Valentová vyhrála dívčí French Open, české finále s Laurou Samson ovládla ve dvou setech

8. 6., 12:54
Aktuality 38
FRENCH OPEN - Tereza Valentová (17) na dívčím French Open vyhrála dvouhru i čtyřhru a slaví své první grandslamové tituly mezi juniorkami. Singlové finále proti krajance Lauře Samson (16) vyhrála 6:3, 7:6 a soutěží prošla bez ztráty setu. Vítěznou pařížskou jízdu pak tenistka pražské Sparty korunovala deblovým triumfem se Slovenkou Renátou Jamrichovou.
Tereza Valentová a Laura Samson po juniorském finále na French Open juniorek (© Profimedia)

Valentová – Samson 6:3, 7:6

Valentová měla na kurtu Simone Mathieuové vynikající vstup do zápasu, vybojovala si vedení 3:0, a i když Laura Samson následně srovnala stav na 3:3, poslední tři gamy opět patřily aktivněji hrající Valentové.

I ve druhém setu ztratila jako první svůj servis Samson a situace z prvního dějství se opakovala. Mladší z Češek opět srovnala stav a při svém servisu šla i do vedení. Valentová si pak přes shodu pohlídala své podání a následně měla příležitost tří brejkbolů. Ani jeden z nich ale nevyužila a tak set gradoval později.

Za stavu 5:5 stačil Valentové jeden brejkbol, Samson jí ale usnadnila jeho proměnění nepřesným forhendem. Příležitost dopodávat však Valentová nevyužila a tak o osudu setu i zápasu nakonec rozhodl tiebreak. V něm Samson neuhrála jedinou výměnu a musela pogratulovat své soupeřce.

"Takový zápas (proti krajance) je těžký pro hlavu. Jsme ze stejného klubu, trénujeme spolu, ale myslím, že jsem si s tím poradila dobře. S Laurou jsme hrály několikrát, věděla jsem, co od ní čekat a co proti ní hrát. Byl to výborný zápas, byly to nervy. Atmosféra byla neskutečná, na to nezapomenu," řekla Valentová v rozhovoru pro Radiožurnál Sport.

"Pocity jsou neskutečné. To je sen každého vyhrát grandslam, ať už juniorský nebo normální. Tohle je další krok ke zlepšení," podotkla Valentová, která letos vyhrála na turnajích ITF mezi ženami 25 z 27 zápasů. Čtyři z pěti akcí zakončila finálovým duelem a tři z nich přetavila v triumf.

Sen se stal skutečností

"Dojmy jsou neskutečné. Cítím se hrozně dobře. Když jsem proměnila mečbol, začala jsem brečet. Nevím vlastně proč, asi proto, že to ze mě celé spadlo. Sen se stal trochu skutečností," radovala se tenistka TK Sparta Praha.

V noci před zápasem se jí o utkání skutečně zdálo. "Měla jsem přesně tu lavičku, kterou jsem měla. V tom snu bylo, že to byl těžký zápas, nakonec jsem vyhrála a lehla si na antuku. Pak jsem si na ni lehla. Sen se stal opravdu skutečností," uvedla Valentová.

Valentová byla blízko grandslamového titulu už loni na US Open, kde se probojovala do finále, rozhodující zápas ale prohrála.

Český tenis v dívčí dvouhře v Paříži třetí vítězku za poslední čtyři roky. V roce 2021 triumfovala na Roland Garros Linda Nosková a rok později Lucie Havlíčková. V minulosti se mezi vítězky dívčí dvouhry na French Open zapsaly také Renata Tomanová (1972), Regina Maršíková (1975) a Hana Mandlíková (1978).

Triumf i ve čtyřhře

Valentová vyšperkovala úspěšný den triumfem v odpolední čtyřhře a vyrovnala předloňský double Havlíčkové. Se Slovenkou Jamrichovou ve finále zdolaly v roli nasazených trojek čtvrtý nasazený americký pár Tara Grantová a Iva Jovicová za 64 minut 6:4, 6:4.

Česko-slovenská dvojice sice ztratila v prvním setu dvakrát náskok brejku, v deváté hře ale prolomila servis soupeřek ještě jednou a ujala se vedení. Druhá sada byla podobná. Také v ní získaly Valentová s Jamrichovou klíčový brejk v deváté hře a zápas zakončily využitým třetím mečbolem.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

38
Přidat komentář
hanz
Jsou někdy highligthy?
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
GaelM
Reagovat
Mony
Ještě se i v tom mluvení musí učit, aby byla bavička jako třeba Coco Gauff. Na ní ale je le větší tlak, tam je to nutností. .To ale přijde. Z Igy nevylezlo jedno kloudné slovo po prvním vítězství na French Open a na dalším už to byla taky bavička.
Reagovat
Kandinsky1
Koukám teď na sestřih a čumím, kolik tam bylo diváků
Reagovat
lvicek
Kde? Na YouTube?
Reagovat
Kandinsky1
Na německém eurosportu.
Reagovat
PTP
A co teprve vyprodukuje náš tenis dále, když ho teď budou řídit jiní lidé než Kaderka a spol.!
Reagovat
com
Nottingham

Karolina proti Parks, ktera ji pred dvema roky dala i kanara
Reagovat
makro99
jde z ní strach - od AO to má 1:13
Reagovat
com
no tak hlavne aby to nebylo 2:13
Reagovat
makro99
tak Karolína v tom ohledu docela umí nastolovat nové trendy..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Liverpool22
Terka má double Takže velká gratulace i našim bratrům na Slovensko. Renata byla dobrá spoluparťačka
Reagovat
tommr
Tereza napodobila Lucku Havlíčkovou která se na FO double povedl v roce 2022 ...
Doufám ale že přechod mezi dospělé bude mít Tereza výrazně lepší než Lucka ...
Reagovat
Liverpool22
Lucii pořád věřím, že se min. do TOP 100 dostane
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a dá se říct, že byla i jakýmsi odrazovým můstkem k titulu
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Nola
dufam, ze tie vase nadeje sa cim skor presadia na WTA, lebo dnesne finale u dam ani nejde hodnotit, uz je potreba najst na antuke superku Igy, lebo toto bol prepadak, Karolina Muchova vlani narobila velke chute
Reagovat
Liverpool22
Vy Slováci máte taky velkou naději v podobě Renči Jamrichové - nyní vedou s naší Terkou 1:0 na sety - snad to dotáhnou a vyhrajou
Reagovat
Nola
dufam, ze tie vase nadeje sa cim skor presadia na WTA, lebo dnesne finale u dam ani nejde hodnotit, uz je potreba najst na antuke superku Igy, lebo toto bol prepadak, Karolina Muchova vlani narobila velke chute
Reagovat
Sinuhet1
o cesky zensky tenis v nejblizsich letech zadne obavy
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Dobry-den
Terezka je nejlepší, to bylo jasné. smile
Reagovat
Mantra
Laura pojede určitě.
Reagovat
tommr
Vyhrála podle očekávání hráčka s lepším dospělým rankingem i když podle toho juniorskýho byla papírovou favoritkou Laura ...
Doufám že Tereze zbylo dostatek sil aby přidala ještě titul z debla ...
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
jirkaS
Reagovat
Ela-fon-isi
Dívala jem se bohužel jen jedním okem, ale i tak oběma tleskám! Strhující zápas plný zvratů, některé údery z říše snů! Myslím, že tyhle dvě holky se fakt neztratí. Po tomhle výkonu je určitě čekají i výhodné sponzorské smlouvy.
Reagovat
tommr
no snad napodobí Lindu Noskovou a ne Lucku Havlíčkovou ...
Reagovat
Liverpool22
Napodobit může taky úspěšnou Mandlíkovou, která na RG vyhrála juniorku a pak i ženskou dvouhru Jinak Lucka se snad ještě chytne - zatím přechod mezi dospělé nezvládá, ale furt má času dost, některé holky dospívají tenisově později kolem cca 22let
Reagovat
tommr
mezi vítězkama/finalistkama juniorky FO je mnoho slavných jmen. Z poslední doby např. Gauff, Badosa, Kasatkina, Bencic, Svitolina, Jabeur, Halep, Radwanska, Kuznetsova ...
Reagovat
A211
Velka GRATULACE oběma.Musí udržet sportovní postavy aby netahaly kila navíc to základ úspěchu , jen tak dál a přidávat.
Reagovat
paddy
to by mě zajímalo, co jsi dělala tím druhým okem smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Vařia (krutí roládu) a ještě hlídala čoko. dort v troubě. Tablet jsem měla opřený na robotu.
Reagovat
makro99
Daly se tam jedním okem zahlídnout i nějací diváci?
Reagovat
Liverpool22
Velká gratulace Terce k prvnímu GS titulu Nakonec dle očekávání vyhrála favorizovaná + zkušenější Terka což se potvrdilo např. v TB, který ovládla jasně 7:0 Laura si však zaslouží také pochvalu, postup do finále je úspěch + na turnaji zvládla několik těžkých třísetových bitev.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist