Švárová jen konala svou povinnost, říká šéf českých rozhodčích

31. 1. 2017, 09:20
Aktuality 47
Nedělní diskvalifikace Terezy Martincové během druhého kola kvalifikace turnaje WTA v Petrohradu vyvolala mnoho reakcí, a to zejména těch negativních na účet lajnové rozhodčí Nikoly Švárové, která urážky z úst české tenistky přetlumočila umpirové sudí. Podle vedoucího českých rozhodčích Jana Smíška však jednala naprosto správně a jen konala svou povinnost.
Profily hráčů
Tereza Martincová

Tereza Martincová byla ve druhém kole kvalifikace turnaje WTA v Petrohradu diskvalifikována za "hrubé urážky" na adresu umpirové rozhodčí. Češka totiž měla pocit, že si na ni umpirová sudí zasedla a za vypjatého stavu ve třetím setu neudržela nervy: "Můžu jí dát do držky?" směřovala silná slova ke své kamarádce v hledišti Michaelle Krajicekové.

Normálně by české tenistce urážky zřejmě prošly, jenže jedna z lajnových byla shodou okolností také z Česka. Nikola Švárová ihned běžela za umpirovou rozhodčí, aby jí slova dvaadvacetileté Češky přetlumočila.

"Nikola jednala naprosto správně. Čárový rozhodčí nejen může, dokonce musí takovou situaci hlásit. Je to jedna z jeho povinností, která je zapsaná i v jejich kodexu," uvedl Jan Smíšek, šéf českých rozhodčích, v rozhovoru pro iDNES.cz.

Martincová ale viděla jednání Švárové jinak. Podle ní ji krajanka "napráskala". 166. hráčka světa navíc poukázala na nedávný spor z tenisové extraligy, jenž měla se Švárovou další česká tenistka Barbora Strýcová. Šéf českých rozhodčích přesto trvá na tom, že Švárová je bezproblémová a kdyby nebyla úspěšná rozhodčí, nežádali by si ji pořadatelé mezinárodních turnajů.

"Nevím o žádných problémech. Spor z extraligy je podle mě trochu přehnaný. Bára dostala napomenutí za sprostá slova. Což je v češtině porušení řádu. Bára zná to hlášení z angličtiny (code violation), ale jinak to bylo naprosto v pořádku. Ten Bářin trestný bod bych nechtěl hodnotit, protože jsem tam nebyl přímo a zápas jsem neviděl celý. Záleží na posouzení konkrétního umpirového rozhodčího," řekl Smíšek.

Martincovovou překvapila i automatická diskvalifikace bez jakéhokoli varování. "Říká se, že v tenise není nic automatického. Záleží, jak s danou informací naloží umpirový rozhodčí. Pokud jde o vážnější přestupek, zavolá si supervizora. Čárový může maximálně odpovídat na jejich otázky, aby situaci osvětlil. Ale trest v žádném případě není v kompetenci lajnového," vysvětlil Smíšek.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

47
Přidat komentář
blixa
Přiznám se , že se mi ani nechtělo do této diskuze vstupovat.Ale když už, za mě vyloučení nechápu. Kdyby třeba řekla oné české lajnové něco jako"vyřiď tý krávě, že jí dám po zápase na držku" tak dobrá, chápu. Ale zeptat se někoho v publiku, jestli jí může dát přes držku není ani urážka, ani výhrůžka. Je to prostě dotaz. Dotaz, který ani v nejmenším neobsahuje nějakou urážku. Takže kdo ví, co vlastně ona lajnová té hlavní řekla ? Jaká je jistota , že to přeložila správně a něco si nepřidala ? Vyloučení se mi v takovém případě zdá naprosto nepřijatelné a hlavní prostě realizovala napřímo to, co chtěla jinak docílit pochybným rozhodováním. Pokud do toho chtěla lajnová nějak vstoupit, měla místo Míši odpovědět že podle pravidel nemůže. To by bylo adekvátní situaci. Jinak donašečctví, bonzáctví či práskačství je nízká lidská vlastnost a nedá se omluvit tím že "někdo koná svou povinnost". "Civilní" soudruzi z STB také konali svoji povinnost, že ....
Reagovat
slacker
TAk je to jasne, mluvit a radit se s obecenstvem je nepovoleny koucing a proto byla diskvalifikovana, i kdyby se zeptala kdy zaviraji v nejblizsim Tesco tak by taky musela byt vyloucena
Reagovat
Fandina
Nebyla jsem tam, nevím, jak to bylo, ale co jsem byla na turnajích hlavně na té nižší úrovni se toho napovídá.
Otázkou je, co vlastně Tereza řekla a jak. Kdyby tam česká lajnová nebyla, diskvalifikaci by asi nedošlo. Jsou to paradoxy.
Reagovat
Fandina
Ale jinak samozřejmě, Tereza si už určitě dá pozor a příště se jí to nestane. O tom nepochybuji.
Reagovat
PetaM
Příště se lépe podívá, jestli tam nesedí Švárová a pak něco řekne :D
Reagovat
Fandina
Nebo tak :-))
Reagovat
VlS
Nejlepší bude, když si příště uvědomí, že má držet ústa.
Reagovat
slacker
Mamme pry zarucenou svobodu projevu. Opet se potvrdilo jak prazdne heslo to je.
Reagovat
Stan_Borowitz
To je ovšem připomínka naprosto mimo mísu a vyjadřující pouze totální nepochopení pojmu "svoboda slova".
Reagovat
George_Renel
Kdyby si každý rozhodčí plnil své povinnosti takto, sir Fucker by toho moc nedohrál....
Reagovat
EllNino
Jo, taky si říkám .. Tereza není první ani poslední, kdo to řekl, spíš měla pech ... ale dělat z ní to, co zdejší mravokárci, nevím nevím
Reagovat
Padme
Však mě na tom přijde nejsmutnější, že to svedla na tu českou rozhodčí. Jasně, že měla smůlu, že ji hned diskvalifikovali. Určitě není ani první ani poslední, co vede řeči proti rozhodčí v jazyku, kterému okolí nerozumí... Ale rozhodně by si měla dát sama příště radši pozor sama...
Reagovat
EllNino
to už je druhá věc, za to Terezu taky kritizuju, že to svádí na rozhodčí ... mě spíš vadí ty kecy lidí, kteří nikdy neřekli sprosté slovo :)
Reagovat
Padme
To si myslím, že je lidem dost jedno. Nadává každý.
Reagovat
VlS
Sory, ale jsi vedle. Každej někdy něco vyvedeme, jen se pak nesmíme divit, že za to dostaneme pohlavek.
Reagovat
EllNino
spíš jsi vedle ty, já neříkám, že je blbě, že byla potrestána, když to slyšela, jen je z toho zase zhroucení davu, že je někdo sprostej, a všichni jsou svatoušci
Reagovat
VlS
A tak to jo, ale to tě neudivuje, ne?
Reagovat
dadaft
tak tak.
Andy je někdy otřesný.
Reagovat
Krisboy
Sir Andy Fuckurray :)
Reagovat
Frick
Co se stalo, stalo se.

Až zase bude Terezku, holku mou malovanou, sr.át sudí, tak jí jednu flákne a bude, no.
Reagovat
EllNino
chlape, zameť si před vlastním prahem s rozmazáváním ... někdy se to s tebou táhlo i 2 měsíce v kuse, některý s*ačky píšeš dodnes
Reagovat
dadaft
Tereza to asi nemyslela úplně vážně,
ale takhle se prostě mluvit nedá, nejen hra, ale i to kolem musí mít svou úroveň.

postup české rozhodčí naprosto v pořádku, bylo by naopak znepokojivé, kdyby za hlavní nešla.
Reagovat
PetaM
Vždyť jí nevyhrožovala, řekla to někomu úplně jinému. Kolik lidí na světě už řeklo takové věci? Kolik nespokojených občanů řekl, že by rádo proplesklo prezidenta? A nevím, že by je někdo udal za připravovaný atentán ...
Reagovat
PetaM
*řeklo
Reagovat
FulnekUltras
hlavně pokud to řekli na adresu toho "správného" prezidenta - tak za to ještě byli kavárensky podrbáni za ušima
Reagovat
Fandina
nezáviď
Reagovat
FulnekUltras
nedrbej
Reagovat
Fandina
nejsem ty, abych druhého drbala za ušima, když mu někdo nadává
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
Fandina
pěkné
Reagovat
FulnekUltras
že jo? ;)
Reagovat
Fandina
ty pochybuješ o mých slovech?
Reagovat
FulnekUltras
ani v nejmenším
Reagovat
Fandina
Děláš velkou chybu Jaromíre.
Reagovat
FulnekUltras
Na funkci to nebude mít vliv.
Reagovat
Fandina
Záleží o které funkci mluvíš, na tu politickou určitě ne:-))
Reagovat
Pedronegro
jasně se jen ptala na radu do hlediště, navrhuji udavačku pověsit za nohy na kandalábr a seřezat, Terezku rehabilitovat a utkání opakovat ... :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Já bych nedělal žádná polovičatá řešení. Zápas kontumovat ve prospěch Martincový.
Reagovat
VlS
Seš dneska kreativní
Reagovat
slacker
Jen zapas? I to je polovicate, mohla cely turnaj vyhrat
Reagovat
Stan_Borowitz
Pravda, to mi nedošlo. Takže řešení je nabíledni. Titul a pohár odebrat té, co ho získala nezaslouženě a s omluvou předat té, které bylo ublíženo.

Řešení, které by mohlo aspirovat na cenu předsedy Evropské komise za zvlášť příkladný čin na poli lidských práv, rovných příležitostí a boje proti diskriminací a sociálnímu vyloučení.
Reagovat
Padme
měl problém začít člověk hledat radši u sebe...
Reagovat
PetaM
A občas ne.
Reagovat
Padme
Když něco ukradneš v obchodě a někdo tě vidí, tak to taky není jeho vina, když tě zavřou...
Reagovat
PetaM
Ano, to je naprosto stejná situace :D :D
Reagovat
Padme
Udělala něco co nesmí a byla za to potrestána, přijde mi to podobné... Lepší by bylo se z toho poučit, než hledat chybu jinde... Nebo aspoň tak to u vychovaných lidí chodí...
Reagovat
PetaM
Určitě se poučí a nejdříve se příště rozhlédne, jestli tam náhodou není česká čárová rozhodčí.

A když trestat, tak všechny. Murray by NIKDY nevyhrál GS, kdyby byli všichni tak poctiví, jak u Terezy.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist