Stosurová si zahraje o další finále, čeká ji Erraniová

5. 6. 2012, 16:07
Aktuality 21
V Paříži už jednou měla grandslamovou trofej na dosah, ale v přímém souboji o ni selhala. Nyní je Samantha Stosurová na Roland Garros blízko dalšímu finále: Australanka dnes porazila Dominiku Cibulkovou hladce 6-4 6-1 a postoupila do semifinále. V něm ji vyzve Italka Sara Erraniová, která tak daleko na turnaji velké čtyřky postoupila poprvé v kariéře.
Samantha Stosurová

Samantha Stosurová patří k nejúspěšnějším účastnicím French Open posledních let. Antukový grandslam sice ještě nevyhrála, v roce 2009 ale postoupila do semifinále a rok poté udělala dokonce ještě další krok. Ten úplně poslední jí už nevyšel, ve finále překvapivě nestačila na Italku Schiavoneovou.

Letos má světová šestka letos další šanci udělat reparát, a zatím si vede parádně. Na své cestě do osmifinále neztratila ani set, a ten jí dnes nevzala ani Dominika Cibulková ze Slovenska.

Prvním důležitým momentem dnešního utkání byl pátý game, ve kterém turnajová patnáctka Cibulková čistou hrou ztratila svůj servis. Ten jí o pár minut později Stosurová sebrala ještě jednou a dostala se do vedení 5-2. Slovenka se nevzdala, snížila na 4-5 a při podání své soupeřky si vypracovala tři brejkboly. Favoritka ale všechny hrozby zažehnala a úvodní set vyhrála 6-4.

Pro Cibulkovou, která už v Paříži vyřadila mimo jiné světovou jedničku Azarenkovou, to byl první prohraný set na letošním Roland Garros a ten další byl také jejím posledním. Stosurová ve druhé sadě od stavu 1-1 vyhrála pět her v řadě a po výsledku 6-4 6-1 postoupila potřetí v posledních čtyřech letech do semifinále.

"Její topspin a podání... Hraje jako muž a proti chlapovi se dost špatně hraje. Celý zápas mě to hrozně štvalo," řekla Cibulková. "Od deseti let na tom pracuji. Jak jsem starší, větší a silnější, tak je to čím dál víc efektivní," uvedla Stosurová. "Myslím, že jsem to v sobě měla odmala. Ale tehdy samozřejmě nikdo nemohl vědět, kam to dotáhnu. Takže to, myslím, ukazuje dobrou práci trenéra, kterého jsem v té době měla," dodala.

V semifinále Stosurovou čeká Sara Erraniová, pro kterou to na grandslamovém turnaji bude její premiéra. Italka se mezi nejlepší čtyřku dostala po dnešním vítězství 6-3 7-6 nad Angelique Kerberovou z Německa.

Erraniová nastoupila potřetí v řadě v pozici outsiderky, a znovu potvrdila, že jí nevadí hrát proti favoritkám. Přemožitelka Any Ivanovičové a Světlany Kuzněcovové hned v první hře prolomila servis své soupeřky, proti které si vlastní podání dlouho bez problémů držela. Na konci úvodního setu brejkla Kerberovou ještě jednou a sadu vyhrála 6-3.

Kerberové, jež se mohla stát první Němkou od Steffi Grafové, které se podařilo projít v Paříži do semifinále, se v dalším setu několikrát povedlo být o krok napřed, ani jednou ale náskok neudržela. Světová desítka prolomila Italčin servis hned čtyřikrát, Erraniová na to ale pokaždé rychle zareagovala a vynutila si zkrácenou hru. V ní si rychle vypracovala vedení 3-0, svou šanci už nepustila a připsala si první vítězství nad hráčkou z Top 10 v kariéře.

"Je to fantastické. Moc si to tu užívám a ještě minimálně jeden zápas mě čeká. Semifinále je pro mě obrovský úspěch a já v něm nemám co ztratit," řekla Erraniová.

Ve čtyřhře pokračuje v cestě za obhajobou titulu česká dvojice Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Ve vyrovnané čtvrtfinálové bitvě si poradily s krajankou Květou Peschkeovou a Slovinkou Katarinou Srebotnikovou po setech 6-1 5-7 7-6. O postup do finále si zahrají s Ruskami Marií Kirilenkovou a Naďou Petrovovou.

Výsledky - French Open - ženy (antuka, dotace 18,7 milionu eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Stosurová (6-Austr.) - Cibulková (15-SR) 6:4, 6:1, Erraniová (21-It.) - Kerberová (10-Něm.) 6:3, 7:6 (7:2).

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hlaváčková, Hradecká (5-ČR) - Peschkeová, Srebotniková (2-ČR/Slovin.) 6:1, 5:7, 7:6 (7:4), Kirilenková, Petrovová (7-Rus.) - Kingová, Švedovová (3-USA/Kaz.) 6:3, 6:4.


Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Vesninová, Paes (5-Rus./Ind.) - Huberová, Mirnyj (1-USA/Běl.) 4:6, 7:5, 10:5, Voskobojevová, Bracciali (Kaz./It.) - Llagosteraová, Marach (Šp./Rak.) 6:1, 6:2.


Junioři:
Dvouhra - 3. kolo:

Pavlásek (11-ČR) - Papa (USA) 6:4, 6:3.

Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:
Siniaková (5-ČR)
- Pigossiová (Braz.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:2), 6:1.

 

pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
dadaft
když už jsme u těch silových hráček - rád bych na turnajích vídával kromě Stosurové, J. Švedovové (není to kravina? nemělo by být spíš Jaroslava Švedová???) i Ninu Bratchikovou. je perfektní.
Reagovat
smazaný uživatel
"Švedovová"
Ne, není to kravina. To je jako Petrovová, Šarapovová. Když to chceš počeštit, tak tam musíš přidat ještě koncovu -ová, i když tam už jednou je.
Při přepisu z azbuky do češtiny je to Švedova, "a" se dá pryč a přidá se koncovka -ová.
Reagovat
Fandina
Ta Rogerova reakce mě také zaujala. Poslední dobou si všímám, že všichni nějak víc dávají najevo emoce při hře nebo nešetří bojovnými gesty a hodně holky, ty snad všechny ... a plánovitě po úderu řvoucí Scharap se jinak při hře kontroluje a teď s Klárkou opakovaně emotivně diskutovala s rozhodčí ... úsměv
Reagovat
Fandina
omlouvám se ... patřilo to pod jiný článek ... sorry
Reagovat
Vojtaakk
Já to Sam taky moc přeju, jak už jsem psal, titul měla vyhrát již před dvěma lety, ale ve finále vyhořela psychicky. Na loňském USO ale ukázala, že se poučila, takže jí letos věřím. Finále s Petrou by bylo skvělé!
Reagovat
smazaný uživatel
ja ji to nepreju ani trochu, doufam ze zitra rozlame aspon 3 rakety - coz se asi nestane ona takova neni.. ale doufat v to muzu:)
Doufam ze Sara prekona sebe samu a tady toto forehandove... cosi.. porazi... :)
Reagovat
Vojtaakk
:-) Sam rakety nelame, je to klidna sila... a hlavne NEHEKA a NEJECI... takze Sam do finale!
Reagovat
dadaft
no tak to prrrrr ))
někdo tady neustále naráží na to, že svalová soustava Sam neodpovídá jeho představě o ženě.
chtěl bych upozornit, že spousta sportovkyň v časech své největší slávy bylo pěkně "namakaných", ale v pozdějším životě vypadají úplně normálně. ))
Reagovat
smazaný uživatel
bud konkretni, myslis Kratochvilovou? http://img838.imageshack.us/img838/5846/kratb.jpg
:D, jn ta podobnost je tam relativne velka:)

Ale v tomto SF bych fandil Sare i kdyby proti ni stala 50kg sušinka :D
Reagovat
smazaný uživatel
S Kratochvílovou bych jí tedy rozhodně nesrovnával. Sam je dobrá, když má svůj den a drží ji servis a FH, tak je to moc pěkný tenis. O její hře na síti ani není třeba mluvit. A že má takovou postavu? Je prostě takový somatotyp a má sklony k tvorbě svalů. Hodně posiluje a má takové svaly. Jiná by při stejné míře posilování takto třeba nevypadala. Ale to nijak nesnižuje její výkon. Ona nemlátí raketama, rozčiluje se minimálně, dusí to uvnitř, což je pro ni možná daleko horší. Je to prostě introvert, někdy působí zakřiklým dojmem, ale jinak mi přijde celkem sympatická.
Na jejich souboj s Errani se moc těším, očekávám velmi zajímavý zápas a vůbec si netroufám odhadovat vítězku. Sice s ní Errani v Římě prohrála, ale tady je to úplně jiná jízda....
Reagovat
Fandina
Sam je určitě sympatická, hraje silově a k tomu svaly potřebuje, ale přece jenom, raději bych volila nějaké oblečení, které tak nezdůrazňuje jejich maskulaturu. Nejlepší jsou světlejší nebo výraznější barvy, odpoutá to pozornost od těla a holkám to sluší, vypadají veseleji ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Tak s tím oblečením máš určitě pravdu a jako žena to máš více v oku.:)
Já si u tenistek taky kolikrát pomyslím, co to mají na sobě, ale říkám si, jsou to ženský, když se jim to líbí....a tak oceňuji tu jejich hru.
Mimochodem nechci kritizovat, ale u Petry bych volil vzhledem k její postavě také něco jiného. Třeba nějaké šaty nebo něco volnějšího, aby vynikl vršek a ty partie v pase se trochu schovaly. Prostě má takovou postavu, to vůbec nekritizuji, ale při tom co zvolila za oblečení, je to hodně patrné a taky si to triko furt tahá...
Reagovat
Vojtaakk
:D jojo, Péťe občas milánek vyjukne :D
Reagovat
Fandina
Jasně, Petra prototyp pro návrháře s ženskou postavou a dlouhými krásnými nohami. Nice ji má nasmlouvanou a tak nosí stejné oblečení jako holky s úplně jinými postavami. Jasně, trika narvaná na tělo kopírují spodní vrstvu oblečení, prádlo, kůži všechno. Petře by slušel a vyhovolal taky z praktického hlediska jiný střih, jak píšeš. Třeba oblečení z Fedu tmavý členitý vršek třeba s límečkem a sukynka nebo podobně střižené šaty, ty jsou nejpraktičtější by jí slušelo moc a ne tak narvané, aby se v tom dobře cítila a nerušilo jí to při hře ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Taky fandím Sáře, mám ráda Italky, Sam mi nějak k srdci nepřirostla, vůbec ničím mě neoslovuje, jsem hodně zvědavá na jejich vzájemný zápas :-)
Reagovat
dadaft
nikdo ke článku o Tobě nepíše, tak dovol pár slov:
musím říct, že to zatím zvládáš skvěle!
když vezmu poslední dva zápasy, tak se Sloane Stephensovou se oba dobře rozehrané sety v závěru začaly komplikovat - přesto si ani jednou nedovolila něco tak ošidného jako tajbrejk. totéž v prvním setu s Dominikou Cibulkovou. ve druhém jsi pro změnu ve velkém stylu odvrátila tři brejkboly v řadě a pak to v klidu dotáhla...
působivé.
taky se mi líbil Tvůj rozhovor s Barbarou Schettovou - mluvila si skromně o svém týmu, který sis na RG přivezla, "kdo má čím pomoci a chtěl jet, tak jel" :))), ale kdo umí číst mezi řádky ví, že máš v Paříži možná nejlepší zázemí ze všech hráček...
navíc situace v pavouku se vyvrbila neskutečně...
***
držím palce Sam. ))
Reagovat
dadaft
"- přesto jsi..." ... červenám se ))
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem ten rozhovor neslyšel, co říkala? Já v její lóži vidím obvyklé složení.:)
Reagovat
dadaft
má s sebou nejen trenéra a kondičního trenéra, ale i někoho, kdo sleduje videa a dělá rozbory zápasů - a to i soupeřek, atd.
- - - prostě nenechává nic náhodě, vrcholně profesionální přístup
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, díky.
Je to dobrý přístup. Ty rozbory jsou určitě důležitou věcí, hlavně aby to vše dokázala přenést do zápasu. Včera kdyby nezvládla koncovku prvního setu, tak bych měl obavy, že se to na ní psychicky podepíše. Naštěstí to zvládla...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist