Tipsarevič tentokrát Federera nepotrápil, Švýcar je v osmifinále

27. 5. 2011, 17:54
Aktuality 23
Před třemi lety sehráli v Melbourne dramatický zápas, který Roger Federer vyhrál nad Srbem Jankem Tipsarevičem až 10-8 v pátém setu. V dnešní grandslamové odvetě v Paříži se však diváci dalšího napínavého souboje nedočkali. Federer vyhrál i svůj třetí zápas na French Open bez problémů, Tipsareviče porazil hladce ve třech setech.
Roger Federer (© rolandgarros.com)

Zatímco je na letošním Roland Garros největší pozornost upřena na Rafaela Nadala a Novaka Djokoviče, prochází třetí hráč světa Roger Federer turnajem bez obtíží. V prvních dvou kolech neztratil Švýcar ani set a podobně suverénně si počínal i dnes proti Janko Tipsarevičovi.

Vítěz French Open z roku 2009 Federer po tři roky staré zkušenosti z Australian Open dobře věděl, jak umí být jeho soupeř nebezpečný, a dnešní utkání zvládl s přehledem. Hned v úvodním setu sebral Tipsarevičovi dvakrát podání a třetí brejk přidal v následujícím dějství. Tehdy měl srbský tenista svou jedinou šanci sebrat Federerovi servis; brejkbol ale nevyužil a sadu prohrál poměrem 4-6.

Rozhodující set přinesl nezměněný obraz: Federer si při soupeřově podání připravil další příležitosti, které využil, a při vlastním servisu byl suverénní. Za rovnou hodinu a půl tak po výhře 6-1 6-4 a 6-3 mohl vítězně zvednout ruce nad hlavu.

"Jsem moc spokojený, opravdu," řekl krátce po utkání Federer, který si připsal 37 vítězných úderů. "Myslel jsem, že to bude o moc těžší. Rozhodující set byl klíčový. Ten mi dodal sebedůvěru a jeho nahlodal," dodal.

O čtvrtfinále si třetí nasazený tenista zahraje se svým krajanem a kamarádem Stanislasem Wawrinkou, který otočil takřka prohran zápas s domácím Jo-Wilfriedem Tsongou. Švýcar prohrával už 0-2 na sety a 1-4 ve třetí sadě a na kontě měl jediný využitý brejk, jenže pak zavelel ke skvělému obratu. Ještě dvakrát byl dva míčky od vyřazení, žádný mečbol ale francouzskému soupeři nenabídl a nakonec po více než čtyř hodinách zvítězil 4-6 6-7 7-6 6-2 6-3. 

Wawrinka s Federerem vyhrál jediný z jedenácti vzájemných soubojů, na grandslamech - včetně loňského osmifinále v Paříži - neuhrál ani set. Letos ve čtvrtfinále Australian Open měl po sérii devíti vyhraných zápasů v řadě a skvělé formě slavnějšího krajana potrápit, v samotném zápase si ale nevěřil a na nic se nezmohl.

Hladce zatím turnajem prochází také sedmý nasazený David Ferrer. Španělský tenista prolétl prvními dvěma koly a bez potíží porazil i svého dnešního soupeře Sergeje Stachovského z Ukrajiny. Za pouhou hodinu vedl Ferrer už 2-0 na sety, když 31. nasazeného hráče nechal uhrát pouhé dva gamy, a drama nepřipustil ani ve třetí sadě. Za celý zápas si Ferrer připsal pouhých devět nevynucených chyb a zvítězil 6-1 6-1 a 6-3.

O čtvrtfinále - své pařížské maximum - si zahraje proti domácímu Gaelu Monfilsovi. Také francouzský tenista dnes vyhrál ve třech setech, když si poradil s Belgičanem Stevem Darcisem.

Na centrálním kurtu měl být zahájen také šlágr třetího kola mezi Novakem Djokovičem a Juanem martínem Del Potrem. Program na dvorci Philippa Chatriera se ale nečekaně protáhl, a tak pořadatelé srbsko-argentinský souboj přesunuli na druhý největší kurt Suzanne Lenglenové. Většina fanoušků se tak nedostala do hlediště, argentintší příznivci ale byli slyšet i za branami stadionu.

Ani přes přesun duelu jméno osmého osmifinalisty není známo. Za stavu 1-1 na sety byl zápaskvůli tmě přerušen a bude se dohrávat zítra.

V prvním setu se v razantních výměnách od základní čáry více prosazoval Djokovič, který zvítězil 6-3. Ve druhé sadě ale Del Potro svou hru zpřesnil, naopak Srb začl více chybovat, a když Argentinec za stavu 5-3 odvrátil oba brejkboly esy, vývoj utkání vyrovnal.

Výsledky - French Open - muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Federer (3-Šp.) - Tipsarevič (29-Srb.) 6:1, 6:4, 6:3, Ferrer (7-Šp.) - Stachovskij (31-Ukr.) 6:1, 6:1, 6:3, Monfils (9-Fr.) - Darcis (Belg.) 6:3, 6:4, 7:5, Montaňés (Šp.) - Južnyj (12-Rus.) 6:1, 7:6 (7:0), 6:1, Gasquet (13-Fr.) - Bellucci (23-Braz.) 6:2, 6:3, 3:6, 6:3, Wawrinka (14-Švýc.) - Tsonga (17-Fr.) 4:6, 6:7 (3:7), 7:6 (7:5), 6:2, 6:3, Fognini (It.) - García-López (30-Šp.) 4:6, 6:3, 6:3, 6:1.

 

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
měřítko slabé Éry: Období před dominancí Federera, mělo podhoubí pro nejčastěji se měnící světové jedničky v historii, Proč ? Špička tenisu znamenala - náladový Safin, limitovaný Hewit, šikovný Ferero, "dřevěný Rodick, ...a samozřejmě špinavý Rios !!!!!!! Andre Agassi si opět umanul aktivně hrát a stal se tak právě v této době nejstarší tenisovou jedničkou opět v Histori !!!! A poté, do toho skočil motivovaný a s tuny talentu manikak Švýcar.

Federer-Nadal: ( vynecham dlohohodobé statistiky ). V přímém střetu těchto dvou, ho Rafael v dílčich úspěších už jasně překonává , Proč ? zdravý Rafael se opakovně vrací na tenisový trůn, má rychlejší nástup počtu Grand, vzal mu i jeho vysněnou Olympiadu, neuvěřitelné sesazení na trávě, a samozřejmě vzájemnou bilanci a jejich roky není třeba zdůraznovat... . NELJEPŠÍ TENISTA HISTORIE(statisticky), NENÍ NEJLEPŠÍM HRÁČEM SVÉ DOBY.
Reagovat
smazaný uživatel
Jelikož jsem včera nestihl napsat sem tradiční přehled toho, co se událo na kurtech Rolanda Garrose, dnes vám to vynahradím.

David Ferrer vs. Sergej Stachovskij ---- Další snadná práce pro Španěla, který dnes téměř nechyboval, narozdíl od svého soupeře, jenž natropil 37 nevynucených chyb. Ferrer zatím turnajem prochází bez větších problémů, což je dáno jeho velmi nadprůměrným výkonům v jednotlivých zápasech.

Roger Federer vs. Janko Tipsarevič ---- Hodně soustředěný výkon od Rogera. V prvním setu byl sice Janko dost pasivní (což ale nemění nic na tom, že Roger hrál v prvním setu vážně dobře), postupem času se však rozehrál a zlepšoval se. Opět se ale ukázalo, jaký je rozdíl mezi ním a Federerem. V důležitých chvílích měl navrch jasně Švýcar, který zatím v průběhu turnaje neztratil ani set. Z jeho včerejšího výkonu musím vyzdvihnout hlavně bekhend, ten byl vážně světový.

Stanislas Wawrinka vs. Jo-Wilfried Tsonga ----- Duel plný zvratů s překvapivým rozuzlení. Po prvním setu, který Švýcar prohrál 4:6, se ve druhém dostal do vedení 4:2, ale pišel o něj. Následně ztratil i celý set v tie-breaku. Třetí sada se odvíjel úplně opačně. Tsonga vedl 4:2 a byl blízko vítězství 3:0 na sety, avšak Wawrinka to nezabalil a srovnal krok. Švýcar potom získal celé dějství v tie-breaku. Ve čtvrtém setu se Wawrinkovi stále dailo, dvakrát prolomil podání Francouze a zvítězil 6:2. Musela tak rozhofnout pátá sada, která byla až do stavu 4:3 pro Wawrinku vyrovnaná. Potom však přišel klíčový brejk Švýcara na 5:3. Tsonga ještě měl možnost návratu do zápasu, ale Švýcar si už svůj servis pohlídal. Ten za čtyři hodiny zvítězil 4:6 6:7 7:6 6:2 6:3.
Reagovat
smazaný uživatel
Novak Djokovič vs. Juan Martin Del Potro ----- Zatím velmi vyrovnaný zápas, který se však kvůli tmě nestihl dohrát, tudíž se bude dohrávat dnes. Zatím se však jedná o zajímavý zápas a rozhodně skvělý tenis. Zápas byl přerušen po druhém setu za stavu 6:3 3:6 pro Djokoviče.

Ostatní:

Překvapivé vyřazení nasazeného Rusa Južného, který skončil na raketě Španěla Montanése 0:3 na sety, téměř tříhodinové trápení domácího Richarda Gasqueta proti Brazilci Belluccimu, který nakoncec zvítězil 3:1 na sety, či postup Itala Fogniniho přes nasazeného Španěla Garcíu-Lópeze taktéž 3:1 na sety.

Zajímavé zápasy na dnešek:

Dolgopolov - Troicki (přibližně od 11:00 SEČ)
Murray - Berrer (od 13:00 SEČ)
Djokovič - Del Potro (dohrávka po zápase Murray - Berrer)
Verdasco - Ljubicic (od 17:00 SEČ)
Reagovat
smazaný uživatel
Gasquet pochopitelně porazil Bellucciho, špatná formulace textu, omlouvám se.
Reagovat
smazaný uživatel
Já teda včera koukal jen na ženské zápasy, ale všimnul jsem si na live score jedné zajímavosti: Južnyj prohrával 1:6, 0:4, pak se najednou dočasně zberchal a dovedl to do tiebreaku, ale v tiebreaku a následně i ve třetím setu opět zcela zkolaboval. Jinak já si snad ani nepamatuji, kdy naposled Južnyj něco kloudného uhrál. Loni na US Open?
Reagovat
smazaný uživatel
Južnyj ještě na začátku října minulého roku vyhrál v K. Lumpuru a hrál finále v Petrohradu, ale nikoho významnějšího neporazil. Od té doby nic moc neuhrál a neporazil (myslím) nikoho z první desítky. Ta mizérie pokračuje až doted´.
Reagovat
Pe3k
Máte někdo stream kde jede zápas Djokovic - Del Potro?
Reagovat
Pe3k
http://berita-goblog.blogspot.com/p/tenis.html
Reagovat
Pe3k
Pana administrátor pokud máte rozum zabanujte nick 99.9. Není možné aby se na veřejném serveru takhle vyjadřoval.
Reagovat
smazaný uživatel
Hele ty diplomate , tahal si sem Rasizmus tak zalez
Reagovat
smazaný uživatel
Co si to DOVOLUJOU !!!!?????, Diky ty jejich stupidní organizaci zapasů připraví NOVAKA o Atak na různé rekordy a uspech tady v PARIS. Dnes pokud nastoupí, tak určitě nedohraje.... .Tohle to tomu svemu adoptivnimu Švycarkovi nikdy neprovedou. SVINĚ NACIONALISTICKÝ
Reagovat
smazaný uživatel
zbytecna slova, je to "v PARIS" - jiste neocekavas, ze znevyhodni vlastni hrace :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jdete s tim vlastenectvim do hajzlu...koho třeba v Čechach zajima Berdič
Reagovat
smazaný uživatel
Božínku to se nám panáček čertí. Škoda jen, že ten text nedává smysl..............Ať si hráči poradí s nasazováním do zápasů, pokud chtějí vyhrát. To platí pro všechny včetně Novaka
Reagovat
smazaný uživatel
A co konkretne si prosimte dovolili? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Bravo, Rogere, už jenom čtyři. :-))
Reagovat
a.magerova
Jj krátí se TO, kéž by kéž by :-))
Reagovat
Stan_Borowitz
nejsem jistý, ale nemá náhodou Roger v pavouku Rosola? To by bylo moc špatný...
Reagovat
a.magerova
Nemáááá, cssss vím né?! :-))
Reagovat
a.magerova
je pro FO jakože Nadalovec :-))

A Roger.... Djokovičovec :-)))

No doufám, že tu nepřijde Brož, kvůli tomu jazykovému oříšku :-))
Reagovat
Stan_Borowitz
tak to by se Roger do finále mohl dostat.
Reagovat
a.magerova
Však z čeho myslíš, že plyne Rafova úderová nejistota a menší sebedůvěra?!
Odpověď zní jednoznačně: má v pavouku Lukáše!!!
Se podívej na Novaka s Rogerem.... ti jsou v klidu :-))
Reagovat
a.magerova
http://www.sport.cz/clanek/187031-tenista-rosol-zivotni-forma-uz-to-tak-vypada.html
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist