Berdychova účast ve čtvrtfinále Davis Cupu v Japonsku je nejistá

2. 2. 2014, 16:55
Aktuality 27
Tomáš Berdych dotáhl v roli jedničky české tenisty třemi body k výhře v 1. kole Davisova poháru v Ostravě nad Nizozemskem. Účast sedmého hráče světa v dubnovém čtvrtfinále v Japonsku je ovšem nejistá.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© daviscup.com)

Od své premiéry v Davis Cupu v roce 2003 vynechal Berdych jen dva české zápasy a měl lví podíl na loňském a předloňském zisku "salátové mísy". Z hráčů elitní desítky je přitom jediným, který soutěž hrál pravidelně a nesoustředil se jen na sebe.

Berdych čelil otázkám o své budoucnosti v Davisově poháru celý týden v Ostravě a po nedělní výhře u kurtu řekl: "Co bude dál, to teprve uvidíme."

Jeho účast v Japonsku je nyní nejistá, možná nepravděpodobná, ale rozhodně nebude znamenat jeho reprezentační konec. "Neřekl jsem, že tohle je můj poslední zápas. To nejsou moje slova a to ani nikdy říkat nebudu. Je to o rozhodnutí, které jsem dlouho promýšlel, a jeho součást je, že nějaký zápas vynechám," řekl.

Kapitán Jaroslav Navrátil zatím s Berdychem o jeho účasti v Japonsku nemluvil. "Musíme si sednout," řekl. Věřil, že i případně bez Berdycha jsou šance na postup do semifinále vysoké. "Když nehraje první hráč, zvlášť v téhle formě, tak samozřejmě hodně chybí, ale i případně bez Tomáše máme tým silný a zkušený."

Pokud by nehrál Berdych, výběr by stál na zkušeném Radku Štěpánkovi a Lukáši Rosolovi. V minulosti se osvědčil Jan Hájek a nadějí je Jiří Veselý.

Osmadvacetiletý Berdych, vítěz osmadvaceti dvouher a dvaceti čtyřher v Davisově poháru, si je jistý, že při jeho případné neúčasti v soutěži mají tenisté velkou šanci postoupit. "Tým to případně zvládne, určitě na to mají," konstatoval tenista.

Cesta do Japonska je nepříjemná, protože hráče bude čekat přesun z Ameriky a pak přelet na antuku do Evropy. "To není ideální program," řekl Berdych.

Japonsko označil Berdych za nepříjemného soupeře, podobného Nizozemcům v 1. kole. "Japonci jsou mladí kluci, poprvé vyhráli zápas ve Světové skupině. Hráli doma a zase budou hrát doma a budou nažhavení uspět, Budou nepříjemnými soupeři, ale jde už o daviscupové čtvrtfinále a tam se nedá vybírat," řekl Berdych.

Proti Nizozemcům vyhrál Berdych snadno obě dvouhry a dohromady při nich strávil na kurtu méně času než při čtyřhodinové sobotní čtyřhře. "Od začátku jsme věděli, že čtyřhra bude nejtěžší bod. Každý den není posvícení, že je smáznete tři nula a za dvě hodiny můžete odpočívat. Důležité je vítězství," řekl Berdych.

V neděli očekával, že bude hrát s Robinem Haasem, jenomže 46. hráč světa se cítil po předešlých dvou náročných zápasech unavený. "Těšil jsem se na něj, hrál tady dobře a překvapilo mě, proč se neodhodlal s takovou formou do toho jít. Mohlo to být hezčí utkání, ale pro mě je důležité vítězství," řekl Berdych, proti kterému se postavil Thiemo de Bakker. Český hráč mu nedal šanci a povolil mu jen osm her.

Nizozemci v Ostravě potvrdili, že nebudou snadným soupeřem. Haase je v pátek poslal po pětisetové výhře nad Štěpánkem do vedení. "Nezačali špatně, ale pak to šlo správnou cestou a zvládli jsme to nejlépe, jak jsme mohli," řekl Berdych.

ČTK

Komentáře

27
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Fandina
Mám strach, aby si Berda ten jazyk na té fotce neukousl ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Tím dává jasně najevo "do Japonska nepojedu" :D:D
Reagovat
Fandina
Už se to tu psalo, ale včera po zápase s Bakkerem se do televize přímo vyjádřil, že se uvidí. Takže uvidíme ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tohle mě docela vytáčí, u všech sportovců. Já být takový tenista, mít takové kvality, nebo i jiný sportovec, tak se klidně rozkrájím za naši malou zemi a udělám cokoli, aby byl zlatý hattrick. Kdy bude zase taková šance? Když Španělé jsou venku?
Bohužel většina sportovců dává přednost své kariéře, je jasné, že za semifinále turnaje ATP shrábne více peněz.
A to že je unavený? A co ostatní, nejsou unavení? Jsou to primadony a zhýčkaní. Mají veškerý komfort a luxus. Masáže, doktory, kuchaře atd.
Já prostě toto neuznávám. Štěpec je srdcař, ten by tohle neudělal. Ano, nehrál tenkrát Davis Cup, protože se nedohodl se svazem. Ale to je jiná.
A každopádně, na co si Tomáš hraje? Uznávám jeho kvality a smekám před jeho dosaženými výsledky. Sleduji tenis už téměř 20 let. A bohužel, na víc Tomáš nemá. Jeho styl servis volej platí na hráče nad TOP 20. A na ty výše postavené, jen když se špatně soupeř vyspí. Djokovič, Nadal. Mají krásnou mezihru, lépe se pohybují, jsou jako gumoví. Wawrinka a ten jeho jednoručný beckhend. Tomáš je vysoký a méně pohyblivý na dlouhé výměny, přechod k síti atd.
Tome, já být na tvém místě, tak se naopak soustředím na Davis Cup. Samozřejmě Ti držím palce, aby jsi konečně vyhrál nějaký grandslam. A fandit Ti budu pořád. :-)
Reagovat
Alois_Mlok
Prej styl servis volej... :))))))).
Reagovat
VlS
Možná by bylo lépe se držet fotek. Tomáš toho pro reprezentaci rozhodně neudělal málo a rozhodně nic nedluží. Je už řadu let stálým členem top ten, ano, na Rafana a Noleho nemá, s ostatními to není vůbec špatné. styl servis volej jsem Tomáše v životě hrát neviděl, to že chodí na síť pislední dobou výrazně víc z jeho gry servis volej nedělá. To už dneska nehraje skoro nikdo, velmi občasná výjimka potvrzuje pravidlo (Llodra).
Reagovat
smazaný uživatel
Nějak nechápu tvůj příspěvek. Na jednu stranu mu fandíš a na druhou stranu píšeš, že si na něco hraje? No, docela bych tě chtěla vidět, jak by ses zrovna ty rozkrájel, když tak plamenně kritizuješ. Asi si tenis nikdy závodně nehrál, teda jestli vůbec, soudě podle tvého popisu Tomášova stylu, který teda u něj neznám. Za prvé má právo se rozhodnout jak chce, za druhé zrovna on toho v repre dokázal hodně, takže tvé rozhořčení je jaksi mimo. A ještě se vůbec neví, jestli pojede nebo ne, tak proč tu píšeš takové závěry. A zrovna na pohybu bych řekla, že Tomáš dost zapracoval, co mu lze vytknout, že většinou hraje bohužel od BL, dokáže občas dropshoty nebo útočit, ale každý hráč má svůj styl, který mu vyhovuje a který se fandům nemusí zrovna líbit. A z čeho je unavený? K tomu lze jen říct "no comment"..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je opravdu vtipné, Váš komentář ve mně vzbudil potřebu reagovat. To, že se 20 let koukáte na tenis rozhodně není patrné z Vašich "postřehů" - pro Vaši informaci, unavení jsou hráči z toho, že nepřetržitě celý rok hrají turnaje, mají pouze 2 týdny volna a to o Vánocích, přemísťují se z jiných koutů světa a časových zon (což je jak psychicky tak fyzicky náročné)... Konkrétně Berdychovi není co se týče účastni v Davis cupu co vyčítat, protože jako jediný hráč top 10 (a vůbec snad jediný na okruhu) hraje pokaždé a všechny 3 dny. A k tomu stylu servis volej - to jste si asi spletl s Radkem Štěpánkem :p Berdych je ten vyšší
Reagovat
Lina
Přikláním se k názoru, že by Japonsko vynechat měl, i když postup tím pádem do semifinále bude nejistý.
Reagovat
nitrotaj
Jaké "osobní kariéře" jakým způsobem ho DC brzdí k tomu aby se více prosadil? Tomáš na víc jak 6 pozici na žebříčku nemá, úderově možná ano, ale rozhodně né psychicky. To je holý fakt a to, že vynechá dva zápasy v Japonsku ho rozhodně neposune jak žebříčkově tak herně nahoru.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, to je uplná pohoda si z USA odskočit zahrát minimálně 9 setů za 3 dny a pak rychle zpět do Evropy.
Reagovat
darek.vrana
Tak on ví asi líp, jestli ho to vyčerpává nebo ne, nemyslíš?
Reagovat
nitrotaj
26 končí Miami a 14 začíná Monte Carlo. Davis cup je od 4.4 takže chápal bych tom, kdyby začínal turnaj den, dva, tři po DC ale tejden ? To by uregeneroval i Štěpánek, vy chytráci dva zatracený.
Reagovat
VlS
Tak nevím, kdo je tady zatracenej chytrák. Jestli to nebude spíš ten, co všechno ví?
Reagovat
smazaný uživatel
za mě souhlas :D

http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/324639-sexuolozka-laura-janackova-vyssi-muzi-casteji-randi-a-maji-hezci-holky.html
Reagovat
Jan
Třeba to říkají vyšší ženy. A co ty "standardní" velikosti ? :)
Reagovat
VlS
Ty randí s velkejma chlapama s ještě větší chutí :-)
Reagovat
kada.tom
Vzhledem k tomu, že se QF hraje začátkem dubna, tedy po IW a Miami a před evropskou antukou, tak pevně doufám, že se Tomáš rozhodne do Japonska NEJET. Naprosto souhlasím s jeho logickými myšlenkami trochu upustit od nasazení v DC, protože by měl ve 28 letech víc myslet na svoji osobní kariéru, navíc Japonci nejsou žádní nepřekonatelné soupeři pro Štěpánka, Veselého a Rosola.

Pokud tam Tomáš pojede - ok, beru to, chce pomoci týmu. Osobně si ale myslím, že těmito prohlášeními si připravuje půdu pro to, aby lidi byli připravení, že do Japonska nepojede - a já v to taky doufám. Je opravdu čas myslet na svoji kariéru :-)
Reagovat
VlS
Hodně vážně bych bral to, co říká Tomáš - uvidí se. Jestli v IW a Mia bude hrát dlouho (QF, SF) , tak toho asi bude mít plný kecky a bude třeba regenerovat před Madridem, Římem a RG. To jsou asi priority.
Reagovat
smazaný uživatel
Nišikori bude asi pro naše hráče problém, ale debla a druhého Japonce by snad mohli dostat oba dva i bez Berdi. Jen ať si Tom odpočine!
Reagovat
Fandina
samozřejmě bych si přála, aby do Japonska jel, protože bez jeho účasti je postup hodně ohrožen, ale samozřejmě, je to jeho věc, on sám nejlíp ví, co dělat. Ale přála bych si, aby jel.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak s nim by to bylo samozřejmě snazší, ale vzhledem k jeho individuální sezoně by to nebylo dobrý. Letět z Miami do Japonska a pak zase hned do Evropy, to by mu moc neprospělo.
To ať se radši pořádně připraví na tu nejnabitější část sezony
Reagovat
smazaný uživatel
Do toho Japonska by asi fakt jezdit neměl, to by mu celkem dost narušilo program. Tam to musí odtáhnout Radek.
Případný semifinále by Tomáš určitě nevynechal..
Reagovat
Jan
O Radkovi mám pochybnosti, vzhledem k tomu jak hrál teď. A ostatní jsou na tom ještě hůř. Bez Tomáše to vidím značně bledě.
Reagovat
smazaný uživatel
:) Hlavně si Tome odpočiň, ty tvoje kruhy pod očima a strhanější rysy mě docela vyděsily.. :) Jinak opět díky za tvoji účast, výhru a přeju štěstí v dalších zápasech.
Reagovat
VlS
Máš pravdu, vypadal utahaně
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist