Williams: V tenisu jsou předsudky

18. 3. 2008, 13:35
Rozhovory 8
Zatímco Serena a Venus Williamsovy jsou známé hlavně díky svým dobrým výsledkům, jejich otec Richard proslul především svými odvážnými výroky. Pozor na pusu si nedával ani během rozhovoru s indickým deníkem Deccan Herald.
Profily hráčů
Richard Williams

Když vyrůstaly, protestovaly Venus a Serena proti tomu, že musely hrát tenis?
Ne, neřekl bych. Ale třeba jsem chtěl po Venus, to jí bylo devět, aby běhala na dráze, jenže ona chtěla hrát tenis. A Serena vždycky dělá to, co Venus.

Měly v těch letech i jiné zájmy než tenis?
Ano, spoustu. Vzdělávaly se, hrály různé hry, četly všechny možné knihy... Bylo toho hodně.

Vynikaly i v jiných sportech?
Myslím, že by obě byly skvělé golfistky. Když byly malé, učily se odpalovat. Neměly handicap, tak dobré nebyly. Ale bylo jasné, že neměly špatnou techniku.

Jaké byly jako děti?
Nikdy jsme s nimi neměli problém, protože se zajímaly o spoustu věcí. A kdyby si nenašly nic, co by je zajímalo, já bych jim něco našel. Věřím v to, že rodina je ta nejdůležitější instituce v lidském životě. Ony byly vedené k tomu, aby se zajímaly i o jiné věci, než byl jen tenis.

Měl jste pro ně nějaký záložní plán?
Věděl jsem, že budou dobré, ale samozřejmě jsem ho měl. Venus chtěla být antropoložka a Serena veterinářka. Tenkrát se moc rády učily.

Nestává se, že by se dařilo oběma zároveň, hlavně na grandslamech. Jak je to možné?
Řekl bych, že za to mohou média. Když moje děvčata vyhrávají, vždycky o nich píšou, že vyhrávají moc. Když nevítězí, pak je s nimi něco špatně. Řekl bych, že na světě nejsou lidé, na kterých by se média víc negativně podepsala. Kdybych byl na jejich místě, skončil bych. Obě už si dost vydělaly, mají dost peněz. Nikdo z tenistů nepřitahuje větší pozornost; je jedno, jestli jsou na 1. nebo 301. místě, vždycky přitahují pozornost. Když byl někdo jiný světová jednička, bylo to dobré pro tenis. Když to byl černoch, tak ne. Je směšné, jak s mými holkami zacházeli.

Jaký to mělo vliv na vás a vaši rodinu?
Nijak nás to neovlivnilo. Už jsme na to byli zvyklí. Tenis je hra předsudků. Víte, jsem černoch a mám předsudky, velké předsudky. Vždycky budu mít předsudky, jako je mají bílí. Bílí mě nenáviděli celý život a já nenávidím je. To není žádné tajemství. Nejsem ani Američan, prostě se jen stalo, že jsem se v Americe narodil. Lidé ve světě tenisu mají předsudky a myslím, že Venus ani Serenu nikdy nerespektovali. A nikdy nebudou. Když ale vidí průměrnou bělošku, třeba Tracy Austinovou nebo Chris Evertovou, které se pořádně neumějí trefit do míčku, hned o nich říkají, jak jsou skvělé.

Co říkáte na ženskou tenisovou špičku?
Nejlepší hráčky jsem ještě neviděl. Ty jsou v ghettech tady v Indii a v Comptonu. Tyhle děti ale nedostanou šanci. Kdybyste je naučili tenis, tak za deset let byste viděli opravdové hráče a hráčky. Když děti v ghettech dostanou příležitost, jsou z nich lepší tenisti, lepší fotbalisti, pak uvidíte ty opravdu nejlepší z nejlepších. Jenže o chudé lidi se nikdo nestará.

Vaše dcery pronásledovala v minulosti zranění. Myslíte, že dokáží být znovu světové jedničky?
Pro mě to jsou světové jedničky. Mají rychlost, mají sílu, právě teď se ale víc zajímají o byznys. Vědí, že existuje i život mimo kurty. Podívejte se na většinu hráčů, kteří už ukončili kariéru. Co z nich teď je? Podívejte se na McEnroea, Navrátilovou, Amritraje, tohle byste chtěli pro své děti? Když 20 let hrajete tenis a dalších 20 let ho komentujete, pak strávíte 40 let svého života tenisem. To už se nic jiného nenaučí? Moje dcery takové nebudou, ani nechtějí. Půjdou na vysokou školu, rozjely už své obchody, takže až skončí s tenisem, budou dál vydělávat miliony. Tady (ukazuje na Venus) nevidím tenistku, ale obchodnici. A ona tomu rozumí.

Jak dlouho by podle vás měly hrát tenis?
Skončí, až na to budou připraveny. Ať už to bude kdykoliv, to rozhodnutí je na nich.

TenisPortal.cz, Deccan Herald

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Myslím si, že pan R.Williams by si měl udělat pořádek se svými předsudky a začít pracovat na sobě a né se jen schovávat za úspěchy svých dcer, proti kterým si myslím žádný občan bílé pleti nemá žádné pochybnosti a váží si jejich úspěchů, tak jako ostatních výtečných tenistů a tenistek odlišné pleti.Pane Williamsi trochu skromnosti by Vám slušelo.
Reagovat
smazaný uživatel
Njn, starej a senilní namyšlenej černoch - smrtící kombinace.
Reagovat
smazaný uživatel
je to černej debil
Reagovat
smazaný uživatel
Je to trapák a nemá rád bílí rasista jeden.
Reagovat
dabelsobul
Co z toho Williamse ještě nevypadne :D
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, je to trapák.
Reagovat
smazaný uživatel
Navíc je hrozně primitivní.Raději by vůbec neměl mluvit.
Reagovat
smazaný uživatel
Zase musím s vami suhlasit - nadava a kritizuje každého a len jeho dceri su tie najlepsie a bezchybne
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist