Tokio: Raonic přemohl Murrayho a čeká ho finále s domácím Nišikorim

6. 10. 2012, 09:29
Aktuality 35
ATP TOKIO - Finále v japonském Tokiu obstarají mladé pušky. Prvním finalistou se stal trochu překvapivě jednadvacetiletý Kanaďan Milos Raonic, který odvrátil dva mečboly proti obhájci titulu Andymu Murraymu. O svůj druhý titul si na domácí půdě zahraje dvaadvacetiletý Japonec Kei Nišikori.
Milos Raonic

Andy Murray prožil krásné léto. V srpnu vyhrál na domácí trávě ve Wimbledonu olympijské hry a o měsíc později pak na US Open získal také první grandslamový titul. Poprvé od svého životního triumfu se na kurtech objevil tento týden v Tokiu, kde v loňském finále zdolal Rafaela Nadala.

V japonské metropoli rozjetý Brit prodloužil svou neporazitelnost na 10 zápasů a postoupil do semifinále. V něm se dnes střetl s Milosem Raonicem, se kterým letos nejprve prohrál na antuce v Barceloně, před měsícem mu pak porážku oplatil ve Flushing Meadows.

Třetí vzájemné střetnutí nabídlo dramatickou podívanou. V prvním setu se Murraymu nedařilo, hned v úvodním gamu přišel čistou hrou o podání, sám jediný brejkbol neproměnil, naopak sám servis ještě jednou ztratil a prohrál 3-6. Ve druhé sadě britský tenista celkem tři brejkboly a v tie-breaku si třemi vítěznými míčky v řadě vynutil rozhodující dějství.

V něm už Murray konečně Raonicův servis prorazil a dostal se do vedení 4-1. I když náskok neudržel, za stavu 6-5 se přeci jen dostal ke dvěma mečbolům. Ovšem Raonic oba odvrátil a frustrovaný Murray vztekle křičel a mlátil raketou. V následující zkrácené hře se už Skot nedokázal zkoncentrovat a Raonic rozhodl o svém cenném postupu.

"Od prvního zápasu tu hraju velmi agresivně. Když si vytvořím šanci, hraje se víc podle mých not, než bych očekával," pochvaluje si své výkony jednadvacetiletý Kanaďan, který tak v této sezoně postoupil už počtvrté do finále a může získat třetí, celkově čtvrtý titul. Patnáctý hráč světa se navíc v případě triumfu vrátí do hry o Turnaj mistrů, v žebříčku pro kvalifikování se na závěrečný podnik roku by se totiž mohl posunout ze 14. na 10. místo. 

"Byl bych rád, kdybych utkání začal lépe. To by mi hodně pomohlo. Ale on (Raonic) hrál pos vém servisu velmi dobře, zejména v prvním a druhém setu, proto to pro mě bylo hodně těžké," komentoval poražený Murray.

Raonic se ve finále utká s domácím Keiem Nišikorim. Čtvrtfinálový přemožitel Tomáše Berdycha dnes smetl za hodinu hry Kypřana Marcose Baghdatise, se kterým přitom v předchozích třech vzájemných duelech neuhrál ani set. Dnes ale svému sokovi nenabídl jediný brejkbol a vyhrál 6-2 6-2.

Dvaadvacetiletý Japonec postoupil do svého čtvrtého finále; před čtyřmi lety v Delray Beach si z kvalifikace došel až pro titul, loni prohrál finále v Houstonu i Basileji.

"Je to neuvěřitelný pocit, protože jsem ve finále na turnaji ve své rodné zemi," rozplýval se Nišikori ze svého úspěchu. "Nečekal jsem, že bych se tu mohl do finále dostat, takže o to víc jsem teď šťastnější. Turnaj jsem čtyři roky nevyhrál, tak doufám, že bych to zítra mohl změnit," přeje si japonská jednička, aktuálně 17. hráč světa.

O titul ve čtyřhře si zahraje Radek Štěpánek s Indem Leanderem Paesem. Dvojice, která je v japonské metropoli nasazena jako číslo jedna, v semifinále porazila česko-italský pár František Čermák, Daniele Bracciali 6-3 6-1 za 65 minut.

Vítězové letošního Australian Open neměli za celý zápas vážnější problém a ani jednou nemuseli čelit brejkbolu. Soupeřům naopak Štěpánek s Paesem sebrali podání čtyřikrát a v neděli si zahrají o třetí společný titul v sezoně s Alexanderem Peyou a Brunem Soaresem. Rakousko-brazilská dvojice vyřadila Tomáše Berdycha se Srbem Nenadem Zimonjičem dvakrát 6:4.

 

- ATP 500 TOKIO -
(Japonsko, tv. povrch / hala, 1.280.565 dolarů)
sobotní výsledky (06. 10. 2012)

Dvouhra - semifinále:
Raonic (6-Kan.) - Murray (1-Brit.) 6-3 6-7(5) 7-6(4)
Nišikori (8-Jap.) - Baghdatis (Kypr) 6-2 6-2

Čtyřhra - semifinále:
Paes, Štěpánek(1-Indie/ČR) - Čermák, Bracialli (ČR/It.) 6:3, 6:1
Peya, Soares (4-Rak./Braz.) - Berdych, Zimonjič (ČR/Srb.) 6:4, 6:4.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
smazaný uživatel
Kei paráda!!! Tak po včerejším zklamáním dneska opět dobrá nálada. Je zajímavé, že od Keie nikdo nic moc neočekává, ale hráči jako Tomic, Dolgopolov nebo Raonic by měli v budoucnu sbírat GS tituly, ale Kei všechny tyhle hráče v přímé konfrontaci dokázal porazit. Dneska se v Japonsku bude asi hodně slavit. Nejdřív Kobajaši teď Nišikori...
Reagovat
Sonja
Fandila jsem sice Milošovi, ale Keiovi ten titul přeju...jeho první velký vítězství a zrovna doma:-)))
A teď ten pro mě důležitější zápas...mám docela strach, Tsonga je nějakej rozjetej:-O:-O
Reagovat
smazaný uživatel
Tsonga vyhraje 2:1 jako kei a mé sázky vyjdou ;-)
Reagovat
Sonja
Jestli Tsonga vyhraje, tak si oholim hlavu!
:-D
Reagovat
smazaný uživatel
:D jako srbové když vyhráli DC? :D No každopádně můžeš začít :D já mám v oblibě Djoka,Tsongu a berďu ale Djok je až třetí :D
Reagovat
Sonja
No moc bych to nepřirovnávala...oni si oholili hlavy v dobré náladě, já bych byla zklamaná...a oni shazovali pár cm vlasů, já bych shazovala dobrej půlmetr:-D
Mimochodem, taky mám ráda Tsongu a přeju celkem i Berdychovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Tsongo dělej Esa ! :D
Reagovat
Sonja
Dneska má fakt výbornej servis (paradoxně zrovna ten ho na konci TB zradil)...a Nole naproti tomu, co předváděl v minulejch zápasech, dost málo es a celkově 1.servis nic moc...
Reagovat
smazaný uživatel
Celkem se mi to přestává líbit
Reagovat
Sonja
Ufffff...:-D:-P
Reagovat
smazaný uživatel
Kei neskutečně! ??!
Reagovat
smazaný uživatel
Aha tak to nepujde tak to nepůjde. Tak teda anglicky Come On Kei!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Lol proč sem to napsal 2x?
Reagovat
Malda
Masáž ;-) předpokládám, že Miloš musel servírovat jako z partesu? Jinak si to neumím vysvětlit.
Reagovat
Bob
co fandí tomu Britovi? Proč nás nezahltí články a fotografiemi z dnešní prohry? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Asi si nemyslel mě, ale tomasinha, ale když to musíš mít, tak tady to máš a můžeš se ukájet.

http://www.bbc.co.uk/sport/0/tennis/19855199

http://i1.mirror.co.uk/incoming/article1363543.ece/ALTERNATES/s615/Andy+Murray

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/750x750/Oct2012/1377401.jpg?d41d
Reagovat
Bob
ale ne, ja to nemyslel zle ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Vlez mi na hrb :-)
Reagovat
Bob
klid, přece tě tohle nerozhodí :D nemyslel jsme to zle ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Já taky ne :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám, že vyhraje Kei :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nenade..Tomáši..Marion..
Reagovat
smazaný uživatel
Ted slzy rychle utira(ji),
rukou si zraky zastira(ji)....
Reagovat
smazaný uživatel
Hoto:)) Jdu smutnit na kolo:)))
Reagovat
tommr
mě teda vyřazení Tomáše v deblu vůbec nepřekvapilo - nic jinýho jsem ani nečekal. O výsledku dnešního zápasu bylo rozhodnuto už včera po jeho porážce od Nishikoriho. Zimonjic to sám uhrát nemoh ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Faux pas, musím napravit.
Hotovo:(( Jdu smutnit na kolo:((
Ani to kolo nepomohlo....:((
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem si myslel pravý opak(právě proto).
No nic, šance bude v Šanghaji :) V prvním Gonzales/Lipsky, popřípadě v druhém Mirnyj/Nestor :)
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Tak co myslíte já tipuju 2:1 pro Keie
Reagovat
J.M.
S Nišikorim to bude, doufám, krásné finále. Docela mě překvapilo, jak vlažně japonské publikum vzalo Keiho postup do finále. Takový nezaujatý potlesk, jako kdyby vyhrál nějaký Kolumbijec...

A Raonic dozrává nesmírně rychle. Začíná se mi líbit čím dál víc. Ještě před pár měsíci mi přišlo, že kromě podání jinak není schopný skoro ani přehodit síť, a i dnes tam ještě měl nějaké laciné chyby, kterými zápas zbytečně dramatizoval, mohl a měl to ukončit už ve 2. setu. Ale paradoxně právě to podání mu dnes tolik nešlo (těch dvojchyb v kritických momentech...) a vyhrál (i) díky dalším přednostem. Strašně se mi líbilo, jak se nebojácně tlačil dopředu (zaplaťpánbůh za aspoň trochu rychlý tokijský povrch podporující agresivní hru, i takový už je dnes vzácný), řada jeho divokých volejů byla přinejhorším absolutní extratřída. Nebál se do toho jít ani od základní čáry, hlavně ty tlučené údery po lajně Andyho ničily, ale měl i skvělé útočné returny, překvapivě výbornou obranu (pozoruhodně lehce hraný čopovaný forhend) a ta smeč z výskoku od základní čáry na konci 3. setu, to už snad byl počátek nějaké nové éry mužského tenisu. A k tomu po většinu zápasu ten jeho klid a soustředěnost, na rozdíl od soupeře permanentně nadávajícího jak špaček. Zasloužené vítězství. Jestli si dokáže tuhle úroveň udržet, tak ta první desítka už ho čeká velmi brzy nejen v ATP Race. A jestli se bude tímhle tempem dál zlepšovat... No potěšpánbůh.
Reagovat
tommr
s tím Raonicem souhlas - rapidně se zlepšuje a pokud ho nezradí zdraví tak je to už ted jasnej hráč první desítky a časem možná i nová světová jednička ... :)
Pobavila mě i ta tvoje hláška o soupeři "permanentně nadávajícímu jak špaček" - zápas jsem sice neviděl, ale umím si živě představit jak tam Murray zase fuckoval a shitoval jak nepříčetnej - Murray je mi snad nejméně sympatickej hráč z celý světový špičky ...
Reagovat
Bob
souhlas s Murraym. Já ho vůbec nemusím..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to se musím přidat klucí :D
Reagovat
misoSK
Raonic napreduje to je jasne, ale stale dokaze totalne vyhoriet ako minuly tyzden v zapase s Nieminenom, ked ale stabilizuje vykonnost moze patrit do najlepsej trojky, treba zobrat do uvahy, ze ked bude Milos v najelpsich rokoch (cca o 5 rokov a viac) Fedex tu uz nebude a s Rafom to je tiez neiste
Reagovat
J.M.
Tak ono je to asi i tím, že hraje tak riskantní, agresivní hru. To se pak stabilní výkonnost drží špatně, v podstatě jde o to, jak mu to tam daný den bude zrovna padat. Proti Andymu mu to tam padalo dost dobře, třeba ty jeho odvážné vítězné inside-out forhendy přesně na čáru i při brejkbolech Andyho, na maximální riziko... Ale do budoucna se třeba vydá Berdychovou cestou - už teď je vidět, že hodně pracuje na kondici, na pohybu, ale i na základních úderech, topspinu, takže stejně jako Tomáš už je schopen výměny i déle rozehrávat, hrát víc na jistotu a postupně si připravit útok.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist