Vítězný Del Potro se vrátil do první stovky

28. 2. 2011, 11:25
Aktuality 16
Důležitý týden má za sebou někdejší čtvrtý hráč světa Juan Martín del Potro. Titul z Delray Beach vrátil argentinského tenistu do nejlepší stovky světového žebříčku, ve kterém je nyní na 89. místě.
Juan Martin Del Potro

Triumf v Delray Beach, kde ve včerejším finále porazil Srba Tipsareviče, je Del Potrův první od jeho úspěšného tažení na US Open v roce 2009. Argentinec, který se po operaci zápěstí propadl až na 485. příčku světového žebříčku, začal od úvodu sezony šplhat nahoru a úspěch na americkém turnaji ho katapultoval o 77 míst. Rodák z Tandilu je nyní na 89. příčce, jak ale uvedl, útok na Top 10 zatím nechystá.

"Za tři týdny jsem odehrál spoustu zápasů a potřebuju čas," řekl Del Potro. "Nepospíchám. Potřebuju tak dvacet dalších zápasů, než se budu moci porovnávat z hráči světové desítky. Před třemi měsíci jsem se staral jen o to, abych mohl hrát na turnajích, a teď jsem jeden výhrál. Je to dobrý pocit," dodal.

V elitní světové desítce, kam má Argentinec namířeno, tento týden nedošlo k žádné změně. Nepolepšil si ani vítěz z Acapulka David Ferrer, který "jen" obhájil loňské vítězství a žádný bod navíc tak nezískal. Díky tomu se mu přiblížil sedmý hráč žebříčku ATP Tomáš Berdych, který po semifinále v Dubaji ztrácí na Španěla už pouhých 100 bodů.

Top 10 se po minulém týdnu znovu přiblížil Španěl Nicolas Almagro, který do elitní desítky zatím nikdy nepronikl. V Acapulku sice třetí titul v řadě nezískal, v žebříčku se ale posunul o jednu pozici a na desátého Rakušana Melzera ztrácí 200 bodů.

Po minulém týdnu může na přední pozice pomýšlet také Francouz Richard Gasquet. Semifinalista z Dubaje si polepšil o sedm míst a v žebříčku je nyní na 21. místě. O dvě příčky za ním je Ukrajinec Alexandr Dolgopolov, pro kterého je 23. pozice dosud nejlepší v kariéře.

 

Žebříčky ATP k 28. únoru:

Dvouhra: 1. Nadal (Šp.) 12.390 b., 2. Federer (Švýc.) 7965, 3. Djokovič (Srb.) 7880, 4. Söderling (Švéd.) 6055, 5. A. Murray (Brit.) 5715, 6. Ferrer (Šp.) 4510, 7. Berdych (ČR) 4410, 8. Roddick (USA) 3735, 9. Verdasco (Šp.) 3095, 10. Melzer (Rak.) 2730, 11. Monfils (Fr.) 2650, 12. Almagro (Šp.) 2530, 13. Južnyj (Rus.) 2420, 14. Wawrinka (Švýc.) 2175, 15. Fish (USA) 2121, 16. Ljubičič (Chorv.) 2055, 17. Tsonga (Fr.) 1970, 18. Troicki (Srb.) 1670, 19. Nalbandian (Arg.) 1655, 20. Čilič (Chorv.) 1500, ... 65. Štěpánek (ČR) 773.

Čtyřhra: 1. B. Bryan a M. Bryan (oba USA) oba 11.430, 3. Nestor (Kan.) 8670, 4. Zimonjič (Srb.) 8110, 5. Bhupathí (Indie) 6520, 6. Mirnyj (Běl.) 6245, 7. Paes (Indie) 5835, 8. Melzer (Rak.) 4795, 9. Matkowski 4120, 10. Fyrstenberg (oba Pol.) 4120, 11. Dlouhý 4020, ... 30. Čermák 2560, 81. Štěpánek 925, 83. Friedl 920, 93. Škoch 814 (všichni ČR).

 

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Juan je dobrej. Těšim se na jeho další zápasy.
Reagovat
smazaný uživatel
Som rád, že sa vrátil do stovky. Len neviem, prečo sa napr. Federerovi nepripočítalo 300 bodov, a Dubaj sa v jeho štatistikách ráta do "non-countable" turnajov, keď z kategórie 500 hral len v Baseli. (?)
Reagovat
smazaný uživatel
tak to taky nevím, mám obavu, že Djokovič bude letos hodně zlobit a Rogera předběhne. Hraje dobře, to se musí nechat.
Reagovat
smazaný uživatel
Kde sa da pozriet ze komu sa ake body pripocitali ?
Reagovat
smazaný uživatel
Takže za a) body, které se počítají Rogerovi, najdete tady: http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Roger-Federer.aspx?t=rb

za b) studoval jsem pravidla rankingu ATP a je tam podmínka účasti alespoň na 4 turnajích kategorie ATP500 za rok (nebo Masters1000 v Monte Carlu a pak 3 ATP500). Roger hrál jen na 2 (Basilej + Dubaj), takže má body jen za Basilej (vítězství - 500 bodů). Proč se mu nezapočítává Dubaj, jsem tak nějak nepochopil. Ona ta je sice ještě podmínka účasti alespoň na 1 ATP500 PO US Open, ale to Roger splnil to Basilejí (hraje se v listopadu). Jediné, co mě napadá, je, že se přihlásil na nějakou ATP500 a pak se odhlásil, za což je automaticky 0 bodů. Já si teď přesně nevzpomínám, jestli se Roger loni neodhlásil z Washingtonu nebo Hamburku, které mu teď blokují tu Dubaj. Možná, že se mu těch 300 bodů za finále z Dubaje započítá až 25.7. (to propadají body za loňský Hamburk) nebo 8.8. (to propadá Washington). Nějaké další nápady?
Reagovat
smazaný uživatel
Fanouši, Rožér jako hráč Top 30 musí odehrát 4 turnaje ATP 500. Pokud se mu hrát nechce (teď se už soustřeďuje jenom na grandslamy), chytne do žebříčku 0 bodů, které mají přednost před 300 body za Dubaj.

Info na
http://www.atpworldtour.com/Rankings/Rankings-FAQ.aspx

2011 ATP Rulebook v pdf s podrobnými pravidly je ke stažení na
http://www.atpworldtour.com/Corporate/Rulebook.aspx

Rozpisy jsou (po kliknutí na počet bodů) na
http://www.atpworldtour.com/Rankings/Singles.aspx
Reagovat
smazaný uživatel
No dyť - ale proč mají přednost před Dubají? Já myslel, že bude mít 500 bodů za Basilej + 300 za Dubaj + 2x 0 bodů, pač víc těch ATP500 turnajů nehrál. Z těch pravidel vyplývá, že by se mu ta Dubaj započítávat měla.
Reagovat
smazaný uživatel
Dubaj sa mu nerata- 0 bodov za Dubaj lebo to je trest- penalizacia za to ze kasle na 500ky a na DC- DC sa rata do kategorie 500 body, cize Roger aj keby vyhral Dubaj tak ma 0 bodov, resp. mozno by figurovalo ze Dubaj 500 ale neratalo by sa mi vobec Bazilej 500 bodov cize mal by uplne rovnako- pre Rogera bolo teda fuk ci v Dubaji uhra F, SF, QF ci to tam vyhra lebo vedel ze bodovo ostane na tom rovnako, moze si za to sam lebo hra iba GS a Masters, ok aj 250ky mu tam figuruju ale 500ky minuly rok vypustil a presne rok sa mu to bude ratat 0 bodov za Dubaj, na ATP stranke vo FAQ si to najdite bodovanie je to tam krasne napisane
Reagovat
smazaný uživatel
Asi jsem natvrdlý, ale nerozumím. V těch FAQ je uváděny tyto penalizace:
1) A 0-pointer for each event less than four played.
2) A 0-pointer for withdrawing from any 500 tournament after the acceptance list is out.
3) A 0-pointer for not playing at least one event after the US Open.

Takže za 1) Roger hrál jen 2 turnaje ATP500, proto by tam měl mít 2x 0 bodů.
Reagovat
smazaný uživatel
za 2) nejsem si vědom, že by se odhlásil z nějakého turnaje potom, co byl zveřejněn rozpis (ale nejsem si jistý)
za 3) Po US Open hrál Basilej - takže tahle penalizace by taky platit neměla.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ta Dubaj se započte až 25.7., až vyprší platnost bodů za loňský Hamburk. Tak to jo. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Bazilej sa mu preto rata lebo Bazilej hraje vzdycky proste tam tie body iba obhajoval, ale napr. Dubaj ako 500ka ktoru zvykol hravat a zrazu minuly rok nehral tak automaticky dostal penalizaciu na dalsiu ucast na 500ke- aspon moj nazor to je a zrejme 52 tyzdnov ci kolko bude mat 0 za Dubaj. Proste vzhladom k tomu ze Roger nikdy as neodhlasil z turnaja ale rovno sa vykaslal na to a hral iba Bazilej tak - tam ma body lebo to hraje stale, ale kazdy iny turnaj bude 0 bodov, cize keby teraz hral hamburg asi tiez bude mat 0 bodov, DC keby zacal hrat tak tiez 0 bodov ale v dalsej sezone by uz nemala byt penalizaia kedze tuto sezonu sa zucastnil 4 turnajov kategorie 500- DC sa rata do toho, Monte carlo tiez. Monte carlo je dalsia vec- za co asi ma penalizaciu- ze sa vykaslal na Masters - hoci Monte carlo nie je uz povinny turnaj pre top hracov- tak opat turnaj kde vzdy hraval a minuly rok aj tento rok sa vykaslal na to.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já bych mu to neměl za zlé, že si vybírá turnaje. Tím se šetří a vyhýbá se zraněním (klepu na dřevo).
Reagovat
smazaný uživatel
jasne ze 29 rocny Federer- hlavne hrac ktory na kazdom turnaji ide daleko- cize odohra fakt dost tych zapasov nebude behat po kazdom turnaji ako daka Wozniacki ale su dake pravidla dane ATP a Roger proste si robi co chce- tak potom za trest ma 0 bodov, a Novak ho kludne moze coskoro predbehnut a a pritom v zalohe bude mat kopu bodov co sa mu ale nebudu ratat vdaka jeho setreniu, kazdopadne pokial vyhra este dake GS tak mu moze byt jedno ci ich vyhral ako 1, 2,3 ci 4ty nasadeny
Reagovat
smazaný uživatel
Ty body se mu budou počítat, ale až od 25.7., až skončí roční platnost té jedné trestné nuly v Hamburku. Jinak o tom, kdo bude 2. na žebříčku rozhodnou ty dva mastery v Indian Wells a Miami, tam oba (Roger i Djoker) obhajují jen pár bodů, takže kdo uhraje víc, bude 2.
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasim ze IW, Miami budu podstatne kto z nich bude 2ka do antukovej sezony- a tym vlastne aj na RG- bolo by zaujimave ak by Roger bol trojka dostal Rafu v SF a finale Rafa-Djoker ale nechcem predbiehat moc, inac o body ide ani ne len medzi Rogerom aNovakom kde ten rozdiel je minimalny a obaja teraz cele mesiace neobhajuju skoro nic- Roger iba F v Madride dal ako taky uspech co sa da pokladat, ale aj Rafa a 1. miesto v rankingu- po Wimbledone sa moze chlieb ratat a Roger, moze byt 1ka nachvilku, kedze RAfa teraz obhajuje toho hrozne moc, pricom si myslim osobne ze obhaji antukovu celu sezonu ale Roger moze vela nabrat aj na RG aj Wimbledone, som zvedavy dost na ranking ku koncu roka kto bude 1,2,3,4,5- aj tam Soderling ci Murray ako sa zapoja do boja o priecky
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist