Verdasco: Byl to neuvěřitelný zápas. Rafa bude unavený

31. 1. 2009, 10:30
Rozhovory 4
Před letošním Australian Open si na grandslamu zahrál maximálně v osmifinále. Letos však byl Fernando Verdasco dokonce blízko postupu do finále. Nakonec však po pětihodinové bitvě se světovou jedničkou Nadalem prohrál. Odehráli jsme neuvěřitelný zápas, říká pětadvacetiletý Španěl. Je mu však jasné, že Nadal bude ve finále unavenější než Federer.
Profily hráčů

Myslíte, že dnes budete schopen spát?
Ano, proč ne? Je pravda, že jsem trochu smutný - zahrát takovýto zápas a po pěti hodinách ho prohrát. Ale na druhou stranu jsem hrdý na to, co jsem na tomhle turnaji dokázal a na jaké úrovni jsem dnes hrál. Myslím, že to byl neuvěřitelný zápas.

Oba jsme hráli neuvěřitelný zápas. Vždycky jsem říkal, že v pětisetových zápasech je Rafa silnější.

Jsem hrdý na všechno, co jsem tady za ty dva týdny udělal.

Co říkáte na to, že jste za celý zápas udělal čtyři dvojchyby a z toho dvě jste udělal právě v posledním gamu?
Tenis je takový. Co jsem měl dělat? Zkoušel jsem to samý, co v ostatních gamech. Ale když jsem se pokusil výborně zaservírovat i druhé podání, udělal jsem dvakrát dvojchybu.

Ale myslím, že mohu být šťastný za to, jak jsem dnes podával. Povedlo se mi dvacet es. Podával jsem rychlostí 210, 215 km/h. Nemohl jsem přemýšlet nad tím, že jsem udělal dvě dvojchyby v jednom gamu, protože tenis je prostě takový a vy nad tím takhle přemýšlet nemůžete.

Z čeho jste překvapený více, z toho, že jste proti světové jedničce udělal 95 vítězných míčů, nebo toho, že je vám 25 let? Protože normálně jsou hráči na vrcholu ve 20-22 letech, ne v 25.
Ano (směje se).

Tak z čeho máte větší radost?
Víte, byl to dlouhý zápas, takže je normální, že jsem udělal spoustu vítězných míčů. Také jsem více riskoval než on. Tím jsem samozřejmě měl i více nevynucených chyb. Hrál jsem více agresivněji a dával více vítězných míčků než Rafa.

A věk? Nevím, co vám k tomu mám říci. V každém případě jsem se na sezonu připravoval v Las Vegas s Gilem (trenér Gil Reyes, pozn.). A Agassi byl na vrcholu po třicítce. Mě je 25, takže jsem ještě mladý (směje se).

Vždy, když jste zahrál skvělý míč, otevřel jste svou dlaň. Co tím dáváte najevo?
Nic. Je to něco, co dělám s mými přáteli. Něco jako ahoj. Ale jednu speciální věc dělám s jedním kamarádem, který je se mnou. Je to něco jako když sevřete pěst. Dodává mi to do zápasu motivaci.

Nad čím jste přemýšlel, když to v pátém setu bylo 0-30? Myslel jste si, že je to vaše šance?
Ne, snažil jsem se jít do gamu na 100%. Za stavu 15-30 - to bylo druhé podání - jsem dal forehandem do sítě.

Myslím, že v pátém setu jsem měl největší šanci. Snažil jsem se být agresivní, jenže jsem dělal chyby. Každopádně v pátém setu to bylo veliká šance, že? Je to škoda. Celou dobu jsem se snažil o to nejlepší a dostal jsem takovou šanci. On měl také spousta šancí. Zahráli jsme neuvěřitelný zápas. Můžeme být šťastní, ne?

Teď bude mít Rafa trochu nevýhodu. Vyhrál zápas, který trval hodně dlouho, narozdíl od Rogera, který hrál už včera a odehrál to velice rychle.

Je to opravdu škoda. Chci, aby byl Rafa na finále připravený na 100%. Prohrál jsem s ním, ale je to můj velký kamarád. Přeji mu hodně štěstí do finále a doufám, že vyhraje.

Nadal bude mít o den odpočinku méně, nemyslíte, že hráči mají hráči s tímto problémy? Na US Open hrají semifinále dokonce den před finále. Nemyslíte, že by tenisté měli mít stejné podmínky?
Myslím si, že by obě semifinále měli být ve stejný den, aby všichni měli stejné podmínky. Například včera hrál Federer tři sety a dneska Rafa odehrál pět setů, za pět hodin a má o den méně.

Myslím, že by se to mělo odehrál ve stejný den, tak jako to mají ženy. A dva týdny je myslím dostatek času, aby byl časový program udělán správně.

Ale nevím, proč to takhle udělali. Vůbec jsem nevěděl, že Federer měl hrát včera. Myslel jsem si, že včera budou hrát pouze holky a dnes budou obě semifinále. Když jsem viděl, že bude Roger hrát o den dřív, byl jsem v šoku. Proč hraje o den dříve než my? Bude mít delší dobu na zregenerování a ve finále to může být výhoda, protože bude mít o den víc. Nevím proč to tak udělali, ale musí se to změnit.

Pouze Wimbledon má perfektní časový program. Na ostatních grandslamech si to dělají, jak chtějí.
Myslím si, že tohle je jedna z věcí, která samozřejmě potřebuje změnu. Pokud mě slyší organizátoři Australian Open: jsem šťastný, že jsem se dostal do semifinále, je to můj největší turnaj. Ale řekl bych, že by to tady chtělo trochu vylepšit.

Měl jste 95 vítězných míčů. Hrál jste extrémně útočně, ale i přesto Rafa spoustu míčů vracel. Co je nejpůsobivější na jeho obranné schopnosti?
Všichni víme, že on je v tomhle nejlepší. Vrací neuvěřitelné míče. Na to, abyste proti němu vyhrál míč, potřebujte třikrát, čtyřikrát více času než s ostatními hráči.

Je tu spousta dobrých hráčů jako je Federer, Murray, Roddick, Blake, všichni top hráči. Ale s Rafou na vítězný míč potřebujete třikrát více času než s ostatními.

Má neuvěřitelné nohy. Neuvěřitelné běhá. Dokáže ubránit i tak těžké údery. Dnes bylo spousta takových okamžiků. Pamatuji si, jak jsem smečem zakončoval na síti a on to dokázal vrátit.

Viděl jsem ho hrál už několikrát a dokáže takové věci, jako nikdo jiný. A to je to, proč je světovou jedničkou.

pva, TenisPortal.cz, australianopen.com, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Perfektní zápas, nářez ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tvrdí se o něm že je to namyšlenej ...,ale vůbec to tak nevypadá.Verdaskovi patří velkej dík za krásnej zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasim....:-)
Reagovat
smazaný uživatel
mě nepřipadá vůbec namyšlený ani vystupováním na kurtu,myslím,že pokud pude přednádět tento tenis se selným podáním,tak se může usídlit stabilně v první desítce,25 let to je nejlepší tenisový věk.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist