Finále Davis Cupu proti Španělsku bude pro Berdycha vrcholem

16. 9. 2012, 20:29
Aktuality 39
S nadhledem a přehledem velkého hráče dovedl Tomáš Berdych podruhé za tři roky české tenisty do finále Davisova poháru. Šestý hráč světa zařídil tři body v semifinále na "horké" antuce v Buenos Aires proti Argentině a může se těšit na vysněný souboj o titul doma proti Španělsku.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Tohle bude jeden z vrcholů mé kariéry, po finále doma jsem moc toužil," těšil se Berdych po nedělní třísetové výhře nad Carlosem Berlocqem a zisku třetího postupového bodu v duelu s Argentinou.

Španělé v čele s Rafaelem Nadalem Davisovu poháru v poslední době dominují. V letech 2000, 2004, 2008, 2009 a 2011 soutěž vyhráli. "Porazit tyhle šampiony bude nesmírně obtížné, ale naší výhodou bude domácí prostředí," řekl Berdych.

Po rozhodujícím utkání s Berlocqem zvedl Berdych ruce nad hlavu a objal se s Radkem Štěpánkem, s kterým vyhráli společně čtyřhru. Tahle dvojice je středobodem českého daviscupového výběru od baráže v roce 2007. Na jejich výkonech tým kapitána Jaroslava Navrátila stojí a díky němu je podruhé ve finále.

Berdych, který v pondělí oslaví sedmadvacáté narozeniny, dokázal v Argentině prodat formu z US Open, kde hrál semifinále. "Porazil jsem tam Federera a hrál vyrovnaně s Murraym a cítil jsem se ve formě. Chtěl jsem tady ukázat, že jsem na tom dobře, což se mi povedlo. To jsem od sebe čekal," prohlásil Berdych sebejistě. "Získal jsem v Argentině dva a půl bodu, z čehož mám obrovskou radost."

V utkání s Berlocqem se Berdych musel potýkat i se silnějším větrem. Vypořádat se s ním mu pomohla i zkušenost z US Open, na kterém v semifinále proti Murraymu vítr Berdycha rozhodil. "Poučil jsem se z toho," řekl český tenista.

Zároveň zvládl vypjatou atmosféru na stadionu Parque Roca. Třináct tisíc fanoušků bouřlivě povzbuzovalo domácí, zpívalo chorály a často hlasitě tleskalo po zkaženém prvním servisu. "Diváci mě nabíjeli, ať už čeští nebo domácí. Nebylo to jednoduché, ale podobné situace už známe a teď můžeme slavit," řekl Berdych.

Po postupu do finále si celý český tým stihl zatancovat na antukovém kurtu vítězné kolečko a uznale Berdychovi zatleskal i slavný fotbalista Diego Maradona.

ČTK

Komentáře

39
Přidat komentář
smazaný uživatel
naše šance s nadalem na výhru: 1%
bez nadala? 50%
Reagovat
smazaný uživatel
s Nadalem 25%, bez Nadala cca. těch 50, spíš 55
Reagovat
smazaný uživatel
Skúsme to otočiť..S Berdychom 50%, bez Berdycha -50% :)
Reagovat
tommr
Tomáš si za svůj výkon proti Argentině zaslouží respekt a uznání - jeho podíl na našem postupu je víc než 90% ... :)

Letos Tomáš ještě v DC neprohrál - vyhrál všech 5 zápasů v singlu a všechny 3 zápasy v deblu ...

Jeho singlová bilance v DC je ted 21 vítězství a 11 porážek ...

V deblu má bilanci ještě mnohem lepší: 15 vítězství a 1 porážka (z toho se Štěpánkem 11 vítězství a 1 porážka) ...

Díky dvěma víkendovejm vítězstvím si Tomáš taky upevnil šestý místo v žebříčku. Na svoje nejbližší pronásledovatele si nahrál 135 bodů a na Del Potra dokonce 175 bodů, protože ten neobhájil lonský DC výsledky ...
Reagovat
smazaný uživatel
pro mě nejdůležitější údaj je 140 bodů získaných do letošního žebříčku, čímž se rozdíl mezi ním a Tipsarevičem zvýšil na rovných 1000 bodů a postup do Londýna je o pořádný kus blíže.
Reagovat
tommr
jj Tomáš je zase o kousek blíž k TM ...
Škoda, že se finále DC hraje až po TM. Tomáš si tam nejspíš nahraje další body, ale ty mu bohužel pro kvalifikaci na letošní TM už nebudou nic platný ...
Reagovat
smazaný uživatel
pochybuju že se body z davis cupu počítají do žebříčku o turnj mistrů.
Reagovat
smazaný uživatel
to už bude jedno, na TM se prostě dostane. Těch 140 bodů může být dost důležitých, je to víc, než může Tipsarevič získat na turnajích ATP 250, protože už se mu počítá minimálně finále za 150. Nebo je víc než rozdíl mezi semifinále a finále na ATP 500, skoro to samé jako rozdíl mezi čtvrtfinále a semifinále na ATP1000. Ale ty tyhle rozdíly znáš. Každopádně je tu ještě faktor Tomášova psychika - po tom zatroleném semifinále US open mohla dostat pořádnou ránu, obzvláště když v zápase s Monacem už byl jednou nohou v hrobě. Místo toho dotáhl tým do finále DC a už je opět ten hráč, kterého by se soupeři měli bát. A ta sebejistota z něj v zápase s Berlocqem úplně sálala tak, jak by měla ze 6.hráče světa.
Reagovat
smazaný uživatel
počítají. Tady je soupis toho, co se letos Tomášovi počítá směrem k Londýnu
http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Tomas-Berdych.aspx?t=rb&ytd=y
Reagovat
smazaný uživatel
se mi moment, kdy Tomáš podal, když diváci hlučeli. A oni potom ještě pískali, že jaktože podával. To byla ukázka převahy.
Reagovat
smazaný uživatel
každopádně naše výhoda je domácí prostředí takže hlavně povrch protože na tvrdém povrchu nebo na čem to budem hrát (teda doufam že to nedaj na antuku-sebevražda) tak bude velká šance berdych by mohl opět uhrát 3 body
Reagovat
smazaný uživatel
Ako už bolo nižšie spomenuté, človek si ani neuvedomuje akú vzornú dochádzku Berdych v DC vlastne má. Česko mu rozhodne nie je ukradnuté, je patriot a aj v rozhovoroch o svojej krajine často hovorí.

O to prekvapujúcejší je fakt, že Tomáš nie je medzi svojimi až tak obľúbený. Hoci osobne si myslím, že vzorka uživateľov TP nie je úplne smerodajná, som si istý, že bežná verejnosť je mu omnoho viac naklonená.

Celkovo si myslím, že Berdych je v súčasnosti tak trochu nedocenený tenista..Veľa kritikov si uvedomí jeho prínos, či hodnotu až po skončení kariéry. O to viac v prípade žiadnych českých nasledovníkov, resp. prípadnej diery, ktorá po Berdychovi môže nastať.
Reagovat
Jan
souhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
krásně napsané, zvláště si cením že od Slováka!
Reagovat
petrulinka
Hezky napsané, díky :-)
Reagovat
VlS
pěkně jsi to napsal, souhlasím s tebou na 100%.
Reagovat
smazaný uživatel
Co myslíš tou běžnou veřejností? Ovečky a neználky, kteří tenis sledují jen při DC, OH a možná při grandslamech? Spousta lidí přeje bez toho, aniž by o hráčích něco věděli. A když jim temné stránky jejich miláčka pak naservíruje bulvár jako by to ani nebyla jeho chyba, tak se není čemu divit.

Já mu přeju v DC, jsem rád, co odvádí v DC pro ČR, můžeme mu být fakt vděční. Jenže osobní sympatie, které často rozhodují při rozhodování, komu přát během ATP Tour, nelze hodit za hlavu. A s tou nedoceněností máš pravdu, hodně lidí na něj plive vždy, když se mu zápas nevydaří, berou ho za často za labila. Jde však o lidi, kteří do toho moc nevidí. Já Berdycha jako tenistu uznávám a je jasné, že ta díra po něm se jen těžko bude zaplňovat. Přesto, jak jsem psal, to není důvod přát mu na turnajích, kde nehraje čistě za svou zem.
Reagovat
Jan
dost hloupé, takto přemýšlet.
Reagovat
seshitec
samozřejmě že mu fandím i mimo DC, ale je to hráč, kt je kolikrát dětinskej i po těch letech (a vydělaných milionech) a on se přesto vše není schopen povznést a nepodat pak ruku Almagroj.... To sou věci, kt skuteční fajnšmekři tenisu vidí a pak raději fandí Fedexovi, Rafovi, Djokroj atd.
Reagovat
VlS
Fajnšmekři tenisu se dívají na tenis a ne na hovadiny okolo. Ať si každej fandí komu chce a proč chce. Co by mělo bejt povinný je nepomlouvat kohokoliv bezdůvodně, fandění Tomášovi povinný není.
Reagovat
Jan
Nepodání ruky byla hovadina. Ti co nejsou schopní se nad to povznést ... Almagro ho nastřelil, možná schválně, Berdych zareagoval, že mu to dal najevo. Proč se nad tím rok potom vzrušujete.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty vole, hovadiny okolo? Takže chování hráče na kurtu nepatří k tenisu jo? Nebo co těmi hovadinami konkrétně myslíš?
Reagovat
freeteepek
Oba týmy táhnou výrazné individuality. U nás je to Berdych, u nich Nadal. Bojím se, že s Nadalem v sestavě budou Španělé nad naše síly, ale i bez něho to bude nesmírně těžké. Příležitost je to veliká, ale pouze pokud si Tomáš udrží současnou formu a naše neopustí štěstí, které v Argentině měli, díky tomu, že Delpo druhý zápas už nehrál:-)
Reagovat
Jan
Ano, kdyby Delpo hrál, nemuseli jsme postoupit. Nadal by zas nemusel být e formě, když tak dlouho nehraje. Ale je bez debat, že Španělé jsou ještě těžší soupeř než Argentinci. Ať s Nadalem nebo bez něj.
Reagovat
seshitec
klíč bude při eventualni absenci Nadala stát na Ferrerovi, jeho bilance v DC je skvostná a to nejen na antuce
Jinak Verdasco Lopez sou z formy, zbejvá almagro a ten je hratelnej
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš byl v tomhle zápase skvělý, bylo jen dobře, že hrál bez zbytečnýho rozčilování, diskutování, byl soustředěný a nenechal se rozhodit diváky.
Mně se ta atmosféra navíc líbila, nijak to nevybočilo podle mě, diváci zpívali jak na fotbale :-)
Tomášovi to na téhle fotce moc sluší :-)
Reagovat
freeteepek
Diváci hulákali i mezi prvním a druhým podáním, což nebylo příjemné. A ten jejich kapitán si na to ještě stěžoval u rozhodčího. Jako kdyby Argentinci nedělali to samé a ještě v mnohem větším měřítku! Copak si náš kapitán na argentinské diváky u rozhodčího stěžoval?
Taky se mi nelíbilo, jak dnes hýkal ten argentinský tenista. Docela jako ženská. Hrůza! Tomáš hrál mlčky.
Jinak ale atmosféra jako na fotbale dobrá:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak hulákali, ale to se děje všude na světě, při DC, myslím, že i u nás v Praze nebylo publikum úplně fér při duelu se Srbskem. Argentinci dělali to samé, ale jsou doma a my jsme tam hosté, tak jsem to brala, proto se to asi divákům nelíbilo.
No, ten jejich nepříjemně hýkal, to už snesu spíš hýkání Fran :-)))
Reagovat
Jan
Nejhorší je pro mě to třískání a troubení našich fanoušků na DC a FC. Rve to uši. Nějaké hýkání pak už s klidem snesu, proti tomu to není nic. Ale v tom řevu Argentinců se to troubení našich i ztrácelo, asi to naše tenisty i podpořilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Tome jsi pašák,spolu se španělskými hvězdami jsi jediný hráč top ten,který se pravidelně a rád i přes obrovskou únavu biješ za naši republiku.Proč třeba Andy Murray nebo Roger Federer pravidelně Davis Cup nehrají?Ano,jsi svéráz,kterého tenisoví fanoušci v mnoha zemích nenávidí,ale na to se vykašli,jsi prostě svůj,vždycky řekneš naplno svůj názor a nikomu nemusíš nic dokazovat nebo se přetvařovat.Jsi hlavně výborný ČESKÝ tenista a s tebou ten Davis Cup vyhrajem!!!
Reagovat
darek.vrana
Murraymu má smůlu na tým a Federer je sobec, to je známá věc. Ale je fakt, že Berdych reprezentuje opravdu vzorně, ale našim fanouškům to stejně není dost.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak neřekl bych,že má Murray smůlu na tým,on je samozřejmě schopný udělat dva body v singlu nad kýmkoliv a debl nemají angláni špatný,třeba Fleming - Hutchins je dobrý pár,nebo by mohl hrát Andy debla s bráchou,u nás to vlastně taky táhne v singlu jenom Tomáš a v deblu Tomáš s Radkem...
Reagovat
brixner
Tohle je moc krásně napsáno a je v tom obrovský kus pravdy! ! ! Já nějak stále nechápu, proč je Tomáš považovaný za méně sympatického hráče, vždyť to přece žádný vyvrhel není-nebo snad ano? Nejspíš jen "osobní NEnázor" pár zaslepených jedinců, na což ale mají právo, možná bohužel...Tom bude v soukromí nejspíš úplně obyčejný kluk a že se při zápase tváří jako kyselá okurka? No a co, co je na tom, Rafa se občas tváří jako vrah, prostě to k těm klukům tak nějak patří! Tomášovi patří veliký dík a uznání za naprosto VZORNOU reprezentaci, stejně tak Radkovi, protože se potí pro aspoň nějaké zviditelnění naší země a činí tak ze ctí i úspěchy! Vždyť by ani nemuseli, důvody by se jistě vždy našly, ale oni je nehledají a za to jim můžeme být, aspoň tedy po sportovní stránce , vděční! Kodeš, Hřebec, Pála, Šmíd, Složil, Novák, Korda , ve své "době" i Lendl, teď Tom a Radek-všichni tito byli vždy hrdí na znak své země na tričku a díky nim měl a nadále má náš tenis ve světě uznání a respekt! Takže buďme všichni rádi, že jsou třeba tito kluci nesympatičtí, ale že je vůbec máme ! Za sebe a za všechny, kdo mají tenis rádi a mají aspoň trochu pokory a uznání, píši- chlapi, díky za skvělý výsledek ! Samozřejmě mnoho štěstí a dobrou formu při finále, za tu Vaší dřinu a automatickou reprezentaci, byste salátovou mísu měli potěžkat ! Brix
Reagovat
Jan
Souhlasím. Jen bych neřekl, že by kterýkoliv z nich byl nesympatický. Naopak.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to stejně zajímavé to uvažování "českých" fanoušků,neustále se pořád řeší Berdychovy grimasy a to jak podává (či nepodává :-) po utkání ruku soupeři!Ale řeší snad Srbové,Britové či Švýcaři "vzorné" chování svých hvězd?Ne!!! Pro ně jsou to hrdinové,kteří na kurtu potí krev a hrají pro ně krásný tenis,takže Tome nic si z toho nedělej,pro většinu českého národa (aspoň doufám) jsi HRDINA a 100-procentní REPREZENTANT!!!
Reagovat
brixner
Měl jsem na mysli, že Tom a mnozí jiní, jsou nesympatičtí v očích některých lidí! Jen neznám důvody, protože nikdo z nás/Vás Tomáše osobně nezná, Radka také ne, takže netuším, odkud se tyto "zaručené zvěsti" berou, či z čeho vlastně pramení! Stále se rozebírá, kdy a jak a proč Tom někomu nepodal ruku a co řekl a...No vždyť pisatelé sami víte! Pokud by se měli hráči hodnotit podle vystupování, byli by např. Connors, McEnroe nebo Nastase už dávno v "tenisovém hrobě." Ale opak je pravdou-jsou z nich legendy a to hlavně kvůli tomu, co dokázali na dvorcích, nikoli za jejich faux pas. Nepamatuji se, kdy by Tomáš odřekl účast v DC, Radek rovněž, ostatní kluci tam jsou i s vědomím, že si nezahrají(jistě, náhradníci být musí), ale je to pro ně veliká pocta! Takže to shrnu asi takto-i kdyby byl kdokoli jakýkoli vyvrhel a dělal jakákoli alotria, pokud vezmou nádobíčko a letí na druhý konec světa s národní vlajkou na hrudi, zaslouží jediné-RESPEKT! Být patriot není za odměnu, tohle musí mít člověk v sobě a tenhle rukunepodající Berdych tohle prostě má! Tak na něj neplivejte a aspoň pištěe jeho jméno s velkým "B", když už, tak aspoň jako "B"ojovník-tím Tomáš je a zbytek týmu bez výhrad také! Brix
Reagovat
Jan
Pravda je, že Štěpánek kdysi taky pár let odmítal reprezentovat v DC a soustředil se na sovu kariéru, ale to je dávno a od r. 2007 reprezentuje vzorně a dokázali toho hrozně moc, jen ve dvou.
Reagovat
tommr
já ten antagonismus vůči Tomášovi taky nechápu - podle mě je to nejen skvělej hráč, ale má i příkladný vystupování - zvlášt když ho porovnáme s ostatníma hráčema z naší i světový špičky ... :)
Tady na TP je jeho relativní neoblíbenost možná způsobená i tím, že Tomáš je poměrně velká hrozba pro Federera, Djokovice a Nadala a tím pádem je i trnem v oku pro jejich fanatický fanoušky ...
Reagovat
VlS
Já bych to nezevšeobecňoval. Je to pár lidí - výslovně pár - kteří do něj kopou, kudy chodí, většina lidí je v pohodě, bohužel ti řvouni jsou jen jaksi víc viditelní. Nemyslím si, že je Tomáš nějak všeobecně neoblíbenej. Tomasinha a pár podobnejch kolem něho nepovažuji za nějakou signifikantní skupinu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist