Velký rozhovor s maminkou Djokoviče o začátcích v chudobě, špatné reputaci či víře v boha

13. 5. 2020, 21:30
Aktuality 40
Srbský online portál Blic Sport si do pořadu 'Matky šampionů' pozval maminku světové jedničky Novaka Djokoviče. Šestapadesátiletá Dijana se během rozhovoru neubránila slzám, když mluvila o velmi těžkých začátcích v chudobě, pochybných půjčkách, strachu či synově nové rodině. Zmínila se také o emotivním finále loňského Wimbledonu či víře v boha.
Profily hráčů
Dijana Djokovičová

O malém Novakovi...
Od útlého věku nebyl jako ostatní děti. Nemyslím jeho tenisový talent, ale už to, jak se choval jako batole. Oproti vrstevníkům byl pořád vyspělejší. Rád si hrál, ale jeho pozornost byla jiná. Od narození byl bystrý. Hned po narození měl husté černé vlasy a křičel jako osel. Okamžitě jsem věděla, že je to můj syn.

O tenisových začátcích...
Nikdy jsem nebyla ambiciózní rodič. Ani ve svých nejdivočejších snech jsem si nepředstavovala, že můj syn bude jednoho dne nejlepší na světě. Od jedné chvíle se ale začalo všechno točit kolem tenisu. Přitom nikdo z nás ho nehrál. Když bylo Novakovi šest nebo sedm let, vzali jsme ho do tábora nedaloku našeho domu v Kopaoniku. V tenisovém klubu Partizan se tam setkal s trenérkou Jelenou Genčičovou a ta řekla, že po Monice Selešové neviděla talentovanější dítě. Ano, byl talentovaný, ale tenis je drahý sport...

O choudobě a zoufalství...
Prožívali jsme těžké časy. S manželem jsme pracovali v Kopaoniku, ale peníze nestačily ani na zaplacení nájmu. Manžel Srdjan doprovázel Novaka na turnaje, já zůstávala doma s dvěma malými kluky. Už jsme neměli žádné dinary a já každé ráno nevěděla, za co koupím chleba. Bolelo to, bylo to zoufalé. Ale když nemáte na výběr, nějak to zvládnete.

Myslím, že jsme byli velmi stateční. Kdyby se Novak narodil v jiné zemi, všechno by bylo jiné. V Srbsku jsme ale neměli žádnou podporu. Měli jsme spoustu bezesných nocí, ze strachu se mi dělalo špatně.

Novak Djokovič s rodinou po triumfu na Australian Open 2008

O manželovi a pochybných půjčkách...
Srdjan si půjčil peníze od lidí, kteří ilegálně obchodovali. Samozřejmě pak chtěli peníze zpět s vysokými úroky. Neustále se točil v kruhu. Aby splatil jeden dluh, musel si půjčovat znovu a znovu. Čím víc ti obchodníci cítili naši nouzi, tím víc zvyšovali úroky.

Když jel Novak poprvé na juniorský Roland Garros, zvýšili je na poslední chvíli z 10 na 15 procent. Ale co jsme mohli dělat? Neměli jsme na výběr. Srdjan zaklepal na tisíc dveří, jen aby našel sponzora. Mluvil s podnikateli o tom, zda chtějí investovat do Novaka. Ale lidé na to neslyšeli. Škoda, teď by si asi vydělali miliony.

O odvrácené minci slávy...
Novak byl úspěšný, byl roztomilý. Ale s popularitou přicházely úzkosti. Pamatuju si první finále v Londýně a peníze, které jsme dostali. Bylo to, jako bychom vydělali miliony, ale ve skutečnosti to pro nás byla naše první finanční injekce. Cestou domů jsem měla u sebe o trochu víc peněz, než bylo dovoleno a já se bála, aby se na to na letišti nepřišlo. Když se mě na to zeptali, tak jsem koktala, že to jsou prize money z turnaje a nevím přesně, kolik to je. Naštěstí se v tu chvíli objevila žena a ta celníkovi řekla, ať mě pustí...

V roce 2009 jsem se v Londýně bála ještě víc, protože Scotland Yard nás všechny držel v domě. Novak totiž podporoval kampaň 'Kosova je Srbsko' a albánské skupiny mu vyhrožovaly. Soused mi řekl, že nějací muži z našeho bloku - pravděpodobně drogově závislí - chtěli unést naše psy a požadovat výkupné. Novak pak prohrál s Maratem Safinem a všichni se divili, proč. Samozřejmě že kluk byl pod obrovským tlakem, ale o tom se nemluvilo...

O špatné reputaci na kurtu...
Na začátku kariéry měl Novak dost zdravotních problémů. A protože musel vzdát několik zápasů, byl za to kárán fanoušky i tenisovými experty. Měl vybočenou nosní přepážku a proto měl potíže s dýcháním. Zlepšilo se to až po operaci. V roce 2010 mu byla zjištěna intolerance na lepek. Ztěžovalo mu to život. Na Australian Open 2009 vzdal kvůli horku.

Ve Wimbledonu 2007 mu krvácel prst na noze poté, co musel odehrát pět zápasů během pěti dnů.  Následně vzdal semifinále proti Nadalovi a všichni ho pak obviňovali, včetně Johna McEnroea. Přitom ráno před zápasem sotva chodil v pantoflích. Radila jsem mu, aby na kurt nechodil, ale chtěl dát injekci proti bolestem. Pak Nadala porazil v prvním setu a vyžádal si medical timeout. Když Nadal viděl krev, pochopil, která bije a začal Novaka po kurtu honit z jedné strany na druhou, než mu vzdal (za stavu 6-3 1-6 a 1-4).

rodiče Novaka Djokoviče Dijana a Srdjan během Wimbledonu 2016

O neúspěchu na olympiádě v Riu...
Porážka na olympiádě v Riu mi do teď láme srdce. Novak je šťastné dítě a není pro něj lehké plakat. Ale slzy, které tehdy ronil, byly největší, které jsem u něj viděla. Měl všechny předpoklady na zisk zlata, ale přání se mu nesplnilo. Měl nějaké problémy s loktem a neustál tlak. Cítil, že zklamal lidi v Srbsku. Oba jsme to prožívali hodně emotivně.

O nepřátelském prostředí v zápase proti Federerovi a 'pomoci boží'...
Viděla jsem už hodně zápasů, ale finále loňského Wimbledonu bylo nejtěžší. Skoro všichni na stadionu přáli Rogerovi, Novaka podporovala jen hrstka fanoušků.

Naštvalo mě to, protože Federer je trochu arogantní. Když měl dva mečboly, sevřela jsem svůj kříž od řeky Don. Jsem věřící a amulet nosím pořád, často mě v těžkých chvílích zachránil. Řekla jsem si: 'Nole, můžeš to dokázat, už dvakrát si to dokázal. Dokážeš to znovu.' A povedlo se mu to. Byl spasen bohem.

Novak také věří v boha, cítí se být vyvoleným. Nosí kříž, který mu přináší štěstí a mír. Má ho z řeckého kláštera Hilandar. Modlí se každé ráno a večer.

O synově nové rodině...
Když se seznámil s Jelenou, bylo mu 18 let. Nečekala jsem od toho vážný vztah, ale nakonec se vzali. Jelena logicky převzala všechny věci, které jsem kolem Novaka vykonávala já - vaření, domácí práce.

Teď už do jejich života nezasahuju. Bohužel nežijí v Srbsku a vídáme se jen zřídka. Mají svou vlastní rodinu, svou oázu. Mezi jejich a našimi životy jsou rozdíly... Třeba ve výchově dětí a kultuře stravování, s čímž ne vždy souhlasím.

O Novakových zanedbaných bratrech...
Vše bylo o Novakovi. Jeho dva mladší bratry jsme zanedbávali, protože jsme naše plány často měnili kvůli Novakově kariéře. Marko a Djordje jednou měli jet na tenisové soustředění do Barcelony, nakonec ale nejeli, protože celá rodina letěla do Miami, abychom byli s Novakem a jako rodina ho podpořili. Potřeboval nás, potřeboval cítit naši podporu. Nakonec se dostal až do finále.

Poté co se Novak v Miami dostal do finále, tak nastal zlom. Rozhodli jsme se mu obětovat vše. Je mi to líto, protože i Marko a Djordje měli velký talent, ale nemohli jsme si finančně dovolit podporovat i je. Navíc jsme už neměli sílu to všechno, co jsme s Novakem podstoupili, absolvovat ještě dvakrát.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
peRFect
?Protože je arogantní?...hahahahahah vtip roku.Tahle famílie bude o někom vyprávět,že je arogantní :-D Ta vyzobaná slunečnice by si mohla pročíst každoroční statistiku nejoblíbenějšího tenisty.Mmch přiznat se,že její dvě děti neměli co huby,aby mohl jugoš hrát tenis?Lol
Reagovat
Fandina
Nole mi v podstatě nevadí. Rozhovor maminky na tom nic nezměnil. Jsou tam věci, které zamrzí, ale jinak je to takové ucesane, očekávané. Modlitby nevyjímaje.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovič je přesně ten typ sportovce, kterému rodina totálně dojebala PR. Hlavně ten jeho dementní fotr, ten potvrdila svou demenci i matka.

Chudák se to pak snaží zachraňovat, ale pořád mu to nejde.

Zajímalo by mě, zda se za své rodiče reálně stydí, nebo ne. Já mít takovou familii, tak sledují mé zápasy z Bělehradu a nedám jim ani lístek do lože.
Reagovat
peRFect
Přesněě!
Reagovat
Fransoas
Dostatečně jsem nepochopil jaký to mělo mít význam poskytovat tento rozhovor Docela by bylo zajímavé,kolik jí za to nabídli.Možná se chtěl někdo zviditelnit z rodiny.
Reagovat
Fandina
Je to rozhovor že seriálu Matky šampionů. Koho jiného by měli pozvat.
Reagovat
Dedkojaro
Jeden vydarený rozhovor s mamičkou a Nolemu pribudnú miliony fans na celom svete????

Skutočný kresťan, prof. Krčméry na otázku prečo má Slovensko také skvelé výsledky v boji s pandémiou: možno preto, že Boh videl stav slovenského zdravotníctva a pandémiu odklonil????.
Reagovat
woody
není to úplně povedený rozhovor...
Reagovat
Krisboy
Rozhovor je v pohodě, ale s ne úplně povedeným člověkem :)
Reagovat
woody
Hmm bohužel máš recht.
Reagovat
ttopi
Nejvíc mě vždycky bavěj ty kecy o bohu. Kdyby maminka loni ve W nesevřela svůj amulet, určitě by to Novak neotočil :-D
Reagovat
George_Renel
Cožpak to, ale kdyby ho svírala a neotočil. :-)
Reagovat
ttopi
To pak tito lidé říkají, že to bůh nevyslyšel a že to tak prostě mělo být. Ti, co tohle (náboženství) vymysleli, to vymysleli moc hezky...
Reagovat
smazaný uživatel
predtym to bolo hlavne nabozenstvo,dnes sa ten zaber znacne rozsiril,stretavam sa s rôznymi typmi ludi,niektori veria v naproste bludy a to casto vyzeraju na prvy pohlad normalne,nemyslim to teraz len nabozensky,aspon ze je ich vyrazna mensina,s akymkolvek vysvetlovanim som to uz pred casom vzdal,pokial ma svojim zmyslanim neovplivnuju tak mi uz ani nevadia
Reagovat
annah
A teď si představ situaci, kdy by na kurtu stáli proti sobě hráči stejně silně věřící a jejich matky by v hledišti svíraly každá nějaký amulet. Chudák pánbůh. To rozhodování, na čí stranu vítězství přidělit, mu teda fakt nezávidím. Asi by si musel hodit kostkou.. :-)
Reagovat
brixner
No, já bych na kurt postavil voltář, na síť navěšel růžence, sehnal ňákýho toho kněze s kbelíkem kadidla, matkám bych vodebral amulety a dal jim do rukou colty, nože, sekery, samopaly, granáty, pilky na maso, kudly, dýky, kopí, halapartny, štíty, helmy, nunčaky, šurikeny, tomahawky, skalpely a bible, na ten voltář bych přivázal Rogera v trenkách, zavolal bych McEnroa, ať to pískne a kterej hráč by rychlejc Rogera voholil do stavu jezulátka a vyřezal z něj tu jeho aroganci, ten by dostal rovnou pohár, samosebou až poté, co by, na základě naprosto neočekávané situace a písemné žádosti do místního zlatnictví, dorazila kopie trofeje pro matku vítěze. A řikam vám, že todle by byl GOAT mač, na kterej by, minimálně Roger, teda až by se probral a zjistil, že ty řezný rány nejsou tak hluboký, což by jen potvrdilo starou a neměnnou pravdu vo tom, že hloubš by uměl říznout jen ten vopravdovej GOAT, kterýho o tu poctu chtěli, bohužel, připravit takhlenc nečestnym způsobem, hned tak nezapomněl! No, já vim, šlo by to i jednodušejc...stačí vomylem vypustit vir :-))
Reagovat
annah
:-)))))
Reagovat
FulnekUltras
tohle zákonitě vnímají, jako když hladíš salónního keltského pinče proti srsti ocelovým kartáčem
Reagovat
Patik
Pre Novakove dobro..jeho rodičia by nemali podáváť žiadne rozhovory..
Reagovat
annah
Hlavně otec musí být úplný magor podle různých vyjádření, která jsem od něj četla. Není divu, že rodinné prostředí zanechalo na Novakovi nějaké stopy. Působí na mě dost nesympaticky. Jako celá na divná země. V mých očích jsou to Rusáci Balkánu. V agresivních velmocenských choutkách vůči sousedům jim na rozdíl od Rusáků zčásti bránilo to, že je jich tak málo. Naštěstí. Ale zase to v historii neměli jednoduché: s Turkem věčně za zadkem.
Reagovat
Patik
Ja to chápem..milujúci otecko ktorého žerie že jeho úspešný syn nezbiera toľkú slávu a popularitu..v zápase s Rogerom sú ľudia k Nolemu hnusní..(s tým súhlasím) ale berú to jak keby si ich tam Roger dosadil..zato predsa on nemôže aké je publikum..
Reagovat
turista
Taky mu rozumím. Tátu frustruje, že diváci zběsile fandí buď Federerovi nebo Nadalovi do omrzení i když Novak se oběma tenisově plně vyrovná.
Reagovat
paddy
generačně vyrůstal společně s Ivanovič s tréninkem ve vypuštěném bazénu v době bombardování Bělehradu
ale Anu okolo věku 14 let zafinancovala švýcarské firma, on prostě nebyl tak hezký :)

každopádně začal až 6-7 letech, což je relativně pozdě, ale dostal se daleko

Kozoroh vám ještě dopoví, jakou značku granulí rodina dávala psům
Reagovat
paddy
velcí sportovci často pocházejí z chudších poměrů, protože mají větší vůli než děti vyrůstající v přepychu, které se nemusí o nic snažit

talent je třeba, ale nejdůležitější je dřina
Reagovat
gigin
Vo čem to mluvíš?
Reagovat
turista
Jak kdy. Nadal pocházel z bohaté podnikatelské rodiny a Federer byl myslím synem dobře vydělávajích zaměstnanců banky pokud se nepletu. Djokovič byl dítě z chudých poměrů.
Reagovat
turista
A to ještě musel Novak jako 12 letý kluk v Bělehradě zažít tu zatracenou americkou válku.
Reagovat
annah
Fedexovi rodiče byli zaměstnaní v chemickém podniku Ciba Geigy, ne v bance. Otec byl laborant.
Reagovat
turista
Aha. Děkuji.
Reagovat
turista
Švýcarsko je velký výrobce léků tak si tam těchto profesí váží a jistě i solidně ty lidi platí.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic zacal s tenisom davno pred 6r.

V 6r uz bol v TV ako talent, dohladatelne aj na YT
Reagovat
turista
V 6 letech Djokovič už řekl, že chce být jednou nejlepší tenista na světě.
Reagovat
Frantz
"Naštvalo mě to, protože Federer je trochu arogantní"

Trochu víc... :-D
Reagovat
George_Renel
Balkán.
Reagovat
sojka1
na to se ani nic jineho rict neda.... a je uplne sumak, jestli mu rozumime malo, trochu, hodne..... a nebo vubec... :-))
Reagovat
annah
Obzvlášť vydařená je pasáž o Wimbledonu 2007 a věta:
"Když Nadal viděl krev, pochopil, která bije a začal Novaka po kurtu honit z jedné strany na druhou, než mu vzdal (za stavu 6-3 1-6 a 1-4)."
Prostě kdyby Rafa tu krev na Noleho noze nespatřil, pinkal by mu míčky pěkně na střed přímo na raketu a do forhendu. Teprve pohled na krev Rafovi vnukl myšlenku, že bude lepší střídat strany kurtu. OMG!
Reagovat
Blondie
Máma, no :) neobjektivní.
Stejně tak je to blábol s tím bohem ve WIM ;)
Reagovat
smazaný uživatel
mamy su uz take,mne raz moja povedala,ze mam nohy ako Federer,kedze sa vsak o tenise spolu nikdy nebavime,nebral som to ako provokaciu
Reagovat
paddy
krvelačný Nadal použil běžnou taktiku vůči zraněným soupeřům
Reagovat
turista
Myslím si, že v honění na kurtu ze strany na stranu Novak nezůstal Rafovi nic dlužný.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist