Suverénní Djokovič touží po kariérním Grand Slamu

13. 9. 2011, 12:23
Aktuality 11
Když ve včerejším finále porazil Rafaela Nadala a dobyl US Open, stal se Novak Djokovič teprve šestým mužem v takzvané Open éře, který vyhrál tři grandslamové turnaje v jednom roce. Nyní má srbský tenista před sebou další cíl: získat takzvaný kariérní Grand Slam, čímž by se vyrovnal mimo jiné svým velkým soupeřům Rafaelu Nadalovi a Rogeru Federerovi.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© usopen.org)

Ke splnění snu chybí suverénovi této sezony a čerstvému vítězi z Flushing Meadows získat Pohár mušketýrů na Roland Garros. "Bylo by úžasné zkompletovat Grand Slam, vyhrát French Open. To je rozhodně můj cíl, ale bude to asi nějaký čas trvat," uvedl Djokovič po pondělním čtyřsetovém finálovém vítězství na US Open nad loňským šampionem Nadalem.

Čtyřiadvacetiletý Srb má aktuálně ve sbírce čtyři grandslamové tituly. K triumfu z Australian Open 2008 letos přidal další vítězství v Austrálii a premiérové výhry ve Wimbledonu a nyní i v New Yorku. Jednu ze dvou porážek v jinak bezchybné sezoně utrpěl na Roland Garros, kde ho v semifinále porazil Federer.

Dále čtěte:

"Dá se říct, že tohle je můj rok, nebo rok, v němž jsem předváděl nejlepší výkony na grandslamových turnajích. Bude to chtít mimořádnou námahu zopakovat příští rok byť jen polovinu toho, co jsem letos dokázal. Myslím, že bude chvilku trvat, než si uvědomím ty úspěchy, kterých jsem tento rok dosáhl," uvedl bělehradský rodák Djokovič, jenž má v roce 2011 na kontě deset vyhraných turnajů a skvělou bilanci 64 vítězství a dvou proher.

"Ale stále je tu ještě hodně věcí, které chci dokázat sobě a tenisovému světu. Miluju tenhle sport, a dokud ve mně bude ta touha po vítězství, budu usilovat o další trofeje," dodal svěřenec bývalého slovenského tenisty Mariána Vajdy.

Proč jsem nejlepší? Už věřím ve vítězství
Djokovič se letos dostal poprvé v kariéře na první místo světového žebříčku, kde téměř jistě kalendářní rok zakončí. Připsal si mimo jiné šest vítězných zápasů s Nadalem, které vynikají především ve srovnání s minulým rokem. Tehdy Srb do US Open vstupoval bez jediného vítězství nad hráčem elitní světové desítky v sezoně, letos má proti hráčům Top 10 bilanci 20:2.

Pro takový obrat má Djokovič jednoduché vysvětlení. "Mám prostě jiný přístup v semifinálových a finálových zápasech na velkých turnajích, zvlášť když proti mě jsou velcí šampioni Rafa a Roger," uvedl. "V minulých letech jsem spíš čekal na jejich chyby nebo jsem hrál svůj nejlepší tenis, ale neměl jsem pozitivní přístup a víru ve vítězství. To se nyní změnilo a myslím, že loňské US Open bylo jedním z obratů v mé kariéře."

Minulý rok ve Flushing Meadows utekl v semifinále Djokovič ze dvou mečbolů Federerovi, což zopakoval i letos. K tomu v pondělí přidal i finálové vítězství nad Nadalem.

"Vyhrát nad těmito hráči vyžaduje hodně psychické i fyzické energie, zvlášť proti Rafovi. Nikdy se nevzdá. Viděli jste to dneska - prohrál dva sety, byl brejk dole, já podával na vítězství v zápase, a on se stejně do utkání vrátil. Proto je to tak velký šampion," ocenil Djokovič svého finálového soupeře.

"Když jsem prohrál ten třetí set, rozhodně to nebyla žádná legrace. Věděl jsem, že na tom nejsem fyzicky tak dobře jako na začátku zápasu, takže jsem potřeboval využít své šance, což se mi podařilo. Ten čtvrtý set byl pro mě neuvěřitelný," řekl Djokovič k poslední sadě, v níž Nadala deklasoval 6-1 a získal svůj první titul na US Open.

pva, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
freeteepek
V jednom má Novak velkou pravdu. Začal si víc věřit a to mu pomáhá zvládat kritické momenty v soubojích s velkými hráči. Už ale neříká, jak to udělal, aby se štěstěna přiklonila na jeho stranu. Možná má v kapse talisman pro štěstí. Možná se začal víc modlit. I víra v sebe má totiž své meze, jelikož člověk není stroj. A i ten se může porouchat (třeba vlivem únavy materiálu).
Reagovat
freeteepek
Na kdyby se nehraje. Zvlášť v tenise, kde o výsledku zápasu rozhoduje třeba jen jeden míč. A ten míč byl zahranej na maximální riziko se šancí na úspěch max.50%! Když hraješ s nejlepšími, není to jen o tvém umění, ale do jisté míry i o štěstí. Kdyby to předtím dopadlo jinak, další vývoj by byl s jistou také jiný. Proto ty řeči o tom, že Novak mohl letos vyhrát všechny 4 GS jsou jen bohapustým žvaněním.
Reagovat
smazaný uživatel
myslim si ze keby ho neporazil fedex v semi RG tak by teraz oslavoval kalendarny grandslam
Reagovat
Pe3k
Zcela jistě. Nadal letos na antuce neuhrál proti Djokovicovi ani set, takže finále RG by skončilo 3:0 pro Novaka.
Reagovat
W.G.M.
Take se priklanim k tomu, ze by pravdepodobne nevyhral (Rafa), i kdyz kdovi, mozna by se navzdory predchozim porazkam na antuce na GS nejak vypjal, treba ho porazil a ted by z nej nemusel mit trauma :-/.
Reagovat
smazaný uživatel
skoda viem ze je to prenho uzasna sezona ale ked sa poohliadne za touto sezonou to bude asi jedina vec ktoru bude lutovat ved kalendarny grandslam - a v sucasnom tenise to by bol uspech ktory by na dlhe desatrocia zostal neprekonany
Reagovat
Stan_Borowitz
To by ale bylo "nespravedlivé" vůči několika generacím skvělých hráčů, kteří se o tento úspěch od dob legendárního Roda Lavera marně snažili, kdyby jej získal hned ve své první superhvězdné sezóně. Když ho získá příští rok nebo napřesrok, bude to ok. Teď by to bylo z mého pohledu tak nějak předčasné.
Reagovat
spaniel
Až teď se ukazuje důležitost toho zápasu a možná bude Novaka ještě hodně mrzet, pokud se mu to nepodaří v budoucnu napravit.
Reagovat
smazaný uživatel
"tak by teraz oslavoval kalendarny grandslam"

Fakt úžasná logika :-) Napadlo tě někdy, že Novakův titul z French Open by měl vliv na další sled událostí? V reálném světě Novak porážkou v SF ztratil šanci na Grand Slam, na který už přes 40 let nikdo nedosáhl.
Předpokládejme, že Novak je vítězem AO i FO a letos ještě neprohrál. Při tomto vývoji by Wimbledon hrál pod větším tlakem. Pokud by ho vyhrál, na US Open by se tlak ještě pořádně znásobil. Určitě by vše proběhlo stejným způsobem? Určitě by všechna utkání zvládl? Včetně té haluze s Rožérem?
W.G.M. má pravdu. Vývoj v tomto sportu mohl jít úplně jinou cestou.
Reagovat
darek.vrana
Já si navíc myslím, že za tu prohru mohla dost i ta tma ke konci. Už chtěli zápas přerušit, ale ještě se hrál ten tiebreak, a tam Djokovič evidentně dobře neviděl. Pořád poulel oči a navíc vůbec nereturnoval Federerův servis. Podle mě by to jinak i otočil...
Reagovat
misoSK
suhlasim, ze tma skor ublizila Novakovi, ale on si ten set prehral omnoho skor, najprv ked nedoservoval za stavu 5:4 a potom v naslednom geme nevyuzitymi breakballmi, to ho polozilo, tiebreak uz bol logickym vyustenim diania na dvorci
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist