Vítězkou Australian Open a novou světovou jedničkou bude Serena nebo Safinová

29. 1. 2009, 06:15
Aktuality 14
Serena Williamsová může už počtvrté vyhrát Australian Open. V semifinále vyzrála na Jelenu Dementěvovou a o svůj desátý grandslamový titul si zahraje s Ruskou Safinovou. Vítězka se navíc stane světovou jedničkou.
Serena Williamsová

První finalistkou Australian Open se stala Serena Williamsová. Druhá nasazená dnes v Melbourne porazila 6-3 6-4 Rusku Jelenu Dementěvovou a může na úvodním grandslamu sezony triumfovat počtvrté v kariéře. Už má ve sbírce tituly z let 2003, 2005 a 2007. V melbournském finále ji ještě nikdo neporazil.

V Austrálii přesahovaly dnešní teploty čtyřicet stupňů Celsia a tak pořadatelé zatáhli střechu nad kurtem Roda Lavera už od úvodu dnešního programu. O postupu mladší z amerického sesterského dua rozhodl především lepší servis. Zatímco sama soupeřce nasázela deset es a neudělala ani jednu dvojchybu, Dementěvová zaznamenala osm dvojchyb. Když to v druhé sadě vypadalo, že se Ruska vrací do zápasu, znovu v halových podmínkách nedokázala několikrát v řadě uvést míček do hry a náskok 3-0 rychle ztratila.

"Jsem tak šťastná, že jsem se dostala takhle daleko, všechna ta práce se vyplatila," radovala se sedmadvacetiletá tenistka. "Před sobotním finále dvouhry si v pátek zahraje o titul ve čtyřhře, protože se starší sestrou Venus dnes postoupily do finále. "Chci debl vyhrát, vždyť mám tu nejlepší partnerku," poznamenala Serena Williamsová. V boji o titul čeká americký pár slovensko-japonská dvojice Daniela Hantuchová, Ai Sugijamaová.

Ruská olympijská šampionka, která letos vyhrála turnaje v Aucklandu a Sydney, tak po patnácti vítězných zápasech utrpěla první porážku v sezoně. V sedmadvacetiletech stále čeká na první grandslamové vítězství, kterému byla nejblíže v roce 2004 na US Open, kde ve finále podlehla krajance Kuzněcovové.

Dementěvová se dnes zároveň připravila o možnost stát se poprvé v kariéře světovou jedničkou. Tou by byla v případě, že by v Melbourne triumfovala.

"Myslím, že Serena dneska hrála opravdu dobře. Já jsem možná nebyla dost agresivní a nehrála jsem dostatečně dlouhé míče, což jí umožnilo být velmi agresivní a diktovat tempo hry," hodnotila příčiny porážky, kterou brala s nadhledem. "Ničeho nelituji, bylo to tady prostě skvělé."

Vítězka Australian Open se stane světovou jedničkou
Druhou finalistkou se stala ruská tenistka Dinara Safinová, přestože do dnešního střetnutí s krajankou Věrou Zvonarevovou jako favoritka nevstupovala. Zvonarevová všechny tři loňské vzájemné souboje vyhrála a v cestě do semifinále neztratila ani set.

Pro bronzovou medalistku z Pekingu to však bylo vůbec první grandslamové semifinále a to se na její hře především v prvním setu odrazilo. Hned v prvním gamu nervózní Zvonarevová ztratila servis čistou hrou, ale rychle se rozkoukala a vyrovnala. Závěr prvního dějství však patřil Safinové, která i přes špatnou úspěšnost svého podání získala tři gamy v řadě.

Druhý set byl v podání obou tenistek hodně nervózní, když se střídaly v nevynucených chybách. Nepříliš atraktivní tenis před nezaplněným hledištěm diváky ze sedadel rozhodně nezvedal. Až dramatická koncovka zápasu přinesla několik zajímavých momentů. Zvonarevová za stavu 6-5 podávala na srovnání stavu 1-1 na sety, ovšem čistou hrou popáté v zápase svůj servis ztratila a agresivnější Safinová už v tie-breaku nezaváhala.

Vypracovala si tak možnost reparátu za loňské French Open, kde ve finále podlehla Ivanovičové. V Melbourne může napodobit triumf svého staršího bratra Marata z roku 2005, ale k tomu bude muset překonat nepříznivou bilanci vzájemných zápasů se Serenou Williamsovou. Zatím ji porazila jen jednou ze šesti duelů. "Hrát proti Sereně a bojovat o světovou jedničku bude prostě neuvěřitelné. Doufám, že odehrajeme dobrý zápas, který si všichni užijí, a ať vyhraje kdokoliv, potřeseme si na konci rukou a řekneme si: 'Zasloužíš si být jedničkou'," řekla Safinová.

Na triumf svého bratra v Melbourne i po čtyřech letech vzpomíná. "Když tady vyhrál, sledovala jsem to v televizi, a i když se na to dívám teď, pořád mám slzy v očích. Je skvělé, že mohu jít v jeho šlépějích, protože byl a stále je mým idolem. Před dvěma dny měl narozeniny, tak jsem si tady snad vydělala nějaké peníze, abych mu mohla koupit dárek," svěřila se tenistka, která si postupem do finále zajistila prémii minimálně milion australských dolarů (zhruba 14 milionů korun).

Vítězka finálového duelu, který je na programu v sobotu ráno, se v pondělí stane světovou jedničkou. Safinová by se v čele objevila poprvé v kariéře.

Australian Open - čtvrteční výsledky žen:

Dvouhra - semifinále:
S. Williamová (2-USA) - Dementěvová (4-Rus.) 6-3 6-4
Safinová (3-Rus.) - Zvonarevová (7-Rus.) 6-3 7-6(4)

Čtyřhra - semifinále:
Hantuchová/Sugijamaová (9-SR/Jap.) - Dechyová/Santangelová (Fr./It.) 6-4 6-3
S. Williamsová, V. Williamsová (10-USA) - Dellacquaová, Schiavoneová (12-Austr./It.) 6-0 6-2

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
tak na finále se ohromně těším Serena i Dinara patří mezi mé oblíbené tenistky, takže at vyhraje ta lepší :), spíše možná přeji Dinaře, grandslam ještě nevyhrála, zasloužila by si to, ale bojím, se že oproti Sereně se sesype.. :/ uvidíme Good Luck holky! :)
Reagovat
smazaný uživatel
No tak když se Serena tak trochu dohaluzila až finále, tak už to snad dotáhne a zaokrouhlí počet svých titulů z GS. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To bylo vydřený v poslední chvíli, kdyby se šlo do třetího setu, tak asi prohrála. Při jejím servisu byla skoro pořád ve vzduchu dvojchyba nebo míč půl metru za čárou. Na returnu hrála víc v pohodě a taky se jí docela často dařilo úspěšně zakončit.
Reagovat
smazaný uživatel
Ta ruská armáda je směšná. Je jich tam jak krys a nakonec si to stejně nechaj vyfouknout. Dementová vyhrává běžné turnaje, ale když jde opravdu o hodně, tak se tradičně sesype. Kdyby ve finále OH nehrála proti ještě větší labilce, tak to určitě podělala i tam.
Uřvaná Maria má taky výpadky a neúspěchy, ale nejdůležitější finále dokázala občas i vyhrát. A o takové tituly jde především, na ostatní turnaje se zapomene velmi rychle.
Reagovat
skott
Ty jsi zase chytrej Brozi, Elena neprohrala kvuli tomu, ze se sesypala, ale protoze je Serena tak dobra.Ty reci o tom, jak je na turnaji bez formy jsou smesny.Finale ma nejkvalitnejsi mozny obsazeni a vitezka bere vse.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak dobrá, haha! Dříve určitě ano, ale zde? Mi stačilo pozorovat dosavadní výkony obou na tomto turnaji. Kdo byl v mnohem lepší formě, poznali i bůkmejkři, postavení na žebříčku ignorovali. Nepočítali ale s psychikou.
Reagovat
skott
Neco tak pitomeho jsem snad jeste nikdy necetl...argumentovat tim, jak kursy nastavi bookmakeri:DD A nenapadlo te, ze oni je nastavuji tak aby meli zisk?Zkus aspon obcas premyslet nez z tebe neco vypadne:/
Reagovat
smazaný uživatel
Dulko měla 6 setbolů, Azarenka nebyla zdravá a Kuzna nezvládla servis na vítězství mače. To je fakt velmi jistý postup Sereny, navíc ani v Sydney nebyla její hra o nic lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím že od tebe tady těch pitomých hlášek je už víc.
Skott: "At to dopadne jakkoliv jedno je jiste a to, ze skonci hruzovlada srbky Jankovic, ktera opet na velkem turnaji shorela jako papir."
Reagovat
skott
Brozi, kdyby to byl jeji prvni postup do fianle v kariere tak nereknu ani slovo, ale pochybovat o nekom kdo vyhraje 9 grandslamovych titulu...Serena podobne obraty predvadi pravidelne, proto to neni nahoda.
Reagovat
skott
No tak si to hlavne zase neazpomen ulozit:P
Reagovat
smazaný uživatel
Dementová jde ve 2. setu podávat za příznivého stavu 3-1, servis prohraje hlavně díky dvojchybám a set i zápas pak už dost rychle odevzdá soupeřce. Nádhera!
Reagovat
smazaný uživatel
serena dneska odehrala nejlepsi zapas co se AO týče...to že ve 4 kole prohravala s azarenkou nic nemění v tom že dneska hrála proste dobře!každej zapas je uplně jinej a serena tech obratů využila a tady vyhraje!po dnesku tomu proste verim!Elena měla šance ale nevyužila je...ty dvojchyby?!dala vždycky za důležitýho stavu!To bylo hrozný...ale i to se hold stává!vemte si dinaru ta taky se celej turnaj traápí a dneska to zvladla dobre!a Vera?to nezvladla jako Dementieva..obě mě dneska zklamali!Ale broz tady furt něco řiká o psychice..je pravda ze elena má s tim problemy a vera ale byli v SF?!Posledni dny hrajou skvěle..kdo tady je teda uplne nejlip na tom psychicky?kde ty hracky sou?serena...safina na tom taky neni psychycky nejlip!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist