Wawrinka dal naději tenisovému světu, shodují se del Potro a Berdych

27. 2. 2014, 13:48
Aktuality 69
Stanislas Wawrinka získal letos v Melbourne svůj první grandslamový titul, když v Austrálii dokázal porazit jak světovou dvojku Novaka Djokoviče, tak i světovou jedničku Rafaela Nadala. Tenisté se shodují, že svým vítězstvím dal Wawrinka naději novým hráčům, kteří na svůj první grandslamový triumf stále čekají.
Stanislas Wawrinka (© Tennis Australia)

Švýcar Stanislas Wawrinka vstoupil do sezony 2014 nejlépe, jak mohl, když hned v úvodu sezony vyhrál Australian Open a získal tak svůj první grandslamový titul. Wawrinka se díky tomu posunul na 3. příčku v žebříčku ATP a podle mnohých tenistů dal svým triumfem naději hráčům, kteří na svůj první grandslamový vavřín stále čekají.

"On dal naději celému tenisovému světu," řekl Juan Martín del Potro, který vyhrál US Open v roce 2009. "Je hezké vidět mezi těmi nejlepšími nové jméno. V dnešní době to není nic snadného dostat se na vrchol a zvítězit na grandslamu. TOP 10 je opravdu hrozně moc vyrovnaná a je těžké porážet Djokoviče, Nadala nebo Federera. Oni si určitě zaslouží vyhrávat, protože hrají skvělý tenis, ale tenisový svět potřebuje nějaké změny a je skvělé, že Stan (Wawrinka) dokázat zvítězit."

Wawrinka získal svůj premiérový grandslamový titul ve 28 letech, čímž se tak stal druhým nejstarším tenistou, který získal svůj první vavřín na grandslamu. Nejstarším hráčem, jenž získal první titul na turnaji velké čtyřky, byl Chorvat Goran Ivaniševič, který v roce 2001 vyhrál Wimbledon ve 29 letech.

"Wawrinka svým vítězstvím dal novou naději hráčům, kteří na svůj první triumf na grandslamu ještě čekají. Vím, jaké to je stát pod vcholem a čekat na ten vysněný moment, kdy se stanete grandslamový šampionem. Je to náročné a potřebujete k tomu i hodně štěstí, ale Stanislas teď ukázal, že je to možné, že i velcí hráči jako jsou Nadal nebo Djokovič jsou k poražení," ukončil Argentinec del Potro.

"Je skvělé, že to Stan dokázal," komentoval výhru Wawrinky Tomáš Berdych. "Ukázal všem ostatním, ale i mně, že je to možné. Je to těžké, velmi těžké, ale nakonec je vidět, že to opravdu jde. Jeho vítězství ukázalo všem, že mohou dokázat to samé, co dokázal on v Austrálii. Je to velká inspirace!"

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Petr Pokorný

Komentáře

69
Přidat komentář
smazaný uživatel
A Andresi Gimenovi bylo na FO 1972 34 let, když získal svůj první (a jediný) GS titul.
Reagovat
Frick
Kordovi bylo na AO 1998 třicet let...
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa hraje silovy tenis, ten ho dostal na vrchol ale taky ho zaroven nici. Tohle si vybral, ted musi nest nasledky. Na to, ze nebyl uplne fit ve finale se on vymlouvat nemuze a ani to nedela a historie se na to nepta. Stan je granslamovy sampion a uhral si to sam zcela zaslouzene. Tecka.
Reagovat
VlS
Mám uplně stejnej názor. Vždycky když Rafa prohraje se vyrojí spousta teorií o zranění. Je to jedno, každej si svoje zdraví ničí nebo udržuje sám.
Reagovat
Stan_Borowitz
Naprostý souhlas. V současném vrcholovém sportu se pracuje na hranicích lidských možností. Občas si někdo troufne zajít ještě o krok dál. Samozřejmě, že pak může slavit větší úspěchy než ostatní, ale vždycky je něco za něco.

Wawrinka vyhrál GS proto, že dokázal hrát hru, kterou porazil všechny své soupeře, a přitom se nezranit. Nadal to samé nesvedl, proto GS v Austrálii nezískal. Takže v součtu byl Wawrinka nejlepší a titul získal zaslouženě.

Ostatní jsou všechno jen kdyby, jakých může každý vykonstruovat milion.
Reagovat
Fandina
Stan na cestě do finále porazil světovou sedmičku, dvojku a ve finále jedničku. Takže těžko se dá zpochybňovat jeho vítězství a na kdyby se nehraje.
Reagovat
Fandina
Sedmička tehdy Berdych, dvojka Nole, jednička Rafa.
Reagovat
smazaný uživatel
Však jsem o tom před měsícem psal, že porážka ve finále AO je daní za jeho náročný styl hry, který Rafana ničí.
Reagovat
smazaný uživatel
Wawrinka měl jen štěstí že se Rafa zranil tak mluvit něco o naději je blbost .
Reagovat
smazaný uživatel
jak je videt, daleko vetsi blbost je nadeji zatracovat.. :-)
Reagovat
VlS
Vzhledem k tomu, že se Rafa zraní tak co dva měsíce, tak je naděje docela reálná.
Reagovat
smazaný uživatel
No nevím jakou naději měli na mysli ale kdyby Rafa nebyl zdravtoně limitovaný tak Wawroš čeká na Grand Slam ještě ted a možná by se ho ani nikdy nedočkal .Del Potro aspoň grand slam získal ale Berdych už na něj nikdy mít nebude protože už má 27let a když ho nebyl schopný vyhrát v nejlepších tenisových letech tak na stará kolena o tom vůbec pochybuji , Djokovič mu nedá šanci a Rafa mu Paříž nedá ještě minimálně 3 roky .
Reagovat
smazaný uživatel
Dva príspevky, jeden sa týka Berdycha a jeden Federera a do oboch svojich reakcií nasilu zakomponuješ Rafu..

Ty si postihnutý, vieš o tom?
Reagovat
Roger_Federer
saso, prvni si ten clanek precti a pak mudruj, zjistis, ze Rafaela Nadala se to rozhodne tyka..
Reagovat
smazaný uživatel
Keď reaguješ na príspevok, reaguješ na článok?..Zamotávaš sa jak vretenička :)

Proste máš v diskusii dva príspevky. Prvým reaguješ na fakt, že má Berdych náročnú sezónu, tvoja odpoveď: Aj Nadal má...rehot :)

A druhým reaguješ na príspevok, Lukáš kam pospíchaš spôsobom: Roger neni Rafa (to by sa ešte ako šťouch dalo chápať, ale ten prvý je totálny úlet).
Reagovat
Roger_Federer
pokud jsi hloupoucky (coz si nemyslim)tek vidis jen co chces...tak ti to teda vysvetlim jako hloupemu Peto..

Moje reakce se zcela pochopitelne tyka toho, ze jeden z nejvetsich kritiku (Nadal), narocnosti sezony a unavy a vytizenosti hracu na okruhu..Si na konci sezony pridava dalsi 3 tydny tenisu navic..Takze by mel se svym tymem vice vazit sva vyjadreni, protoze pak to pusoby detinsky a trapne....;)

http://www.tennis-arena.cz/berdych-se-upsal-asijske-lize--1306cz/
Reagovat
smazaný uživatel
Síce tam Nadal nič nepotvrdzuje, ale dobre no ;)
Reagovat
Vojtiik
trollhande vzdyt delas to same věčně:))
Reagovat
smazaný uživatel
Skús byť konkrétnejší smutný klaun ;)

Nemáš ako, ja sa Rogerovi venujem nanajvýš, keď je o ňom reč.
Reagovat
Vojtiik
Smutny klaun ti visi v kalhotach :P
porad se o nej otiras, vecne ho davas do negativnich prikladu a podobne, akorat to nedelas tak okate.. vis to sam, vidi to i ostatni co chvili sledujou tyto diskuze a maji IQ vyssi nez zmrzla makrela.. ale neber to jako kritiku nebo neco spatneho, je to normalni, ze to k nekomu tobe nesympatickemu delas, jen je usmevne, ze to RF-dominikovi vycitas:))
Reagovat
smazaný uživatel
Taky se nad tím vždycky pousměju. Zásada kázat vodu a pít víno u něj platí naplno.
Reagovat
VlS
Včera jsem koupil zmrzlou makrelu, rozmrazim jí a ona povídá:" už mě te Forehand leze na nervy, jak se furt naváží do Rogera". a měl jsem po večeři, ale kocour byl rád :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
No jo, ale to už byla rozmražená. Jediné, co z toho tedy plyne, je to, že rozmražená makrela má vyšší IQ než zmrzlá. Pokud tedy zmražené makrele nebránily v projevu jiné důvody, třeba nepohyblivá čelist...
Reagovat
smazaný uživatel
V nohaviciach niečo visí možno tebe, mne to tam stojí ;)

Federera samozrejme nemilujem, ale ak sa k nemu vyjadrujem, tak aspoň vždy v kontexte, keď je o ňom aspoň reč. Toto, čo predviedol, resp. predvádza R_F je už za hranicou, ale samozrejme, keďže ste na jednej lodi, tak si voči nemu a podobným omnoho benevolentnejší. Oči máme na to, aby sme ich mali otvorené, takže je treba byť pozornejší a netreba byť zaslepený.
Reagovat
Roger_Federer
Ty jsi oporavdu tezky egoista, nebo tomu sam veris..coz mas pak problem..

"Federera samozrejme nemilujem, ale ak sa k nemu vyjadrujem, tak aspoň vždy v kontexte, keď je o ňom aspoň reč. "
Vsichni vime , ze tomu tak neni, naopak vzdy vyuzijes moznosti se vyjadrit k RF..radoby vtipnou poznamkou.

Kdo urcuje hranici co uz je "moc", pouze tvuj pocit.

PS: vztekas se, protoze vis , ze v tomto mam pravdu a Rafael Nadal si proste do jeho uz tak tezke sezony nalozi dalsi zatez..
Reagovat
Fandina
Lukáši, kam proboha pospícháš? Na to se nedá koukat.
Reagovat
Roger_Federer
Fedex neni Nadal, aby snim mel problemi..
Reagovat
Fandina
Byla to rychlovka od obou a gratulka Rogerovi, jen nechápu tu hru Lukáše. Rychle a samé chyby.
Reagovat
VlS
vedení 2:0 hraje vysloveně hrozně. Auau, to až bolí.
Reagovat
MarcelPersch
Rosol je klaun, nechápu, jak mohl vyhrát tolik zápasů na tomhle turnaji...
Komentátor by se taky mohl trochu ovládat.
Reagovat
Sonja
Taky mi není jasný, jak Rosol porazil Brandse a Tursunova, oba dokonce ve dvou setech:-D
Reagovat
Sonja
Gratulace Tomášovi:-) Opravdu skvělý start do sezony.
Tsonga naopak pokračuje v mdlých výkonech...nejsem nějaká jeho velká fanynka, ale přála bych mu, aby se trochu "sebral".
Reagovat
VlS
Ale diváci si dneska docela užili, byly tam pěkné momenty.
Reagovat
tommr
odveta za lonskou prohru ve finále v Marseille se Tomášovi opravdu povedla. Tsonga sice hlavně ve druhým setu zlobil, ale Tomáš dokázal všechny brejkboly odvrátit a na konci obou setů vždycky udeřil jako zkušenej harcovník ... :)
Proti Kohlschreiberovi to Tomášovi jde (z devíti vzájemnejch zápasů prohrál jen jeden) takže šance na obhájení lonskýho finále je opravdu veliká ... :)
Reagovat
PetaM
Hezky Tome! Tak ještě 2x prosím!!! Pojď pojď!!!! :) :)
Reagovat
tommr
já budu spokojenej i s jednou další výhrou. Na Djokovice Tomáš asi ani tentokrát stačit nebude ... :)
Reagovat
Sonja
Tomáš má ve finále šanci, ať už tam narazí na Noleho nebo na Federera. Nepodceňuj ho;-)
Reagovat
Fandina
Je potřeba, aby už Berďa prohry s Nolem prolomil a zopakoval si i tu jednu loňskou výhru nad ním na dva vítězné. Berďo ... pojď pojď pojď
Reagovat
tommr
šance je vždycky a proti Federerovi by byla dokonce poměrně velká. Jenže ten přes Djokovice nepřejde a na Djokovice Tomáš prostě neumí ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
rekni tu, ze by sis nevsadil ani petnik :)
Reagovat
VlS
pěkně.
Reagovat
Fandina
je to táááááááááááááááám! Gratulka a příště zase. Berďo ... pojď pojď pojĎ
Reagovat
VlS
Tom se zahříval trochu dýl, ale první set je doma
Reagovat
Fandina
pojď!!!
http://sketchtoy.com/59318806
Reagovat
smazaný uživatel
Berďovi chybí půlka hlavy! :-o
Reagovat
Fandina
On má na hlavě bílou čepici ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Och! Už jsem se lekl...:-)
Reagovat
Fandina
http://sketchtoy.com/59320577
Reagovat
carolyn
hihi Tsongič má nohy skoro jak Pistorius :-))
Reagovat
Sonja
Tomáš chtěl být pro Ester pěkně bronzový a připekl si záda:-DD To musí bejt nepříjemný:-(
Reagovat
Denis92
http://www.tennis-arena.cz/berdych-se-upsal-asijske-lize--1306cz/
A potom sa stazuju ako maju narocnu sezonu ked idu hrat takyto nezmysel len kvoli prachom..
Reagovat
Roger_Federer
Nadal ktery si stezuje na narocnost sezony uz radu let prida do programu dalsi mesic v plnem zatizeni..Berdych to same...pak ty jejich vyroky mame brat vazne..
Reagovat
Sonja
Zrovna mě dneska napadlo, že třeba Južný skrečuje:-D
Achjo, Nole byl přitom z minulého zápasu rozjetý, dneska jsem chtěla vidět, jestli tu úroveň udrží...místo toho má pauzu, která mu nemusí být ku prospěchu:-/
Každopádně http://sketchtoy.com/59317672
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale on jen navázal na revoluci, kterou spustil Vyvolený/Neo bílého sportu, Lukáš Rosol v onom historickém zápase s Rafaelem Nadalem ve Wimbledonu. Tehdy utrpěl Matrix první vážnou porážku.
Reagovat
smazaný uživatel
Toho bych sem vůbec netahal... domlouvá si zápasy tak jak potřebuje, aby něco vydělal pro kočičku.....včera pouštěl debla Dlouhánovi a o singlech ani nemluvím.....
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím se Stanem Borowitzem.
Reagovat
smazaný uživatel
děláet z Rosola hrdinu..porazil Rafu, ale na trávě, ten už navíc asi nebyl ok, vždyt pak půl roku nehrál...takže Rosol je úplně mimo mísu
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa půl roku nehrál, protože mu Rosol deaktivoval ochranné štíty. Tonimu se však podařilo, ho znovu nahodit.
Reagovat
smazaný uživatel
jo, a zítra bude konec světa -_-
Reagovat
Faddova
To je trochu zkreslené, kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby byl Nadal v pořádku, sice ho v úvodu jasně přehrával, ale všichni známe Rafu, samotnou by mě zajímalo, jak by se to vyvíjelo, kdyby nebyl indisponován.
Reagovat
VlS
Hodnota kdyby =0
Reagovat
smazaný uživatel
Mám pocit, že všeobecně hráči, kteří prohrají s nějakým no name tak mají bolístku....Především Nadal a top hráči oni totiž jsou nadlidi a nemůžou prohrát. Pouhá výmluva, že na to momentálně neměl.Nemá nastupovat,když je idisponován.
Reagovat
VlS
A jak by to vypadalo, kdyby Rafa místo tenisu hrál fotbal, kdyby Nole chytal ryby, kdyby , kdyby
Reagovat
smazaný uživatel
kdyby Nadal hrál fotbal tak má šestou plastiku kolenou a skončil by a kdyby Nole chytal ryby tak by byl aspoň klid...
Reagovat
Jan
Hodnota kdyby zde má svou váhu, protože Nadal byl limitovaný, jinak Wawrinka měl i tak co dělat, aby to dotáhl, když se zalekl výhry. Takže povídačky, že dal naději světu stojí pouze na dalším kdyby, že by byl Nadal opět zraněný a Djokovič opět jednou polevil ve výkonu.
Reagovat
Sonja
Něco podobného jsem sem chtěla taky napsat...souhlasím. Až na toho Noleho, toho Stan prostě porazil.
Reagovat
Faddova
Je jasné, že na to se historie ptát nebude, ale toto tvrzení ze strany hráčů, kteří běžně grand slamy nevyhrávají, celkem stojí na vodě, protože s ohledem na okolnosti měli spíš říct: můžeme vyhrát grand slam, pokud je jeden ze čtveřice Rafa/Nole/Roger/Andy po operaci a jeden není stoprocentně fit. Nic jiného za dané situace vyvozovat nelze.
Reagovat
Fandina
DelPo už GS má, takže nic nového pro něj a co se týká Berdi, tak bych si přála, aby se inspiroval, jak říká v článku a také GS vyhrál. Držím palce!!!
Reagovat
VlS
U Rogera bejvávalo a už asi dva roky není. Jeho ranking odpovídá realitě Ze silné čtyřky zbyla silná dvojka a teprve IW a MIA ukážou co se děje.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist