit. Anisimova taky vypadala skoro neporazitelně. Když Petra bude hrát svou hru a nebude kazit lehké míče, má šanci vyhrát.

Kája to bude mít dneska asi o něco těžší, normálně bych jí věřil asi o něco více, ale Osaka měla ČF za sebou mnohem rychleji. Kája zase na druhou stranu může jet na "eufórii" z výhry nad Serenou, ale taky jí to může úplně semlít. Navíc, když nemá den volna.

Nevím, jestli vstanu, každopádně hodně štěstí!!! :)
Reagovat
VlS
Petra to bude mít těžké - a jaké by to měla v semi GS mít?
Reagovat
PetaM
Lehké, samozřejmě. A finále nejlehčí. :D
Reagovat
Jan
:D
Reagovat
smazaný uživatel
Když si stefan bude pouštět celou noc HL Rogera s Rafou za poslední čtyři roky, tak vyhraje bez problému 3:0
Reagovat
Ondra979
no jeste to napodobit. Roger, kdyz porazel v posledni dobe Rafu, tak mu psal servis a hlavne Bh, hral rychle po odskoku coz on moc nema rad a sanci mel jen na AO, pak uz se nechytl. Nevim, jestli to Tsitsi dokaze, ale sanci mu dame
Reagovat
smazaný uživatel
Jj. Basilej, AO, Indian Wells, Shanghai, Miami a posledních třech akcích Nedal el matador ani set. Proste šance jenom na AO, true story
Reagovat
smazaný uživatel
Rafi samozrejmost a dufam, ze aj Peta a Naomi postupia. Finale snov. :)
Reagovat
Blondie
O Petře mluvit nebudu, na výsledku mi příliš záleží.
Karolína myslím, že se zaslouženě poveze na vlně velkého sebevědomí a Naomi porazí 6:3 a 6:2.
Reagovat
vibbi
vidíme to stejně. :(
Reagovat
Mayo
Rafa 7-6, 4-6, 6-4, 7-5 Grék
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist