Venus "nechala" Sereně set, pak ji smetla a postoupila

6. 11. 2008, 19:40
Aktuality 19
TURNAJ MISTRYŇ / KAŠTANOVÁ SKUPINA - Osmadvacetiletá Američanka Venus Williamsová na Turnaji mistryň vyhrála i své třetí utkání a jako první postoupila z Kaštanové skupiny do semifinále. Dnes si ve třech setech poradila se sestrou Serenou, kterou tak v pátek čeká přímý souboj s Ruskou Dementěvovou o poslední volné místo mezi nejlepší čtyřkou turnaje.
Venus Williamsová

Pokud si Venus Williamsová chtěla už dnes zajistit postup do semifinále, musela vyhrát. V případě, že by prohrála, neměla by jistotu postupu ze skupiny ani jedna ze sester. Alespoň do chvíle, než by se dohrálo další utkání Kaštanové skupiny Dementěvové se Safinovou.

První set hrály obě soupeřky opatrně. O jeho osudu se rozhodlo až v závěru, kdy se do vedení 1-0 na sety dostala sedmadvacetiletá Serena Williamsová.

Tabulka Kaštanové skupiny:
1. V. Williamsová 	3 6:2 46:29 3 
2. S. Williamsová 	2 3:2 20:22 1 
3. Dementěvová 	2 3:2 25:22 1 
4. Safinová 		3 0:6 19:37 0 

Jedna ztracená sada Venus nebolela, ale pokud si semifinále chtěla zajistit vlastním výkonem, musela otočit. A to se jí povedlo. Především vinou nepřesné Sereny v dalších sadách vyhrála 12 ze 13 gamů a za hodinu a 48 minut vyhrála 5-7 6-1 6-0. V osmnáctém vzájemném duelu tak poprvé dostala jedna ze sester kanára. Venus vyrovnala bilanci na 9-9.

"Dneska jsem nevypadala jako jedna z nejlepších osmi hráček světa. Možná jako jedna ze 600, navíc v juniorech," kritizovala svůj výkon sedmadvacetiletá Serena, jež ovšem ani krutou prohrou nepřišla o šanci na postup do semifinále.

Venus se oproti včerejšímu utkání proti Dementěvové, kdy nastřádala 10 dvojchyb, dnes mohla spolehnout na zlepšený servis. Neudělala ani jednu dvojchybu, v důležitých chvílích si pomohla esem a zaslouženě si třemi výhrami ve skupině zajistila postup do semifinále. V něm narazí na poraženou hráčku duelu Jankovičové se Zvonarevovou, které už mají postup zajištěn a v pátek si spolu zahrají o prvenství ve skupině.

"Nebyl to nejpovedenější zápas, ale důležité je, že jsem postoupila," hodnotila Venus duel se Serenou.

Ve hře o poslední volné semifinálové místo v Kaštanové skupině zůstaly už jen dvě hráčky. Rozhodl o tom poslední zápas dnešní dne: v čistě ruském souboji vyhrála Jelena Dementěvová nad Dinarou Safinovou 6-2 6-4 a ukončila tak na Turnaji mistryň sérii deseti porážek v řadě.

Safinová ani ve svém třetím zápase v Dauhá neuhrála jediný set. Přitom pokud chtěla pomýšlet na postup do semifinále, musela vyhrát 2-0. Naděje vzaly za své hned v úvodu střetnutí, kdy Safinová navázala na předchozí špatné výkony. První sadu prohrála 2-6. Ve druhé se sice držela, ovšem v šestém gamu si poranila kotník, a přestože ruská bojovnice zápas se zaťatými zuby a zabandážovaným kotníkem dohrála, na zisk alespoň jedné sady to nestačilo.

Na svou premiéru na Turnaji mistryň tak v nejlepším vzpomínat nebude. Dvaadvacetiletá Ruska se letos v žebříčku dostala z 15. pozice až na druhou příčku, dnešním dnem pro ni však sezona končí s nelichotivou bilancí ze závěrečného podniku.

Druhou příčku v Kaštanové skupině tak obsadí hráčka, která vyjde vítězně z pátečního duelu Jelena Dementěvová - Serena Williamsová. Ruska má se soupeřkou zápornou bilanci 2-4, poslední dvě utkání ale vyhrála. Pokud proti sedmadvacetileté Američance uspěje potřetí v řadě, poprvé na Turnaji mistryň postoupí ze skupiny. Semifinále si zahrála už v roce 2002, to se ovšem ještě první z jejich už sedmi účastí hrála systém "pavouka".

"Jsem ráda, že zůstávám ve hře do posledního souboje ve skupině. Se Serenou to bude moc těžký zápas. Nezbývá mi než podat co nejlepší výkon a pokusit se vyhrát," plánovala po dnešním vítězství Dementěvová.

Turnaj mistryň je dotován částkou 4,55 milionu dolarů. Vítězka dvouhry si může odnést až 1,340.000 dolarů, pokud na cestě k celkovému triumfu neprohraje.

TURNAJ MISTRYŇ DAUHÁ (Katar, tv. povrch) - výsledky Kaštanové skupiny:

V. Williamsová (USA) - S. Williamsová (USA) 5-7 6-1 6-0
Dementěvová (Rus) - Safinová (Rus) 6-2 6-4

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak to je už hodně zlý, žebříčková dvojka všechno prohrála. Snad dá hlavu do pořádku a v lednu ukáže, že hrát umí.
Reagovat
skott
Nejak nevim co rict, nekdo z vas zapas videl?Neporazit Dementievu na YEC je hodne trapny...
Reagovat
smazaný uživatel
Proč bysme to neměli vidět? YEC? Kdyby tak hloupě neztratila ten úplně první set v Doha, mohlo se vše vyvíjet jinak.
Reagovat
skott
No ja sem to treba nevidel, tak me zajima jak to probihalo a zapasy ze zaznamu jako ty nesleduju.Year End Championship...Ale asi mas pravdu, prvni ztracenej set s Venus jako by ji uplne odrovnal.
Reagovat
smazaný uživatel
co jako chces rict neporazit dementievu na YEC je trapny.......???jedinej kdo je asi trapnej ses ty tze bejt tebou se trochu zamyslim nad tim co tady ostatnim furt predhazujes!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Obdivovatelko stárnoucí a pomalu odcházející žirafky, zeptám se i tebe. Co je to YEC?
Reagovat
smazaný uživatel
Copak je vyřazení Safiny takové překvapení? V poslední době ji tak opustila forma, evidentně je psychicky unavená z náročného roku. No a to nalosování do téhle skupiny už bylo moc.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, teď mi to došlo, ale tenhle název vidím poprvé. Měl jsem dojem, že podle sponzora ta zkratka má být SEC.
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes opět typická labilka. Dá krásné údery, dobře to rozehraje (buď podáním nebo správně trefeným returnem) a pak po několika úderech míč skončí v síti nebo za čarou. Nedotáhla do konce ani 0-40 při podání soupeřky, je to děs.
První podání nefungovalo, při druhém to kolikrát bylo na hraně, až se jí i ty dvojchyby povedly. Přitom u mužských vidím drtivou převahu druhých podání, co skončí bezpečně uvnitř čtverce. A tady je to neřešitelný problém.
Reagovat
smazaný uživatel
je pravda ze Safinovou forma opustila.......nic mene letos muze byt hodens pokojena tady to byla jeji premiera a myslim ze ma toho jeste hodne predsebou!ale je to skoda mohla ten rok zakoncit lepe....
Reagovat
skott
Skupina byla tezka, ale nerekl bych, ze ji opoustela forma, v Moskve nehrala spatne.Ja sem byl vic zvedavej na Serenu, protoze ta mela dlouhou pauzu a ze porazi Lenu pro me byla jasna vec.Pri predchozich 9 prohrach na Masters bez vyhraneho setu sem necekal, ze se chyti proti Dinare.
Reagovat
dabelsobul
Dinara nebyla vubec v psychicke pohode, Jelena to tak mela usnadnene konecne na Turnaji mistryn vyhrat...
Reagovat
smazaný uživatel
Náznaky byly vidět i před Doha. Po US Open chytla jen dvě prohry, ale nedobrá forma se pozná i u vyhraných utkání. Je potřeba ale sundat růžové brýle. Taky asi měla smůlu, nepotkat ve Stuttgartu Venus, které tehdy vyšlo skoro vše, mohla být po následných výhrách v mnohem lepší psychické situaci.
Když byla v druhé desítce, hrála často uvolněně, proti papírově lepším z top ten mohla jen získat. Na jaře a v létě měla v kritických momentech několikrát mimořádné štěstí, teď situaci favoritky nezvládá.
Reagovat
smazaný uživatel
Bude se muset vyrovnat s rolí téměř permanentní favoritky získat suverenitu a zvládat ten tlak. Ona je teď hodně vysoko, na to není zvyklá a možná potřebuje víc času, aby to všechno pobrala. No a když to sama nezvládne, tak snad ještě zkusit najmout dobrého psychologa :-). Ale osobně moc nevěřím, že se někdy stane psychicky odolnější.
Reagovat
smazaný uživatel
Safina se poradne nedostala do hry, Dementieva to odehrala pomerne profesionalne a Safinu drzela tam kde potrebovala, Safina pokud uvedla mic do hry prvnim servisem tak to jeste slo, ale nebyla uspesna na returnu a ve vymenach, postupem casu se jakoby rozehrivala, ale nestacilo to,, byla hodne nepresna, hrala malo cilevedome udery a vyhazovala veci, ktere v minulych mesicich trefovala i pod tlakem -což ji take vyneslo ony vynikajici vysledky, pokud se ale u nekoho nedivim omezene davce psychicke i fyzickecke pohody, tak je to prave Dinara, ktera si ve sve kariere az letos uziva delsi serie uspechu, tak snad se pres zimu zas srovnaa zapracuje na sobe,, po pravde v doha sem od ni moc necekal, i kdyz ji mam vcelku rad.
Reagovat
skott
Na druhou stranu kolik takovych hracek na okruhu je?Myslim psychicky silnych, jedine Venus, Serena a Maria.Nedovedu si to vysvetlit, po tak bajecne sezone, prijde tohle...Tentokrat pro ni vymluvy hledat nebudu:-)Cely turnaj pro ni byl neuveritelna ostuda, ale porad verim, ze na zacatku pristiho roku se na Hopman Cupu chytne a bude pokracovat ve vykonech z leta.
Reagovat
smazaný uživatel
Zajimave cteni ... Dle meho urcite hral velkou roli ten konec prvniho setu proti Venus, ktery Safina tak blbe ztratila. Od te doby jsem ji v kritickych momentech nevidel hrat nic jineho nez delat dvojchyby a zahazovat jiz vyhrane vymeny spatne umistenymi "viteznymi" mici. Myslim ze proste ji ta premiera trochu rozhodila, ve druhem zapase uz byla trochu premotivovana, a uz se to vezlo... Za dva tri roky z ni ale klidne muze byt svetova jednicka, urcite na to ma se minimalne v desitce drzet. A jeji braska taky neni a nikdy nebyl zrovna nervovy stabil...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to vztekání a prchlivost maj v povaze..a také si myslím, že jim to vypuštění negativních emocí při zápasech neškodí, možná spíš pomáhá :-). Ale jinak jsou podle mě odlišní. Marat se někdy nechá otrávit, přestane ho to bavit a odchodí to...ale nemá v zápasech takové nervy jako sestra..je sebevědomější. Dinara nic neodchodí, vždy bojuje, ale podle mě o sobě víc pochybuje. Ta její občasná vnitřní nejistota může mít kořeny už v dětství. Velký bratr Marat byl talentovanější, nemusel tolik dřít, šlo mu vše hned a líp. Říka se, že matka Safina toto Dinaře předhazovala a ta získala pocit méněcennosti. Ale samozřejmě jen spekuluju.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíš, jestli Marat má taky nějakou starší sestru? Mladší sestra se snad váže na pojem starší sestra. Jestliže Marat nemá starší sestru, co hraje tenis, tak proč pořád redaktoři opakují "mladší sestra Marata Safina"? Nestačilo by jenom SESTRA ?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist