Světová jednička, která nikoho nezajímá. Siniaková vypráví o podceňované i milované čtyřhře

8. 10., 13:17
Rozhovory 74
Kateřina Siniaková (28) si znovu zajistila účast na Turnaji mistryň ve čtyřhře. Tentokrát nebude hrát s Barborou Krejčíkovou, naopak dotáhla mezi elitu Američanku Taylor Townsendovou. Česká tenistka je aktuálně číslem 1 mezi deblistkami. Připouští ale, že tento výjimečný úspěch vlastně v tenisovém světě skoro nic neznamená.
Profily hráčů
Kateřina Siniaková (© ČTK / Kamaryt Michal)

Siniaková je unikátní hráčkou. Je úspěšná jak ve dvouhře, ve které se letos vyšplhala až na 27. místo žebříčku WTA a samozřejmě je třeba zmínit i jejích devět grandslamových titulů v deblu či dvě olympijská zlata. "Mám pocit, že jsem toho ve čtyřhře dosáhla hodně, ale nikoho to nezajímá," vyprávěla v rozhovoru pro magazín Tennis Majors.

Na tenisovém okruhu nemají deblisté opravdu tolik publicity. První kola se hrají na vedlejších kurtech a referáty si přečtete maximálně o finálových zápasech velkých turnajů. Siniaková ale čtyřhře věří. "Odmalička jsem na všech turnajích hrávala dvouhru i debla," vzpomíná dnes 28letá tenistka.

"Nikdy jsem se nesoustředila pouze na jedno, chtěla jsem být dobrá v obou disciplínách. Dřív to bylo úplně přirozené a až ve chvíli, kdy jsem se stala profesionálkou, tak jsem musela čtyřhru trochu omezovat. Ale nikdy mě nenapadlo ji úplně vypustit. Všechno šlo dobře a tak jsem se rozhodla, že pokud to půjde, budu ji na turnajích hrát," dodala tenisová univerzálka.

A tak se v její kariéře začaly objevovat úspěchy, tituly, ocenění, až se stala jednou z nejlepších deblistek světa a v Česku jednou z nejznámějších a nejrespektovanějších hráček. "V tenise je těžké ohlížet se zpět. Všechno běží tak rychle, že si ani nepamatujete, co se stalo týden předtím. Když vyhrajete titul, máte sotva 24 hodin na to, abyste o tom přemýšleli. Ale rozhodně vnímám, že mám neuvěřitelnou kariéru a asi to docením, až ji ukončím," vyprávěla o nekonečném tenisovém kolotoči.

Siniaková ví, že single je mnohem populárnější.Siniaková ví, že single je mnohem populárnější. (@ Livesport / Profimedia)

Jednu událost ale bude mít v paměti přece jen uchovanou. "Jsou to olympijské hry. Poutají pozornost lidí z celého světa a i těch, kteří nesledují tenis. Je to na nich jiné než na grandslamech," říká držitelka dvou zlatých medailí – z deblu v Tokiu 2021 i ze smíšené čtyřhry z Paříže 2024.

Siniaková je světovou jedničkou ve čtyřhře a drží se v pořadí TOP40 ve dvouhře. A podle svých slov za to vděčí právě nabytým zkušenostem z deblu. "Čtyřhra mi pomáhala především na začátku kariéry. Zdokonalila jsem své podání, ale i další prvky. To proto, ve čtyřhře musíte mít v různých aspektech mnohem solidnější hru a téměř neustále hrajete proti někomu, kdo stojí u sítě. Dodnes z toho těžím, uvědomuju si to i v některých singlových zápasech. Nebojím se chodit na síť, debl mi pomohl zlepšit reflexy a být rychlejší," vyprávěla.

Ticho po pěšině

Vypadá to, že čtyřhra je pro tenisty naprosto ideální prvek. Jenže jsou tu i negativa. Mnohdy je méně času na regeneraci sil a vlastně si deblových klání skoro vůbec nevšímají ani média, ač některé zápasy bývají mnohdy atraktivnější, než utkání dvouhry. A bez ohledu na to, co všechno vyhrajete a jak vysoko se v žebříčku vyšplháte, je téměř nemožné překonat poslední bariéru – tedy média. "Čtyřhra se se singlem vůbec nedá srovnávat. Vlastně mám pocit, že ani to, že jsem jednička, mi nezaručuje nějaké výhody, jako jsou tréninkové možnosti na turnajích nebo nějaká publicita," vnímá česká tenistka.

Siniaková je světovou jedničkou ve čtyřhře.Siniaková je světovou jedničkou ve čtyřhře. (@ Livesport / Profimedia)

Ani letos v létě se nic nezměnilo. "Vyhrála jsem Roland Garros, Wimbledon, olympijské zlato a nějaký velký efekt to nepřineslo, což je možná docela smutné. Osobně mám pocit, že jsem toho ve čtyřhře dokázala hodně, ale nikoho to nezajímá. Ale není to tak, že bych si chtěla stěžovat, prostě odpovídám, když se ptáte. A nemyslím si, že se něco změní, takže tuhle energii raději šetřím na jiné záležitosti," připouští Siniaková rezignovaně.

Navzdory všemu ji nikdy nenapadlo udělat krok zpět a vybrat jen jednu disciplínu, kterou by upřednostnila: "Singl byl a bude mou prioritou. I můj kalendář byl vždycky zaměřený na dvouhru. Čtyřhru vlastně ani tolik netrénuji a nikdy na ni nepřepínám myšlení, i když to teď asi zní trochu bláznivě. Kdysi jsem uvažovala o změně plánu, že bych debly tolik nehrála, ale nikdy mě nenapadlo je úplně vynechávat. Byla doba, kdy mi hodně lidí říkalo, ať se soustředím jen na singly. Ale v těch chvílích jsem se i trochu obávala, že by bylo těžší se uživit. Ale hlavně: čtyřhra mě vždycky strašně bavila, takže bych ji za nic nevyměnila…"


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport, Tomáš Rambousek

Komentáře

74
Přidat komentář
Semi
Prize money pro čtyřhru, které jsou uváděné v Info o turnaji, jsou pro pár nebo pro jednoho?
Reagovat
Trojchyba_Mat
Pár
Reagovat
Newcombe
Být světovou jedničkou v dobře placené cirkusové atrakci není špatné. Nikoho nezajímá je jen důkazem, že to není sport. No kdyby to byla krasavice (Sabatini, Kurnikova, Sharapova) tak možná pár fotek a reklam navíc, ale sportovně jen ty prachy jsou dobrý. A taky ty medaile z olympiády nejsou špatný no.
Reagovat
Krisboy
Krasavice? To jsi teda vybral trojku
Reagovat
Nola
naopak vybral celkom slusne, este Ivanovic tam chyba, ta vdaka svojej krase ziskala celozivotnu zmluvu s Adidasom.... Sabatini predava celosvetovo zname parfumy, Kurnikova si nasla svetovo uznavaneho spevaka a Sharapova, tu pozna cely svet, a verim, ze stale reprezentuje velkych sportovych gigantov.....
Reagovat
tommr
Dabrowski/Routliffe dneska přežily mečbol a tak boj o post světový jedničky mezi Katkou a Routliffe pokračuje ...
Když půjde všechno podle předpokladů tak by mohlo v semifinále Wuhanu dojít na jejich přímej souboj ...
Reagovat
GaelM
Škoda, to bylo těsné.
Reagovat
com
Errani/Paolini bude zitra pro Katku nejspis konecna smile
Reagovat
tommr
bude záležet na tom jestli Alexandrova bude Katce pomáhat nebo škodit. U ní člověk nikdy neví ...
Reagovat
Otmar
Nějak jsem nepochopil, jaké výhody Katka čeká na konto toho, že je světovou jedničkou v deblu. Chápal bych nasazování na deblových turnajích, chápal bych pochopení pořadatelů v době přechodu z turnaje na turnaj (přeložení na další den, aby nešla z letadla na kurt), ale jinak? Červený koberec, limuzínu, apartmá v hotelu Plaza???? Víte někdo, poučte mě!
Reagovat
lvicek
Kopiruju z clanku: "Čtyřhra se se singlem vůbec nedá srovnávat. Vlastně mám pocit, že ani to, že jsem jednička, mi nezaručuje nějaké výhody, jako jsou tréninkové možnosti na turnajích nebo nějaká publicita." a "Vyhrála jsem Roland Garros, Wimbledon, olympijské zlato a nějaký velký efekt to nepřineslo, což je možná docela smutné. Osobně mám pocit, že jsem toho ve čtyřhře dokázala hodně, ale nikoho to nezajímá. Ale není to tak, že bych si chtěla stěžovat, prostě odpovídám, když se ptáte. A nemyslím si, že se něco změní, takže tuhle energii raději šetřím na jiné záležitosti," připouští Siniaková rezignovaně.
Reagovat
muster
z toho článku právě není vůbec jasný o jakých výhodách mluví
Reagovat
tommr
"jako jsou tréninkové možnosti na turnajích"

tím myslí že si na rozdíl od špičkových singlistů nemůže vybírat kdy a kde bude trénovat ...
Reagovat
muster
aha, díky
Reagovat
1semi1
To má nespravní přístup - kolik sportu má visibilitu jako tenis ... To, aby se na to všichni vykašlali... Ona si minimálně vydělala milióny - jiné sporty jenom financujete...
Reagovat
GaelM
Z nějakého důvodu si naše holky spojují úspěch hlavně s pozorností médií, viz Krejča a její slavné hlášky týkající se "Big4"

Souhlasím s tebou, výhody úspěšných hráček by měly spočívat především v tom, že jim organizátoři turnajů vyjdou vstříc a po předchozích finálových účastech jim dopřejí čas na cestu a třeba i den volna. Což myslím, že se v rámci možností děje, i když rozhodně by mohlo víc. A neomezoval bych to na světové jedničky, když postoupí do finále velkého turnaje někdo méně známý, zaslouží si tuto "odměnu" taky.
Reagovat
1semi1
Média jsou mega důležité - se podívej na Raducanu, která po USO měla endorsements za 2B USD...

Kromě toho, že to je z pozice východoevropanky těžší než Britky, naše holky to také neumí... Jsou takové hodné trochu neohrabané... Taková Masha - ta média měla na háku
Reagovat
GaelM
Souhlas, ale v tom rozhodují jiné aspekty než ty čistě sportovní. Raducanu je mladá naděje budoucnosti, vzor pro mladou generaci, podle všemožných měřítek hezká a sympatická (nebo tak minimálně zvládá působit). Navíc míšenka propojující asijské, evropské a (nejen) díky vítězství na US Open i americké marketingové trhy. Ani ta média to nedělají zadarmo, pracují s tím, kdo jim a jejich inzerentům vydělá Katka prostě takhle zajímavá nikdy nebude, i kdyby to USO v singlu vyhrála taky, klidně dvakrát za sebou.
Reagovat
com
É-myčka smile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
muster
mně se líbila Čiči Bellis, škoda že už nehraje
Reagovat
Krisboy
Bob Bryan vyhrál v kariéře 16 GS, 4x Finals, 116 turnajů celkem, zřejmě nejúspěšnější deblista historie, a vydělal za celou kariéru ušmudlaných 15 mio USD. Takže je na krásné 46. příčce pořadí podle výdělku.
To v současnosti vydělá špičkový singlista za jednu sezónu.

Tolik k tomu, jak je debl "slušně placený".
Reagovat
lvicek
15 mil. dolaru mi prijde furt docela slusny hlavne ve srovnani s drtivou vetsinou jinych sportu jsou to obrovske penize.
Reagovat
alcaraz.dva
jj no a porad plati, ze spickovy deblista si vydela vetsi balik, nez prumerny singlista
Reagovat
Krisboy
Za 22 let kariéry? To dělá cca 700000 ročně.
Reagovat
lvicek
No, ale dolaru!
Reagovat
Krisboy
Samozřejmě, že dolarů! Mimochodem, vítěz singlu v Šanghaji dostane cca 1200000 USD. Jestli ti proti tomu přijde 700000 za celou sezonu pro nejlepšího z nejlepších v deblu jako dost, tak nevím...

Vítězný pár dostane 436000 USD.
Reagovat
lvicek
Jezisi, singlisti jsou proste mega preplaceni, neco jako golfisti (netusim vubec proc), ale oproti jinym sportum je to proste super vydelek - viz napr. to bezecke lyzovani, ale i treba biatlon nebo alpske lyzovani - a to bych rekla, ze je popularni dost. Proste jsou dobri v deblu, nejsou tak dobri v singlu, ale vydelaj si stejne fakt hodne dobry prachy. Proc vitez v singlu v Sanghaji dostane pres milion dolaru? Netusim! Odehraje 7 zapasu - stoji to za mega USD? Takze kazdopadne plati vyrok vyse: "Debl je slusne placeny." Je sice mene placeny, nez singl, ale je slusne placeny. Uz si rozumime?
Reagovat
Krisboy
Sorry, to je jak mluvit s Babišem, vzdávám to
Reagovat
makro99
vzdej, asi tady nikoho nepřesvědčíš..:)
Reagovat
Krisboy
Já se nesnažím nikoho o ničem přesvědčovat. Jde o to, že já mluvím o voze, ona o koze.
Reagovat
lvicek
A oba mame pravdu .
Reagovat
lvicek
Jezisi a proc? To tedy fakt nechapu. Na zacatku hovoru se mluvilo o tom, ze je to dobre placene, ne ze je to stejne placene jako singl. Tobe to pripada jako malo placene? Je to malo placene ve srovnani se singlem, ale to je nejaky problem? A Babise si strc nekam, na to tedy nejsem zvedava.
Jinak je to asi celkem sumak, ty si myslis, jak jsou deblisti malo placeni a mezitim si multimilionari Bryanove a Kacka Siniakova a spol. uzivaji na Maledivach a ve svych domech a autech a bazenech atd. Nepisu to proto, ze jim to nejak zavidim, ale proto, ze to tak proste je...
Reagovat
alcaraz.dva
Katka dokonce v rozhovoru uvadi, ze by singlem se neuzivila...viz clanek
Reagovat
lvicek
Btw. Ted jsem se jen tak pro zajimavost podivala na vydelky Katky - za karieru 12.2 mil USD. Zatimco Katie Boulter (obe dve maji nejvyse dosazenou pozici v singlu 27 a obe maji 28 let, Boulter je ted o neco vys na singl zebricku) - ta ma za karieru vydelano 2.8 mil USD. Rekla bych tedy, ze te Katce se ten debl dost vyplatil!
Reagovat
tommr
a to si mohla v deblu vydělat ještě mnohem víc kdyby se na něj plně soustředila ...
Reagovat
lvicek
Nevim, jestli mnohem vice - ziskala dost GS a uspechu prave na tech velkych turnajich (v deblu), co se ji vubec nedari v singlu. Takze ty "tucne" deblove odmeny sbirala celkem dost. A singlovych trofeji ma take vlastne dost, neni to tak spatne ;). Kdyby jeste udelala jeden dva prulomy na GS treba do druheho tydne, tak to bude paradni kariera.
Reagovat
tommr
parádní kariéra je to i tak a na to jakej má servis je skoro neuvěřitelná ...
Reagovat
GaelM
Reagovat
lvicek
Ok, tak paradnejsi ;).
Reagovat
lvicek
Btw. Je to vice, nez vydelala napr. Lucka Safarova za celou karieru (12,6 mil USD).
Reagovat
frenkie57
Ovšem, všechny cifry, co tady házíte, jsou brutto. Je třeba odečíst tak cca 40%. Ale i tak dobrý.
Reagovat
Krisboy
Samozřejmě, ale to není vůbec podstatné, řešíme rozdíly v odměňování singlu a deblu, nikoliv kolik jim reálně zbyde.
Reagovat
makro99
tak tak, na třetiligový představení mi to přijde až až...
třeba vítěz závodu SP v běhu na lyžích, což mi nepřijde jako nijak obskurní disciplína, dostane 15 tis franků...
Reagovat
Trojchyba_Mat
Takový Pavlásek má letos nějakých 300 000 $, což je skoro stejně, jako má letos Linda F.
Reagovat
GaelM
Pavlásek ale taky (bohužel) není žádný špičkový deblista. Letos měl na okruhu všehovšudy dva dobré turnaje (AO a Madrid), jinak bída. Zisk přesně 0 titulů a více jak polovinu letošních turnajových účastí ukončil vypadnutím hned v prvním zápase.

Mimochodem i tak je těch 300k USD cca čtvrtina jeho kariérních prize money, v součtu singlů i deblů Takže v rámci mezí jeho výkonnosti se mu přechod do role deblisty evidentně finančně vyplácí, i když zatím do světové špičky neprorazil. Nebude moc jiných nekolektivních sportů, kde by byl kolem 50. místa (ještě v doplňkové disciplíně) a bral tyto peníze :)
Reagovat
muster
tak ale většina deblistů si v singlu ani neškrtne, takže to jsou mnohem horší hráči, tzn.menší odměny
Reagovat
Krisboy
To nerozporuju, jenom říkám, že čtyřhra je placená o mnoho hůře, než dvouhra. Kdyby Bryan to všechno vyhrál v singlu, bylo by to minimálně 50mio.
Reagovat
dorsch2
nech to beru deblisti pozitivne, na to ako malo je to sledovane, je to slusne platene
Reagovat
makro99
to je fakt :)
Reagovat
muster
myslím, že v posledních letech se ty deblový odměny dost zvýšily.. může být ráda, že ji rodiče nedali na pingpong
Reagovat
Pe3k
Jedna věc jsou peníze, ale druhá jak náročné je se v daném sportu prosadit a ve stolním tenisu je to extrémně náročné.
Reagovat
Krisboy
Dobře placené???? Ani náhodou.
Reagovat
stefankelner
Krásne výkony, krásne meno, krásna žena ! GRATULUJEM ! Satisfakcie...
Reagovat
Kandinsky1
Spíš bych napsal: Světová jednička v disciplíně, která nikoho nezajímá.
Reagovat
Blondie
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hod motykou?
Reagovat
GaelM
Nikoho především nezajímá co bys napsal, tím začněme
Reagovat
makro99
samozřejmě nemáš pravdu, jen tady na TP má 2 fanoušky...
Reagovat
GaelM
... a 99 haterů
Reagovat
com
se mnou 100 smilesmile
Reagovat
GaelM
Vskutku expertní kroužek
Reagovat
Serpens
Je to kruté, ale bohužel mnohdy pravdivé. Já se taky o čtyřhru zajímám leda na olympiádě, případně čistě české páry na Grandslamech. Aby se čtyřhra opravdu zbavila té nálepky "soutěže pro neúspěšné singlisty", museli by debloví specialisté opravdu ukazovat extratřídu a ničit všechno, co není sehrané. Jenže kolikrát se dají dohromady dva singlisté, kteří do té doby se ani pořádně neznali, a jsou bez problému schopni přejet kdejaké specialisty.
Reagovat
Petr_Fisk
Singlisti jsou čím dál více přetížení záplavou turnajů a dlouhou sezónou.
Dokud se něco nezmění, tak to pro atraktivitu deblu není dobrá zpráva.
Reagovat
com
Světová jednička, která nikoho nezajímá = IGA smile
Reagovat
Petr_Fisk
Řekni to v Polsku a umlátí Tě čepicemi.
Reagovat
Blondie
Aj nějaké hrábě by našli!
Reagovat
Blondie
*nějaká
Reagovat
sojka1
nene.... :-)
Reagovat
sojka1
*našly
Reagovat
sojka1
jeeeee, cetla jsem "by se našly".... :-)
Reagovat
sojka1
jinak s Kacenkou opravdu zajimavy rozhovor (odkaz tady uz daval tommr), ktery otvira hodne temat ohledne ctyrhry, ale hlavne pro hrace, coz je az komicky, protoze ve finale "rozhodujici" je ten divacky zajem....
Reagovat
PetaM
Já ale taky :D :D
Reagovat
aape
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist