Unavený Rosol v Ostravě porazil Pavláska až po boji

30. 4. 2013, 20:47
Aktuality 7
Ani jako čerstvý vítěz turnaje v Bukurešti to český tenista Lukáš Rosol neměl v úvodním utkání challengeru v Ostravě vůbec jednoduché. Pětatřicátý hráč světa a turnajová jednička musela vynaložit spoustu energie, aby v prvním kole Prosperita Open udolal talentovaného krajana Adama Pavláska.
Profily hráčů
Lukáš Rosol

Papírově to měla být jasná záležitost. Jenže roli sehrála únava po vyčerpávajícím týdnu v rumunské metropoli a vymazala propastný rozdíl 379 míst v žebříčku ATP. Lukáš Rosol proti předpokladům strávil na hlavním dvorci skoro dvě hodiny, než osmnáctiletého Adama Pavláska udolal 4-6 6-3 6-4. Jeho dalším soupeřem bude Němec Tim Puetz. 

"První kola jsou vždycky těžká. Adam hrál dobře, překvapil mě solidní hrou zezadu, dobře podával. Příště si na něj musím dát větší pozor. Já jsem naopak nezahrál dobrý zápas. Nemohl jsem se opřít o podání, sám jsem si to komplikoval. Ale hlavně jsem chtěl přejít první kolo, což se mi povedlo," řekl po utkání Rosol novinářům. 

Výhra nad outsiderem se však rodila v bolestech. Když v třetím setu Rosol promrhal za stavu 2:0 čtyři hry v řadě a prohrával 0:30 v sedmé hře, vzteky po nevydařeném míči nakopl reklamu. "Zase jsem tam trochu zaspal, malinko na mě znovu dopadla únava. Musel jsem si dávat pořád nějaké gely, to mě naštěstí drželo. Adam udělal v tom gamu naštěstí pro mě pár chyb. Kdyby to bylo 2:5, nevím, jak by to dopadlo," řekla česká tenisová dvojka. 

Před zraky daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila či své přítelkyně Michaely Ochotské však na malém ostravském turnaji v útulném areálu v Komenského sadech roli favorita zvládl. Přiznal, že po turnaji v Bukurešti na něm ale ještě stále leží únava z těžkého týdne. 

"Únava byla velká, ale jakžtakž jsem se z toho dostal. Hlavně dneska jsem to chtěl přežít, protože první kola bývají opravdu nevyzpytatelná. Ale dobře to dopadlo a věřím, že další zápas už z mé strany bude lepší," řekl sedmadvacetiletý tenista, jenž v rumunské metropoli vybojoval první titul na okruhu ATP. 

Přepnout koncentraci na turnaj z nižší kategorie mu prý velké problémy nedělalo. "Je to tady menší, jiné balony, bylo to i dost mokré, ale s motivací jsem neměl problém. Byl jsem spíše opravdu dost unavený. Jakýkoliv turnaj, i challenger, chci zvládnout co nejlépe a každý zápas je pro mě dobrá zkušenost," dodal vítěz ostravského turnaje z roku 2010. 

O překvapení se postaral Jaroslav Pospíšil, který vyřadil turnajovou dvojku Slovince Aljaže Bedeneho po setech 6-4 6-1. V žebříčku ATP přitom dvaatřicetiletého prostějovského rodáka a třiadvacetiletého Slovince dělí 246 míst.

Ve druhém kole narazí Pospíšil na devatenáctiletého Jiřího Veselého, který porazil 7-5 6-4 Dušana Lojdu a i na čtvrtém letošním challengeru zvládl svůj úvodní zápas.

Z českých hráčů postoupili i čtvrtý nasazený Jan Hájek a Ivo Minář. Kromě Lojdy dnes vypadl už jen Jan Hernych. Až ve středu čeká vstup do turnaje Jana Mertla.

- CHALLENGER OSTRAVA -
(Česko, antuka, 85.000 eur)
úterní výsledky (30. 04. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Rosol (1-ČR) - Pavlásek (ČR) 4:6, 6:3, 6:4, Hájek (4-ČR) - Bašič (Bosna) 6:3, 6:4, Pospíšil (ČR) - Bedene (2-Slovin.) 6:4, 6:1, Veselý (ČR) - Lojda (ČR) 7:5, 6:4, I. Minář (ČR) - Crivoi (Rum.) 6:1, 6:3, Eysseric (Fr.) - Hernych (ČR) 1:6, 7:6 (7:4), 6:4, Rochus (7-Belg.) - Torebko (Něm.) 6:1, 6:2. Mečíř (SR) - Rufin (3-Fr.) 6:3, 6:4, Haider-Maurer (5-Rak.) - Martin (SR) 7:6 (8:6), 6:3, Darcis (6-Belg.) - Robert (Fr.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:4, Dzumhur (Bosna) - Massu (Chile) 6:1, 6:1, Puetz (Něm.) - Skugor (Chorv.) 7:5, 6:4.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
Fandina
Škoda losu pro Adama, moc nechybělo, ale nakonec zvítězila zkušenost Lukáše. Tak držím palce Luky a pojď pojď pojď.
Reagovat
Jiri
jak jiz nekde bylo receno, je skoda toho losu Lukase s Adamem. Jinak by byla sance na postup urco vetsi. nevim nevim, zda se da Lukas dohromady natolik, aby se do finale vubec dostal. Vesely by to vyhrat mohl, ale od zacatku sezony ma opravdu oslnivou formu a nechc e se mi verit, ze to vydrzi celou sezonu.
Reagovat
darek.vrana
Já doufám, že se nejedná jen o oslnivou formu, ale o výkonnostní růst a už má úroveň hráče třeba top 100. Takže vyhrávat futures není až takový problém.
Reagovat
Chrenda
Taky myslím, že u Veselého se nejedná o nějakou přechodnou formu, ale o stabilní špičkovou výkonnost. Věřím, že se ještě v letošním roce dostane do první stovky a nemyslím, že by to muselo být někde kolem 90 místa, ale klidně i výš!! Finále v Ostravě tipuji na Veselý-Rosol, s tím, že Jirka to vyhraje!
Reagovat
Padme
Viděla jsem první půlku zápasu a Lukáš opravdu nestíhal. Adam hrál parádně ze všech míst kurtu. Ale jsem ráda, že to Lukáš nakonec zvládl :)
Reagovat
Chrenda
To celý vyhraje Veselý a přiblíží se stovce!
Reagovat
smazaný uživatel
byl bych opatrný. Pro Veselého by mohl být velký problém už Haider Maurer ve čtvrtifinále, i případný Rochus v semifinále. Neříkám, že nemůže vyhrát, ale momentálně není na vyšší úrovni než haider maurer nebo Rochus, spíše na stejné
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist