Zakopalová 29. narozeniny skalpem Jankovičové neoslavila

24. 2. 2011, 23:06
Aktuality 4
WTA DAUHÁ - Klára Zakopalová v Dauhá neprošla kvalifikací, nakonec však jako lucky loser bojovala o semifinále. Den 29. narozenin ale české tenistce pokazila Jelena Jankovičová, jež vyhrála ve dvou setech.
Klára Zakopalová

Kláře Zakopalové se v úvodu roku dařilo a po pár týdnech se posunula na post české dvojky před Šafářovou. Přesto na kvalitně obsazeném turnaji v Dubaji musela nastoupit do kvalifikace, ve které v závěrečném kole nestačila na Duševinovou.

Hlavní soutěž podniku kategorie Premier si nakonec zahrála, nebot Ruska Kirilenková se kvůli zranění kyčle odhlásila a Zakopalová ji v pavouku nahradila. Česká hráčka se druhé šance chopila a po výhře nad Rumunkou Dulgheruovou a deklasováním světové sedmičky postoupila do čtvrtfinále.

Čtvrtek v Dauhá:

Wozniacká smetla Pennattaovou a je v semifinále. Výhru slavila v dresu Liverpoolu

Aktuálně 33. hráčka světa v něm narazila na bývalou nejlepší hráčku světa Jelenu Jankovičovou, kterou v dobách dávno minulých dvakrát porazila. Loni v Pekingu už favorizovanou Srbku dokázala jen potrápit a dnes v den svých 29. narozenin uhrála pouhých šest gamů.

Česká tenistka se v prvním setu na returnu téměř vůbec nedostávala do hry a rychle prohrála 2-6. V úvodu druhého setu si Jankovičová vyžádala pauzu na ošetření bolavého kolena. O tři roky mladší Srbka měla drobné problémy s pohybem, přesto si udržovala náskok. Pražská rodačka jí o něj mohla připravit, když snížila z 2-5 na rozdíl jediného gamu, za stavu 4-5 si však v zápase popáté neudržela podání a do druhého letošního semifinále nepostoupila.

Zakopalová si po katarské misi v žebříčku polepší o 120 bodů a znovu se přiblíží svému maximu, kterým je 27. místo z roku 2006. Příští týden by neměla startovat v Kuala Lumpuru ani Monterrey a po krátkém odpočinku zahájí přípravu na prestižní turnaje v Indian Wells a Miami.

Jankovičová, jež je naopak přihlášena na podnik v mexickém Monterrey, bude chtít minimalizovat bolest levého kolena a v pátek bojovat o finále proti Vere Zvonarevové. Ruska dnes po třech hodinách a devíti minutách zdolala Danielu Hantuchovou 7-5 6-7 7-5 a během dvou dnů tak po Cibulkové vyřadila druhou Slovenku.

Hantuchová nad světovou trojkou vyhrála před 14 dny v thajské Pattayi, kde nakonec triumfovala. V dnešní bitvě podávala za stavu 5-4 ve třetí sadě na vítězství, v závěru však dvakrát o servis přišla a semifinále z let 2005 a 2007 nezopakovala.

"Škoda. Momentálně jsem na sebe hodně nazlobená, měla jsem to ve svých rukách. Asi jsem až moc chtěla," komentovala Hantuchová. "Na kurt jsem šla s odhodláním a dva sety se mi dařilo. Už v prvním jsem měla navrch, a i ve třetím jsem měla šanci zápas otočit. Musím se na zápas podívat a poučit se z chyb," dodala sedmadvacetiletá Slovenka.

"Vera v závěru ukázala, proč je třetí na světě, nedá nic zadarmo. Musela jsem si to dohrát sama, ale nepodařilo se. Soupeřce pomohlo, že tu měla v nohách jednou hladké vítězství, zatímco já už odehrála dva tříseťáky. To se v závěru projevilo, i když jsem neustále bojovala. V posledních gamech na mě dolehla únava," přiznala rodačka z Popradu.

- WTA PREMIER DUBAJ (Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 721.000 dolarů) -
čtvrteční výsledky (24. 02. 2011)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Jankovičová (5-Srb.) - Zakopalová (ČR) 6-2 6-4
Wozniacká (1-Dán.) - Pennettaová (It.) 6-2 6-0
Zvonarevová (2-Rus.) - Hantuchová (SR) 7-5 6-7(5) 7-5
Bartoliová (Fr.) - Shuai Peng (Čína) 6-2 6-2

Semifinálové dvojice: Wozniacká - Bartoliová, Zvonarevová - Jankovičová.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Peschkeová/Srebotniková (1-ČR/Slovin.) - Klejbanovová/Zi Yan (Rus./Čína) 6-4 4-6 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
No, nečekal jsem, že by Klára tento zápas vyhrála, ale myslel jsem, že bude hrát uvolněně a podá lepší výkon. První set byl hrozivý, druhý set už podstatně lepší a málem se vrátila do hry a chvílema tam už byly záblesky klasické Zakopalové, jak ji mám rád.

Trošku škoda je, že se Jelena zranila zrovna ve chvíli, když na úkor zranění kolene vybojovala výhodu při Klářině podání -- pak následovala dlouhá zdravotní přestávka, kt. asi Kláru přece jen vyvedla z rytmu a následný fiftýn po pauze zazdila hned první bekhend do sítě.

Nicméně potěšující je aspoň to, že to nezabalila a bojovala až do konce.

Jinak si často říkám: škoda, že Klára nemá aspoň takové podání, jaké odpovídá průměrnému podání hráček první stovky. To by mohla být minimálně o level výše (i.e. na konci Top 20).
Reagovat
dabelsobul
Bohužel hrála dost v křeči, Jankovičová byla k poražení. Obzvlášť poté, co se začala soustředit na problémy s kolenem.

Nevím, když holky porazí někoho ze špičky (viz Klára proti Na Li), proč se nedokážou v dalším zápase uvolnit, i když stojí znovu proti favoritce... všechno je to o hlavě. Tu mohou všichni závidět Nadalovi s Federerem... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslíš jako "naše" / české holky? U Petry K. to problém myslím není. U Lucky to myslím taky zas až takový problém není (problém jsou spíše nevyrovnané výkony všeobecně).

Klára možná byla i trochu nervozní z toho, že nastupuje na relativn zaplněném centr-kurtu, přece jen na tohle asi moc zvyklá není + předchozí zápas mezi Hantuchovou a Zvonarevou trval více než tři hodiny, to musí být úmrorné čekání.
Reagovat
dabelsobul
Hele hlava u problém u každé ženské. Občas selže i Clijstersová (loňské AO, letos finále Sydney). Snad Williamsky jsou psychicky nejodolnější.

Z českých holek je Petra asi nejodolnější, proto je teď tam, kde je a může být i mnohem výš. Ale zase přijdou chvíle, kdy jí hlava prohraje zápasy.

U Kláry ten problém vidím jako velký. Je to profík, že na zápas čeká dlouho do noci musí být už zvyklá, je jí 29 let... Bohužel, nemůžeme holky srovnávat s chlapama.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist