Venus Williamsová míří mezi největší hvězdy historie Wimbledonu

5. 7. 2008, 19:04
Aktuality 0
Sestry Williamsovy ovládly šest z devíti wimbledonských finále ženské dvouhry nového tisíciletí. Starší Venus obhájila loňské vítězství a pátým individuálním triumfem se zařadila do desítky historicky nejúspěšnějších tenistek na dvorcích londýnského grandslamu.
Profily hráčů

Zapomenut tak je nešťastný rok 2006 a zranění zápěstí levé ruky, kvůli kterému nejprve musela bývalá světová jednička po devíti letech opustit první patnáctku a posléze málem i elitní padesátku žebříčku WTA. Na turnaje se vrátila vítězstvím na turnaji v Memphisu v únoru 2007, ale opravdový návrat mezi světovou špičku nastal o čtyři měsíce později ve Wimbledonu. Venus, nasazená až jako číslo 23, ustála těžkou chvilku ve třetím kole proti Japonce Morigamiové, poté si poradila s Kuzněcovou, Šarapovou a Ivanovičovou a ve finále smetla nenasazené překvapení turnaje Bartoliovou z Francie.

Od té doby se starší z Williamsových sester, i přes drobné neúspěchy, dere zpět do popředí žebříčku WTA. Do letošního Wimbledonu byla nasazena už jako sedmá v pořadí, jednu pozici za mladší Serenou. Na turnaji do finálového zápasu ženské dvouhry žádná ze sester neztratila jediný set, stejně se jim vedlo i ve čtyřhře, ve které se společně taktéž probojovaly do finále.

Venus Williamsová se narodila 17. června 1980 v kalifornském Lynwoodu. Otec a trenér v jedné osobě Richard Williams poprvé mladičkou Venus přivedl na profesionální okruh v říjnu roku 1994 na turnaji v Oaklandu. Čtrnáctiletá dívka v prvním kole porazila krajanku Staffordovou a v druhém nastoupila proti Španělce Arantxe Sanchezové-Vicariové. Nad tehdejší světovou dvojkou vyhrála první set a v druhém vedla 3:1. Ačkoliv nakonec prohrála, tenisový svět právem zbystřil.

V únoru 2002 se Venus splnil sen, usedla na trůn světové jedničky. Vydržela na něm 11 týdnů, než ji vystřídala mladší sestra Serena. V době největší slávy dua Williamsových se proslýchalo, že je jejich otec schválně nenasazuje na stejné turnaje, a tam, kde nebylo vyhnutí, měl v případě vzájemného zápasu předem určovat jeho výsledek. Ten byl obvykle v neprospěch Venus, v období 2002 - 2003 proti sobě nastoupily ve čtyřech grandslamových finále po sobě a vždy zvítězila Serena.

Venus a Serena měly ještě tři další sestry, v roce 2003 byla jedna z nich, Yetunda, zavražděna. Po rozvodu Williamsových se dcery přiklonily na stranu matky Oracene, otec Richard ale zůstal jejich trenérem. Při zápasech svých dcer sedávají rodiče odděleně, mají-li dcery proti sobě nastoupit ve finále, Richard obvykle opouští turnaj předčasně a jeho vyvrcholení sleduje pouze zprostředkovaně.

Venus Williamsová, tenistka s dělovým podáním, které dosahuje rychlostí přes 200 km/h, velká obdivovatelka Johna McEnroea, by se podle svých slov v budoucnu ráda věnovala skládání hudby. V dubnu 2002 jí k obecnému překvapení její kontroverzní otec doporučoval, aby ukončila kariéru a začala se realizovat v oblasti obchodu a financí, ale nestalo se tak.

Venus v té době tíhla spíše ke studiu módního návrhářství, dnes má svou značku, věnuje se především sportovnějším modelům. Zabývá se také navrhováním interiérů. Zůstala jí ale i jistá dávka extravagance. Na loňském Wimbledonu se například stejně jako Serena představila s raketou ozdobenou lístkem z dvaadvacetikarátového zlata.

ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist