Světovými šampiony za rok 2015 jsou počtvrté v řadě Serena a Djokovič

22. 12. 2015, 14:32
Aktuality 44
Čtvrtým rokem v řadě byli vyhlášeni nejlepšími světovými tenisty sezony podle federace ITF Serena Williamsová a Novak Djokovič. Čtyřiatřicetiletá Američanka zvítězila celkově už pošesté, o šest let mladší Srb popáté, ale anketě kraluje nepřetržitě. Williamsovou v roce 2011 předčila tehdejší wimbledonská vítězka Petra Kvitová. Zbývající ceny americká hvězda převzala v letech 2009 a 2002.
Profily hráčů
Serena a Djokovič po Wimbledonu 2015

Serena Williamsová vyhrála letos tři ze čtyř grandslamů Australian Open, Wimbledon a Roland Garros, na US Open vypadla nečekaně v semifinále. Z 56 zápasů na okruhu prohrála jen tři a rok znovu zakončila jako světová jednička.

"Moc to pro mě znamená být už pošesté světovou šampionkou ITF. Jsem pyšná na to, že jsem podruhé dosáhla na Serena Slam (nekalendářní Grandslam), byl to pro mě úžasný rok. Děkuji za poklony a podporu tenisové komunitě," řekla Serena.

Podobně suverénní byl i Novak Djokovič. V roce 2015 získal jedenáct titulů, nejvíce v kariéře, včetně tří z grandslamů v Melbourne, Wimbledonu a New Yorku. Na pařížské antuce prohrál až ve finále. Jeho letošní bilance je impozantní: 82 výher a šest porážek, žebříček ATP zakončil v čele počtvrté.

""Je to čest být popáté jmenován světovým šampionem podle ITF. Sezonu jsem měl nejlepší v kariéře s mnoha skvělými okamžiky. To mě ještě více inspiruje k pokračování a doufám, že na podobné úrovni se udržím i v novém roce," citoval web ITF rodáka z Bělehradu.

Šampiony ve čtyřhře jsou švýcarsko-indická dvojice Martina Hingisová a Sania Mirzaová. Sice spolu začaly spolupracovat až v březnu, ale získaly celkem devět titulů a sezonu zakončily 22 výhrami v řadě. Pětatřicetiletá Hingisová byla oceněna patnáct let poté, co byla světovou šampionkou ve dvouhře.

Mezi muži jsou mistry světa Nizozemec Jean-Julien Rojer a Rumun Horia Tecau, kteří letos vyhráli Wimbledon či Turnaj mistrů.

Juniorskými šampiony byli vyhlášeni osmnáctiletý Američan Taylor Fritz a sedmnáctiletá Maďarka Dalma Galfiová. Oba zakončili rok jako světové jedničky, Galfiová ale jen s patnáctibodovým náskokem na o rok mladší Češku Markétu Vondroušovou.

ITF vybírá mistry světa na základě všech výsledků v uplynulém roce, ale speciální váhu dává vlastním soutěžím pořádaným organizací ITF, tedy grandslamům, Fed Cupu a Davis Cupu. Všichni vítězové převezmou ceny na slavnostní večeři 31. května během pařížského turnaje Roland Garros.

MISTŘI SVĚTA PODLE ITF ZA ROK 2015:
Tenista roku:
Novak Djokovič (Srb.)
Tenistka roku:
Serena Williamsová (USA)
Deblový pár roku:
Jean-Julien Rojer/Horia Tecau (Niz/Rum.)
Deblová dvojice roku:
Martina Hingisová/Sania Mirzaová (Švýc./Ind.)
Junior roku:
Taylor Fritz (USA)
Juniorka roku:
Dalma Galfiová (Maď.)

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

44
Přidat komentář
brixner
Jistě, historie si Robina bude pamatovat především jako toho, kdo zastavil Rafu v Paříži...
Osobně na to mám dvě své teorie a vlastně ani nevím, která by byla pro tu historii lepší:
1.De facto díky Robinovu vítězství nad Rafou Roger zkompletoval kariérní Grand Slam, což je jistě na zápis do historie! Navíc - osobně jsem Rogerista, takže tenkrát jsem to fakt kvitoval hurónským řevem a byl jsem na vrcholu blaha co by fams Rogera!

2.Pokud by tenkrát Rafa neprohrál, je nanejvýš pravděpodobné, že by Rogera ve finále opět umlátil...Takže, počítám-li správně, Rafa by vyhrál Roland Garros 10x v řadě a to by bylo něco, co už nikdy nikdo nezopakuje a rovněž by šlo o nesmrtelný zápis do historie!

Tak a teď mi řekněte - co by pro tu historii bylo lepší, větší, úžasnější, nezapomenutelnější...?

Sám fakt nevím...
Reagovat
Kozoroh
" 2.Pokud by tenkrát Rafa neprohrál, je nanejvýš pravděpodobné, že by Rogera ve finále opět umlátil...Takže, počítám-li správně, Rafa by vyhrál Roland Garros 10x v řadě a to by bylo něco, co už nikdy nikdo nezopakuje a rovněž by šlo o nesmrtelný zápis do historie!"

To jsou kdyby... Zas to ber tak, že v roce 2011 Roger zachránil Rafovi titul z FO tím, že vyřadil Djokera. Djoko byl ve výborné formě a Rafan z něj měl naděláno v gatích.
Reagovat
Mayo
V roku 2011 veru Roger pekne ponizil balkanca...na tom turnaji bol najlepším hracom
Reagovat
rusedski
Ono se proslýchalo, že Rafa byl tenkrát zraněnej. Čemuž by nahrávalo jak to, že potom přes dva měsíce nehrál, tak i to, že s Robinem předtím ani potom neztratil na antuce set a měsíc před RG mu dal v Římě 6-1 6-0!

Takže je dost pravděpodobný, že by Rafa v Paříži tak jako tak nevyhrál, buď by ho klepnul ve finále Roger (a všichni RF fans by si cvrnkli do trenek), nebo by tam ani nedošel.
Reagovat
George_Renel
On Rafa nechává proslýchat že je (byl) zraněný skoro po každé porážce..... :-)
Reagovat
Mayo
Hihi d3m3nt (:
Reagovat
tito
On byl. Do OF hrál s hráči, kteří měli na antuce minimální potenciál, špatně se pohyboval a přes třísetová vítězství jeho hra nestála za nic. Tenkrát jsem čekal, že ho někdo klepne a do finále že se ani nedostane. Pokud by přesto narazil na Federera, Roger by vyhrál. Poté následovala 2 měsíční pauza.
Reagovat
Roger_Federer
Nevzpominam si , ze by nekde priznal/li zraneni.
Ale casem to oduvodnil svym rozpolozenim, kvuli rodinne situaci, tozvod rodicu.
Psychicky nebyl dobry..Prekonaval to celou sezonu 2009.
Reagovat
EllNino
http://www.tennis-arena.cz/soderling-vzdal-boj-o-navrat-ohlasil-konec-kariery-10408cz/
Reagovat
Vojtiik
smůla smůla:( měl jsem ho rán, vysoký ranař, chladný švéd, pro mě sympaťák... věřím, že by těmi svými kladivy byl schopen zatopit Novakovi i dnes:)
Reagovat
EllNino
bohužel ...taky mi byl sympatickej a měl zabijáckej forehand :D
Reagovat
smazaný uživatel
on uz nehraje nejaky ten patek, myslis, zes dovedl uplne zodpovedne posoudit to sympatactvi? S tim FH ti verim vic.. :-))
Reagovat
EllNino
Jistě že vím :-D RG 2010 proti Berdovi
Reagovat
smazaný uživatel
zdaleka mi nejde jen o Berdulku.. :-))
Reagovat
Kozoroh
S No1em Robin prohrál sedm z osmi střetnutí (většinou Novak vyhrál 2:0) a to podotýkám, že v době, kdy Djoker nebyl tak suveréním hráčem jak dnes. Takže jsem skeptický k tvrzení, že by dnes Robin byl schopen Novaka potrápit.

H2H Djoker-Robin
http://www.stevegtennis.com/head-to-head/men/Novak_Djokovic/Robin_Soderling/
Reagovat
Vojtiik
děkuji ti za brilantní rozbor
Reagovat
Kozoroh
Robinova kariéra profi-tenisty de-facto skončila už dřív, teď už si Robin uvědomil, že naděje na návrat na ATP okruh jsou marné.
Na Robina si budeme pamatovat jako na toho, kdo připravil Nadala na RG o auru neporazitelnosti. Jeho vítězství nad Nadalem je jedním 5 největších šoků tenisové historie.
Reagovat
smazaný uživatel
ale kde, myslim, ze v soku jsme tak maximalne my, nepouceni, pripadne nepoucitelni.. :-)
Reagovat
rusedski
Prej mu Roger každoročně vždy začátkem června posílá děkovnej dopis...
Reagovat
smazaný uživatel
To se dalo čekat, po těch letech..
Reagovat
VlS
Měl asi trochu smůlu, poslední kvalitní Švéd a nevypadá to ba to, že by tam měl naskočit nějakej dalsí. Já jsem ho nijak v oblibe neměl, takže to prežiju v klidu.
Reagovat
panzer.dragon
http://www.atpworldtour.com/en/news/infosys-federer-december-2015

nevim jestli to tu už někde je, celkem zajímavýporovnání
Reagovat
Nola
Serena a Nole uplne zasluzene, ocenenie je nadherna vec, ale netreba to precenovat, tak posielam spolocny tanecek ocenenych vitazov ako predvianocny pozdrav fanusikom oboch tenistov...

Australian Open
https://www.youtube.com/watch?v=xnen1RzgzFc

Wimbledon
https://www.youtube.com/watch?v=7uRpNJ6M0As

ak aj niektoreho z nich nemilujete, musite uznat, ze tanecne kreacie im nie su cudzie...
Reagovat
smazaný uživatel
stale se mi po prihlaseni nezobrazuji komentare a nejsem technicky schopna "reagovat", proto dnes pouze (a s omluvou) mahyckuji.. :-)
Reagovat
Fandina
A není to problém filtru, který je těsně pod článkem. Třeba ho zkus resetovat.
Reagovat
smazaný uživatel
bingo! Diky, mela jsem ho z neznamych duvodu opacne - zobrazovat pouze ignory.. :-)))
Reagovat
a.magerova
Asi nějaké znamení či co ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
jeste jsem to poselstvi nerozklicovala, mozna, ze bychom si jako meli v tomto predvanocnim case vic naslouchat (vic se cist) a v ramci jednoty tela a ducha tak naplnit nesmrtelny odkaz, "ze telo ma jit do hrobu zhuntovany".. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Kozoroha nezaujala, dluzno tedy pripomenout, ze se v soutezi ITF se svymi 6 tituly deli o 2. misto s Martinou Navratilovou, kterou muze zcela realne uz v pristim roce predcit a v to take doufam. ;-) No a v podstate na dohled je absolutni sampionka Steffi - se svou zajimavou serii 7 titulu v rozmezi deseti let. Osobne mi prijdou navraty tezsi nez snury v kuse. Kazdopadne hvezdna spolecnost, jsi bourak, Serenko.. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Ovsem zatim na dohled...zatim na dohled...;)

Pristi rok tipuji prekvapeni a Steff zustane prozatimne absolutni sampionkou.
Nebot pristi rok vyhraje anketu nekdo uplne jiny...bude to velke prekvapeni...;)
Reagovat
smazaný uživatel
a co uz, pokud se s tim prekvapenim dokazu alespon trochu vnitrne ztotoznit - necht se stane.. :-) A vidim, ze ses mirne najezil, ale chapu, take jsem se usmala Petovym usmevem Mony Lisy vyroku Kozoroha, ze by se mu snad Djokovic VYROVNAL.. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja se spis vlcim nez jezim;)
Ale v tomhle pripade ani neee;)
Ja to proste tak nejak citim, ze pristi rok to muze byt jine..., racionalni vysvetleni pro tohle moc nemam, (pokud se da vubec nejake objektivni najit) ale krok po kroku jsem to letos sledoval, ty mlade nadeje, a jine nadeje, jiste zmeny u nekterych hracek a vidim tam svetlo na konci pomyslneho tunelu.

Take dost dulezitym aspektem je chvile Bobiny, ona ta Bobina podle mne narusila jisty prvek Sereniny stability, bodejt...je to asi dost podobne tomu, jak Nadala skolil Rosol. Ono to tak trebas nevypada na prvni pohled, ale psychika je nenapadna potvurka a obcas dost trucovita, hlavne u tech individulanich sportu. Tam ona panecku dokaze velke veci...to se nevyhyba ani tzv. sampionum. Efekt Bobina, dle meho soudu, bude mit jeste delsiho trvani. Ovsem je to jen muj odhad. Ono i to jeji vystoupeni na IPTL mne spis utvrdilo, ze Bobina zapusobila slusne.
Pochopitelne neverim, ze Seff udrzi tu svou pomyslnou pozici. Serenka se jiste nerozlouci s tenisem tak rychle, a rekl bych, ze jeste min. 3 roky "s nami" pobude;)
Pokud jde o pristi rok, tak nejprve se bude muset vylecit z te choroby Bobina;) A proste muj odhad je, ze to bude jeste narocne leceni:)

Ovsem sedive mracno vidim i nad nasi oblibenkymi Lucy. Tohle bude asi hodne trpke, a myslim, ze ne jeden nadsenec do Lucky by se mel asi spis pripravit na chudsi zimni obdobi. Jen doufam, ze bude trvat max. do jara...ale je uz ted asi jasne, ze na prvnim GS excelovat asi Lucy nebude.
Tady uz zustava ten prostor pro ty krasne sportovni zazraky;)
Reagovat
smazaný uživatel
s Lucy zazraky necekam a nikam ji nezenu, je to divne. A radeji si pockam, az bude na kurte, mne se mnohem lip cte hra nez kavova sedlina.. :-)
Milnik Bobina jsi vystihl presne, ja vyse pisu, ze navraty (teda, chtela bych se ve vsech oborech sve cinnosti tak beznadajne vracet jako Serena) :-))) povazuji za mnohem tezsi nez vitezne snury. Tam jsi na vlne a jen se samozrejme neustale zvysuje (a treba tlaci i na mozek) mira pravdepodobnosti prohry, navrat ale znamena, ze uz jsi prohral a vedi to vsichni.. ;-)
Reagovat
VlS
Nevím, já moc na prognózy nejsem. U Sereny to přece nebilo o Bobině, ale o Sereně. Bobina hrála svůj lepsí standard, nic, co by mělo Serenu ve formě znepokojit. Mozná se ukáže, že Serena už bude za zenitem a konec může přijít drív, než se nadějeme. Neumím si predstavit Serenu v roli hráčky, která nevyhrává turnaje a pomalu jde dolů.
Lucce preju, aby se dala dohromady zdravotně a mě zas ak moc nezáleží na tom, jestli bude v desítce nebo ne. Rád ji uvidím hrát s jejím pozitivním přistupem a odvážným srdíčkem a ostaní je vedlejší. Fandím ji někdy od roku 2007 a to i když se pohybovala na konci stovky.
Reagovat
VlS
Kristova noho -- nebylo o Bobině ...
Reagovat
smazaný uživatel
to neni prognoza a vlastne Bobinu (Rosola) vubec nemyslime, jen vypichujeme moment, kdy hraci prvne nad hlavou luskne prsty jeho Cas.. Fedex by mohl vypravet, mimochodem, zrovna jeho "boj" (odvahu, vuli, flexibilitu) sleduju s mimoradnym respektem... ;-)
Reagovat
VlS
A tak Vlček trochu prognózuje Sereniny další tři roky a tak. Nic proti, jen třeba zrovna ten blb bacil u Lucky ukazuje, jak jednoduše může může přijít velkej problém, na Robinovi, že problém může snadno přerůst ve finální problém.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja bych to na tvem miste nebral az tak vazne...;)

Stat se muze opravdu cokoliv, jasne, ale tak samo je to s tipovackou...(a to jakoukoliv)
Jestli jde ovsem o Bobinu, nooo, tak tam je to ovsem zajimavy momemnt;)
A podle mne, je uplne jedno jestli to je vic Serenkou nebo Bobinou.
Tak samo s Nadalem, mas celkem jedno jestli to je vic Nadalem nebo Rosolem.
Prohra v tobe zustava, a prave diky tomu, ze to je Bobina nebo Rosol...tak bych rekl, ze ta stopa prohry bude vic zaryta v takovem hraci jak Rafa, Serena atd. ...rozhodne vic, nez kdyby Rafa rupl s Rogerem, nebo Serena s Marii.
Reagovat
Kozoroh
Zisk tohoto ocenění samozřejmě potěší hráče i jeho fanoušky. No1e získal cenu ITF pro nejlepšího tenistu sezóny popáté, čímž předčil Lendla a vyrovnal Federera. Jen Sampras se stal mistrem světa ITF víckrát - 6x. Tak jako Pete i No1e všechna ocenění získal v jedné sérii, No1eho série je druhá nejdelší právě po Petově šňůře. Bylo by skvělé, kdyby v příštím roce No1e Peta vyrovnal. Snad se mu bude v příštím roce tak jak letos dařit na grandslamech.
Reagovat
Amputace
Pěkné, ale všichni víme, že v roce 2013 mu to patřit nemělo..
Reagovat
smazaný uživatel
Rok 2013 v podstate ukázal akú má celé ocenenie a anketa vážnosť..
Reagovat
smazaný uživatel
Že vám se něco nelíbí neznamená, že je to špatně..
Reagovat
tito
Dobře, tak když ne špatně, tak spíše nelogické, neb to nereflektovalo události toho roku.
Reagovat
dappe
Dost často jsou podobná ocenění zvláštní, a to ve všech sportech.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist