Štěpánek vypadl s Andersonem, Berdych ho může pomstít

6. 5. 2014, 17:52
Aktuality 17
Už jen Tomáš Berdych hájí české barvy v mužské soutěži prestižního turnaje v Madridu. Po Lukáši Rosolovi nezvládl svůj úvodní zápas ani Radek Štěpánek, který nedotáhl do konce dobře rozehraný souboj s Kevinem Andersonem. Jihoameričan je tak dalším soupeřem Berdycha, který se pokusí Andersona porazit pojedenácté v řadě.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek se do Španělska vrátil dva týdny poté, co se s turnajem v Barceloně loučil v prvním kole. Neuspěl ani na challengeru v Ostravě, kde vypadl před branami semifinále, a rychlého vyřazení se dočkal i v Madridu, kde byl jeho prvním soupeřem Kevin Anderson.

Zápas se soupeřem, kterého v jediném dosavadním vzájemném utkání porazil, odstartoval dobře: v celém prvním setu nemusel odvracet ani jeden brejkbol a díky jediné využité šanci za stavu 2-1 úvodní sadu ovládl. Českému tenistovi pak vyšel lépe i úvod druhého setu, kdy znovu sebral Andersonovi podání, ale od té chvíle začal mít zápas pod kontrolou Jihoafričan.

Anderson si vzal ztracené podání ihned zpátky a od té chvíle už si ho hlídal až do konce zápasu. Další brejk v šesté hře mu zajistil vedení, které mu stačilo k tomu, aby si vynutil třetí set, a ten rozhodla jediná slabší chvilka českého tenisty. Štěpánek za stavu 1-0 nevyužil brejkbol, vzápětí přišel o podání, a bylo rozhodnuto. Anderson si bez problémů dokázal držet servisy a po téměř dvou hodinách se radoval z vítězství 3-6 6-3 a 6-4.

"Radek je velmi nevyzpytatelný soupeř. Hodně mění údery a zkracuje hru. Je velmi chytrý na síti. Jsem tak potěšen tím, jak se mi zápas podařilo otočit, nebylo to vůbec snadné," komentoval Anderson.

O osmifinále si Jihoafričan zahraje znovu s českým hráčem - Tomášem Berdychem, na kterého nemá Anderson vůbec dobré vzpomínky. Za poslední tři roky se spolu utkali desetkrát a pokaždé odešel z kurtu jako vítěz Berdych. Ten se naposledy radoval na letošním Australian Open, kde aktuálně 19. hráče světa porazil bez ztráty setu.

"Tohle je můj první turnaj s novým trenérem Nevillem Godwinem, tak mi možná poradí něco magického, abych konečně vyhrál. Bude to těžký zápas, ale aspoň vím, co můžu očekávat. Zaměřím se na svou hru a pokusím se využít zdejších podmínek jak jen to půjde," řekl Anderson.

Berdych se už úspěšně rozehrál ve čtyřhře, když s Američanem Johnem Isnerem porazili ve dvou setech izraelsko-českou dvojici Jonathan Erlich a Lukáš Rosol.

Nišikori vyhrál už 11 zápasů v řadě
Už na 11 zápasů prodloužil svou neporazitelnost Kei Nišikori. Vítěznou sérii čtyřiadvacetiletého Japonce neukončil ani Guillermo García-López, který uhrál jen čtyři gamy a prohrál hladce 3-6 1-6. Španěl sice zaznamenal první brejk zápasu na 3-2, od té chvíle si ale dokázal udržet jen jeden ze šesti servisů a po 66 minutách hry z domácího podniku vypadl.

Rozjetý Nišikori, který se v pondělí může stát prvním Japoncem v Top 10, si o zopakování loňského čtvrtfinále zahraje s osmým nasazeným Milosem Raonicem. Kanadský tenista si poradil ve dvou setech s Rosolovým přemožitelem Francouzem Jerémym Chardym, s nímž vyhrál i čtvrtý vzájemný zápas.

"Hrál jsem opravdu dobře. Dělal jsem to, co jsem potřeboval - byl jsem schopný si vypracovat brejkboly a šance pak využít, stejně tak se mi dařilo hlídat si své podání," komentoval Raonic, který si pochvaluje spolupráci s trenéry Riccardem Piattim a Ivanem Ljubičičem.

"Riccardo mi pomáhá hlavně po psychologické stránce, radí mi, jak zvládat různé situace. Na okruhu strávil už přes třicet let s různými tenisty a tak ví, co mi má v určitých situacích poradit. On a Ivan mají skvělou historii, navíc se navzájem znají skoro jako otec a syn. takže velmi dobře spolupracují," řekl Raonic.

"Cítím se teď velmi dobře. Ze své hry na antuce mám lepší pocit než v předchozích sezonách a to mi dodává sebevědomí. Jsem zkušenější, ale Ivan a Riccardo mi dodávají pokyny a instrukce, jak se vypořádat s určitými situacemi a jak hrát na antuce."

Thiem vyřadil Wawrinku
Dominic Theim a Stanislas WawrinkaŠvýcar Stanislas Wawrinka, který letos na Australian Open získal premiérový grandslamový titul a v Monte Carlu vyhrál poprvé turnaj Masters 1000, skončil v Madridu nečekaně už po svém úvodním vystoupení. Třetí hráč světa totiž nestačil na dvacetiletého Rakušana Dominika Thiema, kterému podlehl 6-1 2-6 4-6.

"Nemohu tomu uvěřit. Během zápasu jsem se neuvěřitelně soustředil. Myslím, že  takové zápasy můžete vyhrát jen tehdy, pokud se je vaše koncetrace na sto procentech," popisoval Thiem své premiérové vítězství nad hráčem Top 10. 

"Samozřejmě, že jsem byl trochu nervózní, ale to nebyl důvod prvního setu. Pravdou bylo, že jsem nestíhal jeho (Wawrinkovo) rychlosti. Ale pak jsem mu na začátku druhého setu sebral podání a dostával jsem se více do hry. Hrál jsem proti jednomu z nejlepších hráčů současnosti, ale druhý a třetí set jsem odehrál neuvěřitelně," pochvaloval si Theim, který si start v hlavní soutěži vybojoval v kvalifikaci.





Až jedenáctý mečbol se podařilo proměnit domácímu Nicolási Almagrovi, až nakonec Kazacha Andreje Golubjova udolal 6-3 6-7 7-6. Semifinalista z roku 2010 se z výhry radoval až po dvou a půlhodinovém boji a zajistil si souboj se světovou osmičkou Andym Murraym, jehož čeká první letošní turnaj na antuce.

Výsledky - Madrid - muži (antuka, dotace 3.671.405 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Anderson (JAR) - Štěpánek (ČR) 3-6 6-3 6-4
Thiem (Rak.) - Wawrinka (3-Švýc.) 1-6 6-2 6-4
Ferrer (5-Šp.) - Ramos (Šp.) 7-6(6) 5-7 6-3
Raonic (8-Kan.) - Chardy (Fr.) 6-3 6-3
Nišikori (10-Jap.) - García-López (Šp.) 6-3 6-1
Dolgopolov (Ukr.) - Fognini (13-It.) 7-5 4-6 6-3
Sijsling (Niz.) - Haas (14-Něm.) 3-6 6-1 6-4
Almagro (Šp.) - Golubjov (Kaz.) 6-3 6-7(9) 7-6(4)
Čilič (Chorv.) - Sousa (Port.) 6-1 6-1
Gulbis (Lot.) - Janowicz (Pol.) 7-6(5) 3-6 6-2
Mónaco (Arg.) - Melzer (Rak.) 6-4 6-3
Bautista - Verdasco (oba Šp.) 2-6 7-6(4) 6-1
Čtyřhra - 1. kolo:
Berdych/Isner (ČR/USA) - Erlich/Rosol (Izr./ČR) 6:3, 6:4
pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

17
Přidat komentář
kada.tom
Juchůůů, jedenáctá výhra nad Kevinem :-)
Tomáš hrál dobře, Kevin hrál špatně (i když ve 2. setu se to trochu zlepšilo) ... nicméně teď to bude složitější - rozjetej Grigor (asi) a pak snad Rafa (nerozjetej, ale to H2H) .. :-D
Reagovat
tommr
Tomáš hrál sice dobře, ale Anderson ho moc neprověřil. Jak na tom Tomáš opravdu je poznáme až v dalších zápasech ... :)
Pokud narazí na Dimitrova (což je téměř jistý) tak může mít velký problémy. Oba dosavadní zápasy s Dimitrovem prohrál a to přitom dřív nebyl Dimitrov zdaleka tak dobrej jako je ted ...
Reagovat
gigin
Tak co? :)) Co jsem ti říkal včera ;)
Reagovat
tommr
měl jsi pravdu. Dneska to bylo pro Tomáše nečekaně snadný - z těch 11 zápasů co spolu s Andersonem odehráli to byl první ve kterým se Tomáš ani nezapotil ... :)
Reagovat
kada.tom
Hmm, hmm ... Tomáš i Kevin v modrém, Kevin má zatejpovaný jedno z kolem, jen jsem nestihl postřehnout který to je ... tak uvidíme, 11. díl seriálu může začít :-D
Reagovat
kada.tom
pravý koleno to je ...
Reagovat
kada.tom
tak Kevina buď limituje nějakej zdravotní problém nebo je to ta psychika ... Tomáš nemusí hrát prakticky nic, protože Kevin hraje otřesně a vyhazuje se ze všech pozic a když náhodou ne, tak trefí síť ... hezkej úder zakončený winnerem je výjimkou :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas jako řemen Bojana s Anou. A Bojana tlačí Anu i na forehandu.
Reagovat
VlS
Po prvním setu jsem nějak klimbnul. V 1. hrála Bojana móóóc pěkně. Takovej tenis mám rád. Dobrá střelba.
Reagovat
smazaný uživatel
Já už taky druhý set neviděl. Bojana už asi nevydržela to tempo z prvního. Škoda těch tří BP na 5:3
Reagovat
dadaft
konečně chvilka na tenis - mrkl jsem na Wawroše s Thiemem --- přes ne moc dobré W/UE statistiky zápas parádní. Thiem vypadá dobře.
((( nicméně Madrid zůstává mým nejneooblíbenějším turnajem na okruhu - ty kurty se mi prostě nelíbí )))
Reagovat
VlS
To chce tu modrou antuku, ta byla prostě boží.
Reagovat
smazaný uživatel
samotný kurt je ok, ale ten stadion mi připomíná sarkofag 4. reaktoru v Černobylu
Reagovat
dadaft
tak tak, mělo to úplně jiný šmrnc.
podle mě kdyby nebyla tak vyřvaná, trošku tmavší, tak to mohlo projít a její parametry by už byly dneska vychytané (hráči si stěžovali na kluzkozt) --- byl by prostě zelený Charleston, modrý Madrid + zbytek klas. červená antuka.
Reagovat
dadaft
souhlas.
mně osobně se hodně nelíbí ten odstín modré k barvě antuky, ale vnímání barev je subjektivní záležitost. prostě hnusná modrá.
Reagovat
VlS
No nejhezčí to není, ale zas je to asi učinnej windbraker.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky bych chtěl zpátky zpátky modrou antuku a nechápu, proč tomu nedali ještě šanci..
Ale třeba bych možná zkusil i jinou barvu.. Celkem by mě zajímalo jak by vypadala taková černá antuka!!! :DD
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist