VIDEO: Djokoviče vítalo až sto tisíc fanoušků

4. 7. 2011, 09:44
Video dne 8
Desetitisíce fanoušků připravily včera večer v Bělehradě velkolepé přivítání wimbledonskému šampionovi Novaku Djokovičovi. Před budovou parlamentu pak narychlo vzniklo pódium, odkud se Djokovič oslavám oddával.
Profily hráčů
Srbští fanoušci

Nedělní finálové vítězství čtyřiadvacetiletého suveréna letošní sezony nad Rafaelem Nadalem, kterým Djokovič ozdobil už jistý posun na první místo světového žebříčku, vzbudilo v Srbsku obrovskou vlnu nadšení.

"Novak je náš národní hrdina, je prvním Srbem, který se stal tenisovou světovou jedničkou. Je to skvělý pocit," citovala agentura AFP učitelku Jelenu Milanovičovou, která si oslavy na bělehradském náměstí nenechala ujít. "Jsme na něj ohromně pyšní. Díky němu je dnes krásné být Srbem," uvedl další z fanoušků.

Oslavy úspěchu tenisty s přezdívkou "Nole" se neomezily pouze na hlavní město, ale ovládly i Novi Sad, Niš a Kragujevac. "Měli bychom z Noleho udělat prezidenta," ozývalo se v ulicích. A prezidentský post mu také hlava země Boris Tadič nabídl.

"Hned bych hlasoval pro, aby byl Djokovič prezidentem. Už se nemůžu dočkat, že práci přenechám někomu, kdo má takové úspěchy. Ani nevím, jak mu poděkovat za všechno, co pro Srbsko a náš lid udělal," citovala média Tadiče.

Djokovičův triumf totiž prý působí jako balzám na bolavé duše jeho krajanů v kontrastu s občanskou válkou, organizovaným zločinem a soudem v Haagu s generálem Ratkem Mladičem. Tenisový hrdina a "Vévoda z Wimbledonu", jak ho tamní média mimo jiné nazvala, zřejmě bude ve své vlasti vyobrazen i na bankovce, dvoutisícovce dinárů.

Šampionku ženské dvouhry Petru Kvitovou přivítá její Fulnek oficiálně v pátek odpoledne na náměstí. Severomoravské město má však sotva 6000 obyvatel, zatímco v Djokovičově rodišti Bělehradě žije přes 1,7 milionu lidí...

 

ČTK, YouTube, Adam Bárta

Komentáře

8
Přidat komentář
baggik
Moc hezký, stálo by za úvahu až Petra Kvitová vyhraje další grandslam taky jí připravit v Praze uvítání. Samozřejmě u Novaka je to umocněné tím, že se stal světovou jedničkou a je letos prakticky neporazitelný. Gratuluju, uží si to Novaku, udělals tenis o mnoho zábavnější.
Reagovat
smazaný uživatel
A taky jde hodně o povahu a osobnost nároba. Srbové jsou oproti nám vlecí nacionalisti.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim si, ze Cesi jsou minimalne docela slusni vlastenci, tak by se take mohli predvest, dokud nas nevratne zasahne globalizace. Nerikam, ze Srbove by nam meli jit vzorem, ale napriklad tohle se mi libi.
Reagovat
Frick
100 000 lidí Petrušku v Praze nevítalo. Ale pokud vim, tak Goran měl taky velkolepý uvítání.
Reagovat
smazaný uživatel
Domaceho sampiona. Srbi su vlastenci ale toto sa mi paci, ze tollko ludi doslo ho pozret, ohladom tej bankovky to neviem ci uz to nie je vela ale vsetky tie pochvaly a takuto slavnost si zasluzi. Nie len po sportovej stranke ale hlavne to co robi pre Srbsko - nenapadne ma momentalne iny sportovec, ktory by bol viac synonymom pre nejaku krajinu ako je Djokovic, proste ked sa povie Djokovic kazdy v hlave si ho spoji so Srbskom a ten pozitivny obraz, ktory robi svojej krajine je na nezaplatenie.
Reagovat
smazaný uživatel
Uz ma napadol dakto podobne uspesny, ze moze byt synonomom pre krajinu a tiez jej robi velku relkamu - Usain Bolt.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, proč by to měli přehánět...já Djokerovi nefandím, ale je to úžasný..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Trochu to preháňajú, ale je to pekné, že sa tak zaujímajú o svojich športovcov.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist