Zastřešený centrkurt na US Open? Američané o tom neuvažují

13. 9. 2010, 13:07
Aktuality 15
Třetí rok po sobě se kvůli dešti dohrává finále grandslamového US Open o den později. Na rozdíl od Australian Open nebo Wimbledonu ale střechu nad centrkurtem Arthura Ashe pořadatelé v dohledné době nepostaví. Podle odhadů by zastřešení stadionu, největšího tenisového kurtu světa, stálo přes 150 milionů dolarů (asi 2,89 miliardy korun).
Profily hráčů
Déšť na US Open

Podobný problém přitom US Open dlouho netrápil. Dvacet let se finále odehrálo podle v plánů pokaždé v neděli, v roce 2008 ale museli Rafael Nadal a Andy Murray kvůli dešti svést semifinálový souboj v neděli a den poté Murray nestačil ve finále na Rogera Federera. Před rokem déšť znovu narušil druhý týden slavného turnaje, mužská semifinále a ženské finále se proto odehrály až v neděli a v pondělí Juan Martín del Potro vybojoval svůj premiérový grandslamový titul proti Federerovi.

Rok 2010, podobný scénář - finále Nadal-Djokovič se odkládá kvůli dešti.

Ani to ale organizátory US Open zřejmě nepřiměje, aby po vzoru Australian Open a Wimbledonu vybavili centrální kurt střechou.

"Utratili byste to za střechu, nebo to raději věnovali na rozvoj tenisu na venkově?" říká Chris Widmaier, mluvčí americké tenisové asociace USTA, která US Open ve Flushing Meadows pořádá.

Dvorec Arthura Ashe, který má kapacitu 23.771 míst, byl postaven před třinácti lety. Čtyřnásobný vítěz US Open John McEnroe loni tvrdil, že od začátku loboval, aby se rovnou počítalo se střechou. "USTA se rozhodla, že chce největší stadion, a přitom za stejnou cenu se dal postavit o něco menší se střechou," řekl McEnroe.

Widmaier obhajuje politiku USTA s tím, že za uplynulých pět let bylo do rozvoje tenisového komplexu ve Flushing Meadows investováno sto milionů dolarů. Největší částku si vyžádalo nové halové tréninkové centrum pro hráče. Navíc program na podporu tenisu pomohl pokrýt novými povrchy 1100 kurtů po celých USA.

Je ale možné, že by se mohla střecha na US Open postavit za nižší náklady na druhém hlavním kurtu Louise Armstronga, který má kapacitu 10.500 míst.

Kvůli dešti se v neděli večer nedohrálo finále čtyřhry žen a nezačalo finále dvouhry mužů mezi Rafaelem Nadalem a Novakem Djokovičem.

Ze čtyř grandslamových turnajů mají nad hlavním dvorcem zatahovací střechu dva. První byla na Australian Open, ve Wimbledonu je od loňského roku. V Paříži o možnosti výstavby střechy při French Open momentálně probíhají diskuse.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Adje Nole! Zadupej ho do země!
Reagovat
smazaný uživatel
Skoda. Antitenis znovu slavi uspech. Ale Nole bojoval jak cert, ma muj obdiv.
Reagovat
Matti
utíkej se z toho vyspat
Reagovat
smazaný uživatel
Spat jeste nejdu, az za chvili.
Ale neboj, ja z Nadalova vitezstvi splin nemam. Vyhral ten nejlepsi, bezesporu... a to, ze se mi jeho tenis nelibi (strasne nelibi) je jen muj - ciste subjektivni nazor. Finale bylo kvalitni a Rafaelovi kvality nezpochybnuji, jsou totiz nezpochybnitelne.
Reagovat
tito
Tenis to byl parádní, bohužel jsem to viděl jen do přerušení- teď jsem si přivstal a je po všem.. Každopádně skvělý výsledek :)
Reagovat
smazaný uživatel
Co sa tyka strechy tak maju smolu ze maju najvacsi stadion na svete a strechu tam robit bude fakt problem- centr kurty AO a Wimbledon su predsa len vyrazne mensie obe cca 15 tisic cize Arthur Ash je hlavne hore o vela sirsi a dlhsi ako tie dva- ako da sa to ale dlho to bude trvat a urcite aj dlho zatvarat- co sa tyka dazdovych posunov al en apondelok tak to ale vitam - lebo kedze maju blbby program kvoli US televiziam ze sa hra SF a F dva dni v rade tak tie dazdove posuny vitam
Reagovat
smazaný uživatel
No ten tvar stadionu by byl fakt strašnej problém. Pravděpodobně by část stadionu byla zastřešená trvale a zatahovací by byla jen nějaká část, která by měla běžný čtyři strany. Mně se ten stadion takhle líbí, navíc nikde není psaný, že další tři roky nebude problém žádnej. Na Wimbledonu mají střechu a ještě ji pořádně nevyuzžili.
Reagovat
smazaný uživatel
s tim Wimbledonem je to zákon schválnosti.
Za ty dva roky tam využili střechu snad jednou ne?
A to ještě loni. Myslim, že tam hrál Murray
Reagovat
smazaný uživatel
A letos kvůli tmě při zápase Djokovič-Rochus.
Reagovat
smazaný uživatel
To je vlastně taky pravda. To sem vypnul televizi, protože sem na střechu zapomněl a nenapadlo mě, že to ještě ten den dohrajou :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, já to taky vpl a ráno jsem čuměl, že to dohráli.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen ať prší a prší :D :D :D .... aspoň budem mít v DavisCupu výhodu, bude "Djoker" unavenějí ......
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby prselo v NY nonstop az do soboty bylo by to nejlepsi, co?! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nee, to by bylo kompletně napiču, protože by nehráli Mets a zaručeně by pršelo i v Bostonu.
Reagovat
smazaný uživatel
Vždycky mi to přišlo naprosto vyloučený a přijde dál, ten stadion se na to vůbec nehodí, neumím si představit že by takový stavbě dali zatahovací střechu. Stavělo by se to dlouho, nějaký USO by kvůli tomu vypadalo jak staveniště, navíc by to bylo praktický jen jednou ročně. Můžou investovat daleko líp.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist