Stosurová: Můžu být světovou jedničkou

7. 12. 2010, 20:26
Aktuality 5
Letošní sezonu sice zakončila na nejlepším místě ve světovém žebříčku v kariéře, Australanka Samantha Stosurová ale šestou příčku jako své maximum nevidí. Je to ještě dlouhá cesta, ale můžu být světovou jedničkou, říká necelý měsíc před začátkem nové sezony Stosurová.
Samantha Stosurová

Jak nejlepší australská hráčka řekla agentuře AAP, je na dobré cestě proniknout až na samotný vrchol ženského žebříčku.

"Ráda bych se tam dostala, a i když šesté místo vypadá hodně blízko, čeká mě ještě dlouhé cesta, než budu moct přemýšlet o tom, že budu světovou jedničkou," uvedla Stosurová. "Člověk musí být schopný složit všechny ty malé součástky dohromady. Věřím sobě i svému tenisu, takže to jednoho dne bude možné, ale předtím musím dlouhou dobu dělat spoustu věcí správně. Jsem v Top 10 už skoro rok a myslím, že to je první dobrý krok."

Pro útok na ženský tenisový trůn bude příští rok, zdá se, vhodný čas. Serena Williamsová přijde kvůli zraněné noze o začátek sezony, Kim Clijstersová už nehraje na tolika turnajích jako dřív, a letos si už Australanka navíc vyzkoušela, jak chutná vítězství nad nejlepší hráčkou světa. V červnu porazila na French Open Serenu Williamsovou a na Turnaji mistryň Caroline Wozniackou.

"Posouvám se kupředu každý rok a myslím, že je to jen o tom, dělat to konzistentněji týden za týdnem. A v tom jsem se hodně zlepšila," upozorňuje Stosurová. "Co se týká mé hry, jsou tu věci, které můžu zlepšit, ale důležité je dělat to častěji. Proto jsou světová jednička, dvojka nebo trojka tam, kde jsou, protože tak dokáží hrát 90 procent času. Čím častěji s těmihle soupeřkami budu hrát, tím víc si zvyknu na kvalitu jejich hry, na její intenzitu a konzistenci. Dřív jsem s hráčkami z Top 10 hrála jednou za pár měsíců, dvakrát nebo třikrát za rok. Když s nimi hrajete pravidelně, je to důležitý krok k tomu, abyste je taky pravidelně poráželi, "dodává šestá hráčka světa.

Prvním důležitým testem v nové sezoně pro ni bude Australian Open. Tam se bude muset vyrovnat s očekáváním domácích fanoušků a také se svou nepříliš úspěšnou historií na turnaji - v Melbourne se Stosurová dostala zatím nejdál do osmifinále.

"Když chcete být v žebříčku co nejvýš, nese to s sebou trochu víc očekávání. A když máte to štěstí a ve vaší zemi se hraje grandslamový turnaj, musíte to zkusit změnit ve svoji výhodu," tvrdí Stosurová.

Nejlepší Australanka až do letoška ve dvouhře neexcelovala vlastně na žádném z grandslamových turnajů. Změnilo se to až v Paříži, kde se dostala do finále a v souboji s Italkou Schiavoneovou byla považována za favoritku. Utkání dvou debutantek v grandslamovém finále ale nezvládla; jak dnes tvrdí, kdyby ji duel se Schiavoneovou, která podle ní "hrála jako utržená ze řetězu a odehrála životní zápas", čekal znovu, šla by do něj s větší sebedůvěrou.

"I tak se ale můžu ohlédnout a vím, že jsem pro výhru udělala všechno. Víc po mně chtít nemůžete," tvrdí Stosurová.

Australanka minulý týden začala po více než měsíci znovu trénovat. Pauzu si musela dát kvůli zraněné ruce, která ji letos trápila.

"Snad vydrží přípravu na sezonu a pak i zápasy," doufá Stosurová. "Leden bude velkým testem, ale zatím to jde."

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Nehulila něco? Jak jí nejde podání, je úplně mimo. A to se stává docela často.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja ju mam osobne rad, je mi sympaticka a snad to dosiahne co najvyssie- i ked byt 1ckou v zenskom tenise v poslednych rokoch je dosiahnutelna meta neviem ci sa jej to podari - v kazdom pripade ma vsetky predpoklady na to- servis si myslim ze ma najlepsi spomedzi bielych tenistiek- resp. mimo Wiliamsiek, dalej Wiliamsky tu nebudu vzdy vekovo je Sam mladsia cize bude hrat ked oni uz nebudu hrat, resp. ked uz budu slabsie a za zenitom, dalsie hracky- Kim a Justine su dobre hracky ale urcite nebudu lietat po celom svete a nahanat body - im ide o GS turnaje cize bodovo by pred nich mohla ist a dalej Carolina- obranarka ktoru moze ofenzivne hrajuca dobre servujuca Sam porazat pravidelne- jej styl je vhodny proti Caroline- dalsie tenistky nespominam lebo na 1cky maju daleko, urcite Sam ma sance, chce to vylepsit backhand na tom by mala pracovat nonstop s trenerom a cakat na sance ktore urcite prijdu- sance posunut v rankingu, pripadne v boji o ranking priamo porazit superky atd..
Reagovat
skott
http://www.youtube.com/watch?v=lbGGnKrAcW0

...dobre ze si Sammy dava velke cile.Minimum tenistek ma takove zbrane jako ona, k tomu svoje slabiny stale maze a je mozna zbytecne skromna, co tyce letosni sezony.Podavala stabilni vysledky od zacatku do konce a nenasel bych vic nez tri zbytecne prohry za cely rok.
Reagovat
smazaný uživatel
nekomu mozna bude pripadat namyslena, ale holcina vi co chce... ale stejne bude az druha za Henin :):D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist