Všechno, co se stalo, nejde z hlavy vygumovat, svěřila se Kvitová

6. 7. 2017, 13:56
Aktuality 42
Emocionálně i fyzicky znavená se cítila tenistka Petra Kvitová po vyřazení z Wimbledonu. Pro návrat do All England Clubu dělala po vážném prosincovém zranění ruky všechno, navíc se jí občas vracejí ošklivé vzpomínky na vypjaté chvíle a je vděčná, že vůbec může hrát.
Profily hráčů
Petra Kvitová

"Byla to pohádka, ale jsem ráda, že je všechno za mnou. Poslední měsíce byly emocionálně náročné a cítím se teď prázdná," řekla dvojnásobná vítězka z All England Clubu. "Moje tělo je unavené a mentálně se mi ulevilo, že je konec."

Před půl rokem pro bývalou světovou dvojku tenisová kariéra málem skončila. Při prosincovém přepadení v bytě jí pachatel ošklivě pořezal všechny prsty levé ruky, v které drží raketu, a podstoupila náročnou čtyřhodinovou operaci.

Prošla si obtížným obdobím a vzpomínky na hrůzný moment se jí občas vracejí. "Všechno, co se stalo, nejde z hlavy vygumovat. Tu a tam se zablýskne a vzpomenu si na ty opravdu těžké chvíle," řekla Kvitová.

"Musím dál pracovat mentálně, aby se to stávalo co nejmíň, posunula jsem se zase v hlavě dál a tohle těžké období proměnila v něco dobrého, aby mi to pomohlo v tenise i v životě," uvedla.

Vyřazení ve druhém kole v Londýně po porážce od Madison Brengleové z USA 3-6, 6-1 a 2-6 bylo překvapení, ale Kvitová hrála teprve třetí turnaj po zranění. "Šest měsíců je prostě šest měsíců a během chvilky se to opravdu dohnat nedá," řekla.

Odhalila v sobě vnitřní sílu bojovat a také zjistila, jak hodně tenis miluje. "Potřebuju ho a doufám, že mě tohle všechno posílí," řekla. Zraněná ruka už jí dovoluje trénovat normálně, proto doufá i ve zlepšení. "Je toho hodně," připustila.

Kvitová měla ve třetím setu zdravotní potíže

Během herní pauzy pracovala v rámci možností na kondici. Ale právě fyzicky v utkání s Brengleovou nevydržela. "Tenisová kondice je jiná než normální," podotkla pětinásobná fedcupová vítězka.

"Chodila jsem po horách, běhala jsem, dělala toho moc a vydržela spoustu, ale když jsem přišla na kurt, tak jsem cítila, že to je něco jiného. Budu na tom pracovat dál. Toho už se nezbavím," řekla Kvitová.

Při návratu na kurty říkala, že tenis vnímá jinak. Že má určitý nadhled, který dříve neměla. Přesto si porážku hodně brala.

"Je to hrozně těžké, protože to je něco, za čím se honím celou tu dobu. Jsem tady a zase chci něco víc. Na jednu stranu je dobré mít tenhle motor, ale na druhou stranu bych se měla někdy zastavit a nebýt na sebe tak přísná. Říct si: 'Dobrý'. Musím se na to podívat z obou stran," uvedla.

Z Londýna zamíří domů. "Pojedu se podívat za dětmi (bratrů) jako hrdá tetička," těšila se. Pak nejspíše pojede do Grenoblu. Navštíví francouzského specialistu Dominiqua Thomase, který jí pomáhal s rehabilitací.

"Abychom pocvičili konečky prstů, který mi pořád haprujou. Párkrát mi tam raketa zavrklala. Těším se, až to posuneme trošku dál. Pak si sedneme s trenéry a řekneme si, co bude dál," řekla.

Turnajový plán má jasně daný. Je přihlášená na americké turnaje na betonu v Torontu, Cincinnati, New Havenu a na US Open. "Uvidíme, jak to všechno půjde," dodala.

ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

42
Přidat komentář
Pavlis
Porážka s Brengle se dá přirovnat k těm, co utrpěla Petra Kvitová s Flipkens a Jankovič, rovněž ve Wimbledonu. Do roku 2014 měla na zmíněném grandslamu výbornou bilanci. Od roku 2015 jen 2. kolo nebo 3. kolo. Je to zapříčiněné zdravotními problémy. Domnívám se, že jak je Kvítí citlivá, astmatička navíc, tak pakliže se vydá na maximum, projeví se to. Respektive to ovlivňuje i psychika. Pak bych mohl uvést nevědomost o času a místě konání, jak jí to včera organizátoři provedli. Spousta různých faktorů, které hráčka v zápase neovlivní, protože nezávisí na ní samotné. Ale ve výsledku ovlivňují hru zúčastněných.

Vzhledem k tomu, co ale Petra za poslední půl rok absolvovala, musela se s tím vyrovnat, posunulo ji to v mnoha sférách dál, udělalo z ní jiného člověka, si ale myslím, že celkově ji to ohromně posílí. Třebaže v dlouhodobém horizontu možná i hodně psychicky zdeptá. No, a kdyby si to už někdy vše krásně sedlo, výsledkem by jistě byl zase nějaký vyhraný velký turnaj.
Reagovat
FulnekUltras
přesně - jakmile se v zápase daří a vyhrává, není na nějaké vyčerpání ani místo ;)
Reagovat
brixner
Ámen.
Reagovat
Frick
Pomalu každej (experti, bookies atp.) měl za to, jak Petra ve Wimbledonu zaválí a kdyby někdo třeba v pátek po losu řekl "Petře moc nevěřim, podle mne podlehne tomu tlaku a Garcia nebo i o kolo předtim Brengle bude nad její síly, přičemž k vyřazení přispějí i její trdiční mraky UE", tak by byl poslán do háje. A nazván trollem nebo haterem.

No a nyní po tá prohře jakoby se vyrojilo spousta jedinců s "korektní" mantrou o tom, že je Petra po zranění, není v kondici a že se vlastně nedal čekat nějaký velký výsledek.

Fakt teda nechápu, proč to všechny ty "znalce", ale i ZNALCE nenapadlo před týdnem, že je (přinejmenším) dost pravděpodobné, že Petra doplatí na nedostatek fyzických sil atp. a že výraznější úspěch není pravděpodobný. Ne, byly jenom řeči o tom, jak je Petra zpátky, jak skvěle hraje, jak je psychicky silná atp.
Reagovat
FulnekUltras
KDYBY se Petře těch pár volejů na saku v prvním setu povedlo, spláchla možná Mad ve dvou a teď bychom se tady bavili úplně jinak, kapišto? ;)
Reagovat
Frick
Prostě se člověk nemá "bát nekorektnosti" - buď před Wimbledonem napsat, že se obává toho, že ho Petra bohužel fyzicky/psychicky Wimbledon (zase) nezvládne a nebo nyní napsat, že je to velké zklamání.
Reagovat
FulnekUltras
vtip je v tom, že to není ani jedno ani druhé
Reagovat
Herbert_Hoover
já to třeba před zápasem napsal a reakce byly celkem souhlasné :)
Reagovat
Frick
Oki, pak tedy chvála tomuto webu...
Reagovat
Herbert_Hoover
No publikoval jsem ten názor jinde..nicméně jsem si všiml, že ty názory byly zhruba 50 na 50..mnoho lidí věřilo, že Petra uspěje, mnoho jich bylo ovšem i zdrženlivějších, z nichž menšina čekala, že narazí hned s Brengle..
Reagovat
Frick
A hodíš link?
Reagovat
tedi
ta "spousta jedincu" si totiz prala (a prala to petre), aby ten wimbledon vyhrala. ty a tobe podobni jste vyhru ocekavali a vyzadujete. vas problem.
jak to souvisi s (ne)korektnosti, netusim, a je mi to jedno.
Reagovat
Herbert_Hoover
To jsou strašný kecy tyvogo. Brengleová je tak slabá, že rozhodila Petru?
Možná nemá žádnou zbraň, ale tyhle hráčky jsou právě nebezpečné o to víc, protože se soupeřka nemůže na nic připravit. Ta má skvělej forhend, tak jí to budu prát více do backhandu. Proti té musím víc zkracovat hru atd. Ale co hrát proti Brengleové? No nic, jen svoji hru a spoléhat, že to tam bude padat, což je u těžkých hitterek jako je Ostapenko, Petra nebo třeba i ta Serena, i když ta je zvláštní sekce, docela problém. Na druhou stranu proti typově podobným hráčkám - pusherkám - tuhle svou výhodu ztrácí. Protože jakmile se sejdou dvě hráčky, které neúutočí, spíše čekají na chyby a jedna z nich je kvalitnější než druhá, tak která asi v 9 z 10 případů vyhraje? Žádný střet stylů.
Když k tomu připočteme, že nejen tenisová veřejnost, ale i někteří zdejší zbytečně dělají z Petry nadčlověka viz "Jak může hráčka Petřiných kvalit prohrát opakovaně s tak slabou hráčkou jako je Brengleová?" tak to může Petře jen uškodit. Petřin tým i fanoušci množili přehnaný optimismus, který nebyl na místě, což se potvrdilo z Petřiných pozápasových komentů.
Reagovat
slacker
staci nalitej mic na siti nevyhodit za bejzlajnu,
Reagovat
slacker
nebo mic u ktereho se muze jit vycurat pred jeho odehranim pravidlene nezkazit
Reagovat
smazaný uživatel
Tělo bylo včera proti, jestli sis nevšiml.
Reagovat
FulnekUltras
Brengle je nepříjemná vyrovnaností všech úderů, a pokud chytne zápasovou vlnu, UE jen tak neudělá. Peťa začala jako obvykle, jen pod tlakem psychiky víc chybovala - krásně to bylo vidět na síti hned v prvním setu - a pak už se to vezlo. Navíc podvědomí - H2H plus trochu analogické 2. kolo RG před měsícem s BMS, to máš v sobě i kdybys miliónkrát nechtěl. Jinak k těm optimistickým očekáváním musím říci, že je měli v první řadě bookmakeři, což má samozřejmě největší mediální vliv. Jestli už něco přihodí ta či ona bývalá hvězda, nepadá na váhu, a Petini fans rozhodně přehnaným nadšením netrpěli, stejně jak to ostatně řekl i Vaněk. První kolo byla snad ještě jakási "povinnost", všechno další ale už mohlo být za daných okolností jedině navíc.
Reagovat
Herbert_Hoover
Pokud vím, tak zrovna Vaněk rád prohlašoval, jak je Petra na trávě jiná hráčka a jak oplývá pohodou. I její tým je "na vině". Samozřejmě, ten, kdo tenis sleduje, si udělá vlastní obrázek, ale mnoho lidí se dá lehce ovlivnit výroky těch, kteří tenisu rozumí a jsou ponořeni v branži až po hlavu. Oni i ti bookies odněkud ty informace berou a dle toho utvářejí kurzy, ony se samy nevyrojí v sázkovkách. Jen částečně jsou upraveny individuálními náhledy.
Reagovat
FulnekUltras
Ono teď ve WTA opravdu jen málokdy holky vyhrají dva turnaje těsně po sobě, takže nedá se nic dělat, letos se na trávě povedl "jen" Birmingham a Eastbourne... ;)
Reagovat
Frick
Těsně... minulej tejden měla celej na odpočinek a pozvolnou přípravu...
Reagovat
FulnekUltras
Zkus si aspoň hypoteticky ;) představit sebe v její kůži... Není moc ženskejch, který by to takhle opakovaně za dané situace daly - a když jo, tak to zas už většinou jsou spíš chlapi... ;)
Reagovat
Herbert_Hoover
Na pre-grandslamovou euforii doplatil i Lopéz a málem také Muller. :)
Reagovat
Frick
Super, no. Soupeřka nemá žádnou zbraň, ve Wimbledonu až do letoška NIKDY NEVYHRÁLA zápas v hlavní souteži, v travnaté přípravě si s ní vytřela pr*del Flipkensová v Boschi a následně Rybáriková (pravda, 1. set šel za Brengle, pak už se ale hrálo na jednu branku) ve ČF ITF turnaje, ale že na ní Petra nenajde zbraň je vlastně úplně v pořádku. Bezva.
Reagovat
FulnekUltras
Ale jasně, že to není v pořádku. Akorát normálně uvažující lidi to až tak moc neznepokojuje. ;) Zvlášť když uvážíš, že tenis se místo na branku hraje přes síť... ;)
Reagovat
Herbert_Hoover
Plus je velmi houževnatá, jen tak se nevzdá. Zakousne se a saje soupeřku, jako klíště. :D
Reagovat
FulnekUltras
též bych se nechal vysát ;)
Reagovat
brixner
Já já já...TAKY :-)))
Reagovat
Herbert_Hoover
To mělo být níž. ;)
Reagovat
FulnekUltras
jasné ;)))
Reagovat
Herbert_Hoover
Ale dyť Petra není žádný velký stratég. Prostě do toho buší a buď to padne na úrodnou půdu nebo ne. Ony tyhle pusherky spíše brnkají na nervy, než že by byly skutečně herně silné. Stačí se podívat, jaký má Petra zápis s podobnými hráčkami..Radwanska, Kerberová, Bacsinszká atd. Ano, to jsou hráčky o dvě třídy jinde, než je Brengleová, ale..ta letos už porazila Serenu, Penko a otravovala bytí i dalším zvučným kolegyním. Shrnul bych to asi tak, že největší zbraň Brengleové je to, že nemá žádnou zbraň. Ale rozhodně ne tak, že je slabá.
Reagovat
tedi
zacala sezonu na konci kvetna po zraneni leve ruky. tecka.
Reagovat
George_Renel
Ten, kdo něco podobného nezažil, neuvěří co to všechno nese nejen po fyzické stránce, ale i po psychické.
Byl jsem v podobné fatální situaci a musel jsem se rozhodnout zda prodělat operaci, která mi změní život, budu se muset vzdát milované práce a super pozice, na kterou jsem se více než 10 let připravoval, přijít o cestování, společenskou pozici... Více než 2 roky mi trvalo, než jsem se se vším smířil.
Petra je mladá, věřím, že jí to půjde rychleji. Ale oprostit se od všeho je fakt složité, znovu vystoupat kde již byla, nesmírně těžké, pro většinu nemožné.
Reagovat
FulnekUltras
Nejlepším lékem je tady čas. Nejdůležitější je život, zdraví, a to, že můžeš dělat všechno prakticky stejně, jako dřív. Jak budou ubíhat další měsíce, budeš psychicky zase na svém - s novým neviditelným bonusem, který si právě teď v sobě nevědomky vyrábíš a který Tě jen a jen posílí. Jsme pořád s Tebou, holčičko naše...
Reagovat
tommr
překvapením je asi jen to, že k tomu došlo proti tak slabý soupeřce jako je Brengleová jejíž servis je ještě horší než servis Erraniový. Já osobně jsem čekal něco takovýho až proti Garciaový ... :(
Doufám, že se z toho nepříjemnýho vyřazení Petra brzo oklepe a v Torontu už to s ní bude zase o něco lepší ... :)
Reagovat
Frick
Podlehla tlaku. Nic jinýho bych za tim nehledal. Kdyby v Birmu a Eastbourne vyhrála po jednom zápase, tak by byla ve Wimblu v klidu.
Reagovat
smazaný uživatel
Jaký překvapení furt? Vždyť Brengle porazila Kvitovou už potřetí...
Reagovat
tommr
vím, ale přesto to nechápu. Jak může hráčka Petřiných kvalit prohrát opakovaně s tak slabou hráčkou jako je Brengleová? Brengleová nemá absolutně nic čím by Petru mohla ohrozit a její podání je vyloženě směšný. Napadá mě jedině, že Petru deptá to, že si nedokáže poradit s tak špatnou hráčkou a z toho pramení neuvěřitelný chyby, který by proti normální hráčce asi neudělala ... :(
Reagovat
Frick
Naproti tomu proti Češce vždy předvede bezchybný výkon.
Reagovat
Dobry-den
Brengle je tak slabá, že tím rozhodila i Serenu a letos ji jako jediná porazila.
Reagovat
Frick
To je novej level - soupeřka byla strašně slabá a tím mne rozhodila
Reagovat
tedi
zacala sezonu na konci kvetna po zraneni leve ruky.
Reagovat
evzenam
Milá Petro, Je moc dobré, že jste se vrátila na okruh. Půjde to možná pomalu a mnozí již ve Wimbledonu čekali zázrak, ale nepolevujte, patříte do tenisového světa a na světové turnaje. Váš styl je ojedinělý, někdy pro nás fanoušky až infarktový, ale rozhodně jste stále pro tenisový svět oživením. Tak Vám držím palce a ať vše jde podle Vašich představ.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist