WTA v roce 2012, část I. Azarenková vyhrála 26 zápasů v řadě

27. 12. 2012, 23:30
Stalo se... 4
Suverénkou na začátku sezony byla Victoria Azarenková. Běloruská tenistka vyhrála celkem 26 zápasů v řadě, na Australian Open si připsala premiérový grandslamový titul a poprvé se stala světovou jedničkou. Na první místo měla blízko i Petra Kvitová, ale dvakrát ji od něj dělily ještě dvě výhry.
Victoria Azarenková s trofejí z Melbourne

Victoria Azarenková letos zaznamenala druhý nejlepší vstup do sezony v historii tenisu žen. Ze 26 zápasů v řadě odešla jako vítězka a připsala si díky tomu 4 tituly včetně premiérového grandslamového z Australian Open a navíc se stala poprvé světovou jedničkou. Od rekordu Martiny Hingisové z roku 1997 ji dělilo ještě jedenáct výher.

Rok 2012 začala běloruská tenistka triumfem v Sydney a Australian Open odstartovala drtivými výhrami: Britce Heather Watsonové i domácí Casey Dellacquaové dovolila uhrát pouhý jeden game. Nakonec postoupila poprvé do grandslamového finále, před kterým prohlásila, že psychicky dozrála. To také potvrdila a po zničení Šarapovové slavila první grandslamový titul a zároveň se stala první běloruskou světovou jedničkou. Grandslam je splněný sen, žebříček je jen bonus, rozplývala se.

Související články:

ATP v roce 2012, část I. Velké tituly brali Djokovič a Federer

ATP v roce 2012, část II. Antukovým králem opět Nadal, Wimbledon dobyl posedmé Federer

ATP v roce 2012, část III. Murray vyhrál olympiádu a v New Yorku i první grandslam

ATP v roce 2012, část IV. Turnajům vládl Djokovič, Davis Cup kořistí Čechů

Na turnaji v Dauhá Azarenkovou nezastavilo zranění, Radwaňská, ve finále ani Stosurová a běloruská tenistka suverénně vyhrála i třetí turnaj sezony.

Kvůli zranění kotníku, které si přivodila v Dauhá v semifinále proti Radwaňské, se pak odhlásila z Dubaje a její největší rivalka z úvodu sezony kvůli tomu prohlásila, že k Azarenkové ztratila respekt. Azarenková však doutnající spor vzala z nadhledem a Polku následně i ve čtvrtém vzájemném utkání sezony porazila: v Indian Wells drtivě 6-0 6-2. Bělorusku v Kalifornii nejvíce potrápila hned v úvodním utkání Němka Barthelová, v dalším průběhu turnaje už ale neztratila ani set a vyhrála i čtvrtý turnaj sezony.

26. výhru v řadě si připsala v Miami proti Cibulkové a to i přesto, že se Slovenkou prohrávala už 1-6 a 0-4. O fantastickou sérii ale přeci jen v Miami přišla. Po náročném utkání s Cibulkovou našla svou první přemožitelku trochu překvapivě ve Francouzce Marion BArtoliové. První kvartál sezony tak Azarenková zakončila s bilancí 26-1.

Agnieszka Radwaňská s trofejí z MiamiDruhou nejlepší hráčkou první čtvrtiny roku byla Agnieszka Radwaňská, jež doplatila na suverenitu Azarenkové. S Běloruskou totiž prohrála v semifinále v Sydney, ve čtvrtfinále Australian Open, v semifinále v Dauhá a ve čtvrtfinále v Indian Wells. Více porážek nepoznala, a když tedy Azarenková kvůli zranění nehrála v Dubaji, Radwaňská si konečně připsala titul.

Šanci na vítězství měla i v Kuala Lumpuru, z Malajsie ale před čtrvtfinálovým duelem odstoupila. Titul však vyválčila ještě na prestižním turnaji v Miami, kde využila vůbec prvního zaváhání Azarenkové v sezoně a po finálové výhře nad Šarapovovou slavila jeden z největších úspěchů.

Maria Šarapovová v úvodu roku odehrála čtyři turnaje a na třech největších - na Australian Open, v Indian Wells a Miami - se dostala do finále, v něm ji ale zastavila dvakrát Azarenková a jednou Radwaňská. V pařížské hale pak vypadla překvapivě už ve čtvrtfinále s Kerberovou.

Pomalejší vstup do jinak skvělé sezony měla Serena Williamsová. V úvodních třech měsících pro ni byla čtvrtfinále maximem, a to i kvůli zdravotním problémům. V Melbourne vypadla překvapivě už ve 4. kole s Ruskou Makarovovou. Pár dní předtím oslavila alespoň jubilejní 500. vítězství na okruhu WTA.

Petra Kvitová vyhrála s Tomášem Berdychem Hopman CupPetra Kvitová měla v úvodu roku šanci stát se světovou jedničkou a sebevědomí si zvedla hned začátkem ledna po boku Tomáše Berdycha, se kterým vyhráli Hopman Cup. Po Sydney se už mohla vyhoupnout do čela žebříčku, v semifinále ale k postupu nedotáhla vedení 6-1 a 3-1 proti Na Li.

Další útok se konal na Australian Open, kde už ve 3. kole ustála krizi a 48 nevynucených chyb proti Španělce Suarezové. Nakonec došla až do svého prvního semifinále na Australian Open, v něm však padla ve třech setech s Šarapovovou. A cesta na post světové jedničky vedla pouze přes titul.

K prvnímu místu byla v Melbourne nejblíže, neboť pak se Kvitová kvůli zranění achilovky odhlásila z Dauhá, nemoc českou jedničku nepustila do Dubaje a v Americe se Kvitové tradičně nedařilo. V Indian Wells skončila po druhém zápase na raketě McHaleové, s Miami se rozloučila dokonce kanárem od Venus Williamsové hned v úvodním vystoupení.

V Indian Wells tenisty ničil střevní virus a ze čtyřhry, kterou hrála s Azarenkovou, kvůli nevolnostem odstoupila i Kvitová. V Miami česká tenistka zase bojovala s astmatem.

Další velmi vydařenou sezonu začaly Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. V Aucklandu získaly titul hned na prvním turnaji sezony, na Australian Open došly až do semifinále, v Midlandu vyhrály trunaj ITF a 7. společný titul z podniků WTA získaly v Memphisu. V Indian Wells sice vyřadily své přemožitelky z Australian Open Erraniovou s Vinciovou, do finále ale neprošly.

Málo vídaný obrat se povedl Petře Cetkovské. V Miami prohrávala s domácí McHaleovou 0-6 a 0-4, nakonec však takřka prohrané utkání dokázala otočit. Iveta Benešová - rovněž v Miami - dokonce utekla z mečbolů proti favorizované Rusce Světlaně Kuzněcovové.

České tenistky udělaly ve Fed Cupu první krok na cestě za obhajobou titulu, když dokázaly vyhrát v Německu. Tomu nemohla pomoct Andrea Petkovicová, jež léčila únavovou zlomeninu bederního obratle.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Opravdu hezké vzpomínky na začátek roku 2012. :) Když už je řeč o Vice, tak jsem koukal na twitteru, že se s ní kamarádí jeden český juniorský tenista. Lépe řečeno, byl s Vikou a jejím týmem asi na nějakém soustředění... Neříká vám něco jméno Robin Staněk? :)

Ještě k tomu článku: Bylo by super, kdyby se to nadcházející Australian Open povedlo stejně jako to minulé. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Robin Staněk? Tuším hraje za Spartu, z našich juniorů na žebříčku ITF nejvýše postavený, někde okolo 40. místa a vedle Pavláska s Veselým jeden z nejnadějněších českých juniorů. Tohohle jsi myslel? ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
No, tenhle to je. :) https://twitter.com/RobinStanek
Reagovat
smazaný uživatel
No tak z toho moc nepoznám, ale asi to bude on :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist