Verdasco předvedl životní obrat a čeká ho neomylný Nadal

8. 9. 2010, 08:34
Aktuality 19
US OPEN muži - Úschvatnou španělskou bitvu předvedli v osmifinále US Open Fernando Verdasco a David Ferrer, který v zápase neudržel vedení 2-0 na sety. Verdasco tak obhájil loňské vystoupení a chystá se na dalšího krajana Nadala. První muž světa ve čtyřech zápasech ani jednou nepřišel o své podání.
Fernando Verdasco

V jednom z dosavadních vrcholů US Open dokázal Fernando Verdasco ve španělském souboji s Davidem Ferrerem podruhé v kariéře otočit zápas poté, co prohrál první dvě sady. Na začátku třetího dějství si nechal ošetřit pravý kotník a od té chvíle zcela změnil rozložení sil na dvorci.

V pátém setu si vzal Verdasco zpět ztracený servis, největší obrat si však schoval až na rozhodující tie-break. V něm prohrával už 1-4, ale sérií šesti bodů po sobě průběh otočil a po téměř čtyřech a půl hodinách se radoval z postupu.

"Poté, co jsem prohrával 0-2, jsem se snažil zapomenout na první dva sety a prostě jen bojovat. Byl to můj nejlepší obrat v kariéře," prohlásil po zápase Verdasco, který vyprodukoval 89 nevynucených chyb, ale také 73 vítězných míčů.

Verdasco si v New Yorku zahraje čtvrtfinále podruhé za sebou a jeho soupeřem bude v prvním španělském čtvrtfinále US Open v historii světová jednička Rafael Nadal, který si poradil s krajanem Felicianem Lópezem 6-3 6-4 6-4.

Nadal na US Open usiluje o první titul v kariéře, který mu jediný chybí k tomu, aby jako sedmý tenista světa vyhrál během kariéry všechny grandslamy. Letos během čtyř zápasů odvrátil všech 13 brejkbolů, kterým čelil. V souboji s Lopezem Nadal zaznamenal pouhých 14 nevynucených chyb.

Poprvé v novodobé éře tenisu má Švýcarsko dva čtvrtfinalisty v pavouku grandslamového turnaje. Po Rogeru Federerovi bude v New Yorku o postup mezi poslední čtyři bojovat také Stanislas Wawrinka, který ve čtyř a půlhodinové bitvě přehrál domácího Sama Querreyho.

Švýcar, který o kolo dříve vyřadil světovou čtyřku Murrayho, se na postup pořádně nadřel. Dvacátého nasazeného Quereeyho porazil ve druhém nejdelším zápase letošního US Open 7-6 6-7 7-5 4-6 6-4, když proměnil druhý mečbol.

Čtvrtfinále grandslamu si zahraje vůbec poprvé, v New Yorku byl dvakrát (2007 a 2008) v osmifinále. "Sam je skvělý hráč a porazit ho v pěti setech je pro mě naprosto bláznivé," řekl Wawrinka v pozápasovém rozhovoru. "Snažil jsem se bojovat o každý míč a hrát agresivně. Jsem opravdu šťastný z tohoto vítězství."

Byla to vyrovnaná podívaná. První sadu musel rozlousknout až napínavý tie break, který získal Švýcar poměrem 11:9. Ve druhém setu pak Wawrinka podával na jeho zisk, ale třiadvacetiletý Querrey si servis vzal zpátky a v dalším tie breaku skóre srovnal.

Ve třetím setu dokázal pětadvacetiletý Švýcar otočit nepříznivé skóre 1-3, ale čtvrtá sada opět patřila domácímu tenistovi, který letos vyhrál už čtyři turnaje.

Drama rozhodujícího dějství ukončil Wawrinka v desáté hře. První mečbol při Querreyho servisu sice Američan ještě odvrátil, proti druhému už byl bezmocný.

Ve čtvrtfinále Wawrinka narazí na Michaila Južného. Ruský tenista po více než tříhodinové bitvě zdolal Tommyho Robreda 7-5 6-2 4-6 6-4.

Španělský hráč tak při své desáté účasti v New Yorku už posedmé dohrál ve 4. kole. Osmadvacetiletý Robredo má prostě smůlu. Ještě nikdy na US Open nepřešel brány 4. kola, jeho porážka s Južným byla při letošní desáté účasti už sedmou v této fázi turnaje. Paradoxně naposledy proti sobě stáli před čtyřmi lety právě v New Yorku - také v osmifinále.

Stejně starý Rus naopak postupem potvrdil pozici 12. nasazeného hráče, přestože mohl zvítězit jasnějším rozdílem. Proměnil ale pouze čtyři z dvanácti brejkbolů, zatímco Robredo využil jednu možnost ze tří nabídnutých. Južnyj pak zaznamenal 50 vítězných míčů proti 36 Robreda.

"Je to poprvé, co jsem v jednom roce uhrál čtvrtfinále na dvou grandslamech," liboval si Južnyj, který byl mezi osmi i v Paříži. "To je známka toho, že hraji víc konzistentně. Doufám, že to bude pokračovat," dodal semifinalista z roku 2006.

- US OPEN muži (USA - New York, tv. povrch) -
úterní výsledky (07. 09. 2010)

Dvouhra - osmifinále:
Nadal (1-Šp.) - López (23-Šp.) 6-3 6-4 6-4
Verdasco (8-Šp.) - Ferrer (10-Šp.) 5-7 6-7(8) 6-3 6-3 7-6(4)
Južnyj (12-Rus.) - Robredo (Šp.) 7-5 6-2 4-6 6-4
Wawrinka (25-Švýc.) - Querrey (20-USA) 7-6(9) 6-7(5) 7-5 4-6 6-4

Čtyřhra - čtvrtfinále:
B. Bryan/M. Bryan (1-USA) - Fyrstenberg/Matkowski (9-Pol.) 6-3 7-5
Granollers, Robredo (12-Šp.) - Aspelin, Hanley (14-Švéd./Austr.) 6-4 7-6(7)
Bopanna/Qureshi (16-Indie/Pák.) - Moodie/Norman (10-JAR/Belg.) 7-5 7-6(2)
Schwank/Zeballos (Arg.) - Kubot, Marach (5-Pol./Rak.) 6-3 7-6(3)

Junioři:
Čtyřhra - 1. kolo:
Golding, Veselý (4-Brit./ČR) - Kosakowski, Novikov (USA) 4-6 6-3 10-6
Chuang Liang-čch'/Ou-jang Po-wen (8-Tchaj-wan/Čína) - Delic/Vrňák (Chorv./ČR) 7-6(1) 5-7 11-9

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Matti
ono to není o tom koho měl nebo bude mít. Záleží na něm samem. Pokud bude hrát jak dosud je jedno proti komu bude hrát.
Reagovat
Matti
pardon, mělo to jít jako reakce o příspěvek níže.
Reagovat
D.A.N
Rafa má obrovské štěstí na soupeře a to, že žádného pořádného zatím neměl a pravděpodobně bude mít až ve finále bohužel zatím ho nikdo neprověřil.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tak. I ja si myslim, ze ani Verdasco, nebo jeden z dvojice Wawrinka - Juznyj Nadalovi nebudou vzdorovat vice, nez tri sety, coz je skoda. Na druhou stranu bych ale Verdasca nebo Juznyho popripade Wawrinku neodepisoval predem, Fernando je velmi psychicky vyspely hrac, mohli jsme to videt i dnes, obcas ma sice vypadky, ale v dulezitych zapasech nikdy nic nenecha nahode, takze si myslim, ze Nadalovi urcite neda nic zadarmo, bohuzel to ale vidim na vyhru Rafy ve trech [velmi vyrovnanych] setech. Ja ale doufam v pekny tenis, v podobnou bitvu jako na AO 2009. V zapase Wawrinka - Juznyj favorizuji Stanislase, ale opet to nebude nic jednoducheho. Mischa se proti Robredovi prezentoval jako hrac top 20, v dulezitych momentech bylo stesti na jeho strane, ale i Spanel nehral doslova spatne, jak uz jsem ale rekl, v dulezitych chcvilich se stesti priklonilo na stranu jeho soupere. Presto je pro me favorit Wawrinka. Co se tyce zapasu Nadal - Wawrinka, tam bude jednoznacnym favoritem Rafa, ale bude zajimave sledovat, jak se s touto pozici vyporada, navic v poslednich dvou letech na US Open prohral vzdy v SF a v obou zapasech byl favoritem. Kazdopadne bude dalsi prubeh turnaje jeste hodne zajimavy.
Reagovat
skott
Proboha armstrongu, o jakem stesti v dulezitych momentech Youzhneho to mluvis?Evidentne jsi to vubec nevidel, protoze to bylo presne naopak.Jestli mel nekdo stesti, tak to byl prave Robredo, ktery si cele utkani ani neskrtl na servisu soupere a drzel se zuby nehty jen prvnich par her 1.setu.Treti set urval pouze diky tomu, ze Misha podaval jako druhy a pri 4-5 30-30 mu vitezny backhand na krizi skrtnutim o pasku vypadl z kurtu a nasledny setbol trefil zbrkle tesny out.To byla jedina sance Robreda na zdramatizovani zapasu a vyuzil ji Youzhneho chybama, jinak byl mezi nima rozdil tridy a otazka casu, kdy Youzhny udela vzdy rozhodujici brejk v setu.
Reagovat
smazaný uživatel
pozeram opakovacku na ES a je to fakt super. kazdopadne nando pojde vo 1/4finale v troch setoch uplne easy. podla mna to aj fyzicky nezvladne, to snad dokaze len rafa a aj to len par krat za zivot ak nie len raz:) (AO09)....kiez by som sa ale mylim a nando s rafom predviely rovnaku bitku ako na AO
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas turnaje, byla by hrozná hloupost ho nedokoukat. Ten rozhodující tie break, return Ferrera na přiriskovaný druhý servis Verdasca, jeho série vyhranejch výměn a hlavně ten matchball. Daleko lepší utkání než jsem očekával. Každopádně Verdasco zase 90 UE, přitom často na otevřenej kurt, jenže on se neumí uklidnit a poslat míček trochu jistějš, neustále to cpe na čáry.
Reagovat
Buldozer88
Nejlepsi zapas sezony! Skutecna lahudka. 1.set se Fernando dost trapil a po zasluze prohral 5:7. Od 2.setu sel hodne nahoru a David stale skvele branil, navic pri kazde sebemensi prilezitosti ci kratsim uderu Verdasca zakoncoval bezchybne z forhandu. Za stavu *5:6 ve 2.setu Fernando ovratil 4 setbally a slo se do tb. Tam uz to bylo o stesti, oba meli svoje sance a stastnejsi byl David. Takze 5:7, 6:7 a myslel jsem, ze je hotovo. Ovsem do 3.setu nastoupil uplne jiny Fernando. Prestal delat ue´s a Davida jasne prehraval. 3.set 6:3 a ve ctvrtem to bylo naprosto shodne. V 5.setu si oba drzeli s prehledem servis az do 5.hry, kdy Fernandovi odesel 1st serve a game ztratil z vedeni thirty love.. V nasledujicim gamu mel prilezitost k rebreaku, ale David zahral skvely forhand. Nakonec breakballova sanc eprisla opet az v 8.gamu, kdy David nakumuloval 2 lehke chyby z forhandu a Verdasco trefil na breakballu skvely forhandovy winner. Vrcholem byl samotny tb! Fernando 2x chyboval na servisu a prohraval jiz 1:4**. Pote v sak v klicove vymene trefil uzasny backhand primo na lajnu a David viditelne znervoznel. Pote nasledovaly 3 zbytecne chyby Davida a uzasny vitezny prohoz Fernanda Verdasca pri matchballu. Zkratka perfektni tenis, tolik emoci jsem hodne dlouho u obou hracu nevidel.. Jen jsem byl prekvapeny, ze kdo to psychicky neunesl, byl David..
Vamos Armada!
Reagovat
smazaný uživatel
skoda ze to davali na Eurosporte 2 :( mohli to dat na ES namiesto wawrinku
Reagovat
weak
VERDASCO promenil matchball v pět ráno, takže dost těžko... :-)

jinak tenis to byl opravdu vynikající, ještě stojí za zmínku matchball, který určitě budou ukazovat v televizi... sprint přes celý kurt, prohoz a lehnutí si na zem pod umpire... :-)

vyhrát si zasloužili oba, oba moc chtěli, nakonec ale vyhrál ten "méně poctivější" ale více talentovaný... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ach...to som sa teda sekol...soryy :)))idem pozriet ten MB na youtube
Reagovat
smazaný uživatel
no snad Rafu potrapi:)
Reagovat
steve79
Ten Nadal válí. To musím přiznat. Už se nemůžu dočkat zápasu Federera se Soderlingem, to bude pořádná bitva.
Reagovat
smazaný uživatel
co to meles, soderling neuhraje vice nez set.
Reagovat
smazaný uživatel
Doufejme, že Nadal unavenýho Verdaska nevypráská jako letos v Monte Carlu a bude pro něj alespoň trochu soupeř.
Reagovat
smazaný uživatel
ako tu niekto pisal "posadi ho na taky kolotoc"....tak to nebude fed ktory posadi soderlinga ale bude to rafa ktory zatoci s nandom....tak ako ma vacsina hracov z rafu bobky maju spaniely bobiek dvakrat tolko z rafu :)
Reagovat
smazaný uživatel
krasny tenisovy den to byl.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist