V Basileji se poprvé střetne Federer s Dimitrovem

24. 10. 2013, 23:41
Aktuality 12
ATP BASILEJ - V Basileji zítra dojde poprvé na vzájemné měření sil Rogera Federera s Grigorem Dimitrovem, který je díky svému stylu hry srovnáván právě se švýcarskou legendou. Dvaadvacetiletý Bulhar do čtvrtfinále postoupil poté, co dnes porazil Ukrajince Alexandera Dolgopolova a vyhrál tak už sedmý zápas v řadě. Ve čtvrtfinále je i obhájce titulu Del Potro.
Grigor Dimitrov

Bývalého juniorského vítěze Wimbledonu a US Open Grigora Dimitrova trénoval v jeho začátcích mezi dospělými Peter Lungren, který krátce předtím pomáhal Rogeru Federerovi. I proto si bulharský tenista občas zatrénoval se švýcarskou legendou a dodnes se nezbavil přezdívky 'Baby Fed'. Jeho pohyb a styl hry totiž připomíná právě sedmnáctinásobného grandslamového vítěze, se kterým má prakticky totožný bekhend. 

Na okruhu ATP se ale dvaadvacetiletý Dimitrov s o 10 let starším Federerem dosud neutkal. Poprvé si spolu zahrají až zítra ve čtvrtfinále halového turnaje v Basileji, rodném městě Federera, který je pětinásobným šampionem a případným letošním titulem si zajistí start na Turnaji mistrů. 

Dimitrov, který v neděli ve Stockholmu získal svůj první titul z turnaje ATP a ve světovém žebříčku se posunul na 22. místo, neprohrál už sedm utkání v řadě. Poté, co včera vyřadil Radka Štěpánka, si bez potíží ve dvou setech poradil i s Ukrajincem Alexanderem Dolgopolovem, kterého porazil 6-3 6-2. 

Do čtvrtfinále prolétl i obhájce titulu Juan Martín Del Potro. Nejvýše nasazený Argentinec dnes smetl 6-1 6-2 Kypřana Marcose Baghdatise.

"Začátek pro mě byl těžký. Měl jsem náročný game na servisu, ale po prvním brejku jsem si začal věřit. Podával jsem lépe než včera a celkově jsem hrál lépe. V prvním setu jsem vedl 5-0, ale také jsem udělal nějaké jednoduché chyby. Proti dobrým hráčům jako je Marcos musíte být opatrní, kdykoliv se do zápasu mohou vrátit," komentoval pátý hráč světa, jehož zítra čeká Francouz Paul-Henri Mathieu.

- ATP 500 BASILEJ -
(Švýcarsko, tv. povrch / hala, 1,988,835 eur)
čtvrteční výsledky (24. 10. 2013)

Dvouhra - 2. kolo:
Del Potro (1-Arg.) - Baghdatis (Kypr) 6-1 6-2
Dimitrov (8-Bul.) - Dolgopolov (Ukr.) 6-3 6-2
Pospisil (Kan.) - Karlovič (Chorv.) 6-3 6-4
Roger-Vasselin (Fr.) - Kamke (Něm.) 7-5 6-3
Brands (Něm.) - Kubot (Pol.) 6-2 6-4
Mathieu - Llodra (oba Fr.) 6-4 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem podla mňa sa hlavne na tomto turnaji ukáže,či chce Federer naozaj ešte zabojovat.Nielen pred domacim publikom,ktoré samozrejme titul od neho očakáva,ale aj o TM na ktorom podla jeho slov nechce chybat.
Reagovat
Gracias_Mendoza
http://www.csfd.cz/film/279050-roger-federer-versus-pete-sampras-aneb-stridani-strazi-ve-wimbledonu/

Zvítězí-li dneska Bulhar, dokážu si představit podobné titulky v novinách. Sice momentálně Fedex nekraluje a není jakoby na té stráži, ale případné vítězství Dimitrova bude znamenat více než letošní výhra Delbonise nebo Brandse.
Pro Dimitrova po vítězství ve Stokholmu by to mohl být zásadní impuls kupředu. Grigor dokázal hrát vyrovnaně letos s Novakem i Rafou, ale vítězství nad "sebou samým ve starším vydání" ve Švýcarové domovině může znamenat pro Fedexe nejen neúčast na Turnaji Mistrů, ale také dost velký hřebíček do rakve. A myslím že Fedex se nedokáže rozloučit jako Pete ve velkém stylu vyhraným Grandslamem.
Reagovat
Hook2424
Jj spousta fanoušků Rogera fandí díky jeho téměř totožné technice i Grigorovi!
Reagovat
smazaný uživatel
jediny rozumny duvod.. :-))
Reagovat
J.M.
Tak co se týče techniky, tak zejména z forhendu má Grigor oproti Rogerovi hodně co dohánět, a rozdíly jsou docela značné (i podání, práce nohou atd.) Kromě toho i styl hry je poměrně odlišný (Grigor často hraje běhavý styl daleko za zadní lajnou, dlouho čeká s nápřahem, dává opravdu hodně topspinu do bekhendu, Roger hraje mnohem přímočařeji a elegantněji, dřív po odskoku, blíž k lajně, zato o dost víc variuje rotace a úhly u podání i dalších uderů).

Spíš je namístě fandit Grigorovi kvůli jeho osobitému stylu, který je docela zajímavý (hlavně to technické celodvorcové pojetí) a jeho talentu (ne nadarmo je nepsaným králem videí s kuriózními údery), ne jako kopii Rogera. On sám to přirovnání k Rogerovi už vyloženě nesnáší a říká, že hraje sám za sebe, jak je pro něj přirozené.
Reagovat
smazaný uživatel
Když uz nutne musíme byt tak strasne vazni - ja bych tedy lety vytříbenou techniku s tou sotva vyklubanou vazne neporovnávala nikdy, pripomenu "srovnavaci kinogram", který sem někdo daval. Hezky dokumentuje Fedexovu vyrazne rychlejsi ruku, proto i ten luxus primocarosti hry. Eleganci vnimam uz jen jako přirozenou nadstavbu geniálních reseni.. :-)
Reagovat
J.M.
Je fakt, že když se člověk podívá na mladičkého Rogera před zenitem, tak po technické stránce dnešního Rogera možná víc připomíná dnešní Grigor. Je ale otázkou, jestli Grigor bude schopen svoji techniku dál vyvíjet tak, jak ji léty vybrousil Roger (ten podle mě má údery dnes lepší než když se dostal na vrchol, čímž nemyslím ty hromady kiksů). U Grigora vidím dlouhodobou stagnaci, nějaký větší posun jsem zaznamenal jen uprostřed loňského roku a na začátku letošního, jinak když si pustím nějaký jeho zápas z před pár let, až mě děsí, že tam nevidím rozdíl. Rogerovu bleskovou ruku bohužel nemá, chybí mu ten federerovský švih s jedovatou účinností, ten "liquid whip". Ta Grišova ruka je znatelně tužší, hlavně při forhendu. I ten výskok, ten Rogerův "balet" tam není... Spíš mi přijde, že jestli se Grigor vyvíjí, tak směrem ke konvenčním, "ošklivým" úderům.
Reagovat
smazaný uživatel
nepredjimej.. :-) Jeste kraticka forbina - porovnej Grigorovu fotku s fotem Fedexe nize z 23.10. Moje fascinace jeho zapestim nepomiji, jako kdyz Mistr prilozi smycec.. ;-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Konecne, tak uvidime jestli si uzijeme super tenis s oslavou jednorucnych BH?
Reagovat
smazaný uživatel
Čau mami koupila si P?....Vamos Rosol!!!!
Reagovat
Vojtiik
a fajnšmekři budou brečet 8-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist